Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

Golem

Příspěvek#841 » pon 12. čer 2017, 17:23

Na dvojité lahvičce k Mosinu máš jednu stranu označenou "N" a druhou stranu "ŠČ", což se obvykle vysvětluje jako Něft - olej a Ščelok nebo Ščeločnoj - louh nebo alkalický, zásaditý.
To změření Ph vody vytékající při prolévání hlavně by mě zajímalo, to by mohl nějaký mosinář/bazénář zkusit... :-)
Igrlík: nemáš prosím sken alespoň některých z těch předpisů? Myslím že by mohly být zajímavé celkově, nejenom ohledně tohoto tématu.

Igrlik

Příspěvek#842 » pon 12. čer 2017, 18:09

Tu by mali byť napríklad dielčie časti predpisu k "Špaginu" PPŠ 41 http://www.nastavleniya.ru/PPCH/ppchs.htm

Konkrétne k materiálom čistenia sa uvádza:
48. Материалы для чистки и смазки.

1. Для чистки и смазки автоматов применять:
а) щелочный состав или содовый раствор — для чистки канала ствола и частей, подвергающихся действию пороховых газов;
б) ружейную смазку — для смазывания частей автомата после чистки;
в) специальную пушечную смазку — для смазывания автомата, сдаваемого на хранение;
г) зимнюю ружейную смазку — для смазывания автомата в зимнее время (при морозах);
д) чистые и мягкие тряпки или хлопчатобумажные концы — для чистки, обтирания и смазки; паклю, очищенную от кострики, — только для чистки.
Применение других смазочных материалов не разрешается.

Примечания. 1. Содовый раствор приготовляется растворением специальных содовых таблеток в чистой питьевой воде (30 таблеток на 1 литр воды или 1 таблетка на отделение «Щ» двугорлой маслёнки). Содовый раствор применяется весной, летом и осенью; зимой, на морозе, его применять нельзя.

Pavluso

Příspěvek#843 » úte 11. črc 2017, 12:45

Hodlám dát starému Brownigu lázeň v tech. bezínu, aby se odmastil a všechno svinstvo šlo pryč a pak ho vzít Brunoxem... Máte s touto metodou odmáčení v tech. benzínu nějakou zkušenost?

Pavluso

Příspěvek#844 » ned 23. črc 2017, 19:02

nikdo ?

tomas fuk

Příspěvek#845 » ned 23. črc 2017, 19:29

Sem tam pouzivam cistic brzd ve spreji na proplachnuti. Ucinkuje dobre.

Letec 12

Příspěvek#846 » ned 23. črc 2017, 19:44

Čistič brzd účinkuje skvěle taky ho používám, že by na to zabíral benzín jsem si nikdy nevšiml.

majlont

Příspěvek#847 » ned 23. črc 2017, 20:54

Kup v drogerii flašku perchloretylenu, nalej namisku, ponoř do něj svého Browninga a pomáhej odstraňovat mastnotu tvrdším štětcem. Až bude čistý (a lázeň špinavá), tak ho vykoupej ještě jednou v čistém. Žádné lepší odmašťovadlo neexistuje. A pozor na barevné sny :-) Lépe je to dělat venku.

N560

Příspěvek#848 » ned 13. srp 2017, 21:27

Jenom krátký dotaz, na čištění hlavy pístu AKM jsem párkrát použil ocelový kartáček. Faktem je, že se na čištěných místech objevili drobné, jemné škrábanečky. Může to tomu pístu nějak opravdu ublížit? Třeba tvrdochromové vrstrvě apod.? Díky.

jhora

Příspěvek#849 » úte 12. zář 2017, 08:26

Potřeboval bych menší radu - chystám se prodat svou současnou zbraň a nedaří se mi dostat drážky do vysokého lesku, co vidím v jiných inzerátech. Možná jste si už všimli mého inzerátu, jde mi o foto dole. Čistím po každém střílení - protáhnout boresnakem, pak Brunox, nechat chvíli působit, pak vytřít kartáčem, pak hadříky dokud z toho něco dostávám, nakonec vytěrák. Stejně tam mám usazeniny a samozřejmě bych zbraň rád poslal dál v nejlepším možném stavu (nemluvě o tom, že to nevypadá moc pěkně, když to chci prodat). Ocením všechny rady, jak to dokonale vypulírovat :) Foto zde, myslím že je jasně vidět ten bordel v drážkách.

Obrázek

Rough boy

Příspěvek#850 » úte 12. zář 2017, 08:38

To prostě hadem nikdy neuděláš. Lesklý vývrt bez známek napečeného tombaku je známkou používání hustého mosazného kartáčku. A i tím to dá práci.

jhora

Příspěvek#851 » úte 12. zář 2017, 08:47

Díky, kartáček používám, ale jen decentně a je to čína. Zkusím to pro začátek vydrbat tím kartáčem pořádně, kdyžtak koupím nějaký lepší. Nějaké doporučení na kvalitnější kartáč? U téhle ráže hodlám zůstat, využiju ho i do budoucna, takže nemám problém si koupit něco lepšího.

Rough boy

Příspěvek#852 » úte 12. zář 2017, 08:52

Čína mi odcházela taky dost rychle, déle a lépe mi čistí kartáčky od fy. Proshot (ale jsou drahé) nicméně dost chvály jsem zaznamenal na naše čedké z kartáčovny Koloveč. Chtěl bych je zkusit.

SansLogique

Příspěvek#853 » úte 12. zář 2017, 08:56

Já mám a rozhodně doporučuju
http://www.cistenizbrani.cz/

P.V.

Příspěvek#854 » úte 12. zář 2017, 09:00

Mám stejné jako SansLogique.

jhora

Příspěvek#855 » úte 12. zář 2017, 09:11

Tak Pro-Shot je hodně drahej a Koloveč nevypadá špatně, ale v Praze není k sehnání, našel jsem jen jejich eshop a kupovat kartáč za dvacku a dát 110 za poštovné se mi moc nezdá.

Co Stil Crin a Hoppe? Našel jsem sady u armed, které nevypadají "čínsky", ale nejsou extra drahé:
https://www.armed.cz/cistici-sada-pistole-ruzne-raze/d-106995/?fid=5571&ftid=2438
https://www.armed.cz/cistici-sada-hoppes-bez-cisticich-pripravku-s-kartacky-a-vyterkami-pro-kratke-zbrane/d-101166/

Zpět na