Parlamentní volby 2017

wigum

Příspěvek#976 » úte 24. říj 2017, 18:18

No já si myslím, že v sobotu jeli mejdan a teprve v pondělí večer vystřízlivěli.

gogan

Příspěvek#977 » stř 25. říj 2017, 12:05

jhora

Příspěvek#978 » stř 25. říj 2017, 12:37

Kopřiva je k NATO kritický. Ale faktem je, že v interním pirátském hlasování byly výsledky takovéto:

Setrvání v NATO: 85,4%
Odchod z NATO: 9%
Nemá názor: 5,4%

Představuje s tímhle názorem v Pirátech menšinu - navíc dost malou. Většina to vidí prakticky i přes zmiňované problémy s některými členy.

Sedmej

Příspěvek#979 » stř 25. říj 2017, 17:56

gogan: tak je tam to důležité, kdyby se Evropa dokázala ubránit sama. to je jako když Michálek řekl, že by s ANO šli, kdyby Babiš a Faltýnek seděli ve vězení. :-)

gogan

Příspěvek#980 » stř 25. říj 2017, 18:43

Jo to je důležité, říká tím de facto, že je pro vytvoření evropské armády, nebo minimálně pro předání velení národních armád Bruselu. Obé vidím jako katastrofický scénář a v porovnání s bruselským úředníkem, situaci kdy naši armádu vede herec a německou gynekoložka vidím jako přijatelnou :)

EDIT: no a na pozici šéfa bezpečnostního výboru bych taky raděj viděl někoho jiného než Piráta ...
https://zpravy.idnes.cz/jednani-snemovn ... domaci_kop

JardaB

Příspěvek#981 » stř 25. říj 2017, 20:09

No ja myslim, ze je to uplne jedno. Pokud pujde do tuheho, tak nepomuze Evrope nato ani svecena voda..

jhora

Příspěvek#982 » čtv 26. říj 2017, 07:25

gogan: De facto řekl, že je pro vyvoření struktur v rámci NATO, které budou tvořit evropskou armádu, což znamená jenom úpravu stávajících struktur NATO.

Tj není pro vytvoření další armády ani nějaké předávání velení národních armád. Jsou to tři rozdílné věci a ty druhé dvě jsou blbost, takže pozor, nemíchat :) Přiznávám ovšem, že ta první (to co opravdu řekl) je poněkud naivní.

gogan

Příspěvek#983 » čtv 26. říj 2017, 08:30

jhora: takováto "úprava" struktur v rámci NATO by samozřejmě znamenala předání velení do kompetencí EU a opuštění (rozpad) NATO. Vždyť přece jasně říká "NATO lze opustit, když se EU ubrání sama".
Hele jsem ochotný slyšet na argumenty který jsi sem dal ve formě vnitrostranického hlasování, ale obhajoba pitomosti, když ti důsledky musí být jasné mě přijde trochu zbytečná.

jhora

Příspěvek#984 » čtv 26. říj 2017, 09:05

Jo, to už je ta druhá část co řekl a to taky považuju za blbost, v tom se shodneme.

Vytvoření a posílení struktur v rámci NATO pro obranu Evropy mi smysl dává (nemůžeme prostě čekat, až naklušou Amíci a budou nás zachraňovat, taky můžou mít svoje starosti), ale upřímně - podle mě už tam stejně něco takového je, jen to nevím, protože se ve struktuře armád NATO neorientuju nijak zvlášť dobře.

gogan

Příspěvek#985 » čtv 26. říj 2017, 09:55

Nemusíš se nějak zvlášt orientovat ve struktuře NATO, aby bylo jasné že velitel s konečným slovem může být jen jeden, tedy ne jeden pro EU a druhý pro celé NATO. Pokud by chtěl vytvářet alianci v alianci, musí té evropské někomu velet (jsme u toho Bruselu). Navíc NATO je mj. založené na pomoci jednotlivých členských států napadenému státu aliance, nedokáži si fungování představit pokud by složení bylo členské státy + "evropský pilíř" (stejně zůstává otázka vrchního velení).
Úplně by stačilo kdyby státy dodržovali svoje alianční závazky. Děsím se toho, že by nějaké takovéto jelito mělo šéfovat branně bezpečnostnímu výboru.

gogan

Příspěvek#986 » čtv 26. říj 2017, 10:02

Kdo mě tady před volbami přesvědčoval, že je to nemožné?
Okamura chce s SPD do vlády.

P.V.

Příspěvek#987 » čtv 26. říj 2017, 10:09

No a teď aby Pelikán dostal vnitro a Tomio spravedlnost (určitě nepůjde proti justici, když mu řekli, že se mu může říkat Pitomio - něco jsem zaslechl o přezkušování soudců každé 4 roky ala justiční zkoušky) a jsme v loji...

pavelg

Příspěvek#988 » čtv 26. říj 2017, 10:21

Aniž bych chtěl Pirátům nějak lichotit :-) ... ono by bylo všeobecně dobré se informovat o tom, jak funguje NATO, přečíst si chartu, zjistit, co ve skutečnosti dělá a jak funguje.
Já si třeba taky myslím, že NATO by nám bylo naprosto k ničemu, pokud by k nám pustil svoje bojovníky třeba Erdogan. Stejně tak k ničemu by nám byla armáda pod velením EU - protože ta by dostala rozkaz nadělat díry do maďarského plotu a vyblokovat pohraničníky.
Jediný smysl má armáda konkrétního státu a dál spolupráce mezi nimi na základě dohody. Je očividné, že NATO není tímto způsobem vůbec orientované, být nechce a nebude, vždyť USA řeší naprosto jiné věci než je bezpečnost v Evropě.
Pro mě je NATO jakási formální a velmi virtuální aliance někde na 10. levelu bezpečnosti, přičemž levely 1-5 si musíme zajistit sami individuálně a 6-9 ve spolupráci se sousedy a přirozenými spojenci.
NATO by přišlo na řadu až by hrozil globální konflikt, nebo útok od Ruska a v této souvislosti bychom v NATO měli dbát především na to, abychom ten konflikt sami nezačali a nestali se bojištěm další proxy války.

SimonW

Příspěvek#989 » čtv 26. říj 2017, 10:24

jhora

Příspěvek#990 » čtv 26. říj 2017, 11:52

No tak zrovna aeronet bych sem nelinkoval.

Zpět na