Dotaz - Napadení vs zbrojní průkaz
- ValdaM
Příspěvek#1 » ned 26. čer 2016, 21:24
Ahoj,
měl bych dotaz.
V klubu, jeden opilý chlapec hodil držku a vzhledem k tomu, že se mu to stalo hned vedle mě, tak si usmyslel, že jsem ho praštil. Já se ho nedotknul. Druhý den (nejspíš po domluvě s rodiči) nahlásil na PČR, že jsem ho napadl.
A ted k otázce: Jak dopadne můj zbrojní průkaz když je na mě podané trestní oznámení? A jak dopadne můj ZB, kdybych neprokázal nevinu a oznámení by bylo uznané ze prokázané?
Dík
měl bych dotaz.
V klubu, jeden opilý chlapec hodil držku a vzhledem k tomu, že se mu to stalo hned vedle mě, tak si usmyslel, že jsem ho praštil. Já se ho nedotknul. Druhý den (nejspíš po domluvě s rodiči) nahlásil na PČR, že jsem ho napadl.
A ted k otázce: Jak dopadne můj zbrojní průkaz když je na mě podané trestní oznámení? A jak dopadne můj ZB, kdybych neprokázal nevinu a oznámení by bylo uznané ze prokázané?
Dík
- Steiner
- dfgdsster
- cmk
Příspěvek#5 » ned 26. čer 2016, 23:23
Tady nejde o názor, co prijimat nebo ne...
Tadu jde o citaci zákona...
Tadu jde o citaci zákona...
§ 57 Zajištění zbraně, střeliva, zakázaného doplňku zbraně, zbrojního průkazu, průkazu zbraně a zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz, trvalý dovoz nebo tranzit zbraní a střeliva
(1) Příslušný útvar policie může rozhodnout o zajištění zbraně, střeliva, zakázaného doplňku zbraně, zbrojního průkazu, průkazu zbraně nebo zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz, trvalý dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva, jestliže proti držiteli zbrojního průkazu nebo zbrojního průvodního listu bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin uvedený v § 22 odst. 1 nebo bylo zahájeno správní řízení pro přestupek uvedený v § 76 odst. 1 písm. a),§ 76a odst. 1 písm. a),b) anebo d),§ 76a odst. 4 písm. a),§ 76a odst. 5 písm. a) anebo b) nebo v § 76a odst. 11 písm. a) anebo b).
§ 22 Bezúhonnost fyzické osoby
(1) Za bezúhonného podle tohoto zákona se nepovažuje ten, kdo byl pravomocně uznán vinným trestným činem
a) vlastizrady, rozvracení republiky, teroru, teroristického útoku, sabotáže, vyzvědačství, válečné zrady, účasti na organizované zločinecké skupině, obecného ohrožení, získání kontroly nad vzdušným dopravním prostředkem, civilním plavidlem a pevnou plošinou, ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla, zavlečení vzdušného dopravního prostředku do ciziny, vraždy nebo genocidia, za který byl uložen výjimečný trest nebo trest odnětí svobody na více než 12 let nebo mladistvému trestní opatření odnětí svobody nepodmíněně na 5 až 10 let,
b) uvedeným v písmenu a), za který byl uložen trest odnětí svobody na 5 až 12 let, nebo úmyslným trestným činem proti životu a zdraví, proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, soukromí a listovního tajemství, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti nebo jiným úmyslným trestným činem spáchaným se zbraní, za který byl uložen trest odnětí svobody převyšující 5 let a od ukončení výkonu trestu odnětí svobody neuplynulo alespoň 20 let,
c) uvedeným v písmenu a) nebo b) nebo jiným úmyslným trestným činem, jestliže od právní moci rozsudku nebo od ukončení výkonu trestu odnětí svobody v případě, že tento trest byl uložen,
1. neuplynulo alespoň 10 let, jestliže byl uložen trest odnětí svobody převyšující 2 roky,
2. neuplynulo alespoň 5 let, jestliže byl uložen trest odnětí svobody nepřevyšující 2 roky nebo jiný trest než trest odnětí svobody, nebo
3. neuplynuly alespoň 3 roky, jestliže bylo upuštěno od potrestání, podmíněně upuštěno od potrestání s dohledem, upuštěno od uložení trestního opatření mladistvému anebo podmíněně upuštěno od uložení trestního opatření mladistvému nebo byla sice vyslovena vina, ale nebyl uložen trest v trestním řízení, v němž došlo k pokračování trestního stíhání na žádost obviněného anebo obžalovaného 11e), nebo nebylo uloženo trestní opatření poté, co bylo odstoupeno od trestního stíhání mladistvého podle zvláštního právního předpisu 11f), nebo
d) spáchaným z nedbalosti za porušení povinností v souvislosti s držením, nošením nebo používáním zbraně nebo střeliva, pokud od právní moci rozsudku neuplynuly alespoň 3 roky.
§ 76
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
a) vlastní, drží nebo nosí zbraň nebo střelivo v rozporu s § 8,
b) provádí činnosti uvedené v § 2 odst. 2 písm. f) bez zbrojního průkazu skupiny F,
c) neoznámí podle § 42 odst. 1 nabytí nebo podle § 42 odst. 2 převod vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C,
d) trvale vyveze v rozporu s § 44 odst. 1 nebo trvale doveze v rozporu s § 45 odst. 1 anebo dočasně doveze nebo proveze v rozporu s § 46 odst. 1 zbraň kategorie A, B anebo C nebo střelivo do této zbraně,
e) neodevzdá podle § 57 odst. 3 přechovávanou zbraň, střelivo, zakázaný doplněk zbraně, zbrojní průkaz, průkaz zbraně nebo zbrojní průvodní list pro trvalý vývoz, trvalý dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva, o jejichž zajištění bylo rozhodnuto podle § 57 odst. 1,
f) nosí na veřejných shromážděních, slavnostech, sportovních podnicích nebo lidových zábavách zbraň v rozporu s § 60,
g) veřejně vystavuje zbraň kategorie A, B anebo C nebo střelivo do této zbraně v rozporu s § 61 odst. 1,
h) znehodnotí nebo zničí zbraň kategorie A, B anebo C nebo vyrobí jejich řez v rozporu s § 63 odst. 1,
i) v rozporu s § 63 odst. 7
1. nepředloží ke kontrole příslušnému útvaru policie potvrzení oprávněné osoby o znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu zbraně, hlavní části zbraně nebo zakázaného doplňku zbraně,
2. spolu s potvrzením nepředloží ke kontrole zbraň, hlavní část zbraně nebo zakázaný doplněk zbraně, nebo
3. nesdělí místo uložení zbraně, hlavní části zbraně nebo zakázaného doplňku zbraně,
j) nosí v rozporu s § 63 odst. 8 znehodnocenou zbraň viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném nebo nemá u sebe potvrzení o jejím znehodnocení, nebo
k) nesplní oznamovací povinnost podle § 65 odst. 1 nebo neodevzdá nalezené doklady podle § 68 odst. 1 anebo neoznámí nález zbraně, střeliva, výbušniny nebo munice podle § 68 odst. 2.
§ 76a
(1) Držitel zbraně kategorie D se dopustí přestupku tím, že
a) střílí ze zbraně uvedené v § 7 písm. a) nebob) v rozporu s § 15 odst. 2,
b) střílí ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze zbraně uvedené v § 7 písm. k) v rozporu s § 15 odst. 3,
d) nosí zbraň nebo s ní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném jakkoliv manipuluje, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci, nebo
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E, držitel zbrojního průvodního listu pro tranzit zbraně anebo střeliva nebo držitel evropského zbrojního pasu se dopustí přestupku tím, že
a) střílí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, v rozporu s § 28 odst. 5,
(5) Držitel zbrojního průkazu skupiny B až E, držitel zbrojního průvodního listu pro tranzit zbraně anebo střeliva nebo držitel evropského zbrojního pasu se dopustí přestupku tím, že
a) se nepodrobí při nošení zbraně nebo jakékoliv manipulaci s ní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném na výzvu příslušníka policie orientačnímu vyšetření pomocí dechové zkoušky, popřípadě odbornému lékařskému vyšetření ke zjištění, zda není pod vlivem alkoholu anebo jiné návykové látky, nebo
b) nosí zbraň nebo manipuluje se zbraní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném, přestože je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů anebo jiných návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci.
(11) Držitel zbrojního průkazu skupiny D se dopustí přestupku tím, že nosí zbraň v rozporu s § 28 odst. 3.
(12) Držitel zbrojního průkazu skupiny E se dopustí přestupku tím, že nosí zbraň v rozporu s § 28 odst. 4 písm. c).
- Serz
- ValdaM
Příspěvek#8 » pon 27. čer 2016, 06:59
Jak já to vidím, tak se při pádu na obličej (zvedal se z pozice na břiše) zakousnul do hodinek, které měl prý také rozbité. Dokonce ani neni jiste jestli ma zub opravdu zlomeny.
Zmíněné hodinky potom ještě 3x pustil na zem.
Ruce poranene nemam, jdu k doktorovi jestli bude ochotny napsat mi o tom zpravu.
Trestný čin by to tak jako tak být neměl, borec je student takže ušlý zisk nemá.
Zmíněné hodinky potom ještě 3x pustil na zem.
Ruce poranene nemam, jdu k doktorovi jestli bude ochotny napsat mi o tom zpravu.
Trestný čin by to tak jako tak být neměl, borec je student takže ušlý zisk nemá.
- jirka87
Příspěvek#12 » pon 27. čer 2016, 07:50
A až se to vysvětlí - a já doufám, že ano ve tvůj prospěch, asi bych se neubránil protiútoku...Křivě někoho obvinit z napadení totiž není úplně něco, co bych zkousnul s tím, že : "hlavně že se to nějak vyřešilo"...
Přeju ti hodně štěstí, ikdyž si popravdě myslím, že jsi tady neřekl úplně celou story a něco málo zůstalo skryto (znáte se? neznáte se? nějaký osobní spor ? chlapec na tebe měl možná z nějakého důvodu už déle zálusk ? ) Neber to jako útok, je to prostě dojem.
P.S : Policie je většinou celkem rozumná a já osobně bych šel v doprovodu nejméně jedné další osoby (nejlépe nějaké ženy, ať to nevypadá agresivně) za jeho rodiči se zapnutým záznamníkem na mobilu popovídat si a vysvětlit jak to doopravdy bylo. Je ale pravda, že znám i rodiče, kterým děcko fetuje, otravuje celý svět okolo sebe a oni za něj kopou jako by byl to nejlepší co spatřilo světlo světa.
Navíc pokud chlapci není 18 neměl co chlastat. (píšeš student, to je široký pojem)
Přeju ti hodně štěstí, ikdyž si popravdě myslím, že jsi tady neřekl úplně celou story a něco málo zůstalo skryto (znáte se? neznáte se? nějaký osobní spor ? chlapec na tebe měl možná z nějakého důvodu už déle zálusk ? ) Neber to jako útok, je to prostě dojem.
P.S : Policie je většinou celkem rozumná a já osobně bych šel v doprovodu nejméně jedné další osoby (nejlépe nějaké ženy, ať to nevypadá agresivně) za jeho rodiči se zapnutým záznamníkem na mobilu popovídat si a vysvětlit jak to doopravdy bylo. Je ale pravda, že znám i rodiče, kterým děcko fetuje, otravuje celý svět okolo sebe a oni za něj kopou jako by byl to nejlepší co spatřilo světlo světa.
Navíc pokud chlapci není 18 neměl co chlastat. (píšeš student, to je široký pojem)
- wigum
Příspěvek#13 » pon 27. čer 2016, 08:29
Jestli bude vzneseno obvinění, tak dojde k zadržení ZP a zbraní.
Rada pod čarou. Sežeň si dost důkazů, že jsi se ho ani nedokl. Vím o případu, kdy borec vlezl k jinému na zahradu a tam slovně napadl jeho družku (byl nalitej). Přítel té ženy si to nenechal líbit, vyzval ho ať vypadne a když se k tomu borec neměl, tak do něj strčil. Ten tam sebou fláknul a následně 2 měsíce marodil. Ten co se bránil dostal podmínku a zp i zbraně v háji.
Rada pod čarou. Sežeň si dost důkazů, že jsi se ho ani nedokl. Vím o případu, kdy borec vlezl k jinému na zahradu a tam slovně napadl jeho družku (byl nalitej). Přítel té ženy si to nenechal líbit, vyzval ho ať vypadne a když se k tomu borec neměl, tak do něj strčil. Ten tam sebou fláknul a následně 2 měsíce marodil. Ten co se bránil dostal podmínku a zp i zbraně v háji.
- P.V.
Příspěvek#15 » pon 27. čer 2016, 09:09
gunman píše:Je na neschopence?
Důležité je omezení na obvyklém způsobu života (u rozbité huby třeba obtížnější příjem potravy - jinak řečeno nerozkoušeš oblíbený medium steak), samotná pracovní neschopnost nastat nemusí (s rozbitou hubou může datlovat do compu nebo házet lopatou).
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí