Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- stope
- Sysop
- Sysop
Příspěvek#5420 » čtv 4. kvě 2017, 08:07
stope píše:Taky bych rád věděl, podle jakého práva/vyhlášky/nařízení to můžou točit. Nepotřebuji k tomu třeba souhlas žadatele?
Domnivam se, ze problem neni v porizeni zaznamu, ale jeho pouziti. Pokud by to nekde zverejnili bez souhlasu natoceneho, pak je to samozrejme trestny cin. Pokud si to natoci pro vlastni potrebu a zadna treti strana to neuvidi, pak to az takovy problem neni, ale musi existovat predpis, ktery stanovi, po jake dobe bude zaznam znicen. A pokud ho pouziji v pripade sporu, pak je to v poradku, nebot jako dukazni material to pouzit lze.
Ono se nahravani kohokoli probiralo nekolikrat a Urad pro ochranu osobnich udaju k tomu zaujal stanovisko, ze nahravani kohokoli nevadi, pokud dotycny primo nerekne, ze s tim nesouhlasi (tedy ne, ze nahravajici se musi zeptat) a v pripade zverejneni naopak musi byt souhlas natocenych. Jinak bychom se dostali do situace, ze si treba na namesti nenatocite strikajici kasnu, protoze byste se nejprve museli zeptat vsech, co se vam dostanou do zaberu.
Jina situace ovsem je, pokud se vam behem nataceni kasny do zaberu dostane pani, ktera vyslovne rekne, ze nahrana nechce byt. Pak musite zaznam odstranit.
V pripade nahravani statnich organu (urednik, policista,...) toto neplati, protoze ho nenahravate jako obcana a tedy je irelevantni, pokud on rekne, ze s tim nesouhlasi. Rict to muze,... a to je asi tak vse.
Takze pokud se vam nahravani na zkousce nelibi, muzete samozrejme svuj postoj projevit. A tim padem nejspise pro vas zkouska konci. Nicmene nahrani nebudete a o to jde predevsim, ze...

- stope
Příspěvek#5422 » čtv 4. kvě 2017, 08:34
@Sysop: Natáčení kašny na výletě, případně natáčení pro mediální/zpravodajské účely, pokud natočený subjekt nevysloví nesouhlas, je něco jiného.
@cmk: Aha, já si naivně myslel, že máme Listinu základní práv a svobod, která stanovuje právo na soukromí a případné výjimky z něj, hlavně pro "Rozhodování soudu v přípravném řízení trestním". V takovém případě ale pro odposlechy, čtení pošty nebo sledování osob a věcí vydává povolení státní zástupce, respektive krajský soudce a to pro jeden konkrétní případ.
A on so mě může pomáhač a chránič jen tak točit na ulici, protože to pomáhá "prevenci kriminality" a "přispívá k předcházení korupci jak ze strany policistů, tak ze strany osob, se kterými jednají". No, tak asi zbývá jen doufat, že je ten záznam pak podle zákona likvidován...
@cmk: Aha, já si naivně myslel, že máme Listinu základní práv a svobod, která stanovuje právo na soukromí a případné výjimky z něj, hlavně pro "Rozhodování soudu v přípravném řízení trestním". V takovém případě ale pro odposlechy, čtení pošty nebo sledování osob a věcí vydává povolení státní zástupce, respektive krajský soudce a to pro jeden konkrétní případ.
A on so mě může pomáhač a chránič jen tak točit na ulici, protože to pomáhá "prevenci kriminality" a "přispívá k předcházení korupci jak ze strany policistů, tak ze strany osob, se kterými jednají". No, tak asi zbývá jen doufat, že je ten záznam pak podle zákona likvidován...
Naposledy upravil(a) stope dne čtv 4. kvě 2017, 08:50, celkem upraveno 1 x.
- gogan
Příspěvek#5424 » čtv 4. kvě 2017, 08:50
Sysop: nahrávávání zkoušky vidím jako slušnou pojistku pro všechny zúčastněné, ale vyhodit za odmítnutí ho zřejmě nemůžou, spíše vydusit a vyhodit. To se ale špatně dokazuje, leda by si to člověk nahrál ...
EDIT: stope@ no mě se taky nelíbí houstnoucí síť šmírovacích zařízení, ale zrovna u OZ kde je člověk ztotožněn dle OP už ho spíše beru jako bonus pro hladký průběh (i výdusů od komisařů tu na fóru pár najdeš) a řešení možného sporu.
EDIT: stope@ no mě se taky nelíbí houstnoucí síť šmírovacích zařízení, ale zrovna u OZ kde je člověk ztotožněn dle OP už ho spíše beru jako bonus pro hladký průběh (i výdusů od komisařů tu na fóru pár najdeš) a řešení možného sporu.
Naposledy upravil(a) gogan dne čtv 4. kvě 2017, 08:57, celkem upraveno 1 x.
- wigum
Příspěvek#5425 » čtv 4. kvě 2017, 08:53
stope píše:@Sysop: Natáčení kašny na výletě, případně natáčení pro mediální/zpravodajské účely, pokud natočený subjekt nevysloví nesouhlas, je něco jiného.
A hromada bezpečnostních kamer po ulicích ti nevadí? Prostě jak praví název vlákna, tak u zkoušky tě může potkat i kamera, která nahrává průběh zkoušky. V Praze nahrávali už tak 3 roky zpátky.
Dál bych tuhle debatu směřoval třeba do hospody, protože tady to řešit je mimo.
- cmk
Příspěvek#5426 » čtv 4. kvě 2017, 12:18
Stope> mene ultimativnosti prispiva k lepsimu dialogu...
Takze kdyz napisu:
"Neni to kompletni odpoved, ale je v tom obsazeno par odkazu na paragrafy, kde lze hledat",
tak to neznamena "proste a jednoduse souhlasim a proste si to najdi",
ale znamena to:
"mas tam napsany paragrafy, podle kterych policie nataci a jestli tam najdes nejaka PRO A PROTI, bylo by fajn, kdyby ses podelil".
OK?
Takze kdyz napisu:
"Neni to kompletni odpoved, ale je v tom obsazeno par odkazu na paragrafy, kde lze hledat",
tak to neznamena "proste a jednoduse souhlasim a proste si to najdi",
ale znamena to:
"mas tam napsany paragrafy, podle kterych policie nataci a jestli tam najdes nejaka PRO A PROTI, bylo by fajn, kdyby ses podelil".
OK?
-
ostrostrelec - Příspěvky: 20
- ostrostrelec
Příspěvek#5427 » čtv 4. kvě 2017, 15:03
Sysop píše:ostrostrelec píše:Také jsem před nedávnem rozšiřoval ZP o C.... Třeba rozborku a sborku u CZ75 jsem nedělal aspoň 10 let, ale vzpomněl jsem si na ni bez problémů...
Tys rozsiroval o C a dostals kratkou?? To je vtip, ze jo...
C a A, zapomněl jsem tam to A napsat.
- Spacak
Příspěvek#5428 » čtv 4. kvě 2017, 19:35
stope píše:Taky bych rád věděl, podle jakého práva/vyhlášky/nařízení to můžou točit. Nepotřebuji k tomu třeba souhlas žadatele?
souhlas žadatele určitě nepotřebují, jedná se o legální licenci - pořizování záznamu pro úřední účely.. jiná je rozebíraná situace natáčení kašny, jiná je situace např. natáčení televize na ulici - tam se uplatní zpravodajská licence.. idea že by museli mít souhlas všech osob, které se mihnou v záběru je úsměvná.. v takovém případě ale záběr nesmí použít pokud by byl v rozporu se zájmy dotčené osoby.. ale zabředávat do diskuse o ochraně osobních údajů už je mimo téma tohoto fóra..
BTW stejně tak je dokonce povinen vykonavatel soudního exekutora pořizovat z průběhu mobiliární exekuce obrazově zvukový záznam. To ale ukládá zákon, a právě v zákoně a v prováděcích předpisech zákona o zbraních to postrádám... nikde jsem se o tom ani nedočetl a nikdo mi to ani neříkal ze zkušeností.. prostě nám bylo oznámeno že průběh manipulace bude natáčen

- Sysop
Příspěvek#5429 » čtv 4. kvě 2017, 19:48
Prijde na to, kdo to vlastne nataci. PCR? Pak je to zcela urcite vazane na nejaky jejich provadeci predpis. Blbe je, pokud by clovek chtel tento zaznam pouzit jako dukaz ve svuj prospech ve pri s komisarem. Domnivam se, ze by mu tento dukaz nebyl poskytnut. Otazkou pak je, jak by situace vypadala, kdyby zkouseny tasil vlastni kameru a vse si chtel natocit pro sebe. Ze by smel i bez souhlasu komisare a policistu, o tom zadna, ale jak by podle toho vypadala zkouska... lze jen spekulovat.
Podle mne je lepsi to hodit za hlavu a resit jen sam sebe.
Podle mne je lepsi to hodit za hlavu a resit jen sam sebe.
- marinakus
Příspěvek#5430 » čtv 4. kvě 2017, 20:00
Sysop : Záznam je pořizován přesně k těmto účelům. Aby bylo podle čeho vyhodnotit případnou stížnost na komisaře z hlediska její oprávněnosti. Už je to tu výše zmiňováno ale vždy přijde někdo další si postěžovat ne neoprávněnost natáčení zkoušky. Nechápu co na tom komu vadí. Proti by měl být pouze komisař, který provádí zkoušku špatně a uvědomuje si to. Uchazeč na tom v žádném případě prodělat nijak nemůže. Pokud chybu udělá, není se o čem bavit, pokud ji neudělá, je tady důkazní materiál v podobě záznamu, který by jinak nebyl. Záznam je uchován pouze pro případné potřeby kontrolního orgánu po dobu 6-ti měsíců. Pak je záznam zlikvidován. Myslíš, že v dnešní době by si dovolila policie cokoliv nelegálního?? 

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí