Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- HV
Příspěvek#5101 » pát 2. pro 2016, 07:59
No jo, je to stejný jako když mi tchán nechtěl půjčit malorážku pro přípravu kamarádů a známých se slovy:"To je jednoduchý, to nepotřebujou vidět". Ano, princip znají všichni připravění uchazeči. Nesahat na spoušť, umět vybít. Ale když to máš v "ruce" jde to lépe a veseleji. Nicméně díky žes to všechno zmínil. Je dobré vědět, že mohou být uchazeči překvapováni něčím, na co nejsou připraveni.
- jhora
Příspěvek#5102 » pát 2. pro 2016, 08:31
Komisař, co jsme měli my, měl zajímavou poznámku na tohle téma - že v případě nutné obrany/krajní nouze jde o enormní stres. Takže zkouška je oproti tomu čajíček a když neustojíme stres u zkoušky, tak bychom se měli zamyslet jak by to pak vypadalo ve skutečně vypjaté situaci...
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#5103 » pát 2. pro 2016, 09:30
cmk - prostě nechápu tu potřebu to uchazečům komplikovat. Jestli někdo chce kosou střílet IPSC, tak asi nespadnul z oblakov rovnou k ZOZ a nepůjde rovnou od ZOZ koupit kosu a na závody. (I když tady pozoruju podivuhodnej trend kupovat útočnou pušku, kterou lidi ani moc nechtěj, jenom proto, že jí chce EU zakázat). Navíc se mi furt nelíbí ty nejasnosti, co uchazeče může/nemůže potkat. Já když byl na přípravách, tak i instruktoři mi tvrdili, že jako Ečkař dostanu jenom pistoli a v podstatě jsem si musel vynucovat manipulaci s dlouhýma. A to nebyla jenom na jedný střelnici. A teď si do toho bude ještě někdo vozit kosu?
BTW, u Mgr. Černého mě to překvapuje obzvlášť, protože co já vím u ZOZ chtěl jenom to, co bezpodmínečně musel.
BTW, u Mgr. Černého mě to překvapuje obzvlášť, protože co já vím u ZOZ chtěl jenom to, co bezpodmínečně musel.
- cmk
Příspěvek#5104 » pát 2. pro 2016, 09:36
Koukam, zes nedelal u me, nicmene ano, toto taky obcas rikam... Kupodivu ve spojeni s tim, aby se lidi uklidnili, ze u zkousky ve finale o nic nejde, ze kdyz projdou a dostanou se pak se zbrani i beze zbrane do situace, kdy by se mela zbran pouzit, ze to je teprve stresovy...
SansLogigue - kdybys necetl je PULKU SLOV, ale CELY TEXT vcetne duvodu a kontextu, tak bys vlastne ani ten odstavec nenapsal...
Ale mozna je to trochu to, o cem se tu bavime i v ramci ZOZ... Pochopit princip vs. naucit se 10 konkretnich kroku. Pochopit smysl psaneho textu vs. vypichnout z nej nekolik slov/vet.
SansLogigue - kdybys necetl je PULKU SLOV, ale CELY TEXT vcetne duvodu a kontextu, tak bys vlastne ani ten odstavec nenapsal...
Ale mozna je to trochu to, o cem se tu bavime i v ramci ZOZ... Pochopit princip vs. naucit se 10 konkretnich kroku. Pochopit smysl psaneho textu vs. vypichnout z nej nekolik slov/vet.
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#5105 » pát 2. pro 2016, 10:05
cmk - jasně že princip zacházení se zbraní je pořád stejnej. Ale je to prostě další komplikace pro uchazeče a další prostor k vyhazovu za nějakou blbost, za kterou ty třeba nevyhodíš, ale někdo jinej jo.
Navíc už se objevujou výkřiky o revolverech, tak proč ne i pumpu a kdo ví, kde se to zastaví.
Navíc už se objevujou výkřiky o revolverech, tak proč ne i pumpu a kdo ví, kde se to zastaví.
- HV
-
kolemjdoucí - Příspěvky: 904
- kolemjdoucí
- HV
Příspěvek#5109 » pát 2. pro 2016, 12:48
kolemjdoucí: Pravdou je, že v 115/2014 Sb. § 6 se píše:
(3) Ke střelbě z dlouhé nebo krátké kulové zbraně je možné použít dlouhou nebo krátkou kulovou zbraň ráže 22 LR neboli 5,6 mm; ke střelbě z dlouhé a krátké kulové zbraně se použijí kulové náboje s jednotnou střelou. Ke střelbě z dlouhé brokové zbraně se použije dlouhá broková nebo kombinovaná zbraň s hlavní ráže 12 nebo 16 a brokové náboje s hromadnou střelou s broky velikosti 2,4 mm až 3,5 mm.
(4) Při střelbě z krátké kulové zbraně se jako cíl použije pistolový mezinárodní terč 50/20 nebo bílý terč o rozměru 550 x 550 mm se soustřednými kruhy o vnějším průměru 500 mm a s černým kruhovým středem o průměru 200 mm a při střelbě z dlouhé kulové a brokové zbraně malorážkový mezinárodní terč nebo bílý terč o rozměru 250 x 250 mm se soustřednými kruhy o vnějším průměru 155 mm a s černým kruhovým středem o průměru 112 mm, pevně uchycený v cílovém prostoru střelnice.
Terč je bez možnosti záměny kdežto ráži .22 je "možno" použít. Osobně bych si dovedl představit místo toho bazmeku co jsem dostal v Čestlicích třeba Sako TRG s optikou
Ale SA58? Proboha, vždyť je to primárně věc určená na figuru. Na vojně nás učili mířit pod a při dávce 3 ran se něco "chytne". Tím ale neříkám, že to někdo nemá nastřelené tak, že by to dal s přehledem. Rozhodně by to ale nedal s neznámou flintou s třemi nástřelnými.
(3) Ke střelbě z dlouhé nebo krátké kulové zbraně je možné použít dlouhou nebo krátkou kulovou zbraň ráže 22 LR neboli 5,6 mm; ke střelbě z dlouhé a krátké kulové zbraně se použijí kulové náboje s jednotnou střelou. Ke střelbě z dlouhé brokové zbraně se použije dlouhá broková nebo kombinovaná zbraň s hlavní ráže 12 nebo 16 a brokové náboje s hromadnou střelou s broky velikosti 2,4 mm až 3,5 mm.
(4) Při střelbě z krátké kulové zbraně se jako cíl použije pistolový mezinárodní terč 50/20 nebo bílý terč o rozměru 550 x 550 mm se soustřednými kruhy o vnějším průměru 500 mm a s černým kruhovým středem o průměru 200 mm a při střelbě z dlouhé kulové a brokové zbraně malorážkový mezinárodní terč nebo bílý terč o rozměru 250 x 250 mm se soustřednými kruhy o vnějším průměru 155 mm a s černým kruhovým středem o průměru 112 mm, pevně uchycený v cílovém prostoru střelnice.
Terč je bez možnosti záměny kdežto ráži .22 je "možno" použít. Osobně bych si dovedl představit místo toho bazmeku co jsem dostal v Čestlicích třeba Sako TRG s optikou
- druidmv
Příspěvek#5110 » pát 2. pro 2016, 13:39
Zdravím, jen pro informaci, dnešní zkoušku v Česticích jsem dal, takže tímto děkuju všem diskutujícím (a hlavně tvůrcům stránek), za rady, postupy a návody. 
Pan komisař přísný, ale férový. Nechtěl žádné záludnosti, jen nám pak trochu udělal nejasno v povelech na ostrých střelbách (den předtím se to cvičilo jinak - podle řádu na střelnici. Chyběl např. povel "ke kontrole zbraň" atd., dal nám tedy trochu větší samostatnost hlavně při kontrole zbraně před a po střelbě, za což mě málem vyhodil). Ze zbraní jsem měl velký respekt už předtím, teď si po koupi budu minimálně pár týdnů cvičit se školním nábojem.
Pan komisař přísný, ale férový. Nechtěl žádné záludnosti, jen nám pak trochu udělal nejasno v povelech na ostrých střelbách (den předtím se to cvičilo jinak - podle řádu na střelnici. Chyběl např. povel "ke kontrole zbraň" atd., dal nám tedy trochu větší samostatnost hlavně při kontrole zbraně před a po střelbě, za což mě málem vyhodil). Ze zbraní jsem měl velký respekt už předtím, teď si po koupi budu minimálně pár týdnů cvičit se školním nábojem.
- marinakus
Příspěvek#5112 » pát 2. pro 2016, 17:12
CMK : Teď jsem z tebe jelen. Před časem jsi tu psal, jak ti dá víc práce připravit lidi na různé názory komisařů než skutečná příprava. S tím se dá souhlasit. Pak něco o tom, že dokážeš připravit uchazeče za 3 hodiny. S tím se dá taky souhlasit. Teď ale čtu něco o tom, že v tomto čase dáš osahat ještě další zbraně a že není problém tyto nezkušené "střelce" přippravit na manipulaci s čímkoliv v tomto čase? Tak to by se musela skutečně přepsat i ta 115-ka a to dost podstatně. Vím, jak dokáží být začátečníci zmateni i při známém počtu a druzích zbraní a nemusím je blbnout osaháváním zbraní dalších. Ne, že by to bylo na závadu, jen by pak skutečně musely přípravy vypadat jinak. Např, jako ta autoškola. A za současné situace jako, že by komisař zároveň dělal zkoušku a další zbraně přivezl (zřejmě i asistenta) aby si s nimi mohli uchazeči trénovat bokem? Co ti kluci proboha vymýšlejí? Dostáváme se někam do Kocourkova mám dojem. Jsem na druhou stranu zvědav, až někam přijede např. komisař-myslivec a správce střelnice mu dodá k ZOZ SA58 v semiauto na jeho reakci. Zbytečně se otevřel další problém, který doteď neexistoval pár blbými větami na setkání komisařů. Pokud mají podobná setkání přinášet pouze toto, (nic moc dalšího jsem celkem nezaznamenal), bylo by asi lepší, kdyby se žádná nekonala. Možná je za tím i snaha právě o povinné kurzy, které pochopitelně určitým skupinám přinesou značný zisk.
Tím nechci říct, že by obecně vadilo mě, s jakými zbraněmi která střelnice provádí zkoušky a připravuje na ně lidi. A určitě jim nebudu dělat naschvály abych tahal jiné obvyklé já sám. Pokud by to nebyl nějaký extrém, je mi to celkem šumák. Záleží mi především na technickém stavu zbraní.
Tím nechci říct, že by obecně vadilo mě, s jakými zbraněmi která střelnice provádí zkoušky a připravuje na ně lidi. A určitě jim nebudu dělat naschvály abych tahal jiné obvyklé já sám. Pokud by to nebyl nějaký extrém, je mi to celkem šumák. Záleží mi především na technickém stavu zbraní.
- HV
- marinakus
Příspěvek#5114 » pát 2. pro 2016, 17:29
HV : Já mám pohled jak komisaře, tak připravující střelnice pořádající zkoušky. A snažím se vžít i do toho pohledu uchazeče. On ten názor CMK, že bezpečnou manipulaci by měl člověk dokázat s čímkoliv, není úplně zcestný, naopak. Ovšem u zbraně určitě neplatí to, co u jiných výrobků. Tzn, když to nefunguje ať dělám co dělám, poslední možnost je přečíst si návod. Proto považuji možnost obhajovat schopnost manipulace s neznámou zbraní za ne zrovna šťastnou a spíše zcestnou. On když někdo v životě nedržel v ruce útočnou pušku, může mít problém už s hloupým vyjmutím zásobníku. A argumentace tím, že Mauser 98 je nejrozšířenější zbraň u nás je spíš pro pamětníky. Ale to jen bokem.
- HV
Příspěvek#5115 » pát 2. pro 2016, 17:33
...vnáší to do současného stavu další zmatek, který bude muset upravit další setkání komisařů...kde vymyslí další ptákovinu. I v oblasti zbraní jde o proces učení a testování, stejně jako ve škole. A co umí lidi kteří vylezou ze škol? 99% z nich naprosto nic. Jsou schopni se při elementárních znalostech dál rozvíjet a učit. Ale ty základní znalosti, které přispějí k jejich rozvoji, mají.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí