Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

dejvgsr

Příspěvek#511 » pon 16. kvě 2016, 16:54

Ahoj, do střelecké rodiny jsem vstoupil nedávno a jsem tak nějak ještě střelecký embrio. V prodejně CZUB v Praze jsem si zakoupil svoji první, novou pistoli CZ 75 DC. Prodavač přibalil ochotně i čistící sadu, nevím ani jak se vše jmenuje, ale tak nějak jsem použití a užití na zbrani pochopil. Doporučil mi však univerzální olej, podle těch nových názvosloví CLP a to:http://www.zbraneliberec.cz/obchod/pece-o-zbrane/oleje-vazeliny-a-cistidla/-/at-incor-mt-31-spray-400-ml
Původně jsem si myslel, že mi vnutí ten jejich spray CZ Gun, ale doporučil toto, a že je velmi spokojen. Vzal jsem tedy rovnou dvě balení. Párkrát jsem si už vystřelil, a vždy doma zbraň vyčistil. Můj postup:
1. Rozeberu zbraň, sundám střenky.
2. tlakem vystříkám odmaštovacím sprejem na brzdy, vyplaví to bordel, mastnotu i piliny
3. vytřu do sucha, 90 % špíny je už dole
4. následně na celou zbraň, zevnitř i z venku včetně hlavně aplikuji AT INCOR MT 31 a nechám hoďku působit
5. plínou vše vytřu, hlaveň párkrát protáhnu mosazným kartáčem po směru výstřelu
6. pak na to plastové udělátko co má na konci něco jako ucho na jehle, vytřu hlaveň do čista (v uchu tampónek nastříkaný olejem AT Incor
7. pak to protáhnu čistým suchým hadrem, až je po aplikaci hadr beze šmouh, nakonec znovu navlhčím do AT a hlaveň promáznu
8. švédskou utěrkou vže doleštím, už je pěkně namaštěná, takže to zanechává supr film na všem a přitom to je suché
9. třecí plochy kov na kov (závěr x tělo, tělo x záchyt závěru x hlaveň ) lehce máznu štětečkem vazelínkou (Kluber na vysoké teploty a tlaky a proti vodě)
10. sestavím a kochám se na ní pohledem

Co by aktivní cyklista i motorkář jsem si prošel laborováním olejů na řetězy. WD ale nepoužívám, mě se osvědčilo na řetěz kola mazivo na motocyklové řetězy, výdrž až 500 km. Naopak na motorku používám suché mazivo Wurth HHS Drylube a zatím vše funguje jak má.

Snad jsem vás nenudil.

ArnieX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#512 » pon 16. kvě 2016, 17:24

Tifik: Vím a takovej bych si nekoupil. Nejpohodlnější je konec konců had, už aby dorazil.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#513 » pon 16. kvě 2016, 20:18

Had je dobrý tak na rychlé protažení před opuštěním střelnice, na pořádné čištění to není.
Pokud člověk střílí pouze FMJ, může boresnake stačit i dlouhodobě (i když to nepovažuju za ideální), ale jinak se bez mosazného kartáčku neobejdete.

tomas fuk

Příspěvek#514 » pon 16. kvě 2016, 20:33

Presne. Hada pouzivam jen po ukonceni strelby a pred dalsi strelbou, dalsi navstevy strelnice. Mezi tim zbran poradne vypucuji, tak jak se ma. Nerikam, ze je had na houby, ale nevycisti dokonale.

Rough boy

Příspěvek#515 » pon 16. kvě 2016, 20:53

Krásně je poznat rozdíl v účinnosti had versus pořádný kartáček, když prohlížím vývrt po čištění silnou lupou. Zběžně okem proti světlu to není skoro k rozeznání.

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#516 » pon 16. kvě 2016, 21:03

Spolustřelci i spolustřelkyně, jaké máte zkušenosti s "čistícími oleji"? Zkouším, co nejlépe rozpouští binec, aby šel co nejsnáze dolů. Mám vyzkoušený klasický Konkor a pak CLP CXPRO (Gunshield). Ten čistí parádně, třeba na Bestpatron to moc chválí. Taky to ale bude pěkný sajrajt :D Zbraň tím vyčistím a pak do sucha vytřu, pak mažu Shooter's Choice FP-10 zamykání atd. Zajímalo mě, jestli by někdo měl srovnání, jak CX Pro čistí ve srovnání s Brunoxem. Akorát mi CX Pro dochází a zvažuji, jestli koupit opět to, nebo zkusit Brunox.

tifik

Příspěvek#517 » úte 17. kvě 2016, 04:01

Jak tedy čistíte kartáčkem s okem na konci rukojeti? Tam prostě nejde jet jen jedním směrem.

Linux
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#518 » úte 17. kvě 2016, 05:31

Normálně táhnu tam a zpět, žádná věda. Revolver také čistím směrem od ústí :)

ArnieX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#519 » úte 17. kvě 2016, 06:19

Linux: Jde o to že se může poškodit korunka hlavně. Nevím tedy co to způsobí ale asi to není chtěné.

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#520 » úte 17. kvě 2016, 07:11

Zhorší to přesnost, pokud jsem pochopil správně, tak hlavně ústí dává ten správný "směr" projektilu. Proto nějaký škrábanec v laufu ani tak nevadí, když to je kousek za komorou, tak asi vůbec. Ale ústí roli hraje.

Odesláno z mého XT1032 pomocí Tapatalk

Werewolf

Příspěvek#521 » úte 17. kvě 2016, 07:37

Proč se doporučuje protáhnout aspoň hadem ještě na střelnici po ukončení střelby? Proč to nestačí až v klidu doma třeba za půl dne, nebo druhý den?

relaxos

Příspěvek#522 » úte 17. kvě 2016, 07:43

Já taky protahuju hadem na střelnici po střelbě protože jsem někde četl že:
"Co nejdříve po střelbě. Kdy usazeniny ještě nestačily zatvrdnout a nejsnáze se odstraňují."

JardaB

Příspěvek#523 » úte 17. kvě 2016, 07:44

To jako vazne muze mosazny kartac poskrabat ocelovou hlaven?

Stewie

Příspěvek#524 » úte 17. kvě 2016, 07:47

Samozřejmě že ne.

ArnieX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#525 » úte 17. kvě 2016, 07:49

Při střelbě FMJ je skoro zbytečné to honit hned na střelnici. Když jsem koukal na test M&P 9 Fullsize kdy během několika málo měsíců vystříleli přes 60000 ran a čistili za tu dobu jen málokrát. Tak plašit s protahováním hlavně hned po vystřílení max pár set nábojů je zbytečné. Při střelbě olovem je to asi jiná pohádka, ale to asi moc lidí nestřílí nepotahovanýma střelama.

Zpět na