České ministerstvo vnitra chce umožnit lidem sáhnout po zbrani

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Espezetka

Příspěvek#31 » pát 16. pro 2016, 11:24

A pokud to bude schváleno, odolá to i tomuhle? http://www.parlamentnilisty.cz/arena/mo ... -EU-467050

Protože teď, když hrozí omezení držení zbraní apod., tak je aslespoň možnost dát najevo svůj názor našil zástupcům v Europarlamentu např. maily, jak tu mnozí činí.
Pokud by se ale opravdu rozhodovalo za zavřenými dveřmi, dozvěděli bychom se, že "něco hrozí" až potom, co by to bylo schváleno.

mrkev

Příspěvek#32 » pát 16. pro 2016, 11:50

kk píše:Dal bych k tomuto uvital i brannou povinost na nekolik mesicu jako driv byla vojna. Slouzit tam rok je zbytecny, stacil by ten zakladni vycvik v prijimaci. Aby se dnesni mladez naucila zaklady.
Máte na mysli precizní čištění kanad, mytí chodeb mazlákem, skládání oblečení do komínků, nácvik pořadových nebo výrobu šumáku a topinek starším spoluobčanům? Osobně bych si dovolil tvrdit, že samotný přijímač jako takový byl pouze o navyknutí si na nové pořádky a s vlastním bojovým výcvikem měl společného pramálo.
Já jsem naopak za zrušení všeobecné branné povinnosti rád, protože takto jsou v armádě pouze ti lidé, kdo o to mají opravdu zájem a i kvalita výcviku bude pravděpodobně v těchto podmínkách úplně někde jinde než dříve. Branná povinnost, ba dokonce ani pistole v kapse nezaručí, že bude člověk ochotný dobrovolně se postavit na obranu vlasti při nějaké pouliční přestřelce s teroristou.

scorpions.cz

Příspěvek#33 » pát 16. pro 2016, 11:58

nejsem si jistej (možná mi něco uniklo a tak mne opravte)
Byla zrušena základní vojenská služba. Branná povinnost však trvá a týká se všech občanů od 18 do 60 let.

kk

Příspěvek#34 » pát 16. pro 2016, 12:03

Je pravda ze vetsina byla o kravinach to souhlasim, ale my jsme se dost veci ucili i z taktiky, zbrani, preziti atd. Samozrejme nevolam po poradovych cvicenich apod. kravinach. Ale kdyz na to prijde, kolik lidi dneska umi nasadit plynovou masku, umi poskytnout prvni pomoc, dokazalo prezit 2 hod bez mobilu?
Chapu ze takove veci se mnohym zdaji byt zbytecne. Protoze preci mame policii, zachranare a mobil po ruce vzdy.
Pak to tak vypada, ze kdyz se nekde neco nekomu stane, tak vsichni koukaj v lepsim pripade, v horsim si to se zabavou natacina mobil a posilaji na youtube nebo facebook, ale nikdo nepomuze, protoze nevi jak.

scorpions.cz: ano, brana povinost, jsem to trosku popletl, ale fajn, kdyby byla vyhlasena mobilizace, kolik lidi by vedelo co ma delat? A pokud by se vubec dostavili tak by stejne nevedlei co dal. Po zakladni sluzbe aspon meli nejakou predstavu (nejsem zastancem povinne zakladni sluzby).
edit: tim padem ta brana povinnost ponekud ztraci smysl

mrkev

Příspěvek#35 » pát 16. pro 2016, 12:05

2scorpions.cz: Sypu si popel na hlavu. Samozřejmě ZVS

2kk: To na zraněné koukají i ti, kteří ZVS absolvovali. A naopak kdo to má v sobě jako součást povahy, zajímá se a ochotně pomůže sám od sebe. Mohl bych vyprávět...
Naposledy upravil(a) mrkev dne pát 16. pro 2016, 12:11, celkem upraveno 1 x.

P.V.

Příspěvek#36 » pát 16. pro 2016, 12:08

Sedmej: Praktický dopad bude nulový. Ale možná že zatím... Za pár let by nám EU třeba ráda zakázala i pepřáky (když to mají v Dánsku...), což bude složitější. Pokud změna projde.... Rozhodně tu nebude Divoký západ, kde má colt skoro každý...

Espezetka: O to přece jde - zamezit námitkám a nechat rozhodování jen na vyvolených... EU hledá kličky, když se setkala s odporem při migrační krizi a zbraních...

cmd_

Příspěvek#37 » pát 16. pro 2016, 12:55

P.V. píše:.......

cmd: Ke změně ústavního zákona je potřeba 2/3 poslanců (120) a senátorů též... Vzhledem k obvyklé většině vítězné koalice 101 až 102 u poslanců je případná změna méně reálná.

No právě, díky za upřesnění, tak nějak jsem to tušil, ale, snad jsem to nepomotal, nedávno jsem někde, už nevím, jestli v DVTV nebo CT či kde četl nebo viděl rozhovor s nějakým ústavním právníkem nebo jiným odborníkem, a tuším, že tu 2/3 většinu chtějí změnit na nadpoloviční. Inu, není většina jako většina :-(.

P.V.

Příspěvek#38 » pát 16. pro 2016, 13:05

Ono je to složitější... Už si to přesně nepamatuju, ale je to rozděleno ještě na většiny přítomných (takže pro schválení normálního zákona stačí nadpoloviční většina, pokud je dodržen počet, kdy je sněmovna usnášeníschopná) a většina všech (200 a 81). A tyhle počty jsou přímo v Ústavě,takže by musela projít změna Ústavy, což moc reálně nevidím...

EDIT: Jo a ty 2/3 jsem napsal blbě... :angel: Jsou to 3/5.

K přijetí ústavního zákona a souhlasu k ratifikaci mezinárodní smlouvy uvedené v čl. 10a odst. 1 je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny přítomných senátorů.

DJ Die

Příspěvek#39 » pát 16. pro 2016, 16:49

U ústavních zákonů se jedná o 3/5 VŠECH poslanců pokud si dobře pamatuju, kdežto u běžných zákonů a u senátorů stačí nadpoloviční většina přítomných.

Edit: Tak mě P.V. předběhl... to je tak když si to člověk rozepíše a pak jde do práce :mrgreen:

kk: v dnešní době je nasazování plynové masky úplně k ničemu. Moderní bojové látky se absorbují i přes kůži a paradoxně je ochrana proti nim daleko složitější než proti atomovým zbraním. O schopnosti jakéhokoliv státu poskytnout svým občanům kompletní protichemickou výstroj si asi iluze nikdo nedělá :)
Branná povinnost je v dnešní době asi největší zhovadilost, protože branci slouží v podstatě jen jako lidský štít a jejich hodnota v boji proti profesionálním, dobře vybaveným vojákům je mizivá....
Naposledy upravil(a) DJ Die dne pát 16. pro 2016, 16:51, celkem upraveno 1 x.

DJ Die

Příspěvek#40 » pát 16. pro 2016, 16:50

double

Luky22

Příspěvek#41 » pát 16. pro 2016, 18:31

No, abych pravdu řekl, nějak mi to k Chovancovi moc nepasuje. Mám v živé paměti, jak po tom nešťastném případu v Uh. Brodě vystoupil v televizi s tím, že je třeba si položit otázku, jestli je nutné, aby bylo mezi lidmi tolik zbraní. Takže ano, byla by to paráda tohle mít v Ústavě, ale zatím jsem opatrný radovat se, abych později nebyl zklamaný

P.V.

Příspěvek#42 » pát 16. pro 2016, 18:36

Ale to bylo před tím než začala blbnout EU, která (pokud to projde, jako to vypadá že jo a co dva roky nebo kolik se bude směrnice "přezkoumávat" a zjistí se, že nefunguje, z čehož vyvodí závěr, že je třeba přitvrdit) nedělá mnohem víc škody...

JardaB

Příspěvek#43 » pát 16. pro 2016, 18:49

Stejne to je IMHO o tom, ze kazdy vlivny podnikatel a lobbista ma sejf plnej kveru a politici by je neradi nas... Ale pro nas asi jen dobre.

Rough boy

Příspěvek#44 » pát 16. pro 2016, 19:19

Nejen lobbistů a jiných velkých zvířat, ale právě i spousta politiků. A to je dobře.

matias

Příspěvek#45 » pát 16. pro 2016, 20:27

Krásná a plodná diskuze. Jenže kdo bere v potaz, že takový návrh zákona se dostane tak do druhého čtení v době, kdy už bude i tady
platit směrnice EU o omezení držení zbraní. Takže směj se ( braň se ) paňáco! Prostě předvolební oblbovačka.

Zpět na