Kde nelze nosit zbraň
- alabaj
Příspěvek#1231 » pon 2. čer 2025, 14:19
Něco podobného se mi stalo asi před dvěma lety na Poště - aktivní blb se všiml že mám pod košilí zbraň a snažil se mě kontrolovat a že na s tím na poštu nesmím že jsou na dveřích obrázky se zákazem atd. Odvětil jsem tomu z agentury slušně že si du jen vyzvednout balík a tak ale on mě nechtěl pustit a že prej ať mu odevzdám zbraň. Já reagoval tím jestli má ZP a pokud ano nemám s tím problém. Řekl že ne že je ostraha a že má na to právo, já zase že nemá a že pokud chce abych zbraň odložil a pošta to vyžaduje, má povinnost mít uzamčené schránky na uložení.... No vzhledem k člověku z agentury s IQ houpacího koně to nedopadlo jinak než že jsem musel zavolat policii ............ Dopadlo to tak že dotyčnou ochranku usměrnily a poučily a já si v klidu mohl vyzvednou balík za dohledu PČR a byl jsem PČR poučen že místa označení zákazem nesmím zbraň nosit, jinak se nic nedělo, já dostal jen radu, onen aktivista z agentury co dělal na poště ochranku dostal pojeb od PČR a byl poučen že na podobné věci nemá právo ..... Myslel jsem si své a v klidu odešel, ale i zde je vidět že i někteří si to vykládají po svém. Já jen po této zkušenosti upravil to že místo vnějšího pouzdra nosím vnitřní a na léto jsem letos pořídil KEVIN v 9 makarov .
- Patton
Příspěvek#1232 » pon 2. čer 2025, 18:08
Já nosím na jedné hodině ve vnitřním pouzdře, v chladném počasí pod svetrem nebo mikinou, v létě pod volně oblecenou polokošilí a fakt si nekladu žádnou otázku jestli někam mužů vlézt nebo ne. Zda jsem v kině, na úřadě, pošty, banky atd. kde mají ty přiblblé samolepky a zákazy ve svých vnitřních provozních řádech. Prostě to neřeším. Možná že se někdy dopouštím přestupku, ale ono třeba zrovna to kino je ukázka toho že vracet se z promítání v půl jedenácté v noci se ženou a zjistit, že kvůli nějakému zákazu potřebovat a nemít je dost o držku. Chvála bohu jsem zatím nepotřeboval, jen jednou jsem musel mikinu vyhrnout a uchopit železo tak aby dotyčný pochopil co mám. Nebylo to sice při návratu z kina , ale při soumraku v městským parku.
- dan
Příspěvek#1233 » pon 2. čer 2025, 18:14
Spousta lidi, se domniva, ze kdyz ma "ten druhy" ma taky ZP, tak neni problem si u nej zbran kat. B schovat.alabaj píše:že prej ať mu odevzdám zbraň. Já reagoval tím jestli má ZP a pokud ano nemám s tím problém.
To ale neplati. Zbran kat. B lze (mimo strelnice) legalne prenechat jen tomu, kdo ma k drzeni te konkretni zbrane povoleni. Vyjimkou jsou ucastnici programu MV-1-500, ti mohou drzet zbran kat. B aniz na ni maji povoleni, ale ani oni ji nemohou prevzit kvuli pohlidani/uschove.
- FiBe
Příspěvek#1234 » pon 2. čer 2025, 18:40
rychlý dotaz, o jakém protiprávním jednání se tu hovoří (přestupek či TČ) v případě, že ze "budu načapán" se zbraní v místech, kde to návštěvní řád zakazuje (tj. piktogram anebo kombinace piktogramu s návštěvním řádem)? Doteď jsem žil v přesvědčení, že mne mohou maximálně ve vší slušnosti požádat o opuštění prostor...
Stále se bavíme o místech veřejně přístupných (resp. těch za úplatu), jakou jsou obchody, kina, divadla, bazény, úřady, školy...
