Nákupní povolení pro zbraň kategorie "B"

Střelec

Příspěvek#361 » pát 4. lis 2022, 09:43

Pěkně je vidět, jak je to celé o lidech. U nás nebyl problém NP na počkání i s muzejnictvím.

Tardis

Příspěvek#362 » sob 24. pro 2022, 12:09

cipis píše:Jako prodávající nemáš žádnou povinnost ověřovat platnost nákupního povolení. To je starost a problém kupujícího. Ty prodáváš v dobré víře, viděl jsi zbroják/občanku a máš číslo jeho nákupního povolení a to stačí, více není potřeba.
Proč bys jinak někomu prodával zbraň, když mu nevěříš?

No tak bohužel policie na to má jiný názor, dle mé poslední zkušenosti.. Prodávající se prý dopouští přestupku (soukromá osoba), když si neověřil nákupní povolení do detailu - detaily psát nebudu, to spíš jako "varování". Taky jsme přišli na to, že různá oddělení napříč ČR požadují každý něco trošku jiného na tu samou věc. :P

Carloss

Příspěvek#363 » sob 24. pro 2022, 12:24

No nevim. Nechceš napsat o jaké detaily jde, ale odvoláváš se na ně (teda poldi, ale ty to zmiňuješ tady). Když už teda jsme u toho, jediný, co jako prodávající může ověřit je to, na koho a na co je NP napsaný a jestli není PROPADLÉ. Jestli na to už kupující něco koupil nemá prodávající možnost jakkoli ověřit. Jak taky, žejo. Občan nemá dokonce možnost nahlédnout do databáze / CRZ ni sám o sobě, což mi přijde hodně divný... když stát o mě vede nějaké údaje, měly by být pčřístupné tomu, o kom jsou vedeny, a ne jen cizím "obchodníčkům". Nakonec... přístup přes portály státní správy i do CRZ funguje, jen zobrazení údajů v CRZ o sobě samotném, natož o komkoli jiném, je kde? No na NULE. Tady je velký nedostatek.

risa2000

Příspěvek#364 » sob 24. pro 2022, 12:47

No, vzhledem k tomu, jací mistři mají na svědomí IT státní správy, a jak to bude zabezpečené, považoval bych to, že CRZ není přístupný přes portál občana spíš za výhodu.

Carloss

Příspěvek#365 » sob 24. pro 2022, 13:41

Tak znova: CRZ přístupný je. Je jen poněkud... "slepý". A nevím, kde je problém. Na konto řidiče se podívám a na spoustu dalších vcí, tak proč ne na údaje o mě samotném v CRZ? To je hodně divný. A není to problém bezpečnosti. Je to jen problém toho, aby to "někdo" nastavil. A není to problém anui technický, když to jde pro obchodníky. Zatím slyším jen výmluvy, proč to nejde. Ale aby někdo, kdo může to prostě udělal, to ne.

cipis

Příspěvek#366 » sob 24. pro 2022, 13:49

Bla bla bla, zase lidové tvořivosti jednotlivých oddělení, jednotlivých příslušníků atd.
Nic podstatného, nic směrodatného. Policie nerozhoduje, co je přestupek a co není, o tom rozhoduje někdo jiný.
Někdo se snaží být zase papežštější než papež, ale na to jsme si už dávno zvykli ...

Tvoje informace je k ničemu.

Tardis píše:
cipis píše:Jako prodávající nemáš žádnou povinnost ověřovat platnost nákupního povolení. To je starost a problém kupujícího. Ty prodáváš v dobré víře, viděl jsi zbroják/občanku a máš číslo jeho nákupního povolení a to stačí, více není potřeba.
Proč bys jinak někomu prodával zbraň, když mu nevěříš?

No tak bohužel policie na to má jiný názor, dle mé poslední zkušenosti.. Prodávající se prý dopouští přestupku (soukromá osoba), když si neověřil nákupní povolení do detailu - detaily psát nebudu, to spíš jako "varování". Taky jsme přišli na to, že různá oddělení napříč ČR požadují každý něco trošku jiného na tu samou věc. :P

daix

Příspěvek#367 » pát 19. črc 2024, 12:34

Mám otázku, možná blbé téma. Mohu odeslat PZ a šedivák o převodu zbraně poštou doporučeně? Možná jsem slepý, ale zákon neříká, jak to mám PČR doručit.
Zákon říká: Po prodeji zbraně kategorie A, B nebo C máte povinnost tento převod vlastnictví do deseti pracovních dnů oznámit svému příslušnému útvaru policie[§ 42, odst. 2] a odevzdat průkaz zbraně, kupující naopak zbraň zaregistruje na svém příslušném útvaru policie a získá průkaz nový.

ondrush

Příspěvek#368 » pát 19. črc 2024, 12:38

daix: to sice nevim ci je to mozne odeslat, ale par rokov to tak robim, ~5 zbrani som tym sposobom odhlasoval a dodnes sa nikto neozval... tak snad vsetci novy majitelia zbran prihlasili a pri najblizsej kontrole nebudem prekvapeny

mbem

Příspěvek#369 » pát 19. črc 2024, 12:47

daix: Imo by to mělo být naprosto v pohodě. Dokonce by i mělo stačit to ten desátý den na poště podat, aby byla dodržena lhůta.

daix

Příspěvek#370 » pát 19. črc 2024, 13:20

Nojo, ale mě se dnes obálka vrátila zpět s odůvoděním, že nevyzvednuto. A jsem samořejmě po termínu 10 pracovních dnů. Tak jdu v pondělí na PČR, vezmu neotevřenou obálku, podací lístek. A jdu se hájit, že já jsem nic špatného neudělal. Ale spíše mě zaráží, že u státní organizace je možnost nevyzvednuto. Anebo kvalita ČP.

marinakus

Příspěvek#371 » pát 19. črc 2024, 13:27

daix : Měl jsi fakt správnou adresu? Dělám to takto léta a v pohodě. Navíc toto upravuje Správní zákon ohledně podání žádosti nebo čehokoliv jiného správnímu orgánu. Je tam jasně stanoveno že poštou ano.

daix

Příspěvek#372 » pát 19. črc 2024, 13:30

Adresu jsem vzal s webu PČR. Tu jsem si i znova překontroloval. Tohle je můj třetí podání přes ČP, dva před tím prošly OK. tenhle právě že ne.

cipis

Příspěvek#373 » pát 19. črc 2024, 13:48

Od toho mam datovku. Poslu sedivak datovkou a prukaz tam "nejak" dodam. Posledne po kolegyni, co sla vyzvedavat zbrojak. Prej na ni chvili cuceli, ale vse ok.

dan

Příspěvek#374 » pát 19. črc 2024, 15:20

Doporucene dopisy se z Policie vraceji pokud nebylo adresovano na spravnou adresu (podatelna), ale primo na nejake lokalni pracoviste (treba mistni OSZBM). Mimochodem, ja to posilam emailem.

daix

Příspěvek#375 » pát 19. črc 2024, 15:40

Mailem PZ těžko procpu. Ale tohle byl můj třetí dopis, dva normálně prošly. A ČP má důvod nedodání zásilky, že Uložení zásilky - adresát nezastižen.

Zpět na