Zkouska OZ "E"
- senel
Příspěvek#1 » stř 25. črc 2012, 13:15
Dobry den,
za 18 dni se chystam na zkousku OZ pouze na skupinu E a trochu me zaskocilo,kdyz mi bylo dnes na policejni sluzebne receno,ze se uz zkousky muze vyskytnout rozborka/sborka malorazky (i kdyz jsem nekolikrat upozornoval,ze mam/chci jen skupinu E).Jsem trosku zmateny tim,proc bych mel delat rozborku dlouhe zbrane (kterou jsem navic drzel v ruce jen jednou) kdyz pro moji skupinu se sklada prakticka zkouska jen ze strelby z kratke zbrane.Jsem si docela jisty tim,ze se na sluzebne budto spletli a pokud ne,tak to odporuje zakonu.
Mohl by mi nekdo tuto moji uvahu potvrdit nebo vyvratit?
Predem diky za odpoved
za 18 dni se chystam na zkousku OZ pouze na skupinu E a trochu me zaskocilo,kdyz mi bylo dnes na policejni sluzebne receno,ze se uz zkousky muze vyskytnout rozborka/sborka malorazky (i kdyz jsem nekolikrat upozornoval,ze mam/chci jen skupinu E).Jsem trosku zmateny tim,proc bych mel delat rozborku dlouhe zbrane (kterou jsem navic drzel v ruce jen jednou) kdyz pro moji skupinu se sklada prakticka zkouska jen ze strelby z kratke zbrane.Jsem si docela jisty tim,ze se na sluzebne budto spletli a pokud ne,tak to odporuje zakonu.
Mohl by mi nekdo tuto moji uvahu potvrdit nebo vyvratit?
Predem diky za odpoved

- HonzaLBC
Příspěvek#2 » stř 25. črc 2012, 14:02
Nechci tě strašit, ale k rozborce/sborce malorážky počítej i s rozborkou/sborkou brokovnice
Praktická část zkoušky se skládá z
1. prozkoušení znalostí bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem
2. střelby na pevný cíl
S "E" sice střílíš jenom s krátkou, ale střelba je až druhá část praktické části zkoušky, v první časti je předvedení manipulace a při ní jsou všechny tři druhy zbraní (pistole, malorážka, brokovnice), lépe prostudovat zákon + další doplňující vyhlášky a tak ...
Edit: A jsi rozhodnutý vážně jenom sk. "E"? Co třeba aspoň "B" k tomu? Výhody a důvody k tomu jsou tu taky někde probrané ve foru.

Praktická část zkoušky se skládá z
1. prozkoušení znalostí bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem
2. střelby na pevný cíl
S "E" sice střílíš jenom s krátkou, ale střelba je až druhá část praktické části zkoušky, v první časti je předvedení manipulace a při ní jsou všechny tři druhy zbraní (pistole, malorážka, brokovnice), lépe prostudovat zákon + další doplňující vyhlášky a tak ...
Edit: A jsi rozhodnutý vážně jenom sk. "E"? Co třeba aspoň "B" k tomu? Výhody a důvody k tomu jsou tu taky někde probrané ve foru.
- garf
Příspěvek#3 » stř 25. črc 2012, 14:14
Součástí praktické zkoušky je nejen střelba... , ale ještě před tím důležitá bezpečná manipulace,kde je nutné
zkušebního komisaře přesvědčit o tom, že se zbraněmi umíte zacházet,tedy manipulujete s nimi bezpečně....1.je přesvědčení se o stavu zbraně/nabito-nenabito/ 2.-rozborka a sborka pro základní čištění ,3. a příprava zbraně ke střelbě ,stejně ,jako 4. odstraňování možných závad při střelbě.... a tato "bezpečná manipulace" je prováděna s brokovnicí -kozlicí 12,malorážkou 452.. ,a pistolí Cz75 /i Pi CZ50/70 /...V rámci přípravy zbraně ke střelbě zkušební komisař dává otázky ohledně ráže zbraně a střeliva ...Rozsah a délka zkoušení záleží jen na zkušebním komisaři ...
Důvod je jednoduchý:na ZP skE -můžete nabývat a držet/ příp.nosit- zbraně sk B na povolení , ale můžete si pořídit i zbraň skC podléhající registraci-tzn dlouhou /dl.opakovací malorážku,brokovnici,opakovací kulovnici/
Takže využijte čas na přípravu, na střelnici Vám poradí,předvedou a za dozoru instruktora půjčí...
příp.využít známého, kamaráda, na manipulaci s dlouhou není nic složitého-jen u malorážky vždy 1. vyndat zásobník...
střílet u zkoušky by jste měl skutečně jen z krátké...
hodně štěstí
garf

Důvod je jednoduchý:na ZP skE -můžete nabývat a držet/ příp.nosit- zbraně sk B na povolení , ale můžete si pořídit i zbraň skC podléhající registraci-tzn dlouhou /dl.opakovací malorážku,brokovnici,opakovací kulovnici/
Takže využijte čas na přípravu, na střelnici Vám poradí,předvedou a za dozoru instruktora půjčí...
příp.využít známého, kamaráda, na manipulaci s dlouhou není nic složitého-jen u malorážky vždy 1. vyndat zásobník...

střílet u zkoušky by jste měl skutečně jen z krátké...
hodně štěstí
garf
- senel
Příspěvek#4 » stř 25. črc 2012, 14:17
Zkušební komisař určí žadateli bezpečný prostor a svěří mu zbraň, odpovídající skupině zbrojního průkazu uvedené v přihlášce ke zkoušce, aby předvedl bezpečnou manipulaci se zbraní a další činnosti stanovené jiným právním předpisem3)
K předvedení činností uvedených v odstavci 1 a ke střelbě na pevný cíl se použije druh zbraně odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce
OK,dekuji,asi jsem si spatne vylozil vyse zminenou citaci

- MarK
Příspěvek#5 » stř 25. črc 2012, 14:28
Tedy když pominu, že je jen dobře umět zacházet se všemi možnými zbraněmi, tak...
Je to sice nejednoznačně napsáno, ale dovozoval bych, že praktická část zkoušky se děje se stejnými typy zbraní při manipulaci i střelbě (pro kterou je to jasně dáno).
315/2011 Sb. píše:Praktická část zkoušky
§ 4
.....
(5) Zkušební komisař určí žadateli bezpečný prostor a svěří mu zbraň, odpovídající skupině zbrojního průkazu uvedené v přihlášce ke zkoušce, aby předvedl bezpečnou manipulaci se zbraní a další činnosti stanovené jiným právním předpisem3). Žadatel je povinen samostatně prakticky předvést všechny vyjmenované činnosti v rozsahu stanoveném jiným právním předpisem3) a odpovídajícím konstrukčním vlastnostem zbraně; pouhý popis činnosti nelze považovat za dostatečný. Žadatel, který řádně nepředvede, byť i částečně, že ovládá bezpečnou manipulaci se zbraní v rozsahu stanoveném jiným právním předpisem3), je hodnocen stupněm „neprospěl“. Ohrozí-li žadatel při manipulaci se zbraní zaviněně bezpečnost osob, zkušební komisař praktickou část zkoušky okamžitě ukončí a žadatel je hodnocen stupněm „neprospěl“.
.....
3) § 4 odst. 1 vyhlášky č. 384/2002 Sb.
384/2002 Sb. píše:§ 4
Obsahová náplň praktické části zkoušky
(1) V praktické části zkoušky žadatel postupně předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k vyčištění zbraně po střelbě,
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.
(2) Žadatel provede po předvedení činností uvedených v odstavci 1 střelbu na pevný cíl.
(3) K předvedení činností uvedených v odstavci 1 a ke střelbě na pevný cíl se použije druh zbraně odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce. Ke střelbě se místo loveckých kulových a loveckých kombinovaných zbraní použije dlouhá zbraň ráže 22 LR (5,6 mm) - malorážka. V případech, kdy žadatel je vlastníkem zbraně, kterou drží na povolení k držení zbraně, může být při praktické části zkoušky přednostně použita tato zbraň. Při předvádění činností uvedených v odstavci 1 se použijí jako střelivo náboje neobsahující výmetné náplně, nárazové slože ani zápalky se zápalkovou složí.
119/2002 Sb., §21 píše:(3) Zkouška odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A až E se skládá z teoretické a praktické části. Obsahová náplň zkoušky se musí lišit podle skupin zbrojního průkazu (§ 16 odst. 2).
384/2002 Sb., §5 píše:(5) V praktické části zkoušky je žadatel hodnocen stupněm "prospěl", jestliže vedle zvládnutí činností uvedených v § 4 odst. 1 při střelbě na pevný cíl dosáhne
a) nejméně dva zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut, nejméně dva zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut nebo nejméně dva zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny A,
b) nejméně čtyři zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut, nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut nebo nejméně tři zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny B,
c) nejméně čtyři zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut a nejméně tři zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny C,
d) nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 15 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle dvou minut, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny D, nebo
e) nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle tří minut, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny E.
Je to sice nejednoznačně napsáno, ale dovozoval bych, že praktická část zkoušky se děje se stejnými typy zbraní při manipulaci i střelbě (pro kterou je to jasně dáno).
- senel
Příspěvek#6 » stř 25. črc 2012, 14:31
Az do ted jsem na to mel stejny nazor jako MarK,ale trosku ste me tady zvyklali a kdyz se nad tim clovek opravdu zamysli,tak si to v podstate muze vylozit jak chce
opravdu nevim a ani nevim na koho se obratit a kdo mi rekl jednoznacnou odpoved (na komisare kontakt nemam a ani to nevypada,ze bych ho nekde mohl ziskat)

