Dovoz zbraně do ČR (nákup zbraně v zahraničí)

ravo001

Příspěvek#61 » pon 30. čer 2014, 12:31

Díky za info.
Vezmu to od konce. Šlo mi o to, jakou listinu budu mít u sebe která mě bude opravňovat legálně se pohybovat po území SR se zde zakoupenou zbraní (zřejmě to vývozní povolení - zbrojný sprievodý list.). Čekal jsem že to bude hodně podobné jako tady v CZ, ale pro jistotu je lepší se zeptat.
Ohledně nejlepšího postupu aby kolega zašel a přímo se zeptal na místní policii to naráží na to, že ho s tím chci minimálně otravovat, už tak mi to prodá za "pusu" - chce s tím mít minimum běhání a otravování, což moc nekoreluje s tím aby osobně něco na policii zjišťoval - kdyby to bylo něják extra komplikovaný, prodal by to za někomu přímo v SK, za tu cenu co to nabízí mě by se po ní jenom zaprášilo.

A na závěr moc nechápu, proč bych měl mít slovenské nákupní povolení (a platit za něj) a nestačí to vývozní povolení, když mám svoje české...ale to je spíš otázka k polemizování, aktuálně platná legislativa je zřejmě jasná a přes to vlak nejede :-/

MM

Příspěvek#62 » stř 19. lis 2014, 10:12

Zdravim,

moze sem niekto prosim hodit ake su aktualne skusenosti s priebehom dovozu z Rakuska ? V CR samozrejme vybavim NP + ZPL (s informaciami o zbrani od predajcu), ale ako to presne prebieha na rakuskej strane ? Riesim na policii nieco ja, alebo to vybavi za poplatok obchodnik ? Kedze nepoznam nemecku pravnu terminologiu, tak som pri googlovani na nic relevantneho nenarazil :? . Ale prinajhorsom sa to dozviem priamo na mieste, len som chcel predtym nazbierat rozumy.

Ah ... doplnenie - islo by o kategoriu 'B' (revolver). Predsa len tu clovek narazi na veci co sa v CR az tak nevyskytuju.

Peter elektro

Příspěvek#63 » stř 19. lis 2014, 12:01

Pytal som sa na to u jedneho predajcu v AT a povedal mi že to vybavuje on a stoji to na zbran 60 euro za kus...

juiceman

Příspěvek#64 » ned 14. pro 2014, 06:44

Zdravim vazeni,hledal jsem podobne tema ale spis mi pomuzete tady,potrebuji radu ohledne dovozu zbrane z Kanady do CR,jedna se o stary Lee Enfield,prave jsem u strejdy v Kanade a jemu tu zbran dal pred asi 20 lety nejaky jeho znamy,ted je mu na prd,ale ja bych si ji rad privezl do ceska,Zbran nema zadne papiry proste nic,jen mu lezi doma v koute a je nevyuzita,takze co mi poradite,litam tady casto.Mam zbrojak ale jen skupiny D,E ale skupinu A bych si dodelal,to neni problem,ale jak ji prevest a uzivat ji v cesku.diky.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#65 » ned 14. pro 2014, 19:26

Ze strany ČR nebude významný rozdíl mezi dovozem z Kanady či odjinud (i když je možné, že bude třeba zbraň ozkoušet na zkušebně, pokud nemá zkušební značky uznávané v ČR). Spíš si musíš zjistit, jaké podmínky pro vývoz má Kanada a které společnosti jsou schopny zajistit převoz palné zbraně (zda licencovaná zásilková služba nebo letecká společnost jako zavazadlo), což bude zřejmě větší problém.
Další možnost je zkusit kontaktovat nějakého českého či evropského obchodníka se zbraněmi, který má s importem z Kanady zkušenosti a za odpovídající poplatek by byl schopen to dovézt.

Až to všechno zjistíš, tak bude na posouzení, jestli celá ta procedura nakonec nevyjde na podobné peníze jako koupit obdobnou zbraň rovnou v Evropě.

Carloss

Příspěvek#66 » stř 16. zář 2015, 15:16

Tak, aktuání zkušenost. Snažím se nakoupit zbraň na Slovensku.

Ufff... Podání žádosti o ZPL:

Použil jsem formulář z netu. Problém 1: Jelikož nevím, kdy dostanu povolení, nevím ani datum převozu, ani datum převzetí. Nakonec jsme se s "holčinou" dohodli, že to napíšem na týden po předpokládaném vydání ZPL. Poblém 2: Jelikož jsem se rozhodl jet vlakem (oproti autu je to přecijen levnější a nemusím se furt na něco soustředit), nevyplnil jsem hraniční přechod. Mno... nechali jsme to tak.

Další věc, kterou jsem musel vyplnit byl Předběžný souhlas s dovozem do ČR. Blbej formulář. Ale je mi to divný. Na stránkách jsem se dočetl, myslím, že ZPL pro dovoz slouží zárověň jako Předběžný souhlas s dovozem (a dává to logiku - zde bych se ještě zeptal, jestli s tím někdo nemá nějakou další zkušenost). No, vyplnil jsem to, je to jen další papír navíc a jak známo, lepší mít a nepotřebovat, než nemít a být pak na druhé straně vykopnut, že něco chybí. Zde podotýkám, že může být poteba příslušný úřední překlad. V případě Slovenska by ale neměl, na základě dalšího příslušného zákona, potřeba.

Slečna původně napsala kat. C... tak jsem ji opravil a zhrozila se, že další papír na B... Ale jelikož jsem s tím již dříve počítal, tak mám příslušné NP připravené. Tak si jen opsala číslo. Sice NP je pak potřeba až pak při registraci, ale je nutné si o něj požádat nejpozději se žádostí o ZPL, aby pak nedošlo k časovým mezerám.

Ještě dodám, že předpokládané vydání ZPL je klasicky v Soukalce 14 dní. Nějaká vedoucí je navíc na nějakém školení, ale prý se budou snažit to i dodržet, a že si mám zkusit zavolat i dřívejc.

mikymoto

Příspěvek#67 » stř 16. zář 2015, 16:20

No super - hlavně to tu prosím pěkně potom sesumíruj - co to nakonec dohromady stálo (všechny ty kolky). Nějakou dobu slintám u Egun.de a ceny některých starších pistolí tam jsou na méně než 1/2 toho co za ně chtějí tady. Takže by se hodila každá aktuální zkušenost.

marinakus

Příspěvek#68 » stř 16. zář 2015, 16:27

Carloss : Až to všechno pěkně sepíšeš, dostaneš veeeeelikou pochvalu :D I ode mě, v tomto zkušenosti zatím nemám.

Carloss

Příspěvek#69 » stř 16. zář 2015, 16:33

Určitě pak vyjde nějaký sumární návod z reálu... Zatím to píšu aktuálně... třeba se to hned někomu hodí a taky je to pro mě takový "poznámkový blok", za což se omlouvám... ;-)

Piggy

Příspěvek#70 » čtv 17. zář 2015, 08:30

Budeš kupovat od prodejce nebo od vlastníka? V prvním případě by mělo jít všechno hladce (dovážel jsem individuálně celkem 4x), v tom druhém je dobré/nutné celou věc předjednat na příslušném policejním oddělení, kde ti vystaví nákupní povolení (kolky 16,50 EUR) a vývozní průvodní list (kolky 16,50 EUR). Doufám, že od mé poslední akce (2013) nezvedli poplatky.

Carloss

Příspěvek#71 » čtv 17. zář 2015, 13:54

Od prodejce. I tak je nutno předjednat, protože bez čísel zbraní se to tak jako tak neobejde. Poplatky nezvedli.

Carloss

Příspěvek#72 » stř 30. zář 2015, 15:55

Tak, vyzvednut ZPL. Ten slouží zároveň skutečně jako Souhlas s dovozem zbraně. K tomu vydávají ještě Předběřbý souhlas s dovozem zbraně, který je určen k tomu, aby se zanechal u prodávajícího, nebo u orgánu státní správy v místě, odkud zbraň bude vyvážena do ČR. Ještě podotýkám, že v případě, že jde o zbraň kat. B, je vhodné mít předem vyřízené odpovídající NP. Jinak by se dávala žádost o NP zároveň se žádostí o ZPL. K tomu ještě platí, že ZPL sice souží jako povolení k nabytí vlastnictví, je ovšem potřeba ještě mít také povolení k držení/nošení. Tak proto.
Naposledy upravil(a) Carloss dne stř 30. zář 2015, 16:00, celkem upraveno 1 x.

MM

Příspěvek#73 » stř 30. zář 2015, 15:58

Otazka - su tieto doklady vzdy na jeden kus zbrane, alebo je mozne 'sfuknut' niekolko naraz ? (Samozrejme na dany pocet NP). Ked tak clovek pozera na bazary v Rakusku, tiez obcas slinta :D.

Carloss

Příspěvek#74 » stř 30. zář 2015, 16:01

ZPL a Předběžný souhlas s dovozem se vydává na jakýkoli počet zbraní. Odpovídají tomu i formuláře, jsou ke stažení na stránkách MV (teda Žádost o ZPL). Je ovšem potřeba aby každá zbraň byla konkrétní.

Můj postup řeší individuální nákup zbraně v zahraničí, konkrétně na SK. Jak je to u podnikatelů v oboru netuším.

MM

Příspěvek#75 » stř 30. zář 2015, 16:06

Vdaka, nemohol som ten formular najst, uz ho mam ... Podnikatel v obore nie som, ale mam vyhliadnute dve veci - tak ked uz sa rozhupem ze sa budem kaslat s tym papierovanim, zobral by som to naraz.

Zpět na