(a teď neberu v úvahu tu excesy, kdy z vás udělají obětního beránka, kvůli hoplofobům)
Díky
Stále se bavíme o místech veřejně přístupných (resp. těch za úplatu), jakou jsou obchody, kina, divadla, bazény, úřady, školy...
(a teď neberu v úvahu tu excesy, kdy z vás udělají obětního beránka, kvůli hoplofobům)
Díky
- dan
Příspěvek#1237 » pon 2. čer 2025, 23:06
Stalo se to v kine. Najednou se v sale rozsvitilo, dovnitr nabehla zasahovka ve vestach s dlouhejma. Pak toho pana ve vsi slusnosti pozadali, aby kino opustil, coz se stalo, zhaslo se a film pokracoval. Pana venku po kontrole, ze ma zbran legalne propustili s tim, ze pokud ji nekde odlozi, muze se i vratit a film dokoukat. Uvadec si zbrane vsimnul, ale vyhodnotil, ze nechce byt ten, kdo pana rozrusi vynucovanim nejakych pravidel (nejsem si jisty, jestli strach naplnuje definici "fanaticky blb") a pozadal Policii aby to vyridila za nej. No, a ti se taky chteji vratit vecer domu k rodinam, takze proc na to neposlat specializovany utvar - nakonec - od toho ho mame.
Po pravni strance se nestalo nic, ale nekterym partnerkam zveda tepovku kdyz okolo nich muzi v kuklach krici a mavaji puskami. Neciti se pak dobre, a investice do navstevy kina je tim zmarena. O moznosti, ze svedkem nebude partnerka, ale deti a skonci to psychickym traumatem zazitku unosu tatinka ozbrojenymi muzi v cernem nemluve.
Tim nerikam, ze ma clovek podlehnout a pranim vlastnika prostoru se ridit. Jen musi byt srozumen s tim, ze se to muze zvrtnout i kdyz nic trestneho nedelal,.
A kdyz pocitam, kolikrat me pri trenincich zastrelili (cvicnym strelivem) prestoze jsem byl vzorne spolupracujici obcan, ale neceho se lekli ...
Ano, i tak ji stale nosim. I tam, kde si to nepreji.
Po pravni strance se nestalo nic, ale nekterym partnerkam zveda tepovku kdyz okolo nich muzi v kuklach krici a mavaji puskami. Neciti se pak dobre, a investice do navstevy kina je tim zmarena. O moznosti, ze svedkem nebude partnerka, ale deti a skonci to psychickym traumatem zazitku unosu tatinka ozbrojenymi muzi v cernem nemluve.
Tim nerikam, ze ma clovek podlehnout a pranim vlastnika prostoru se ridit. Jen musi byt srozumen s tim, ze se to muze zvrtnout i kdyz nic trestneho nedelal,.
A kdyz pocitam, kolikrat me pri trenincich zastrelili (cvicnym strelivem) prestoze jsem byl vzorne spolupracujici obcan, ale neceho se lekli ...
Ano, i tak ji stale nosim. I tam, kde si to nepreji.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1432
- Jarda.Jezek
Příspěvek#1239 » úte 3. čer 2025, 06:38
dan píše:Spousta lidi, se domniva, ze kdyz ma "ten druhy" ma taky ZP, tak neni problem si u nej zbran kat. B schovat.alabaj píše:že prej ať mu odevzdám zbraň. Já reagoval tím jestli má ZP a pokud ano nemám s tím problém.
To ale neplati. Zbran kat. B lze (mimo strelnice) legalne prenechat jen tomu, kdo ma k drzeni te konkretni zbrane povoleni. Vyjimkou jsou ucastnici programu MV-1-500, ti mohou drzet zbran kat. B aniz na ni maji povoleni, ale ani oni ji nemohou prevzit kvuli pohlidani/uschove.
Dane, není přece problém, aby každý měl v zásobě pár nespotřebovaných povolení. Takže potom bude argumentace asi jiná....
- Piggy
Příspěvek#1240 » úte 3. čer 2025, 07:28
Měl bych k různým provozním a návštěvním řádům takový jakoby krajně extrémní výklad:
Podle dosud platného ZoZ mít u sebe zbraň uvnitř provozních prostor se souhlasem je držení. Bez souhlasu je nošení a k tomu je držitel ZP E ze zákona oprávněn. Tedy i proti nesouhlasu?
Podle nového ZoZ je to navíc ještě nejasnější, anžto pojem "držení" nedefinuje vůbec a "nošení" je mít zbraň nabitou nebo viditelně na místě veřejnosti přístupném. Tím se pro nemocnici nebo kino nabízí nemalé množství různých situací a k nim namnoze protichůdných právních názorů.
Podle dosud platného ZoZ mít u sebe zbraň uvnitř provozních prostor se souhlasem je držení. Bez souhlasu je nošení a k tomu je držitel ZP E ze zákona oprávněn. Tedy i proti nesouhlasu?
Podle nového ZoZ je to navíc ještě nejasnější, anžto pojem "držení" nedefinuje vůbec a "nošení" je mít zbraň nabitou nebo viditelně na místě veřejnosti přístupném. Tím se pro nemocnici nebo kino nabízí nemalé množství různých situací a k nim namnoze protichůdných právních názorů.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#1241 » úte 3. čer 2025, 08:33
Ono by možná stačilo být trochu lucidní. Když jdu k doktorce a vím, že bude chtít vidět dařbujána, tak nebudu mít Glock na apendixu i když ví, že nosím. To stejné preventivka, kde se svlékám do půl těla. Pokud mám být hospitalizovaný, zbraň si neberu. Pokud jsem doprovod nebo jsem v nemocnici z jiného důvodu, striktně dodržuji skryté nošení tak, aby mi zbraň netrčela nebo nebyla obtisklá. Možnosti tu jsou a myslím si, že není potřeba za každou cenu zacházet k extrémním výkladům.
Stejně tak bych byl opatrný na argument o legálním držení/nošení, protože idiotů se ZP je mezi námi bohužel furt dost.
Stejně tak bych byl opatrný na argument o legálním držení/nošení, protože idiotů se ZP je mezi námi bohužel furt dost.
- oldlamehand
- oldlamehand
Příspěvek#1242 » úte 3. čer 2025, 08:38
Zbrojní průkaz mám 9 let, brzo budu muset prodlužovat a z mé zkušenosti:
Nosit lze v ČR úplně všude, kde člověk neprochází bezpečnostním rámem, pokud člověk nosí skutečně skrytě a zbraň mu nevykukuje ani v případě, že si zavazuje tkaničky, natahuje se v obchodě pro chipsy na horní poličce atd..
Počet případů za 9 let, kdy jsem nosil zbraň na místech s přeškrtnutou pistolkou, nebo na takových místech, kde nošení zakazuje návštěvní řád: Tisíce.
Počet situací, kdy za 9 let má zbraň upoutala nežádoucí pozornost: 0.
Nosit lze v ČR úplně všude, kde člověk neprochází bezpečnostním rámem, pokud člověk nosí skutečně skrytě a zbraň mu nevykukuje ani v případě, že si zavazuje tkaničky, natahuje se v obchodě pro chipsy na horní poličce atd..
Počet případů za 9 let, kdy jsem nosil zbraň na místech s přeškrtnutou pistolkou, nebo na takových místech, kde nošení zakazuje návštěvní řád: Tisíce.
Počet situací, kdy za 9 let má zbraň upoutala nežádoucí pozornost: 0.
- Héfaistos
Příspěvek#1243 » úte 3. čer 2025, 12:01
Asi tak. Zbroják mám už přes třicet let a nosím od jeho získání s nadsázkou 24/7 - klasicky na třetí hodině v OWB. Za celou tu dobu jsem se zbraní upoutal (a neřekl bych, že nežádoucí) pozornost jen 1x, a to v extrémní pozici, když jsem si lezl v jednom kutilském supermarketu pro cosi po žebříku a ještě jsem se pro to natahoval někam do nebeských výšin, tak pán, který šel v ten okamžik "pode mnou" s úsměvem poznamenal, že "nemám cosi úplně skryté"... (pravděpodobně také držitel ZP). Jinak nikdy nic a to ani v nemocnicích ani jiných zařízeních.
Ještě ohledně těch nemocnic - jak už napsal CzechJoker - pokud vím, že se budu svlékat, volím předtím uložení zbraně (i s pouzdrem) do příručního zavazadla, které nikdy neodkládám mimo moji vizuální kontrolu (jednou jedinkrát měli hemzy, že si to mám nechat v šatně - na to mám připravenu odpověď, že je v tašce firemní notebook /což je víceméně i vždy pravda/ s citlivými daty v ceně několik stovek milionů a že tu tašku prostě z očí nedám).
Ještě ohledně těch nemocnic - jak už napsal CzechJoker - pokud vím, že se budu svlékat, volím předtím uložení zbraně (i s pouzdrem) do příručního zavazadla, které nikdy neodkládám mimo moji vizuální kontrolu (jednou jedinkrát měli hemzy, že si to mám nechat v šatně - na to mám připravenu odpověď, že je v tašce firemní notebook /což je víceméně i vždy pravda/ s citlivými daty v ceně několik stovek milionů a že tu tašku prostě z očí nedám).
- oldlamehand
- oldlamehand
Příspěvek#1244 » úte 3. čer 2025, 12:30
Héfaistos píše:Ještě ohledně těch nemocnic - jak už napsal CzechJoker - pokud vím, že se budu svlékat, volím předtím uložení zbraně (i s pouzdrem) do příručního zavazadla, které nikdy neodkládám mimo moji vizuální kontrolu (jednou jedinkrát měli hemzy, že si to mám nechat v šatně - na to mám připravenu odpověď, že je v tašce firemní notebook /což je víceméně i vždy pravda/ s citlivými daty v ceně několik stovek milionů a že tu tašku prostě z očí nedám).
Přesně, snad v každém zdravotnickém zařízení je na chodbě něbo v čekárně záchod a tam může člověk vklidu provést přesun zbraně i s pouzdem do zavazadla, ve které zbraň nebude vidět, ale zároveň bude během vyšetření pod dohledem.
- oldlamehand
- oldlamehand
Příspěvek#1245 » úte 3. čer 2025, 12:38
Piggy píše:Tak mě napadá, co když OVM zkusí vynucovat zákaz vstupu do jiných než úředních prostor?zákon č. 90/2024 Sb. píše:§ 85 Uložení a zabezpečení krátké zbraně v případě zákazu vstupu se zbraní
Pokud orgán veřejné moci vynucuje zákaz vstupu se zbraní do svých úředních nebo chráněných prostor, umožní jejímu držiteli bezpečné uložení krátké zbraně.
Třeba v případě oblíbené školní jídelny je úřední prostorou asi jen ředitelna, není-liž? Pokud nabízí obědy pro důchodce, já tam půjdu pojíst a nehodlám nic úředně řešit.
Ve skutečnosti otázka zní, v jakém případě a v jakém rozsahu vůbec OVM (a obecně kdokoliv) smí "vynucovat" zákaz vstupu se zbraní tam, kam mi musí vstup umožnit? To tento zákon neřeší a nenapadá mě, jestli vůbec nějaký.
Škola přeci není orgánem veřejné moci, takže na školy/školní jídelny se povinnost uschovat zbraně v případě zákazu vstupu se zbraní nevztahuje vůbec. Nebo se pletu?
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí