Novela evropske smernice o zbranich
- tuton
Příspěvek#211 » čtv 2. čer 2016, 19:10
cmk: jen jednu drobnustku si dovolim opravit. Rada Evropy neni organem EU. Zcela jiste jsi mel na mysli Radu EU.
Jinak ale souhlasim s Tvym zaverem. Jen soustredenym a vytrvalym usilim v mezich zakona lze neceho dosahnout. A musime si dat velkyho bacha, pokud se smernici nepodari prosadit, abychom neusnuli na vavrinech. Oni to zkusi zas. Irove hlasovali v referendu o Lisabonske smlouve taky tak dlouho, az rekli ano. Bude to narocne a skonci to bud odzbrojenim nebo vubec.
A i kdyz nechci stahovat kalhoty daleko pred brodem, uvahami "co by kdyby" se zabyvam. "Ztratu" zbrani povazuji za dobrou pro jednotlivce, ale celku by to moc neprospelo. Smysl by podle me mela podstatnou vetsinou dotcenych majitelu zbrani praktikovana obcanska neposlusnot. Na vyzvy k odevzdani by proste (temer) nikdo nereagoval. Pri masivnim poruseni prava se toto pravo stava realne nevymahatelne. A Junker by mohl treba chodit po hlave a odstrkovat se usima. Ovsem problem je, ze mezi majiteli zbrani nikdy nedojde k takove jednote, aby vyse naznacovane uskutecnili. A v tom je bohuzel nejvetsi sila odzbrojovacu.
Ale zpatky na zem. Jeste k jednomu zaveru jsem dosel. Ackoliv uz EU neverim, Brexit by se nam uplne nehodil. Vicky Ford by nam po referendu, ktere rozhodlo o vystoupeni Britanie z EU, uz asi nemohla realne moc pomoct.
Jinak ale souhlasim s Tvym zaverem. Jen soustredenym a vytrvalym usilim v mezich zakona lze neceho dosahnout. A musime si dat velkyho bacha, pokud se smernici nepodari prosadit, abychom neusnuli na vavrinech. Oni to zkusi zas. Irove hlasovali v referendu o Lisabonske smlouve taky tak dlouho, az rekli ano. Bude to narocne a skonci to bud odzbrojenim nebo vubec.
A i kdyz nechci stahovat kalhoty daleko pred brodem, uvahami "co by kdyby" se zabyvam. "Ztratu" zbrani povazuji za dobrou pro jednotlivce, ale celku by to moc neprospelo. Smysl by podle me mela podstatnou vetsinou dotcenych majitelu zbrani praktikovana obcanska neposlusnot. Na vyzvy k odevzdani by proste (temer) nikdo nereagoval. Pri masivnim poruseni prava se toto pravo stava realne nevymahatelne. A Junker by mohl treba chodit po hlave a odstrkovat se usima. Ovsem problem je, ze mezi majiteli zbrani nikdy nedojde k takove jednote, aby vyse naznacovane uskutecnili. A v tom je bohuzel nejvetsi sila odzbrojovacu.
Ale zpatky na zem. Jeste k jednomu zaveru jsem dosel. Ackoliv uz EU neverim, Brexit by se nam uplne nehodil. Vicky Ford by nam po referendu, ktere rozhodlo o vystoupeni Britanie z EU, uz asi nemohla realne moc pomoct.
- marinakus
Příspěvek#212 » čtv 2. čer 2016, 19:25
tuton : Nemusí říct "NE" 100% držitelů ZP. Stačí podstatná část a trvat si na svém. Pořád tu máme i jiné instituce než jen Radu EU. Trvat na porušeni Listiny základních lidských práv a svobod. A samozřejmně se jakkoliv vyhnout okamžité vymahatelnosti případné platnosti směrnice.
- Pablo.gs
Příspěvek#214 » čtv 2. čer 2016, 19:40
Vici píše:Jejda tolik bědování a nadávání, ona už ta směrnice platí? Já myslel, že se v europarlamentu bude projednávat až v září.
To je zajímavé jakou paniku dokáže spustit jeden nekvalitní článek na novinkách.
Připomíná mi to vyprávění mýho dědy o 50. letech. Vyprávěl mi jakej byl naivka a společně s ostatními podnikateli si říkali. To si nemůžou dovolit, to je proti ústavě, svobodě, demokracii atd... Potom se nestačili divit jak to jde rychle, ale už bylo pozdě.
- tuton
Příspěvek#215 » čtv 2. čer 2016, 20:04
marinakus, Drvoštěp: Na debatu, "kolik by stacilo", se necitim a nechci se do ni poustet. Ale kazdopadne souhlasim, ze by to nemuselo byt 100%. Nakonec svuj prispevek jsem i v tom duchu napsal. Myslim si ale, ze 40.000 by znamenalo spise technicky problem, podstatna vetsina uz by ale byl i problem politicky. A to by bylo asi zadouci vyvolat. Znovu ale opakuji, ze brod je skutecne jeste daleko.
- jaro.63
Příspěvek#216 » čtv 2. čer 2016, 21:18
Ono se zdá, že brod je daleko. Můj děda odevzdával zbraně 2x. Po Mnichovu a po únoru. Komunistům trvalo dva roky, než mu je sebrali. Bruselu to možná bude taky trvat 2 roky a věřte, že si díky Lisabonu prosadí svou, třeba postupným zpřísňováním. Většina našich vrcholných politiků nemá koule na to aby vzdorovali výhružkám sankcí atd. U nás je 300 000 držitelů ZP, v rámci celé EU je to několik miliónů ozbrojených civilistů a z této armády mají mocipáni v Bruselu obavy. Teroristické téma je jen odůvodnění, jak tu armádu zlikvidovat. Mám nepříjemný pocit, že po x letech se mi stane to co mému dědovi (za zbraně kus papíru s razítkem). Trochu naděje mi dává, že se tak nestane, když čtu články k této situaci na domovské stránce Lexu, ne ty na hovadinkách a jiných podobných, tam je to tendenční proti nám.
- davidk
- Piggy
-
hackerjack - Příspěvky: 357
- hackerjack
Příspěvek#222 » pát 3. čer 2016, 10:50
iloveguns píše:Přesně tak. Dokáži si představit, že do zákona mohou dát něco podobného, jako bylo v zákoně o zbraních platném od 1.3.1990. Střelné zbraně kromě sportovních a loveckých mohly mít pouze osoby hodné zvláštního zřetele. Tedy nanovo by výjimku na držení a nošení střelné zbraně mohli mít členové vlády, poslanci parlamentu, starostové a členové obecních a městských zastupitelství, soudci, státní zástupci, exekutoři...
Ano, takovou úpravu má například německý WaffenGesetz (WG). Není třeba taxativní výpis, stačí formulace jako "..osobní nebo hospodářské zájmy hodné zvláštního zřetele..". WG a prováděcí předpisy sice obecně vymezují pravidla, ale na příslušném úřadu pak nějaká ta šedá eminence v pozadí rozhoduje, kdo dostane a kdo ne, na základě kdovíčeho.
Já bych chtěl ještě upozornit na jeden možná přehlížený aspekt případné "ztráty" zbraně. Opět příklad ze sousedního Německa, kde se zřejmě nacházejí v poněkud obtížné situaci ti staří střelci, kteří kdysi ignorovali šanci legalizovat či odevzdat zbraň, takže ji nyní drží ilegálně a nemohou se jí proto (legálně) zbavit, i když by to s ohledem na pokročilé stáří rádi učinili. Důvodem je precedentní judikát nad jedním důchodcem, který přinesl na policii vlastní nelegálně držené zbraně a byl za toto gesto odměněn třemi roky vězení.
- Erunamo
Příspěvek#223 » pát 3. čer 2016, 13:53
Dalsi omezovani zrejme bude nasledovat po smernici. To kdyby jste nahodou meli doma zbran, ktera nespada ani do jedne navrhovane kategorie zakazovanych:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalo ... avazi.html
Je to sice z Blesku, ale to same jsem cetl i z jinych zdroju. Navic v Bruselu asi jeste nevi, ze armady bezne pouzivaji ochuzeny uran. To bude teprv tanec.
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalo ... avazi.html
Je to sice z Blesku, ale to same jsem cetl i z jinych zdroju. Navic v Bruselu asi jeste nevi, ze armady bezne pouzivaji ochuzeny uran. To bude teprv tanec.
- jamira
Příspěvek#225 » pát 3. čer 2016, 17:27
K té zprávě z Blesku, resp.obecně k tomu, co vymýšlí EU/EK ohledně olova ve střelách a brokových nábojích, je jediná rada: nakupujte pro všechny své zbraně, které vlastníte, střelivo pravidelně a ve větším počtu do zásoby v rámci svých finančních a skladovacích možností (zabezpečení střeliva). Střelivo se nekazí a pokud ho budete skladovat v suchu a i v relativně stabilní teplotě bez velkých výkyvů (kvůli příp.rosení), vydrží vám desítky let! Skladovací limity viz: Zákon 119/2002 Sb., § 58-Zabezpečení zbraní a střeliva.
Takže kdyby EU nakrásně to olovo zakázala, zásoby to jistí
Takže kdyby EU nakrásně to olovo zakázala, zásoby to jistí

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva