Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3916 » ned 1. kvě 2016, 21:54

Xmonika - s cislem vyhlasky uz Te opravili... Jinak obecne souhlas a kdyz mrknes do minulosti, nekolikrat jsem tu citoval 115/2014 (a mam to I tucne zvyraznene ve svem vyukovem material a konec koncu mi o tom vysel clanek ve strelecke revue) - zadatel ma PREDVEST manipulaci, nikoliv zodpovidat blby otazky. Pokud uz otazky ANO, pak jednoznacne na neco, co souvisi prave s tou manipulaci.

Jenze je tu druha stranka veci...

Kdyz vidim cloveka, jak je nervozni, manipulaci jede furt na hrane, pritom vidim, ze znalosti pro to ma, snazim se ho nejak uklidnit... Vtipek, nebo dotaz na neco jednoduchyho... Treba: "ukazte mi na ty rozebrany zbrani hlavni casti" apod... Pripadne nekdy vidim, ze se trapi (neni nebezpecny, ale nervozni) a otazkou ho zkusim navest na reseni...
Pokud budou zadatele dogmaticky dbat na 110% vykladu slova "predvede manipulaci", nemusi to byt vzdy v dusledku pro ne vyhra.

Pak je tu zpet prvni stranka...

Ze se nekteri komisari udajne skutecne ptaji na neskutecny voloviny nebo skacou ustne do manipulace a v podstate tim vedou zkouseneho k chybe (viz nedavny pripad zkuseneho sportovniho strelce, ktery neprosel praktickou presto, ze na IPSC zavodech zvlada manipulaci mnohem prisnejsi za tezsich podminek).

Takze ano - pokud zde vyboci z mezi stanovenych zkusebnim radem, je to prilezitost pro stiznost... Jasny - rozhodnuti to nezvrati, opacko prichazi casto driv nez vyreseni stiznosti. Ale lze treba dostat poplatek za zkousku zpatky a hlavne - kdyz na nekoho bude chodit hodne opravnenych stiznosti, tak je slusna sance, ze o komisarovani prijde...

Ale zpet k druhe strane...

Moje zkusenost je, ze nejvic problemu s "vyhozenim" od zkousky maji ti nejvetsi pitomci, u kterych je to tuplem lozeny a kteri pak vsude vykladaji jen malou cast pravdy a jeste pokud mozno prekroucene.
Zajimavy je, ze se vsichni projevi stejne a flaknou pistoli o stul :-)

Tak jen takovy vhled do reality z pozice cloveka, ktery na to kouka jak z pohledu: "nedavno jsem rozsiroval sam zbrojak", tak z pohledu "kamaradi delaj zbrojaky a chodej s informacema udelal/neudelal - protoze...", tak z pohledu "moji zaci chodi na zkousky a prichazeji s ruznymi zkusenostmi z prubehu", tak i z pohledu "sam to zkousim a vidim, 80% lidi osciluje kolem hranice OK/KO, takze videt nejakou tu chybku neni tak tezke, jako rozlisit, kdo je zodpovedny a ta chybka je dana spis nervozitou ci tim, ze mu nekdo neco blbe poradil, ale necha si poradit dobre.. nebo jestli je to clovek, ktery doopravdy moc nechape principy bezpecnosti a byl by nebezpecny sobe nebo okoli".

marinakus

Příspěvek#3917 » pon 2. kvě 2016, 08:51

CMK : :clap: Naprostý souhlas. Se vším. Ty víš proč. ;)

flare317

Příspěvek#3918 » pon 2. kvě 2016, 20:53

Zdar vsem,

tak jen kratka souhrnna zprava z dnesni ZOZ v Rajske zahrade, Praha. Komisar Fr. Vrba

Pritomno 18uchazecu, z toho asi polovina opravaru (vcetne mne).
1 typek neudelal testy
Na manipulaci vypadli 2lide (vetsinou velke hrubky - bezpecny prostor, prst na spousti), na strelbach vypadl 1 clovek (udajne strilel jako ve filmu agenti FBI dle slov komisare, takze opet hrubka proti pravidlu bezpecneho prostoru.).

Komisar byl vyborny, vse dukladne vysvetlil, co po nas bude chtit a to skutecne dodrzel, pokud clovek mel zakladni navyky s manipulaci, pak nebyl problem. Zadne chytaky, zadne pasti, pouze striktni dodrzovani zakladnich principu a zasad. Velmi odlehcena atmosfera, vcetne zastupcu Policie, kteri nas chodili uklidnovat a rikat, na co si mame davat bacha.

Poprve jsem byl na komisare Juliuse Babinskeho, od ktereho jsem letel asi za minutu, ale byla to ma chyba, nemel jsem zbran zazitou v ruce a delal jsem skolacke chyby. Ten termin letelo 14lidi z 18ti (29.3 opet Rajska zahrada, dneska jsme se tam s lidma s toho terminu hodne potkavali :))

Konstatovani - souhlasim s nazorem shora uvedenym, ze pokud clovek chce ziskat zakladni navyky dobre manipulace se zbrani, potrebuje si to poradne nacvicit. Ja sam jsem absolvoval asi 7kursu, at jiz hromadnych, ci soukromych lekci, bez toho bych v tom velmi plaval. Konstatuji, ze se jedna o muj soukromy pocit, zkratka nejsem talent, ktery by vse zvladl na prvni pokus. Nedelal jsem to jen kvuli zkouskam, ale i kvuli vlastni bezpecnosti, kratka zbran je jednou zbran a myslim si, ze v tomto ohledu by clovek mel mit zazite tyto zaklady opravdu kvalitne. Btw, dneska jeden z tech, ktere komisar vyhodil, ze mne s vaznym vyrazem ptal, co je to kohout, vypousteni pres palec a jak se nastavuje ten prvni bezpecnostni ozub.....trochu mne zamrazilo.....

Takze preji vsem mnoho uspechu, urcite pripravu nepodcente a investujte par korun do soukromych lekci manipulace, tato investice se vam bohate vyplati!!!!

nepet

Příspěvek#3919 » úte 3. kvě 2016, 17:20

K těm třem nástřelným.. já je využil hlavně k tomu, abych u zbraně, ze které jsem nikdy nestřílel, zjistil chod spouště. Soustředil jsem se jen na to. Jakmile už vím kde spoušť zabírá, tak se v tom místě na pul vteřiny zastavím, domířím a domačkávám. Takhle mě to odjakživa učili a nakonec jsem měl tři okrajové desítky. Nejhorší podle mě je zamířit a pak celou spoušť rychle promáčknout. Opravovat se a začít mířit třeba dolů, protože dvě šli nahoru je cesta do pekel.

Ohledně praktické. Pořád se to tady opakuje. Bez přípravy-tréninku to rozumný komisař rychle pozná a na něčem Vás vyhodí. Nějaké stížnosti na postup Vás nezachrání. Ty můžete zkusit až když Vás vyhodí od druhé zkoušky :) A přestože praktická příprava není povinná, tak bych jí všem co zbraň v ruce nikdy nedrželi vřele doporučil. Na střelnici už Vás budou znát a mohou Vás dopředu varovat, že třeba přišel komisař puntičkář. Třeba Vám poradí i podat stížnost, že to bylo v pořádku. V Praze se čeká skoro půl roku, takže u druhého pokusu bych to možná zvážil, pokud bych si ale byl jist, že jsem vše udělal správně. Pak ale musíte doufat, že ho nedostanete zas :)))))

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3920 » úte 3. kvě 2016, 17:46

Jen doplnim, ze je zakonne pravo opakovat praktickou cast u nekoho jiného, nez kdo me vyhodil...

HV

Příspěvek#3921 » úte 3. kvě 2016, 18:16

...a tohoto práva jsem využil :)
Páni komisaři, mohu se optat na takovou kravinu? V jakém stavu se končí kontrola dlouhé zbraně? Zůstane otevřený závěr, brokna zlomená? Hledal jsem na youtube nějaký záznam, nenašel jsem, jen něco starého, kde manipulace vypadala dost podivně :) Samozřejmě se mohu optat komisaře, ale po předchozí zkušenosti s mými všetečnými otázkami bych nerad komisaře dráždil "neznalostí".

vgj

Příspěvek#3922 » úte 3. kvě 2016, 18:22

Požadavky komisaře Babinského byly závěr malorážky vzadu a brokovnice zlomená.

Sedmej

Příspěvek#3923 » úte 3. kvě 2016, 18:28

HV: komisař na Jičínsku (jméno už nevím) zrovna tak. při odložení brokovnice zlomená a u malorážky závěr vzadu.

DAveDOG

Příspěvek#3924 » úte 3. kvě 2016, 19:04

V Brně také chtěli dvojku zlomenou a malorážku se závěrem vzadu.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3925 » úte 3. kvě 2016, 19:39

Hele, takhle... Neexistuje na to univerzalni poucka s platnosti "jedine pravdy"... V praxi se drzim toho, ze je podstatne, jak s tim manipuluje, ne, jestli zna zvyky strelnice.
Takze take chci zaver otevreny a vzadu ci brokovnici zlomenou - hlavne nekam cca. bezpecnym smerem.... Ale nevyhazuju za to - spis ty lidi k tomu navedu...

MKU_MU

Příspěvek#3926 » úte 3. kvě 2016, 19:41

Dašice (okr. Pardubice), 03/05/2016, komisař: p. Březina
Přibližná čísla, protože jsem byl repetent. 25 přihlášených, 7 neomluvených absenci (p. komisař se začal domnívat, ze obdržel chybný seznam, ale po 7 jméně se chytnul), 9 opakovačů z 12/04 (viz můj příspěvek strana 238).
Teorie: -3, manipulace -3, střelba -3. Repetenti prošli všichni, tedy i já (skromně) :D
Hodnocení pana komisaře 1*. Profesionální přístup, příjemný, detailní vysvětlení požadavku, nestresoval (víc už to ani neslo :), naopak uklidňoval, požadavky přesně dle zákona (zásobník, kontrola, bezpečný prostor, prst, popis zbrani, zařazeni do skupin, závady). BTW: měl krásné cvičné náboje (vypadali jak na lov upírů - stříbrné). :-)
Odpadlíci z manipulace: jeden nevím (v mírně nachovem odstínu a s hodně nasranym výrazem v obličeji odešel), druhého jsem slyšel, jak omluvne při podpisu opravneho termínu policistovi říká, ze byl nervózní. Policista mu uklidňujícím tónem odvětil, ze to chápe, ale když mu komisař řekne, ať zkontroluje malorazku a on vezme do ruky pistoli, tak si zkoušku opravdu musí zopakovat ;-). Poslední nešťastně uznal chybu, ze přehlédl náboj v nábojové komoře (moc jsem to nepochopil, snad ze ho vyhazovat nevyhodil a on při kontrole komoru důkladně neprohledl), každopádně uznal svoji chybu.
Střelby byly "zajímavé". Většina lidi totiž stříleli na jiných střelnicich s jinými zbraněmi. Tady se potvrzuje předchozí debata na tomto fóru o 3 nastrelech. Totiž před 3 týdny se střílelo z CZ 83 ( cal 7.65). Od dnešního data se zde přecházelo na CZ75C (cal 9) a opakovači to nevěděli. A někteří na školení stříleli pouze 7.65.
Já jsem byl hlavně překvapen, když jsem přišel po 3 nastrelech k terci na malorazce. Krásné 3 dírky u sebe, ale bohužel mimo terč. Panikaaaaa. Včera na jiné střelnici (8-8-8-7-10) a dnešek 3 nastrely mimo. Naštěstí jsem věděl, kam jsem střílel a tak výsledek počítanych zásahu byl nakonec OK i když žádný zázrak (8-8-6-7-5). Kdybych odmítl nastrel na malorazce, určitém bych nenastrilel.
Závěrem bych poděkoval webu zbraně kvalitně, jejich perfektní aplikaci pro Android a všem skrytým i odhalenym zkušebním komisařum zde na fóru za jejich rady :-)
Závěrem zopakuji již známé a stokrát opakované: než na cokoli u zkoušek sáhnete nebo řeknete 3 x se nadechnete

marinakus

Příspěvek#3927 » úte 3. kvě 2016, 20:11

Jak to nosí myslivec do lesa. Brokna zlomená, kulovnice s odsunutým závěrem. Jen jak to vidím já. Asi by se mělo vycházet z reálných situací... a nejen tady.

HV

Příspěvek#3928 » stř 4. kvě 2016, 06:41

Díky za informace, tak nějak mě to pocitově směrovalo ale nebyl jsem si jistý.

xmonika

Příspěvek#3929 » čtv 5. kvě 2016, 14:57

CMK: diky za reakci, takhle nejak bych si ten prubeh zkousky predstavoval.

Octopuss

Příspěvek#3930 » ned 8. kvě 2016, 17:21

Byl jsem už potřetí na kurzu, a jsem přesvědčenej, že to podělám. S každou další návštěvou dělám víc a víc chyb. Dneska dokolečka prst na spoušti, jednou nenahlášená závada, jednou nezkontrolovaná hlaveň, a zbytek jsem radši zapomněl.
Aspoň že střelby jsou v pohodě. Z deseti ran na 10m a deseti na 15m mi do bílýho šly myslím tři.

Ale...
Byli tam se mnou dva další lidi. Jeden zcela očividně netušil, která bije, a vypadalo to, že vůbec ani neví, jak pistoli držet. Nakonec se ukázalo, že už ho jednou vyhodili, a teď ve čtvrtek jde na opravu. Docela jsem čuměl, a s ohledem na to, že dělá A+C, a i na kurzu se klepal jako feťák v absťáku, doufám, že pokud z něj bude myslivec, zašije se někam kam nechodí lidi.
Ten druhej zase pro změnu netušil vůbec nic o závadách.
Od desíti ráno se prý jede nonstop. Fakt nechápu, že lidi nemají ani páru, a tři dny před zkouškou všichni zavalí střelnici (teda, ti zodpovědnější).

A možná, že to jen dělám blbě. Kdybych se na to vysral, na testy se podíval jednou, a na střelnici nejel vůbec, udělal bych to spíš :D

Zpět na