Historické "nábojové" zbraně - kategorie "D"

marinakus

Příspěvek#31 » čtv 7. zář 2017, 19:37

scorpin : Jo, nějak jsem si nevšim, že to je odkaz na stažený soubor. Až když jsem to viděl na monitoru.

majlont

Příspěvek#32 » pát 8. zář 2017, 13:29

Stanovisko MV v praxi příliš nefunguje. Jen málo prodejen prodá majitelovi zbraně kategorie "D" bezdýmý prach a zápalky bez ZP. Se střelama problém není. Pokud jsou hodně vstřícní, pak většinou striktně vyžadují ukázání té D-čkové zbraně přímo na prodejně. Koupit hotové náboje (např. ráže 8x57JS pro "převrtané" pušky Gewehr 88) je zhola nemožné.
Problém je m.j. i v zákonu. Ten totiž obsahuje již delší dobu drobnou chybku. Každá historická zbraň se dá současně zařadit i do další kategorie (např. C a D/historická). Zákon tento problém neřeší (neříká, že když je něco historické=D a C, tak je to pouze D). A někteří prodejci s tím pak operují.

marinakus

Příspěvek#33 » pát 8. zář 2017, 14:15

Kamarád vlastní zrovna G88 JS a i ve svojí předzbrojákové kariéře z ní střílel a náboje měl koupené legálně. Ne každý prodejce ovšem ví, co vlastně může a nemůže a jejich výklad zákona je kolikrát přinejmenším zarážející. Na ZP Ečko klidně prodají cokoliv, na Déčko prodávat nechtějí a historické zbraně pro ně většinou neexistují. Bohužel obrana žádná není. Pouze změnit prodejce.

majlont

Příspěvek#34 » pát 8. zář 2017, 18:25

Občas se nějaký rozumný prodejce snad najde, ale i ten pravděpodobně rozhodně ochotněji prodá 8x57JS od Prvi Partizan, než 8x57JS od SB.

marinakus

Příspěvek#35 » pát 8. zář 2017, 18:29

majlont : Teď jsem tě nepochopil. Proč jako?

majlont

Příspěvek#36 » pát 8. zář 2017, 19:21

Nevím, asi je to o pocitu prodejce, že 8x57JS SB je "normální" náboj - aktuálně používaný v mnoha loveckých zbraních a Prvi Partizan 8 mm Mauser Match (mimochodem, na většině webů prodejců píší, že je to 8x57J a přitom je to 8x57JS se sníženou navážkou) je "méně normální" - v podstatě určený do historických zbraní (proto ta snížená navážka). To, co jsem napsal je osobní zkušenost mého známého. SB mu neprodal nikdo (a to obvolal půl republiky) a PP mu nakonec jeden prodejce prodal. Sám mám také nějaké zbraně do 1890 a nemít zbroják, asi bych si z nich moc nezastřílel :-(

fangli69

Příspěvek#37 » pát 8. zář 2017, 22:05

Je možné aby byla nějaká p 08 vyrobená před rokem 1890

mischanek

Příspěvek#38 » sob 9. zář 2017, 03:01

https://en.wikipedia.org/wiki/Luger_pistol - napr. tady je zminka o konstrukci leta pane 1898 a zahajeni vyroby od roku 1900. Tak bych si myslel, ze nikoliv.

marinakus

Příspěvek#39 » sob 9. zář 2017, 11:05

fangli : Možná Borchardt. Ale i tom pochybuji.

fangli69

Příspěvek#40 » sob 9. zář 2017, 22:41

V 95 roce ji měl jeden bejvalej policajt.Rok výroby 1889,vyr.cislo 003.Uz si to dobře nepamatuji,je to už dlouho.Takze asi padělek.Zarazejici je že jí prodal nějakému cizinci za závratnou sumu v DM,u čehož jsem byl přítomen.Asi zbraním rozuměl,měl toho doma víc než v muzeu.

Zpět na