- garf
Příspěvek#7 » stř 25. črc 2012, 14:32
Jen aby nevznikl omyl, může být klidně u zkoušky jen ta" krátká" -záleží to skutečně jen na zkušebním komisaři, a policie s tím /zkouškou/nemá nic společného,jen dohled nad tím, aby to nedostal někdo s jinou občankou a ještě zadarmo....
Běžně se u praktické na E- rozebere a zase dá dohromady brokovnice a malorážka a všetečné otázky
už směřují jen ke krátké,-popis hlavních částí+dalších podstatných pro funkčnost zbraně, včetně závad-řešení,střeliva, atd...
jinak je tu special vlákno zkouška odborné způs...a vlákno jak a kde se připravit...
garf
Běžně se u praktické na E- rozebere a zase dá dohromady brokovnice a malorážka a všetečné otázky

jinak je tu special vlákno zkouška odborné způs...a vlákno jak a kde se připravit...
garf
- MarK
Příspěvek#8 » stř 25. črc 2012, 14:44
Tak čistě teoreticky by mohli dát žadateli o ZP sk. B k rozborce i samonabíjecí Sa 58 a ke střelbě samonabíjecí malorážku. A možná i ke střelbě, protože zákon říká jen "ke střelbě se místo loveckých kulových a loveckých kombinovaných zbraní použije dlouhá zbraň ráže 22 LR (5,6 mm) - malorážka", ovšem kosa není ve své podstatě lovecká zbraň (byť by do definice zákona asi také spadla). Zákonu a vyhláškám by to vše odpovídalo. Stejně jako místo pistolí může být revolver nebo jednoranná krátká Drulovka.
Toto prostě zákon detailně neřeší a jedinné vhodné řešení je zavolat komisaři a optat se, co se mám naučit. Na těchto stránkách v manipulaci uvádíme, že jde o zbraně, které se povětšinou používájí, ale jistota to není.
Toto prostě zákon detailně neřeší a jedinné vhodné řešení je zavolat komisaři a optat se, co se mám naučit. Na těchto stránkách v manipulaci uvádíme, že jde o zbraně, které se povětšinou používájí, ale jistota to není.
- senel
Příspěvek#9 » stř 25. črc 2012, 14:51
Existuje naky jiny zpusob jak ziskat cislo na komisare?Zatim se mi to nepovedlo,na dokumentu,co mi naskenovany poslala policie jmeno komisare ani nic podobneho neni a kdyz jsem se dnes ptal po telefonu (na sluzebne v Krizikove v Praze),tak na tuto otazku mi pani/slecna nebyla schopna odpovedet.
Zkouska se bude konat na strelnici v Trebotove a nebo v Cestlicich (to mi pry bude jeste upresneno,jelikoz je malo uchazecu)
Zkouska se bude konat na strelnici v Trebotove a nebo v Cestlicich (to mi pry bude jeste upresneno,jelikoz je malo uchazecu)
- garf
Příspěvek#10 » stř 25. črc 2012, 15:00
Odpovím takto 12.1. 2012 / byla to první zkouška poNovém roce po novele /Zkouška odborné způsobilosti Rajská Zahrada na střelnici u p. Ondry. pro Prahu 9 /22lidí/+4objednání z jiných krajů, všichni co měli jen skE "manipulovali" s brokovnicí,malorážkou a pistolí ,17střílelo jen pistoli- z 18ti jsem si skutečně fajn zastřílel jen já
na ABCE, o měsíc později jsem tam byl jako doprovod na zkouškách s kamarádkou,jiný zkušební komisař,-průběh zkoušky totožný- bezpečná manipulace na holéE brok,malo,pist,
od Nového roku je platná nová prováděcí vyhláška ke zkouškám, která nezpřísnila nic vůči uchazečům, ale upřesnila a sjednotila postupy zkušebních komisařů...i v tom by to mohlo být -část byla zveřejněna v StřRevue č. 12nebo č.1 nemám teď k dispozici...
Když už to budete "nastudovávat" doporučuju k tomu B...
P.S. I na přípravném kurzu co jsem absolvoval,neboť jsem leta nedržel CZ75, byli kolegové pouze Ečkaři školeni v bezpečné manipulaci s maloražkou a brokovnicí, dokonce byla poskytnuta i br.dvojka,kdyby někde nebyla u zkoušek kozlice....
To Mark:
Zbraně ke zkouškám jsou ve 119náctce vyjmenované ...I když
SA58 a na čas...tak do toho bych šel se zavázanýma očima
miloval jsem ,jak nás na přírodovědném gymplu s tím mučili...myslim ,že pérka by byla všude a pístem bych chtěl čistit hlaveň
zrovna si du tu svou 858 cvičně rozhodit
i pokročilýmu tu a tam něco zbyde na stole...

od Nového roku je platná nová prováděcí vyhláška ke zkouškám, která nezpřísnila nic vůči uchazečům, ale upřesnila a sjednotila postupy zkušebních komisařů...i v tom by to mohlo být -část byla zveřejněna v StřRevue č. 12nebo č.1 nemám teď k dispozici...
Když už to budete "nastudovávat" doporučuju k tomu B...
P.S. I na přípravném kurzu co jsem absolvoval,neboť jsem leta nedržel CZ75, byli kolegové pouze Ečkaři školeni v bezpečné manipulaci s maloražkou a brokovnicí, dokonce byla poskytnuta i br.dvojka,kdyby někde nebyla u zkoušek kozlice....
To Mark:

SA58 a na čas...tak do toho bych šel se zavázanýma očima

zrovna si du tu svou 858 cvičně rozhodit

- MarK
Příspěvek#11 » stř 25. črc 2012, 15:13
garf píše:To Mark:
Zbraně ke zkouškám jsou ve 119náctce vyjmenované
Když ti to přijde tak vtipné, tak mi prosím ukaž paragraf, kde jsou zbraně vyjmenované. Já jsem našel vyjmenované jen typy zbraní a to krátká kulová zbraň, dlouhá kulová zbraň a broková zbraň. Samonabíjecí puška do té druhé třídy spadá.
- Alcatraz
- garf
Příspěvek#13 » stř 25. črc 2012, 15:44
Dobrá, bude to někde ve vyhlášce ke 119tce ....vyhláška384/2002Sb nebo právě v její nejčerstvější novele - této vyhlášky-prováděcí předpis k vyhlášce..., mám pouze nejstarší vydání Treml a Teryngel a tam to skutečně není /mladší relativně čerstvé jsem daroval/ skutečně bych se vsadil že v té nejnovější knize se 119tkou ze které jsem se učil - vyjmenované zbraně ke zkouškám skutečně byly-v části zkoušky odborné způsobilosti - a to ve smyslu "krátká" pistole cz50/70 nebo cz75/85 , brokovnice nebyla specifikována blíže ,než kozlice r.12,malorážka 452-5...více bohužel nenajdu,
třeba někdo pomůže...
V každém případě je také napsáno, že jinou zbraň žadatele než vyjmenovanou-/při rozšiřování skZP např./ lze ke zkoušce užít přednostně+ se souhlasem zkušebního komisaře-a tam budou i ty zbraně....
třeba někdo pomůže...
V každém případě je také napsáno, že jinou zbraň žadatele než vyjmenovanou-/při rozšiřování skZP např./ lze ke zkoušce užít přednostně+ se souhlasem zkušebního komisaře-a tam budou i ty zbraně....
- MarK
Příspěvek#14 » stř 25. črc 2012, 15:58
"Bude to někde ve vyhlášce" opravdu není moc přesné. Všechny tebou vyjmenované předpisy jsou zde k nahlédnutí, tak dej vědět, až to najdeš. Jinak to jsou jen plané výkřiky.
- Alcatraz
Příspěvek#15 » stř 25. črc 2012, 16:01
my dělali rozborku (a někteří stříleli) s ZKM451
jinak předpis říká:
komisař si tímhle "nějakou další" zbraň určovat nemůže. A taky si myslím, že jeho souhlas nepotřebuji, pokud splňuji podmínky. Ty co říká MarK, asi nikde žádná specifikace není. Máš řečený z čeho musíš co nastřílet (krátká kulová, dlouhá kulová .22LR) a že před střelbou předvedeš rozborku.
Dokonce z toho fakt chápu, že když budu střílet z pistole, tak rozborku jen pistole. Odst1 uvádí rozborku a odst2 uvádí že po rozborce následuje střelba na terč. A není to "zbraní", ale zbraně.

jinak předpis říká:
V případech, kdy žadatel je vlastníkem zbraně, kterou drží na povolení k držení zbraně, může být při praktické části zkoušky přednostně použita tato zbraň.
komisař si tímhle "nějakou další" zbraň určovat nemůže. A taky si myslím, že jeho souhlas nepotřebuji, pokud splňuji podmínky. Ty co říká MarK, asi nikde žádná specifikace není. Máš řečený z čeho musíš co nastřílet (krátká kulová, dlouhá kulová .22LR) a že před střelbou předvedeš rozborku.
Dokonce z toho fakt chápu, že když budu střílet z pistole, tak rozborku jen pistole. Odst1 uvádí rozborku a odst2 uvádí že po rozborce následuje střelba na terč. A není to "zbraní", ale zbraně.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí