Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

HV

Příspěvek#5671 » pon 24. črc 2017, 10:11

majlont: To je tedy pěkná blbost pane psychologu.

marinakus

Příspěvek#5672 » pon 24. črc 2017, 10:19

Já se naopak setkávám hlavně poslední dobou s tím, že na testy vyletí minimum lidí. Cca 10 %, málokdy víc. A vzdělání tam fakt není určující. Kdo chce, se to prostě naučí. Nic nemožného na tom není. Zatím jen jednou jsem se setkal se skutečným dislektikem, který měl problém se vůbec vejít do času 40 minut aby test vyplnil. Přitom se zbraněmi zacházel v podstatě excelentně.

Petzold

Příspěvek#5673 » pon 24. črc 2017, 11:01

HV píše:majlont: To je tedy pěkná blbost pane psychologu.

Zvláštní je, že to praxe naprosto potvrzuje. A neplatí to jen pro testy, stres a tlak se projeví jak v manipulaci, tak při střelbě. Zažil jsem desítky uchazečů, kteří výborně nastříleli Před i Po zkoušce, na ní samotné je ale stres doslova vypnul. ;)

SansLogique

Příspěvek#5674 » pon 24. črc 2017, 11:18

Zkouška ale naprosto nesouvisí s reálnou situací. Já jsem už všech zkoušek příšerně nervózní a rozklepanej, včetně tý v autoškole, a všechny život a zdraví ohrožující situace jsem vyřešil správně a úplně chladnokrevně. A že už jich na tý silnici bylo docela dost. Rozklepal jsem se až několik minut potom.

marinakus

Příspěvek#5675 » pon 24. črc 2017, 11:20

Petzold : To máš sice naprostou pravdu a týká se to především manipulace ale nemusí to s teoretickou částí vůbec souviset. Na test je spousta času a o stres tam moc nejde. U manipulace spousta uchazečů zcela zbytečně spěchá, aby to měla prostě za sebou a pak pochopitelně dělají úplně zbytečné chyby. Nebo sami sebe dostanou do situace, kdy mají prostě okno. Samozřejmě, že to je špatně ale teprve praxí se člověk skutečně naučí. Co se střelby týká, spíš bych řekl, že se někdo tak soustředí na bezpečnost manipulace i tady, že zapomene na základy střelby a začne totálně strhávat nebo míří pánu bohu do oken.

HV

Příspěvek#5676 » pon 24. črc 2017, 11:26

Petzold: Mě se u manipulace klepaly pastelky fest (rozšiřoval jsem po 10 letech), jak jsem ale měl jít střílet, tak byly ruce opět připraveny k zásahu. Co chci říci je to, že toto nelze brát komplexně a šmahem pro všechny lidi a všechny situace. Koneckonců, kolik případů můžeš porovnat? Kdo z tvých uchazečů reálně použil zbraň a tys u toho byl a mohl ho sledovat? Jsou to hlavně předsudky a povaha komisaře co ty ruce rozklepou.
SansLogique: Přesně tak jsem dopadl i já. Nehoda, dítě ve voze viníka, nejprve vše zařídit, poptat se jestli jsou všichni zdrávy a až následně, tenkrát ještě cestou k telefonnímu automatu, se mi začaly klepat ruce.

vevericka

Příspěvek#5677 » pon 24. črc 2017, 11:39

SansLogique: Taky to mám takhle, když nastane kritická situace, řeším s klidnou hlavou. Sesypávám nebo rozklepávám se až poté (někdy i v řádu hodin nebo dní).

jhora

Příspěvek#5678 » pon 24. črc 2017, 11:42

Stres a reakce na něj je záležitost subjektivní. Nám to komisař řekl slovy "jestli ten stres nedáváte už teď na zkoušce, zvažte jestli byste měli mít zbraň". Tj. netvrdil, že ji nemá takovej člověk mít, ale že by si měl rozmyslet, jestli by to v reálu nebylo pro něj ještě horší.

Petzold

Příspěvek#5679 » pon 24. črc 2017, 12:31

HV píše:Petzold: Mě se u manipulace klepaly pastelky fest (rozšiřoval jsem po 10 letech), jak jsem ale měl jít střílet, tak byly ruce opět připraveny k zásahu. Jsou to hlavně předsudky a povaha komisaře co ty ruce rozklepou..

Máte pravdu chlapci, je to prostě jinak.... :) :roll:

HV

Příspěvek#5680 » pon 24. črc 2017, 12:47

Nikdo nemá tu "správnou" pravdu, proto nelze obecně tvrdit takový hovadiny. Vše co zde bylo vyřčeno může na někoho sedět. Ale nikdo by si neměl hrát na toho, kdo tu pravdu určuje. Domnívám se, že taková tvrzení nemůže vznést ani doktor psychologie, mohl by nanejvýše sdělit pravděpodobnost reakce...po důkladném psychologickém vyšetření.

HV

Příspěvek#5681 » pon 24. črc 2017, 13:28

Petzold: Extra pro tebe oprava - Byly to hlavně předsudky a povaha komisaře co mi ty ruce rozklepaly..
Přiznávám, že mé tvrzení nebylo formulováno správně a určitě to neplatí plošně na všechny komisaře. Komisař ale určitě může hodně ubrat z nervozity uchazeče.

majlont

Příspěvek#5682 » pon 24. črc 2017, 16:02

To HV: to je reálná zkušenost :-)

tuton

Příspěvek#5683 » pon 7. srp 2017, 15:03

Snad me neukamenujete za tento odkaz, byt to tu jiste bylo jiz probirano:

http://www.lidovky.cz/komisari-maji-men ... _domov_ele

Tak nic - uz je to v jinem vlakne, prosim o smazani a kaji se...

guttata

Příspěvek#5684 » pon 14. srp 2017, 11:43

Měl bych dotaz na zdejší zkušené instruktory a komisaře. Vlastně dva dotazy:
Pokyn "Převezměte si zbraň" chápu jako kontrolu zbraně pro zjištění, zda není nabitá. Je v pořádku vytknout uchazeči, že přitom nezkontroloval pojistku?
Používáte při přípravě a při zkoušce kumulované závady tj. např. viditelná zádržka a k tomu ústní pokyn "slabá rána"?
Díky.

jhora

Příspěvek#5685 » pon 14. srp 2017, 11:56

Nejsem komisař, ale zrovna tu první záležitost jsem zažil na své zkoušce a zkoušce kolegy, co ji delal hned po mě, takže se můžu podělit o zkušenost (podotýkám že to bylo v prosinci, tj. podle nových pravidel už to může být jinak)

Po pokynu k převzetí zbraně byla kontrola pojistky vyžadována. Dokonce někteří (já a kolega určitě, možná dokonce všichni) dostali zbraň zajištěnou. Já si všiml a patřičně okomentoval, kolega zapomněl zkontrolovat, chvilku se snažil vyhodit zásobník a po cca 2 minutách zápasení s pistolí byl od zkoušky vyhozen (tj. dostal dost času, aby na svou chybu sám přišel, ale zase ne nějak moc a neprošlo mu, že si pojistku nezkontroloval, ani mu nebylo pomoženo jinak, než že dostal časový prostor na to přijít sám).

Kumulovanou závadu tam nikdo neměl, vždycky bylo jasně dáno, co se má řešit (buď viditelně kousnutá "zádržka" nebo slovní popis - např. u mě to bylo něco jako "vystřelil jste a měl jste slabou ránu - popište a předveďte, co budete dělat").

PS: Osobně bych prostě vždycky řešil ten "nejvyšší" level závady, jeho řešení totiž vyřeší i ty ostatní :)

Zpět na