Parlamentní volby 2017

Golem

Příspěvek#721 » pon 16. říj 2017, 11:09

Sedmej: ajajaj, kolika lidem ještě ten flašinet zahraje? :-D

Sedmej

Příspěvek#722 » pon 16. říj 2017, 11:16

Golem: Nevím. Ale ono nás tu obdobně hraje víc, včetně tebe. ;-)

pavelg

Příspěvek#723 » pon 16. říj 2017, 11:20

pelanj: vzhledem k tomu, že existuje branná povinnost a pravděpodobnost, že se něco semele, není tak zcela nicotná, tak dává smysl začít lehce připravovat lidi 3 měsíčním kurzem, aby věděli aspoň to, kterým koncem puška střílí a koho mají poslouchat.
Ke všemu se dá ale samozřejmě vést diskuse a zrovna u té vojny by to muselo nabíhat postupně a dobrovolně. Ten cíl by byla povinnost s možností náhradní služby, podle standardních pravidel. To už se komentovalo víckrát.
Nejzajímavější na tom bodě je to, že největšími příznivci jsou ženy-matky. To je pro mě trochu alarmující zjištění.

Golem

Příspěvek#724 » pon 16. říj 2017, 11:34

Je fakt, že Realisté nejsou pro hodně lidí moc viditelní nebo známí a lecos možná mohli pro zvýšení svých preferencí udělat trochu jinak, ale na druhou stranu, je to mladičká strana, vždyť byla založena před necelým rokem. Tomio Okamura se stal senátorem před pěti lety, Piráti byli založeni před osmi lety (a když se rok po svém založení zůčastnili parlamentních voleb, získali 0,8%, o další tři roky později 2,66%).

pelanj

Příspěvek#725 » pon 16. říj 2017, 11:50

pavelg: Jak jsem psal, pro mě je povinnost i při možnosti náhradní služby nepřijatelná. Je to určitá forma daně, dle mého názoru naprosto zbytečná. Zároveň si myslím, že při vhodné motivaci by takový výcvik zvolila většina zcela dobrovolně, včetně mě, pokud bych byl v tom věku. Povinná vojna má bohužel pořád velmi špatnou pověst a z vyprávění vrstevníků vím, jak to probíhalo a k čemu jim to bylo. K vládní koalici ODS-Svobodní-Realisté (jak tu bylo zmíněno) bych měl asi naprosté minimum výhrad, jelikož ostře formulované body by se vyhladily koaličním jednáním. Takové vlády se ale asi bohužel nedožiju:(

Co se např. Realistů a Referenda týče, už jsem slyšel konspirační teorie o tom, že si je pěstují kamarádi pana B., aby roztříštili hlasy na pravici a u Pirátů, že si je připravuje jako budoucí koaliční partnery. Osobně tomu nevěřím, jelikož taková konspirace by byla zbytečně složitá. Ale nedivím se, že vznikají, protože některé argumenty pro to smysl dávají. Nakonec ale stejně nic neodolá břitvě pana Hanlona.

SansLogique

Příspěvek#726 » pon 16. říj 2017, 11:56

Tak Realisty si pěstuje Dospiva, bez konspirací. Nějakej důvod k tomu asi má, stejně jako Robejšek, že si pár měsíců před volbama založili partaj bez šance na zvolení...

pavelg

Příspěvek#727 » pon 16. říj 2017, 11:57

Realisty znají v podstatě jen ti, kteří se problematikou EU, krize eura, migrací a dalšími otázkami zabývali delší dobu. Znali tím pádem jak Robejška, tak třeba Kechlibara, Kohouta, Tomského, Hynka a další členy nebo sympatizanty. Pro lidi, kteří sledovali dění kolem institutu 2080, Realisté nevznikli před necelým rokem z ničeho - jen se přetavil obsah think-tanku do stranických struktur.
Je ale pravda, že nejsou moc známí. Podle mne zaspali tu dobu na jaře, kdy otáleli s expanzí do krajů a když to nakonec nastalo, tak se to svezlo hned s volební kampaní a ocili se v hejnu malých, pro řadu lidí vzájemně nerozlišitelných, stran, kde pro část populace i zůstali.
Teď ne že bych se odvolával na průzkumy - komentuju svoje osobní pozorování.

pavelg

Příspěvek#728 » pon 16. říj 2017, 12:08

Dospiva je jasný, ale nevím k tomu absolutně nic bližšího a neodvažuju se ani spekulovat nad mně tak vzdáleným živočišným druhem, jakým je český miliardář.

Robejška jsem se ptal osobně na to, proč se vydal z Německa do ČR pěstovat politiku, když (jak správně říká Klaus) Německo je bitevní pole současnosti a bude se tam rozhodovat o budoucnosti Evropy.
Podle mého mínění zjistil, že tam nemá šanci, má stopku v médiích pro svoje názory a k stáru ho to táhne domů, kde ještě nejsou pozice ztraceny a má tady taky coby jakýsi poloněmec lepší pozici v diskusích, protože ho nemůžou vlezdobruselisté označovat za zaprděného provinciála. Naopak on jim může barvitě popisovat realitu Hamburského střetu německých antifa s policií (i když střet .. nechali je prostě řádit) a vůbec jak to vypadá třeba se svobodou projevu a po něm. Toto ale bohužel moc neakcentuje a místo toho se zaměřuje na analýzy. Je to škoda, ale chápu, že při tom mizivém času v mainstreamu si musí vybrat co řekne.
Má co nabídnout a je po tom poptávka. Pro mě osobně z hlediska přístupu, metody a priorit asi nejlepší volba, ale holt nepronikli do povědomí všech.

gogan

Příspěvek#729 » pon 16. říj 2017, 12:10

audis: "Pokud někdo populuje (normálně bych řekl prezentuje) problémy dneška a nabízí řešení, za mě proč ne." - to je poněkud mylné pochopení termínu "populista", prezentovat aktuální problémy je samozřejmě v pořádku, populista je ovšem prezentuje líbivě v očekávání úspěchu. Populistou bych třeba nikdy nenazval Konvičku, Okamuru kdykoliv, jeho pokusů kápnout voličům do noty bylo příliš mnoho. Ale netřeba se rozčilovat, populismus je normální politický směr (způsob) a má i své opodstatnění. To že termín slunčata zprofanovala nic nemění na jeho původním významu.
Naposledy upravil(a) gogan dne pon 16. říj 2017, 12:13, celkem upraveno 1 x.

SansLogique

Příspěvek#730 » pon 16. říj 2017, 12:12

Právě že Robejška a jeho besedy a rozhovory na YT znám sleduju už nějakou dobu a taky vím, že odmítal jít do politiky. A najednou z ničeho nic a vzhledem k volbám strašně pozdě - bum, založil partaj. Proč?
Kdyby chtěl bejt prezident, byl by to pro Zemana vážnej konkurent, ne jako ta dnešní sbírka komiků. Ale opět do toho nejde a místo sebe strčí Hynka, kterýho vůbec nikdo nezná.
U jinýho bych se ničemu nedivil a spokojil se prostě se zdůvodněním, že to je idiot mimo realitu (viz. ten trotl co koupil ODA). Robejšek žádnej mimoň není, takže v tom je něco jinýho, ovšem furt nevím co.

Sedmej

Příspěvek#731 » pon 16. říj 2017, 13:22

pavelg: a pokud ho znáš osobně, nevíš proč nekandiduje on sám na prezidenta? neříkám, že bych ho považoval za bůh ví co, ale asi poprvé souhlasím s tím co napsal SansLogique, že mezi tou nabídkou by mohl mít slušnou šanci.

pavelg

Příspěvek#732 » pon 16. říj 2017, 13:26

Já si myslím, že prostě jen nechce být politikem v nějaké funkci. I toho předsedu strany dělá s titulem mentora .. podle mě on prostě je zvyklý dělat poradce a konzultanta. I na kandidátce po dlouhých bojích se prý nechal nechal zapsat až na konci a i když mu všichni říkali, že by mohl být Zemanovi konkurentem, tak zase nechtěl a uvrtal do toho Hynka.
Já jsem to vyhodnotil tak, že on, jako lokální elita "zklamal" ... s určitou nadsázkou a ironií vzato- kdo znáte jeho rozhovory na to téma :-) Udělal toho i tak dost, je otázka, zda mám právo ho tlačit do situace, ve které by mohl být užitečný, ale on sám to dělat nechce a třeba má k tomu podstatné, ale navýsost osobní důvody - fakt nevím. Nějakou dobu jsem to řešil, ale pak jsem si řekl, že je to jeho věc, do jaké míry a jakou formou chce fungovat. Zase to aspoň nepovede ke kultu osobnosti, když se u předsedy nebudou kumulovat funkce.
Dá se to brát buď tak, že je frajer, dělá to nezištně a nejde mu o koryto, anebo že je srab a bojí se vzít na sebe zodpovědnost (jak to vyčítali Faragovi po brexitu).
Já si myslím, že k tomu má nějaké osobní důvody. Každopádně rozumná strana nemůže dlouhodobě stát na jedné osobnosti.

ppindian

Příspěvek#733 » pon 16. říj 2017, 13:30

pavelg píše:Ke všemu se dá ale samozřejmě vést diskuse a zrovna u té vojny by to muselo nabíhat postupně a dobrovolně. Ten cíl by byla povinnost s možností náhradní služby, podle standardních pravidel. To už se komentovalo víckrát.
Nejzajímavější na tom bodě je to, že největšími příznivci jsou ženy-matky. To je pro mě trochu alarmující zjištění.

Mě to připadá docela logické. Matky si zřejmě nejvíc uvědomují co obnáší bezpečí pro jejich děti, asi tedy každá normální ženská i když ještě nemá děti. Pak když už je matkou a otcem je nějaký nagelovaný metrosexuál nebo pobroukávající hiphop nebo počmáranej emo (ve městě se mi zdá většina mladých chlapů), tak jim je jasné tihle moc vlastní fyzické odpovědnosti nepobrali. To samé mínění musí mít matky u který pořád bydlí jejich třicetipěti letý synáček.

Co se politických stran týká, je to humus. Zdá se mi že ODS se docela dobře sebrala, programově i co se lidí týká. Okamura je možná teď autentický ohledně darmožroutské migrace a reálné hrozby islmizace, ale že by měl tuchu o řízení státu a a nějakém dlouhodobém plánování, to pochybuji. Realisté asi dobrý, ale jejich šance jsou mizivé.
Takže osciluju mezi ODS a Okamurou, podle toho o jak velkém mordu v EU si ten který den přečtu.

pavelg

Příspěvek#734 » pon 16. říj 2017, 13:40

Ty ženské prý většinou vykřikují, že je aspoň gumy naučí po sobě uklízet a stlát postele. To je na tom to děsivé. Ony to asi myslí jen obrazně, ale věř jim...
Chci říct, že tam není ten moment z Čapkovy Matky - scéna "Jdi!", ale taková jakoby zlomyslnost a snaha suplovat zanedbaný domácí režim, který samy podle vlastních měřítek nezvládly.

pelanj

Příspěvek#735 » pon 16. říj 2017, 14:03

Jen mírně OT. Mě třeba půl roku studia v zahraničí dalo, co se týče samostatnosti, určitě mnohem víc než by mi dal rok na vojně. Kdo prosazuje vojnu, aby udělala "z chlapců chlapy", tak je podle mě dost mimo.

Zpět na