Zpřísnění zákona o zbraních

wigum

Příspěvek#241 » sob 7. kvě 2016, 18:00

Mě se teda strašně líbí argumentace opozice na nedoknutelnost obydlí a podobný keci. Všichni co tu řešíte, že bez povolení soudu by vám lezli četníci do baráku, si vzpomeňte na rok 2002 a novelu zákona o ochraně ovzduší. Tam se přímo hovoří:

Kód: Vybrat vše

„Legislativní rada vlády už dříve potvrdila náš názor, že ústavní nedotknutelnost obydlí není neomezitelná. V případě, že ohrožujete zdraví člověka, což pálením odpadů bezpochyby děláte, pak má právě ústavní právo na ochranu zdraví stejnou váhu. A přímo ústava umožňuje prolomení nedotknutelnosti obydlí s cílem zajistit zdraví lidí.

Novela zákona proto zavádí povinnost provozovatelů spalovacích zdrojů v domácnostech umožnit osobám pověřeným obecním úřadem obce s rozšířenou působností přístup ke zdroji, k jeho příslušenství a používaným palivům ke kontrole dodržování povinností podle zákona o ochraně ovzduší. Podmínkou je opakované podezření úřadu, že tepelný zdroj provozuje daná domácnost v rozporu s povinnostmi stanovenými zákonem o ochraně ovzduší.

V případě prvního podezření úřad provozovatele písemně upozorní na podezření z porušování povinností, poučí jej o povinnostech spojených s provozem spalovacího zdroje a o důsledcích opakovaného podezření možností provedení přímé kontroly u zdroje. Při druhém důvodném podezření bude mít úředník oprávnění provést kontrolu. Při ní bude postupovat podle jasných pravidel daných kontrolním řádem a zákonem o ochraně ovzduší.

Luky22

Příspěvek#242 » sob 7. kvě 2016, 19:37

Honza LBC: Moudrý člověk by měl před ostatními držení ZP nejen důsledně tajit, neměl by se ani zůčastňovat internetových diskusí na ožehavá témata. Neměl by nikoho zasvěcovat do svých politických názorů. Měl by si uvědomit, že George Orwell měl ještě málo fantazie proti tomu, co nás v příštích časech čeká. Ale jak se říká, kdo chce kam, pomozme mu tam. Aneb, každý svého štěstí strůjcem. ;)

marinakus

Příspěvek#243 » sob 7. kvě 2016, 19:54

Luky22 : Takze take nejsi moudry? :D

Sedmej

Příspěvek#244 » sob 7. kvě 2016, 19:56

Luky22: taky to tu podle tebe v podstatě nikdo nejsme moudří, včetně tebe. :-)

Čop

Příspěvek#245 » sob 7. kvě 2016, 20:05

wigum: Já bych asi chtěl, aby takový úředník ke mě přišel a zkusil mi vlézt do baráku. Nejdřív bych ho vyhodil a potom u soudu omlátil úředníkům o hlavu Listinu základních práv a svobod. Moc se těším, až se tohle stane poprvé a skončí to u ÚS...

marinakus

Příspěvek#246 » sob 7. kvě 2016, 20:07

Cop : Zrejme naprosto stejne jako treba exekutora, ze? Setri silnymi slovy, prosim.

Pablo.gs

Příspěvek#247 » sob 7. kvě 2016, 20:21

Skoro bych řekl, že Lukyho22 ironie zůstala nepochopena, teda alespoň doufám, že to byla ironie :-)
Jinak docela souhlasím Honzou LBC. Nemám samozřejmě ve zvyku sdělovat svůj koníček každýmu na potkání, ale zase se nechci dostat do stádia, že se budu se stejně postiženými scházet pod rouškou tmy na utajeném místě a tam si budeme při svíčkách špitat kolik kdo nastřílel (nadsázka). To by mě fakt nebavilo.
Asi je to tím, že žiju na maloměstě kde se lidi znají a stejně se moc neutají a k tomu mám naštěstí sousedy v pohodě. Moje žena je z vesnice, kde jsou zbraně v každým druhým baráku, všichni vědí kdo je má a taky s tím nejsou žádný problémy. Kromě toho, když chci udělat něco prospěšnýho pro věc, třeba přesvědčit i nestřelce k podpisu petice LEXu, tak se to fakt nedá dělat konspiračně.

Luky22

Příspěvek#248 » sob 7. kvě 2016, 21:41

marinakus píše:Luky22 : Takze take nejsi moudry? :D

Nebudu to rozvádět, tohle jsem prostě napsat musel.

Luky22

Příspěvek#249 » sob 7. kvě 2016, 21:47

Pablo.gs: Ironie to byla, ale jen částečně. Budoucnost z nás sice nikdo nezná, ale z dosavadního trendu dění se dá lehce extrapolovat.

Luky22

Příspěvek#250 » sob 7. kvě 2016, 21:53

Sedmej píše:Luky22: taky to tu podle tebe v podstatě nikdo nejsme moudří, včetně tebe. :-)

Nikdo není dokonalý, ale je třeba se o to alespoň snažit. :D

jirka87

Příspěvek#251 » pon 9. kvě 2016, 15:46

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... eni-zbrani

Mě se při vývoji těchto věcí opravdu zdá že to směřuje a bude směřovat opět ke zkrácení lhůty. podle mě i psychotestům a možná něčemu navrch. Vznikne na to nějaká firma, pobočky budou v krajských městech, tato firma si na tom namastí kapsu a držitelů ubude.

Nevím, nechci polemizovat, ale stále trvám na tom, že zabít můžu holýma rukama, autem, hokejkou, sekyrou...

Sedmej

Příspěvek#252 » pon 9. kvě 2016, 19:48

jirka87: mě přijde, že pan primář moderátorce v podstatě vysvětlil, že tahl snaha poslanců něco změnit se moc nepovedla a je vlastně k ničemu.

cmd_

Příspěvek#253 » pon 9. kvě 2016, 20:09

Tak nevím, i když mě možnost, že se mi nabourá komando do bytu mě nijak optimismem nenaplňovala, říkal jsem si, že je i v zájmu držitelů zbraní, aby nedocházelo k podobným událostem, jako v Uherském Brodě. Jenže... i když na zkoušky jdu až v létě, svoje krásky zatím nemám, a i potom je nejspíš budu mít jinde, stala se mi dnes taková malá ilustrativní příhoda. V přestávce mezi děláním domácích úkolů (syna, ne mých :-) ) jsme si šli na ulici zakopat. Normálně jezdíme na hřiště, ale to by se na tu chvilku nevyplatilo, takže na ulici. Všude zaparkovaná auta, popošli jsme na konec ulice, kde žádná nestála. Chvilku kopeme, když slyším polohlasně jako by syna někdo vyháněl, myslím si, že se mi to zdálo, ale synátor se začal balit. Jdu k němu, koukám, co se děje, v domku vedle zavírající se okno. Okno se zase otevřelo, postarší dáma povídá, ať si jdeme kopat jinam. Nejsem agresívní, doma mě učili úctě ke stáří, slušně se ptám, co se děje. Madam ať si jdeme kopat jinam, že jí kluci někdy v minulosti kopli míč do okna. Chápu, taky by se mi nelíbilo, kdyby mě někdo mlátil do okna balónem, povídám, že pokud by se nám to stalo a něco jsme poškodili, že okno samozřejmě zaplatím. Dál jsem to neřešil, chvíli jsme si kopali a šli se učit , ale dodatečně mě napadlo, co by se stalo, kdybych už měl zbroják, doma zbraně, a tahle ctihodná občanka nahlásila, že ten chlap z ulice, co má doma nejméně kulomet, se chová divně a je agresívní. Nevím, nevím....

jirka87

Příspěvek#254 » pon 9. kvě 2016, 20:56

V takto vážných tématech neumím psát stručně, takže se předem omlouvám za zdlouhavý příspěvek. Nikomu nedržím pistoli u hlavy, aby to četl :lol:

Sedmej : Já nevím, jestli žijeme ve stejném státě, ale myslíš si, že názor (byť odborné) veřejnosti je k něčemu dobrý a bere se na něj ohled ? Možná ve vědě, možná třeba i v dopravě, ale na úseku, který je zlomový (podle NICH) pro kriminalitu, vraždy, násilí... ? To si rozhodnou vždycky podle sebe. Mě nezbývá, než doufat, že bude někdo ze zbrojovek lobbovat...Jak říkám - udělal jsem si zbroják za 5 minut 12 a bohužel si nemyslím, že mi vydrží 10let. Buď nám je seberou, nebo pak už neprodlouží. Potažmo prodlouží, ale za nelidských podmínek.

Přirovnání - Pamatujete si kolik stál profesní průkaz řidiče ? Já jsem ho dělal tuším v roce 2008 za 1200Kč...Dnes vyjde průměrně okolo 40 000Kč. Podle autoškoly a podle kritérií do kterých spadáte. A kde jsou mladí řidiči náklaďáků ? Nejsou. Řidičák na velkou motorku jsem dělal tuším 2013, předtím jsem měl podskupinu. Rozšíření mě vyšlo na asi 4000Kč...Za normálních podmínek. Dnes ? Od 1.1.2016 je to opičárna, ikdyž teda přiznávám, k nyěčemu dobrá, ale má to svá velká úskalí a nemslností je tam taky dost.

Narážím na to, že zbroják podle mě půjde v ceně o 300% nahoru, psychotesty se stanou nedílnou součástí. A jestli budou tak debilní, jak jsou místy na získání profesní způsobilosti pro řízení nákladních aut, tak nám pánbůh pomož. (protož eněco jako jednotný systém prostě u nás nikdo nevymyslí..to je snad všem jasné)

cmd_ : Tak a toto je průser. Každý pořád - nesmíte to vidět tak černě, to tak není. Jóóó, když ptáčka lapají..I zde na fóru jde vidět, jak to lidi berou a snaží se sami sobě obhájit, že to není tak zlé - buďme rádi alespoň za tuto podobu...Buď rád, že ten zbroják vůbec máš...A smyčka se utahuje a na jejím konci zbude co ? Zbroják jen pro myslivce, nebo budou myslivci lovit oštěpem ?

K těm sousedům - co si tady kdo nalháváme ? Jsme národ práskačů (bonzáků chcete-li), závistivců a křivopáteřníků. My kdybychom tady umírali pod hrůzovládou nějakého diktátora, tak budeme brblat, ale zvednout se, to ne...A to jsem prosím celkem velkým dílem zdravej vlastenec. Není mi jedno co se tady děje a mám tuhle zemi rád (ještě zatím ano). Ale dnes už hledím v 80% případů jen na sebe. Podržím staršímu chlapovi dveře, usměju se (to fakt nedělám často), aby viděl, že registruju, že tam je..něco nese..nebo tak. a co ? Nic..ani děkuju, ani kývnutí hlavou. Běžná praxe. Na toto už hlasitě odpovídám - tak nic, příště se na to vy***. Kouká na mě zaraženě a pak pochopí. Neříká nic, jde dál, ale evidetně se uvědomil. Já mám kolem sebe bohužel příšerné sousedy. Jedni si pletou panelák ze zkušebnou kapely (manželský pár okolo 50-55let) a pode mnou bydlí vařič pervitinu. Jsem od přírody zdravě asertivní a pokud si něco nenechám, tak si nenechám na**** na hlavu. Někdy to lze vyjádřit slušně, jindy už to trochu skřípe, ale nebudu kvůli tomu abych se někoho nedotknul trpět bordel ve 2 ráno nade mnou. Lidi dnes nejsou zvyklí ani na slušně řečenou upřímnost (paní, prosím vás, šťoucháte do mě tím nákupním vozíkem, nechte toho - "nějakej citlivej ne ?" / "chmpfffff" / apod...) Každej si myslí, že vše co dělá je jeho právo a jen to jeho chování je svaté, nedotknutelné a jakmile to nejde, tak se hned hledá svár a možnost jak toho druhého nějak dostat do průšvihu a TOTO BUDE PROBLÉM. Já jsem raději si věci vyříkat, z očí do očí, upřímně si vše říct a ikdyž to není příjemné, máme jasno na obou stranách. Ale uznávám, jsou situace, kdy už ty policajty volám taky. A ne městské. To nemá smysl.

Bohužel tyto strasti denního života v případě držitele ZP mohou být pro jeho šanci na udržení ZP problém. Někdo zde krásně napsal - hold "nejsme jako normální lidi a nemůžeme všechno řešit stejně" (parafráze, ne přesná citace) a toto je 100% pravda.

Nicméně pokud by člověk měl záruku, že když mi ty dveře vyrazí (prohlídka na udání, že jsem magor apod.), uvidí, že jsem normální, nereaguju tím, že řvu "vy ku****" apod..a šetřením se zjistí, že to byl omyl a oni mi zaplatí dveře a omluví se mi..tak budiž...Jenže tento stát a jeho struktura je tak prohnilá, že toto nemůže nikdo čekat. A to píšu i přesto, že znám pár skutečně dobrých policajtů a jednoho soudce (pouze setkání a stačilo-fajn chlap) a smekám před nimi.

Na odlehčení asi jen tolik, že podle mě by měli zavést psychotesty na získání řidičáku sk. B, tedy auta, protože to, co potkávám na silnicích, to je teda něco...Ale uznávám, že na to mám dost smůlu. Každý, koho vezu nechápe. Myslí si, že nastala apokalypsa a roztrhl se pytel s blbci, ale já to tak mám denně :D

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#255 » pon 9. kvě 2016, 20:56

Omlouvam se vsem diskutujicim, ktere jsem uvedl v omyl, ze rozhodnuti o odebrani zbrani nekomu, u koho je v podezreni, ze je magor, muze provest policista pouze na zaklade rozhodnuti prislusneho utvaru. Bohuzel jsem si jista slova vylozil jinak a zustava zneni tak, jak jej predlozila vlada. Podle zakona kterykoliv policista kdykoliv usoudi, ze je nekdo duvodne podezrely, ze je magor, muze mu odebrat zbran pripadne vstoupit do obydli, kde se domniva, ze ten clovek ma ulozene zbrane. Obrana proti tomu bude jen a pouze az nasledna (psychotest a stiznost na postup).
Vnitrni predpis policie tomu muze dat i rozumnou formu...

Zpět na