Zkouska OZ "E"

senel

Příspěvek#1 » stř 25. črc 2012, 13:15

Dobry den,

za 18 dni se chystam na zkousku OZ pouze na skupinu E a trochu me zaskocilo,kdyz mi bylo dnes na policejni sluzebne receno,ze se uz zkousky muze vyskytnout rozborka/sborka malorazky (i kdyz jsem nekolikrat upozornoval,ze mam/chci jen skupinu E).Jsem trosku zmateny tim,proc bych mel delat rozborku dlouhe zbrane (kterou jsem navic drzel v ruce jen jednou) kdyz pro moji skupinu se sklada prakticka zkouska jen ze strelby z kratke zbrane.Jsem si docela jisty tim,ze se na sluzebne budto spletli a pokud ne,tak to odporuje zakonu.

Mohl by mi nekdo tuto moji uvahu potvrdit nebo vyvratit?
Predem diky za odpoved :)

HonzaLBC

Příspěvek#2 » stř 25. črc 2012, 14:02

Nechci tě strašit, ale k rozborce/sborce malorážky počítej i s rozborkou/sborkou brokovnice :-)

Praktická část zkoušky se skládá z

1. prozkoušení znalostí bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem
2. střelby na pevný cíl

S "E" sice střílíš jenom s krátkou, ale střelba je až druhá část praktické části zkoušky, v první časti je předvedení manipulace a při ní jsou všechny tři druhy zbraní (pistole, malorážka, brokovnice), lépe prostudovat zákon + další doplňující vyhlášky a tak ...

Edit: A jsi rozhodnutý vážně jenom sk. "E"? Co třeba aspoň "B" k tomu? Výhody a důvody k tomu jsou tu taky někde probrané ve foru.

garf

Příspěvek#3 » stř 25. črc 2012, 14:14

Součástí praktické zkoušky je nejen střelba... , ale ještě před tím důležitá bezpečná manipulace,kde je nutné :lol: zkušebního komisaře přesvědčit o tom, že se zbraněmi umíte zacházet,tedy manipulujete s nimi bezpečně....1.je přesvědčení se o stavu zbraně/nabito-nenabito/ 2.-rozborka a sborka pro základní čištění ,3. a příprava zbraně ke střelbě ,stejně ,jako 4. odstraňování možných závad při střelbě.... a tato "bezpečná manipulace" je prováděna s brokovnicí -kozlicí 12,malorážkou 452.. ,a pistolí Cz75 /i Pi CZ50/70 /...V rámci přípravy zbraně ke střelbě zkušební komisař dává otázky ohledně ráže zbraně a střeliva ...Rozsah a délka zkoušení záleží jen na zkušebním komisaři ...
Důvod je jednoduchý:na ZP skE -můžete nabývat a držet/ příp.nosit- zbraně sk B na povolení , ale můžete si pořídit i zbraň skC podléhající registraci-tzn dlouhou /dl.opakovací malorážku,brokovnici,opakovací kulovnici/
Takže využijte čas na přípravu, na střelnici Vám poradí,předvedou a za dozoru instruktora půjčí...
příp.využít známého, kamaráda, na manipulaci s dlouhou není nic složitého-jen u malorážky vždy 1. vyndat zásobník... :mrgreen:
střílet u zkoušky by jste měl skutečně jen z krátké...
hodně štěstí
garf

senel

Příspěvek#4 » stř 25. črc 2012, 14:17

Zkušební komisař určí žadateli bezpečný prostor a svěří mu zbraň, odpovídající skupině zbrojního průkazu uvedené v přihlášce ke zkoušce, aby předvedl bezpečnou manipulaci se zbraní a další činnosti stanovené jiným právním předpisem3)

K předvedení činností uvedených v odstavci 1 a ke střelbě na pevný cíl se použije druh zbraně odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce

OK,dekuji,asi jsem si spatne vylozil vyse zminenou citaci :) Takze hura znovu na strelnici (kde me prave presvedcovali,ze u zkousky bude jen kratka zbran) :D

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » stř 25. črc 2012, 14:28

Tedy když pominu, že je jen dobře umět zacházet se všemi možnými zbraněmi, tak...

315/2011 Sb. píše:Praktická část zkoušky
§ 4

.....

(5) Zkušební komisař určí žadateli bezpečný prostor a svěří mu zbraň, odpovídající skupině zbrojního průkazu uvedené v přihlášce ke zkoušce, aby předvedl bezpečnou manipulaci se zbraní a další činnosti stanovené jiným právním předpisem3). Žadatel je povinen samostatně prakticky předvést všechny vyjmenované činnosti v rozsahu stanoveném jiným právním předpisem3) a odpovídajícím konstrukčním vlastnostem zbraně; pouhý popis činnosti nelze považovat za dostatečný. Žadatel, který řádně nepředvede, byť i částečně, že ovládá bezpečnou manipulaci se zbraní v rozsahu stanoveném jiným právním předpisem3), je hodnocen stupněm „neprospěl“. Ohrozí-li žadatel při manipulaci se zbraní zaviněně bezpečnost osob, zkušební komisař praktickou část zkoušky okamžitě ukončí a žadatel je hodnocen stupněm „neprospěl“.

.....

3) § 4 odst. 1 vyhlášky č. 384/2002 Sb.

384/2002 Sb. píše:§ 4
Obsahová náplň praktické části zkoušky

(1) V praktické části zkoušky žadatel postupně předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k vyčištění zbraně po střelbě,
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.

(2) Žadatel provede po předvedení činností uvedených v odstavci 1 střelbu na pevný cíl.

(3) K předvedení činností uvedených v odstavci 1 a ke střelbě na pevný cíl se použije druh zbraně odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce. Ke střelbě se místo loveckých kulových a loveckých kombinovaných zbraní použije dlouhá zbraň ráže 22 LR (5,6 mm) - malorážka. V případech, kdy žadatel je vlastníkem zbraně, kterou drží na povolení k držení zbraně, může být při praktické části zkoušky přednostně použita tato zbraň. Při předvádění činností uvedených v odstavci 1 se použijí jako střelivo náboje neobsahující výmetné náplně, nárazové slože ani zápalky se zápalkovou složí.

119/2002 Sb., §21 píše:(3) Zkouška odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A až E se skládá z teoretické a praktické části. Obsahová náplň zkoušky se musí lišit podle skupin zbrojního průkazu (§ 16 odst. 2).

384/2002 Sb., §5 píše:(5) V praktické části zkoušky je žadatel hodnocen stupněm "prospěl", jestliže vedle zvládnutí činností uvedených v § 4 odst. 1 při střelbě na pevný cíl dosáhne

a) nejméně dva zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut, nejméně dva zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut nebo nejméně dva zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny A,

b) nejméně čtyři zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut, nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut nebo nejméně tři zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny B,

c) nejméně čtyři zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut a nejméně tři zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny C,

d) nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 15 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle dvou minut, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny D, nebo

e) nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle tří minut, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny E.

Je to sice nejednoznačně napsáno, ale dovozoval bych, že praktická část zkoušky se děje se stejnými typy zbraní při manipulaci i střelbě (pro kterou je to jasně dáno).

senel

Příspěvek#6 » stř 25. črc 2012, 14:31

Az do ted jsem na to mel stejny nazor jako MarK,ale trosku ste me tady zvyklali a kdyz se nad tim clovek opravdu zamysli,tak si to v podstate muze vylozit jak chce :D opravdu nevim a ani nevim na koho se obratit a kdo mi rekl jednoznacnou odpoved (na komisare kontakt nemam a ani to nevypada,ze bych ho nekde mohl ziskat)

garf

Příspěvek#7 » stř 25. črc 2012, 14:32

Jen aby nevznikl omyl, může být klidně u zkoušky jen ta" krátká" -záleží to skutečně jen na zkušebním komisaři, a policie s tím /zkouškou/nemá nic společného,jen dohled nad tím, aby to nedostal někdo s jinou občankou a ještě zadarmo....
Běžně se u praktické na E- rozebere a zase dá dohromady brokovnice a malorážka a všetečné otázky :P už směřují jen ke krátké,-popis hlavních částí+dalších podstatných pro funkčnost zbraně, včetně závad-řešení,střeliva, atd...
jinak je tu special vlákno zkouška odborné způs...a vlákno jak a kde se připravit...
garf

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » stř 25. črc 2012, 14:44

Tak čistě teoreticky by mohli dát žadateli o ZP sk. B k rozborce i samonabíjecí Sa 58 a ke střelbě samonabíjecí malorážku. A možná i ke střelbě, protože zákon říká jen "ke střelbě se místo loveckých kulových a loveckých kombinovaných zbraní použije dlouhá zbraň ráže 22 LR (5,6 mm) - malorážka", ovšem kosa není ve své podstatě lovecká zbraň (byť by do definice zákona asi také spadla). Zákonu a vyhláškám by to vše odpovídalo. Stejně jako místo pistolí může být revolver nebo jednoranná krátká Drulovka.

Toto prostě zákon detailně neřeší a jedinné vhodné řešení je zavolat komisaři a optat se, co se mám naučit. Na těchto stránkách v manipulaci uvádíme, že jde o zbraně, které se povětšinou používájí, ale jistota to není.

senel

Příspěvek#9 » stř 25. črc 2012, 14:51

Existuje naky jiny zpusob jak ziskat cislo na komisare?Zatim se mi to nepovedlo,na dokumentu,co mi naskenovany poslala policie jmeno komisare ani nic podobneho neni a kdyz jsem se dnes ptal po telefonu (na sluzebne v Krizikove v Praze),tak na tuto otazku mi pani/slecna nebyla schopna odpovedet.
Zkouska se bude konat na strelnici v Trebotove a nebo v Cestlicich (to mi pry bude jeste upresneno,jelikoz je malo uchazecu)

garf

Příspěvek#10 » stř 25. črc 2012, 15:00

Odpovím takto 12.1. 2012 / byla to první zkouška poNovém roce po novele /Zkouška odborné způsobilosti Rajská Zahrada na střelnici u p. Ondry. pro Prahu 9 /22lidí/+4objednání z jiných krajů, všichni co měli jen skE "manipulovali" s brokovnicí,malorážkou a pistolí ,17střílelo jen pistoli- z 18ti jsem si skutečně fajn zastřílel jen já :lol: na ABCE, o měsíc později jsem tam byl jako doprovod na zkouškách s kamarádkou,jiný zkušební komisař,-průběh zkoušky totožný- bezpečná manipulace na holéE brok,malo,pist,
od Nového roku je platná nová prováděcí vyhláška ke zkouškám, která nezpřísnila nic vůči uchazečům, ale upřesnila a sjednotila postupy zkušebních komisařů...i v tom by to mohlo být -část byla zveřejněna v StřRevue č. 12nebo č.1 nemám teď k dispozici...
Když už to budete "nastudovávat" doporučuju k tomu B...

P.S. I na přípravném kurzu co jsem absolvoval,neboť jsem leta nedržel CZ75, byli kolegové pouze Ečkaři školeni v bezpečné manipulaci s maloražkou a brokovnicí, dokonce byla poskytnuta i br.dvojka,kdyby někde nebyla u zkoušek kozlice....

To Mark:
:lol: Zbraně ke zkouškám jsou ve 119náctce vyjmenované ...I když
SA58 a na čas...tak do toho bych šel se zavázanýma očima :lol: miloval jsem ,jak nás na přírodovědném gymplu s tím mučili...myslim ,že pérka by byla všude a pístem bych chtěl čistit hlaveň :lol:
zrovna si du tu svou 858 cvičně rozhodit :mrgreen: i pokročilýmu tu a tam něco zbyde na stole...

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » stř 25. črc 2012, 15:13

garf píše:To Mark:
:lol: Zbraně ke zkouškám jsou ve 119náctce vyjmenované

Když ti to přijde tak vtipné, tak mi prosím ukaž paragraf, kde jsou zbraně vyjmenované. Já jsem našel vyjmenované jen typy zbraní a to krátká kulová zbraň, dlouhá kulová zbraň a broková zbraň. Samonabíjecí puška do té druhé třídy spadá.

Alcatraz

Příspěvek#12 » stř 25. črc 2012, 15:17

no u nas na rozborku (pro vsechny) vozi dvojku a jeste ji tam dovezli extra, protoze to je nefunkcni kus. Na strelnici strileli jen C z nejake kozlice, kterou vzali buhvi kde, ja to nikdy v ruce nedrzel.

garf

Příspěvek#13 » stř 25. črc 2012, 15:44

Dobrá, bude to někde ve vyhlášce ke 119tce ....vyhláška384/2002Sb nebo právě v její nejčerstvější novele - této vyhlášky-prováděcí předpis k vyhlášce..., mám pouze nejstarší vydání Treml a Teryngel a tam to skutečně není /mladší relativně čerstvé jsem daroval/ skutečně bych se vsadil že v té nejnovější knize se 119tkou ze které jsem se učil - vyjmenované zbraně ke zkouškám skutečně byly-v části zkoušky odborné způsobilosti - a to ve smyslu "krátká" pistole cz50/70 nebo cz75/85 , brokovnice nebyla specifikována blíže ,než kozlice r.12,malorážka 452-5...více bohužel nenajdu,
třeba někdo pomůže...

V každém případě je také napsáno, že jinou zbraň žadatele než vyjmenovanou-/při rozšiřování skZP např./ lze ke zkoušce užít přednostně+ se souhlasem zkušebního komisaře-a tam budou i ty zbraně....

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#14 » stř 25. črc 2012, 15:58

"Bude to někde ve vyhlášce" opravdu není moc přesné. Všechny tebou vyjmenované předpisy jsou zde k nahlédnutí, tak dej vědět, až to najdeš. Jinak to jsou jen plané výkřiky.

Alcatraz

Příspěvek#15 » stř 25. črc 2012, 16:01

my dělali rozborku (a někteří stříleli) s ZKM451 :)

jinak předpis říká:
V případech, kdy žadatel je vlastníkem zbraně, kterou drží na povolení k držení zbraně, může být při praktické části zkoušky přednostně použita tato zbraň.

komisař si tímhle "nějakou další" zbraň určovat nemůže. A taky si myslím, že jeho souhlas nepotřebuji, pokud splňuji podmínky. Ty co říká MarK, asi nikde žádná specifikace není. Máš řečený z čeho musíš co nastřílet (krátká kulová, dlouhá kulová .22LR) a že před střelbou předvedeš rozborku.

Dokonce z toho fakt chápu, že když budu střílet z pistole, tak rozborku jen pistole. Odst1 uvádí rozborku a odst2 uvádí že po rozborce následuje střelba na terč. A není to "zbraní", ale zbraně.

Zpět na