AR15-obecně
Samonabíjecí pušky
- izerS18
Příspěvek#541 » pát 18. srp 2017, 07:14
mobil-man píše:izerS18 píše:Mam take V-AR 17,75 hlaven. K tomu Strike Eagle 1-6x a nemohu si stezovat. Uz delaji i verzi 1-8x;-)
Jestli ještě jezdíš Izere na tu střelnici na Vysočině, kde jsi mi předával zásobník, tak si tě dovolím kontaktovat a rád bych se na tuhle optiku podíval. Mám v hledáčku Viper PST II gen, který má 1-6x, ale ten bude pres 20 tis. Kč.
Jezdim. Budu tam na konci srpna/zacatkem zari, tak se muzes zas stavit.

- machinus
Příspěvek#542 » pon 21. srp 2017, 11:34
Ahoj, měl bych dotaz ohledně pušky LUVO LA 15 Black Lion. Na sousedním fóru jsem se dočetl o problému těchto AR-15 s doražečem závěru a to že v podstatě nefunguje, nedovře závěr až do konce. Máte s tímto někdo nějakou zkušenost? Docela jsem uvažoval že si Black Lion pořídím ale tohle mne docela překvapilo... určitě je to něco co na prodejně omrknu pokud budu mít příležitost
Debatu o tom zda je nebo není doražeč u semi auto AR-15 potřeba nechme stranou protože tak či onak pokud už tam jednou je tak by přece měl fungovat. Máte někdo doma tuhle pušku?

- pelanj
- machinus
- Majkl
Příspěvek#545 » pát 25. srp 2017, 16:09
Ale má, alespoň ten můj..... Teď jsem to zkoušel. Sundal jsem vršek, povytáhnul závěr a pomocí dorážeče ho dokážu zavřít až na doraz. Na fotce je i vidět, jak dorážeč bere o zuby - jsou trochu oblískané. Navíc je vidět, že na závěru je ještě jeden zub "navíc" na ten už dorážeč v zavřeném stavu nedosáhne.
M.
M.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Jirik.fx
- hauser
Příspěvek#549 » pát 1. zář 2017, 13:39
Zdar,
měl bych na vás dotaz ohledně délky laufu a twistu. Jsem z toho už jelen.
Někdo tvrdí 14,5 s 1:9 do 500 metrů super, jinej na to kroutí oči a že prý toto tak max na 250...
Já bych to chtěl na střílení v rozmezí 50 - 300m, s tím že pivní tácek by byl na těch 300m super, pokud je to reálný etalon.
Těch 300m by ale bylo opravdu výjimečně, jelikož u těchto vzdáleností zas inklinuji ke "klice" která mi do toho vnáší klid a rozvahu.
Plánovaný převažující styl střelby přes kolimátor, či 4x na 100m, s občasným výskytem na střelnici s kratší (50m), nebo delší drahou.
Různé V-AR omatlávám delší dobu a chci ji, tam je to jasné. Teď jen přemýšlím mezi 14,5", 16,5", mooožná 17,75".
Co jsem měl V-AR v ruce, bylo vše 14,5" (jedna 12,5" ale i když je fajn obratlík, už mi to přijde jako plýtvání energií) a vzdálenost jen do 50m. Čili z toho si obraz moc neudělám.
Twist jsem si říkal střední cesta 1:8. Aby nebyl problém sypačky 55grs, ale když se zachce poslat to dál, aby to utáhlo i něco těžšího.
Co myslíte?
měl bych na vás dotaz ohledně délky laufu a twistu. Jsem z toho už jelen.
Někdo tvrdí 14,5 s 1:9 do 500 metrů super, jinej na to kroutí oči a že prý toto tak max na 250...
Já bych to chtěl na střílení v rozmezí 50 - 300m, s tím že pivní tácek by byl na těch 300m super, pokud je to reálný etalon.
Těch 300m by ale bylo opravdu výjimečně, jelikož u těchto vzdáleností zas inklinuji ke "klice" která mi do toho vnáší klid a rozvahu.
Plánovaný převažující styl střelby přes kolimátor, či 4x na 100m, s občasným výskytem na střelnici s kratší (50m), nebo delší drahou.
Různé V-AR omatlávám delší dobu a chci ji, tam je to jasné. Teď jen přemýšlím mezi 14,5", 16,5", mooožná 17,75".
Co jsem měl V-AR v ruce, bylo vše 14,5" (jedna 12,5" ale i když je fajn obratlík, už mi to přijde jako plýtvání energií) a vzdálenost jen do 50m. Čili z toho si obraz moc neudělám.
Twist jsem si říkal střední cesta 1:8. Aby nebyl problém sypačky 55grs, ale když se zachce poslat to dál, aby to utáhlo i něco těžšího.
Co myslíte?
- tomas fuk
Příspěvek#550 » pát 1. zář 2017, 14:11
Na tohle neni jednoznacna odpoved. Twist se vzdalenosti nema nic spolecneho. Nevim ktery "chytrolin" ti tvrdil, ze 1:9" twist je dobry pouze do 250 m. Ten asi ani nevi, jak se z pusky strili.
Twist ma vliv na stabilizaci strely. Existuji tabulky a diagramy, ktere znazornuji, ktere strely jsou pro ktery twist vhodne, I vyrobci strel jednotlivym strelam pisou, pro jaky twist jsou nejvhodnejsi.
Navic kazda puska strili jinak. Klidne muzes mit 3 uplne stejne pusky, se stejnym twistem, stejnym strelivem a jedna bude strilet do 1 MOA, druha do 2 MOA a 3 to bude mit po celem terci na plocho.
Mam twist 1:7" a pro tenhle twist bych mel pouzivat strely od 69 gr. do 90 gr. Pritom co jsem zkousel ruzne strelivo s 55 gr. strelou, tak mi chodilo dobre. Nebyl problem, ze by chodilo na plocho.
Vsecobecne se tvrdi, ze twist 1:8" je nejuniverzalnejsi vsezrout. Takze tady chybu rozhodne neudelas. Ale vubec bych se nebal vzit pusku s twistem 1:7".
Twist ma vliv na stabilizaci strely. Existuji tabulky a diagramy, ktere znazornuji, ktere strely jsou pro ktery twist vhodne, I vyrobci strel jednotlivym strelam pisou, pro jaky twist jsou nejvhodnejsi.
Navic kazda puska strili jinak. Klidne muzes mit 3 uplne stejne pusky, se stejnym twistem, stejnym strelivem a jedna bude strilet do 1 MOA, druha do 2 MOA a 3 to bude mit po celem terci na plocho.
Mam twist 1:7" a pro tenhle twist bych mel pouzivat strely od 69 gr. do 90 gr. Pritom co jsem zkousel ruzne strelivo s 55 gr. strelou, tak mi chodilo dobre. Nebyl problem, ze by chodilo na plocho.
Vsecobecne se tvrdi, ze twist 1:8" je nejuniverzalnejsi vsezrout. Takze tady chybu rozhodne neudelas. Ale vubec bych se nebal vzit pusku s twistem 1:7".
- mobil-man
Příspěvek#551 » pát 1. zář 2017, 14:57
hauser píše:Zdar,
Teď jen přemýšlím mezi 14,5", 16,5", mooožná 17,75".
Co myslíte?
Také jsem uvažoval mezi 14,5" a 16,5" a obě jsem si ohmatal. Byl jsem však seznámen s výsledky měření energie těchto dvou hlavní na hradlech a po rozhovoru s p. Vosátkou jsem se rozhodl jít do kompaktnější verze. Důvody jsem měl takové, že 14,5 mi při pohybu přišla výrazně skladnější (i např. na jednobodovém popruhu), rozdíl v rychlosti (energii) střely minimální a tedy vliv na přesnost do uvažovaných 300 metrů neměřitelný (na delší střelnice se stejně nedostanu).
Pokud budeš střílet na 300 m, pravděpodobně nebude žádný rozdíl mezi 14,5 a 16,5, resp. rozdíl v přesnosti způsobí cokoliv, jen ne délka hlavně. Naopak při dynamické střelbě a pohybu se zbraní oceníš každý cm a gram dolů. Jestli chceš vymáčknout ze zbraně co nejvyšší přesnost a neřešíš tak rozměry a hmotnost, pak klidně 17,75" (to ale neodpovídá tomu, že převažovat má střelba přes kolimátor nebo optiku 4x).
- izerS18
Příspěvek#552 » pát 1. zář 2017, 21:53
Pridam se.
Twist 1:8" je vsezrout. Asi nejlepsi rozsah od 55 do skoro 90gr.
14,5" hlaven je jako twist 1:8", taky takovy univerzal.
Ale hlavni je, jak ti sedne zbran do ruky, ovladani.
Mne sedla 17,75", tak ji mam. Nekomu vadi tezky predek, ano, je to znat, ale zalezi na kazdem. Mne se libi delsi hlaven, tak ji mam.
Takze pro me 2x libi, beru. No a pokud cilis na 300m, tak ti udela stejnou sluzbu 12,5" hlaven jako 14,5" hlaven. Ani ta 17,75" na 300 nebude znat.

Twist 1:8" je vsezrout. Asi nejlepsi rozsah od 55 do skoro 90gr.
14,5" hlaven je jako twist 1:8", taky takovy univerzal.
Ale hlavni je, jak ti sedne zbran do ruky, ovladani.
Mne sedla 17,75", tak ji mam. Nekomu vadi tezky predek, ano, je to znat, ale zalezi na kazdem. Mne se libi delsi hlaven, tak ji mam.
Takze pro me 2x libi, beru. No a pokud cilis na 300m, tak ti udela stejnou sluzbu 12,5" hlaven jako 14,5" hlaven. Ani ta 17,75" na 300 nebude znat.
- supernemo
Příspěvek#554 » ned 3. zář 2017, 07:23
Vidím to stejně jako Izer. Já jel původně s kamosem k Vosatkovi pro 14,5" jako takový univerzál a když jsem si je všechny ohmatal a Vosatka nam ukázal naměřené rychlosti střel tak mezi 14.5" a 12.5" je rozdíl zanedbatelný, veliký pokles je až u 10.5". V rukou mi pak přišla 12.5" znatelně lehčí. Vzhledem k tomu, že je v plánu i nějaká dynamika, vzal jsem tu a kolega taky. Takže klasická rada, osahat si všechny najednou a vybrat tu která se ti nejvíc líbí a sedne ti.
-
antonspelec - Příspěvky: 1239
- antonspelec
Příspěvek#555 » ned 3. zář 2017, 12:01
Jak plyne z vyse uvedeneho, hlavni je, co budes strilet a na zejmena na jake vzdalenosti. Vzhledem k tristnimu poctu strelnic nad nejakych 100m v CR, vyrazne delsi hlaven proste plne nevyuzijes, pokud zrovna vedle jedne z tech nemalo strelnic nebydlis, pripadne Ti nevadi travit cas na cestach.
Jo a rozhodne potezkej provedeni z hlavnemi od cca 10 az 20 palcu. Celkem jsem cumel, jak je ta flinta s delsi hlavni (mam od Vosatky) tezka na predek, ale fakt jako hodne a jak jsou v rukach cejtit i treba jen 2 palce navic
Jo a rozhodne potezkej provedeni z hlavnemi od cca 10 az 20 palcu. Celkem jsem cumel, jak je ta flinta s delsi hlavni (mam od Vosatky) tezka na predek, ale fakt jako hodne a jak jsou v rukach cejtit i treba jen 2 palce navic
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí