Čištění zbraní
Co jinam nepatří...
- ladaj
Příspěvek#707 » úte 19. črc 2016, 10:20
Po letech hadování jsem se rozhodl přece jen rozšířit čištění o nějaký použitelnější kartáč. Zejména kvůli rážím, do kterých si odlévám střely, protože na olovo je had slabý a šťárat špony z drážek ostrým měděným drátem je hrozná drbačka.
Objednal jsem kartáče ProShot (prodává alliancze a možná ještě někdo) bronzové a pro případ velkého svinstva i nerezové. Zatím to vypadá, že čistí opravdu slušně. Pro kutily a šetřílky nějaké tipy:
- tyčky měli s nevalným poměrem cena/výkon, vzal jsem "military rod adaptér" a vrazil ho do hliníkové šestky trubky (alternativně by šel zalepit do dřevěné tyčky)
- pokud (hlavně v sortimentu nerezáků) chybí některý průměr, lze si ho vyrobit z většího tak, že se kartáček upne do vrtačky, vystředí a následně rotující obrousí z boční strany kotouče na brusce. Hlavní sice lze násilím procpat i velký průměr, ale domnívám se, že nejlépe čistí štětina, která jde téměř kolmo k čištěnému povrchu, čili kartáč jen o chlup větší, než hlaveň.
Nějakou stránku zpátky jsou zmíněné italské sady - co jsem kdysi měl v modré krabičce, tak ty jejich nejdůležitější kovové kartáče nečistí a hned jsou zničené.
Objednal jsem kartáče ProShot (prodává alliancze a možná ještě někdo) bronzové a pro případ velkého svinstva i nerezové. Zatím to vypadá, že čistí opravdu slušně. Pro kutily a šetřílky nějaké tipy:
- tyčky měli s nevalným poměrem cena/výkon, vzal jsem "military rod adaptér" a vrazil ho do hliníkové šestky trubky (alternativně by šel zalepit do dřevěné tyčky)
- pokud (hlavně v sortimentu nerezáků) chybí některý průměr, lze si ho vyrobit z většího tak, že se kartáček upne do vrtačky, vystředí a následně rotující obrousí z boční strany kotouče na brusce. Hlavní sice lze násilím procpat i velký průměr, ale domnívám se, že nejlépe čistí štětina, která jde téměř kolmo k čištěnému povrchu, čili kartáč jen o chlup větší, než hlaveň.
Nějakou stránku zpátky jsou zmíněné italské sady - co jsem kdysi měl v modré krabičce, tak ty jejich nejdůležitější kovové kartáče nečistí a hned jsou zničené.
- tifik
Příspěvek#708 » pát 12. srp 2016, 05:50
Jen krátký dotaz, vím, že je toho tady tuny. Strašně mě štve používat na drážky závěru (Glock) jen řídký olej. Když ho dám málo, mám pocit, že to nemaže, když moc tak je tam pěkná pasta po střelbě. Používáte na drážky třeba tužší vazelínu a na zbytek olej, příp. jakou? Ta měděná byla jen na záběh, ne?
- rcc
Příspěvek#709 » sob 13. srp 2016, 08:15
Kup si Tetra Gun Grease. Je to pasta, do drážek závěru lehce bodově nanést, špičatou dřevěnou špejlí nebo párátkem rozetřít v drážce a hlavně nakonec setřít hadříkem. V drážkách ani nikde jinde nesmí pasta zůstat, jinak se na to lepí bordel. Pasta vytváří neviditelný mikrofilm. Toho se dosáhne právě rozetřením do ztracena tím hadříkem. Takhle mažu i další mazací místa. Před pastováním samozřejmně vše očistit, např. Brunoxem. Já Gločka považuji za "moderní" zbraň a ty se již neprolévají olejem jako ty "staré" ocelové werky.
I čistidla a maziva jsou dnes paráda.

- P.V.
- Har.Megido
- Har.Megido
Příspěvek#712 » ned 28. srp 2016, 09:40
Na střílení nejvíce točím Glocky, mj. protože mi u nich připadá výrazně jednosušší údržba. Stejně ale vždycky bojuju s jemnými stopami nečistot v laufu. I po důkladném okartáčování nylonem a mosazí/ bronzem tam vždycky něco málo zbyde. S ohledem na to, že mi to samotný zabere alespoň polovinu čistícího času, chci se zeptat, jestli se to tam třeba i nedá nechat. Myslím u těch Glocků, na starších zbraních bych to raději nenechával. Lauf je zevnitř něčím potažený, takže jde asi jen o to, aby se tam nevytvořila tvrdá vrstva residuí, která by pak mohla vadit. Nebo je to tak, že se vytvoří vrstvička, která dále neroste a ničemu nepřekáží? Občas mi připadalo, že se kupodivu nevytvořilo skoro nic a vše šlo dolů nylonem do zrcadlova. Jindy je to nezničitelná vrstva. Přitom střelivo beru výhradně SB, vždy cca 300 - 400 ks. Je to možný? Čistím Ballistolem. Pomohlo by nevytírat hlaveň úplně do sucha?
- tomas fuk
Příspěvek#713 » ned 28. srp 2016, 09:57
Muze to byt treba oter z mosazneho plaste strely. Na to dobre funguje Rola Solo Mil. Ja tim vzdycky po strelbach pucuju hlaven a je krasne videt, ze ten oter v hlavni nejaky je.
http://www.ballistol.cz/zbrane4.php
http://www.ballistol.cz/zbrane4.php
- tomas fuk
Příspěvek#715 » ned 28. srp 2016, 11:47
Pouzivam Roblu od jara pri kazdem cisteni. Pokazde mi najaka ta kapka padla na cerneny povrch hlavne, ramu a neobjevilo se nic, co by naznacovalo, ze by bylo poskozeni od Robly. Pri zajizdeni hlavne jsem vypotreboval celou 60ml lahvicku Robly. Nesetril jsem, puska byla od Robly zapatlana cela, tomu se nedalo zabranit. Ted jedu druhou lahvicku 60 ml, ale tu uz jen na vycisteni vyvrtu po strelbach.
- mihlit
Příspěvek#716 » ned 28. srp 2016, 13:23
Na důkladnější čištění používám bore tech eliminator. Je netoxický, bez amoniaku, nesmrdí a čistí velmi dobře. Jen ale upozornění, kdyby ho chtěl někdo zkoušet - není kompatibilní s klasickou sadou na čištění. Mosazný kartáček, mosazný trn, mosazná tyč vytěráku... to všechno to bude rozpouštět. Ne, že by té tyčky vytěráku nějak ubylo, ale zbytečně se chemicky vypotřebuje na to, co zrovna odstraňovat nikdo asi nechce 

- tifik
- Serz
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva