Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

DJ Die

Příspěvek#5161 » stř 28. pro 2016, 22:32

marinakus píše:CMK : Neůčtuji si nic. Když si ovšem uvědomíš jak vypadají zpravidla zejména pistole na manipulaci a najednou by někdo měl rozebírat klasickou nepokurvenou CZ75, asi si to dost provozovatelů střelnic promyslí. Já s tím třeba problém nemám, moji žáci umí použít při vytlačování čepu zásobník jako pomůcku.

S tím zásobníkem mě to taky můj instruktor učil, ale spousta lidí o tom nevěděla a ta CZ75 co jsem na rozebírání měli to měla sakra tuhé... Zlatá moje NC226, kde se nic nevyndává. A to já s tím čepem obvykle ani problém nemám udělat to jen prstem... Chápu, že nebudou lidem dávat nové zbraně, ale z těch zkoušek mají celkem solidní příjmy a i přesto do toho většina střelnic nevrazí víc, než musí. I když u nás takto policie vyřadila jednu střelnici, protože už to bylo moc. Kamarád říkal něco o děravé střeše... :mrgreen:

marinakus

Příspěvek#5162 » čtv 29. pro 2016, 10:40

DJ Die : :clap:

Serz

Příspěvek#5163 » čtv 29. pro 2016, 17:07

chcete strasidelny pribeh? v tajmnem meste, na tajemne strelnici byl chlapek, ktery nevedel, ze kdyz je kohout na bezpecnostnim ozubu, tak volnym posunutim zaveru se presne srovnaji rysky u tajemne CZ75 :D
necekane fungovalo i u cinske kopie :D

marinakus

Příspěvek#5164 » čtv 29. pro 2016, 17:31

serž : Není to tak vždy a u všech CZ75.

Serz

Příspěvek#5165 » čtv 29. pro 2016, 17:32

u kazdeho phantomu mi to fungovalo, tech jsem uz videl par

marinakus

Příspěvek#5166 » čtv 29. pro 2016, 17:34

No, a jednou se setkáš s takovým, kde to prostě nebude pravda. Ikdyž kvalita zbraní CZ se podle mě zlepšila.

HonzaLBC

Příspěvek#5167 » čtv 29. pro 2016, 17:39

Tak právě vyzkoušeno na staré 85 a Shadowu, u 85 to sedí, Shadow o skoro milimetr neee :-(

marinakus

Příspěvek#5168 » čtv 29. pro 2016, 18:03

Právě. Že jsem měl v ruce CZ75 celkem hodně a na všech to sedělo. Teď na P09 je to o dost vedle, tak jsem se o to tak trochu začal zajímat. Potvrzeno ze všech stran, kde jsem se poptával. Ale je fakt, že zbraň jde asi vždy rozebrat ikdyž rysky nejsou úplně pinktlich na sobě.

Serz

Příspěvek#5169 » čtv 29. pro 2016, 18:05

je to divne,mezera mezi zadnim celem zaveru a kohoutem na ozubu by prece mela byt ta ista, tedy i rysky... tak bud mas kratsi/delsi zaver, nebo mas divny bezpecnostni ozub :D

JardaB

Příspěvek#5170 » čtv 29. pro 2016, 18:08

Taky myslim, ze o nejaky milimetr nejde, ja zaver vzdycky jen od oka odlehcim a cep normalne vystouchnu zasobnikem (P09)
Tak jsem to ted zkusil, k rysce chybi cca 2mm a jeste cca 1mm je rezerva, kdy jde cep vystouchnout.

Serz

Příspěvek#5171 » čtv 29. pro 2016, 18:47

na zaveru mas zarezy/vybrusy, vyrobene s nejakou toleranci a nejakou vuli. kdyby to bylo na mikrony, tak ti pistoli v zivote nerozeberes, takze je ok, ze i s odchylkou rozebrat jde

doprkna

Příspěvek#5172 » ned 15. led 2017, 22:04

Zdravim,
potreboval bych poradit a chci se take podelit, co jsem zazil pri zkousce o odborne zpusobilosti.
Byl jsem na zkousce 11.1.2016 na strelnici Magnum. Komisar byl Stepan Knop a byl to teda fakt hukot.
Vylitla vic jak pulka lidi. Testy udelali vsichni na 100pro. Ja uz jsem byl na opravce, v prvni zkousce jsem udelal blbost a pripravil jsem se na druhou zkousku na max.
Komisar byl pry novacek a mel to v hlave strasne pomotane, zpousta lidi udelalo nejakou chybu za kterou se vyhazuje, ale dopad na tuto skutecnost melo i chovani komisare.
Komisar po nas chtel vec, ktera se bezne nedela a podle me odporuje primo vyhlasce. Chtel po nas zbran „zkontrolovat“ – coz znamenalo kontrolu zbrane a vraceni zbrane do „puvodniho“ stavu, coz si prubezne upravil. Prvni dva take vyletli na to, ze zbran zanechal nenamirenou do bezpecneho prostrou, ale doprava, takze na sebe a policajty. Uz pri instruktazi pred zacatkem zkousek jsme vsichni zjistili, ze jsme asi v haji, policajti kouleli ocima.
Dalsi zajimavost byly povely, ktere si upravil dle sebe. Pribyl povel „Stop“ pri kterem uz pri strelnici mame „zmrznout“ a jen zajistit zbran. Jiny povel byl „prerusit palbu“ kdy jsme meli zbran kompletne vybit – vyndat zasobnik, zkontrolovat komoru a sachtu a zbran odlozit.
Zakazal nam ranu jistoty v mistnosti, jelikoz je to nebezpecne.
Vsichni delali manipulaci se vsema zbranema.

Ja jsem teda vyletel na vraceni zbrane do puvodniho stavu, ale moje pochybeni je dosti pochybne a chtel bych se proti tomu odvolat. Take me dost stve, ze policajti vypinaji zaznam, hned po tom, co komisar rekl, konec, neudelal jste to a to. To ze jsem se pak dale branil, na zaznamu proste neni a to jak komisar mluvi a jedna, pak manipuluje se zbrani na mem zaznamu urcite neni.
Muj postup: CZ75, naboj v komre, zasobnik prazdny, kohout na prvnim ozubu
1. Zbran jsem vzal bezpecne za ram vsemi prsty, abych se vyhnul kompletne spousti.
2. Vyndal jsem zasobnik volnou rukou.
3. Stahnul jsem zaver a zkontroloval komoru a sachtu
4. Pak jsem vypustil kohout pres dva palce, opatrne.
5. Zbran jsem odlozil
Dat zbran do puvodniho stavu-neudelal jsem od zbrane ani krok,ani jsem neztratil vizualni kontakt. Po odlozeni zbrane jsem ihned pokracoval v „davani zbrane do puvodniho stavu“
1. Dal jsem naboj do zasobniku
2. Vzal zbran do ruky bezpecnym zpusobem
3. Vlozil zasobnik do zbrane – tady jsem skoncil
Pry jsem nezkontroloval zaver zbrane. Ze tam mohl byt naboj. Chvili jsem cumel jak buk a premyslel jestli jsem to fakt udelal blbe a nebo ne. Castecne je ta situace blba i pro me. Chapu, mohl jsem to zkontrolovat nebo odlozit zbran ve strelecke pohotovosti, coz mi komisar rekl, ze jsem to tak mel udelat.

Po tom co jsem odlozil zbran a vyslechnul si, ze jsem to udelal blbe, tak jsem se zacal hadat, dlouho mi to ale nevydrzelo. Nebyl jsem si sto pro jistej jestli je chyba fakt na me strane nebo ne.
Co si o tom myslite? Podle komisare, jsem se choval nebezpecne. Situace je ale absolutne absurdni a zavadejici – nabiti a odlozeni nabite zbrane, pri tomto prece nemuze existovat bezpecna manipulace.
Navic, kdyby naboj v komre byl, tak vlozenim zasobnikem do zbrane, se vubec nic nezmenilo, zaver jsem nenatahl a prst byl mimo zpoust.
Policajti si taky nevedeli uplne rady a kdyz jsem se hadal, tak koukali blbe a diskutovali o tom.

Co si o tom myslite vy? Potrebuju poradit, jak podat odvolani a jakym zpusobem se da stezovat na komisare? Stezovat si budou vsichni, co byli na zkouskach. I kdyby mi to neuznali(mohl jsem se tomu vyhnout), tak si stezovat chci.
Diky

JardaB

Příspěvek#5173 » ned 15. led 2017, 22:12

O tom si radsi ani nic nemyslim, jen jsem rad, ze jsem mel komisare, ktery chapal, ze jsem rozumny clovek a nebaziroval na blbostech...
Taky ze cviku zkontroluju zbran, kdyz ji beru z trezoru, jestli se tam nahodou nekdo nedostal a ze zlomyslnosti mi ji nenabil, ale kdyz to lezi na stolku, furt na to vidim a naboje jsou zavrene v trezoru, tak uz nejakou kontrolu fakt neresim.

wigum

Příspěvek#5174 » ned 15. led 2017, 22:18

Vyhodil tě tedy za to, že jsi odložil zbraň a následně jsi ji vzal do ruky a začal s ní manipulovat aniž bys ji znovu zkontroloval. Chápu to dobře? Jestli jo, tak já osobně to považu za naprostou píčovinu, ale spousta komisařů to opravdu vyžaduje, aby zbraň byla zkontrolována po každém odložení i jen na půl minuty.
Takže jestli je to tak, tak asi s odvoláním neuspěješ, protože jsi manpuloval se zbraní, aniž bys ji před tím zkontroloval. To že kontrola proběhla o minutu dřív nehraje žádnou roly.
Pokyny ke střelbě a jejich reakci, taky vysvětlil, takže se těžko rozčilovat.

Sedmej

Příspěvek#5175 » ned 15. led 2017, 22:28

doprkna: taky si myslím, že neuspěješ, pokud jsi vzal ze stolu pistoli, neprovedl kontrolu a začal jsi do ní strkat zásobník. podle mě i na té střelnici Magnum (Praha) učí na kurzu jí kontrolovat vždycky, když jí zvedáš ze stolu.

Zpět na