Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#4021 » pát 13. kvě 2016, 19:22

HV : Problém není u malorážky až tak ten zásobník, spoustu DKK má schránku, ale to, že opět zavřel závěr a tím zbraň znovu nabil. Alespoň z mého pohledu. Jinak pan komisař pravdu neměl. Nic ho nenutí aby Ečkaři museli manipulovat se vším. Pouze je to umožněno a je to pouze na něm. Blbé je, že toto nedošlo při výcviku ani instruktorům na střelnici.

HV

Příspěvek#4022 » pát 13. kvě 2016, 19:26

není, výběr zbraně je stejný viz
§ 5
(1) V praktické části zkoušky žadatel k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k běžnému vyčištění zbraně po střelbě, a
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.
(2) Zbraň nebo zbraně k předvedení činností uvedených v odstavci 1 a ke střelbě na pevný cíl podle § 6 určí žadateli zkušební komisař.
(3) K předvedení činností uvedených v odstavci 1 se použije zbraň nebo zbraně obvyklého typu odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce.
(4) Při předvádění činností uvedených v odstavci 1 se použijí jako střelivo náboje neobsahující výmetné náplně, nárazové slože ani zápalky se zápalkovou složí.
§ 6
(1) Žadatel provede po předvedení činností uvedených v § 5 odst. 1 střelbu na pevný cíl. Ke střelbě na pevný cíl se použijí zbraně obvyklého typu odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce. Přitom se vždy použije v případě žadatele o vydání zbrojního průkazu
a) skupiny A a B dlouhá kulová nebo krátká kulová zbraň,
b) skupiny C dlouhá kulová a dlouhá broková zbraň, nebo
c) skupiny D a E krátká kulová zbraň.

marinakus: domníval jsem se, že § 5 (2) je pouze výběr zbraně (CZxx) nikoli typu zbraně :shock:
Naposledy upravil(a) HV dne pát 13. kvě 2016, 19:28, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#4023 » pát 13. kvě 2016, 19:26

Ten odkaz na manipulaci se zbraněmi vzhledem k právnímu vyjádření OBP MVČR je tu několikrát. Kdo chce, nejde. Manipulace je pouze na komisaři.

kolombo

Příspěvek#4024 » pát 13. kvě 2016, 19:27

HV: Ten odkaz je sice prima, ale nikde tam není napsáno, že máš manipulovat jen s krátkou kulovou. Je tam napsáno, že zbraň určí komisař.

Až u střelby je definované, z čeho má kdo střílet.

marinakus

Příspěvek#4025 » pát 13. kvě 2016, 19:29

0
Najdi si to tady, hned druhý odstavec.
http://www.mvcr.cz/clanek/vyklad-nekter ... anich.aspx
Naposledy upravil(a) marinakus dne pát 13. kvě 2016, 19:31, celkem upraveno 1 x.

HV

Příspěvek#4026 » pát 13. kvě 2016, 19:31

No chápu to jinak ale je možné že body 2 a 3 umožňují dvojí výklad. Stejně se mi to nezdá. Prakticky mi ovšem přijde logické, že Ečkař si může koupit vše tak by také měl umět ze vším manupulovat
Naposledy upravil(a) HV dne pát 13. kvě 2016, 19:32, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#4027 » pát 13. kvě 2016, 19:32

Pardon, třetí. Zkoušky odborné způsobilosti.

HV

Příspěvek#4028 » pát 13. kvě 2016, 19:35

Skvěle, díky za odkazy, máme vysvětleno. Může určit vše u manipulace, střelba jen s krátkou.

marinakus

Příspěvek#4029 » pát 13. kvě 2016, 19:41

A stejně tak vše chtít nemusí ani u kombinací skupin. Prostě zbraně k manipulaci určuje komisař. Střelba je jasná vždy, i u kombinací.

Michal1

Příspěvek#4030 » pát 13. kvě 2016, 19:51

Jakožto žadatel bez C jsem u ZOZ probíral brokovnici dvojku asi čtvrt hodiny do posledního detajlu, zatímco manipulaci s krátkou jen v maximální rychlosti asi jen 10 vteřin. Na malorážku se už nedostalo.
Komisař u manipulace nemusí skupiny brát vůbec v potaz.

marinakus

Příspěvek#4031 » pát 13. kvě 2016, 20:00

To zas také není úplně pravda. Zkus se na ten právní názor podívat pořádně. ;)

JardaB

Příspěvek#4032 » pát 13. kvě 2016, 20:07

Podle me je to proste zkouska, nic vic bych v tom nehledal. Podle me kdo je zodpovedny, tak si pro nove zbrane najde jak s nima manipulovat, stejne je to u ruznych druhu ruzne. A kdo neni zodpovedny tak po zkousce bude na bezpecnost stejne kaslat. Nejaka pravidla a pozadavky byt musi, ze jsou ty pozadavky tak rozdilne je asi spatne ale to neni jediny obor, kde to takhle funguje.

Rough boy

Příspěvek#4033 » pát 13. kvě 2016, 20:30

Právě proto, že je to zkouška, jsem se na to ptal. Podle mě je slušně řečeno nestandardní, že si udělám zkoušku z jízdy s osobákem a v zápětí si koupím kamion a jezdím s ním. Prostě v tom nenacházím logiku.

petmad

Příspěvek#4034 » pát 13. kvě 2016, 20:36

Manipulaci s dlouhými dnes zkouší i u E každý druhý komisař v Praze. Spíš bych bral s velkou rezervou pana Ondru.

Rough boy

Příspěvek#4035 » pát 13. kvě 2016, 20:55

Právě i proto jsem se nad tím pozastavil. Když jsem dělal zkoušky, tak všichni dělali manipulaci ze všeho. Pak se nedivím, že jsou tu vlákna na téma "Můžu mít dlouhou na sebeobranu?" nebo podobného názvu. Ale to spíš zase souvisí se čtením zákona.

Zpět na