AR15-obecně
Samonabíjecí pušky
- tomas fuk
Příspěvek#961 » úte 29. led 2019, 16:27
Phoenix. Definuj "na flek". Protoze napriklad ja beru "na flek", ze to udela diru presne tam, kam mirim. Ani o 10 mm vedle! A to u presne strelby bez klikani nejde!
Takze napsat, ze u 5,56/.223 Rem. Je to do 200 metru jedno a neklika se je pekna blbost a zase tady nove prichozi a mene zkusene mystifikujes!
Jen maly priklad.
Tebou zminene strelivo S&B Match 69 gr. HPBT. Puska 20" lauf. Nastreleno na 100 metru. Na 200 metru je propad strely 1,5 MOA, coz je 87 mm. A to rozhodne neni "na flek"!!!
Ale jestli podle Tebe je "na flek" mit zasahy na 50-100-200 metru rozesety hore/dole 87 mm, tak potom jo.
Takze napsat, ze u 5,56/.223 Rem. Je to do 200 metru jedno a neklika se je pekna blbost a zase tady nove prichozi a mene zkusene mystifikujes!
Jen maly priklad.
Tebou zminene strelivo S&B Match 69 gr. HPBT. Puska 20" lauf. Nastreleno na 100 metru. Na 200 metru je propad strely 1,5 MOA, coz je 87 mm. A to rozhodne neni "na flek"!!!
Ale jestli podle Tebe je "na flek" mit zasahy na 50-100-200 metru rozesety hore/dole 87 mm, tak potom jo.
- Phoenix
Příspěvek#962 » úte 29. led 2019, 18:10
Ano pokud to bereš takhle ,tak máš pravdu o tom žádná...Jen trochu nechápu proč 223/5,56 nastřelovat na 100m když nastřelení na 50m je daleko výhodnější...Při nastřelení na 50m to bude na 200m cca +-3cm nad a tomu říkám na 200 metrech cca na flek ....Pokud mířím na spodní okraj desítky , tak jsem na středu a neklikám...Pokud ti to na 200m létá opravdu ,,díru do díry,, tak to potom jo,já tedy na 200 m tohle na venkovní střelnici kde fouká a občas je tam mirage neumím. A to neberu v potaz vedro vs mráz atd. Pokud budu střílet Benchrest s odpovídající puškou s Bull berellem např v 6,5 Creedmoor tak, tam se i ten 1cm honit dá.
- tomas fuk
Příspěvek#963 » úte 29. led 2019, 20:00
Proto jsem chtel, abys to "na flek" definoval. Jinak resi nastrel treba myslivci, jinak sportovni strelci. Kdy vetsina myslivcu se spokoji s nastrelem a rozptylem 9tkovy kruh na mezinarodnim pistolaku. Kdezto vetsina sportovnich strelcu se nespokoji kdyz vylezou z centru do desitky. Bavime se o 100 m vzdalenosti.
Proc nastrelovat na 100 m?
Je kazdeho vec, na jakou vzdalenost si nastreli pusku. Ja osobne beru 100 metrovou vzdalenost jako zaklad. Hlavne pri hledani laborace a nejlepsiho rozptylu. Navic na zavoddech, kde nejvic jezdim je nejkratsi vzdalenost na kterou se strili prave tech 100 m, takze nastrelovani, overovani nastrelu pred zavodem na tech 100 m beru jako trenink. Pak uz je to jednoduche. 100 m = 0 kliku, 200 m = 4 kliky, 300 m = 12 kliku. Mam optiku 1 klik = 0,1 MRAD.
Proc nastrelovat na 100 m?
Je kazdeho vec, na jakou vzdalenost si nastreli pusku. Ja osobne beru 100 metrovou vzdalenost jako zaklad. Hlavne pri hledani laborace a nejlepsiho rozptylu. Navic na zavoddech, kde nejvic jezdim je nejkratsi vzdalenost na kterou se strili prave tech 100 m, takze nastrelovani, overovani nastrelu pred zavodem na tech 100 m beru jako trenink. Pak uz je to jednoduche. 100 m = 0 kliku, 200 m = 4 kliky, 300 m = 12 kliku. Mam optiku 1 klik = 0,1 MRAD.
- Phoenix
Příspěvek#964 » úte 29. led 2019, 20:58
Ok naprosto bez výhrad souhlasím, a pro tento účel nástřel na 100 m naprosto chápu... Ale pro většinu začínajících , co mají kolimàtor popř malou taktickou optiku cca 1-4. 1-6 většinou s balistickým propadem (propadovou stupnicí na ráži 223/5,56) páč chtějí střílet ,,taktiku,, a ne jenom Long Range s velkou optikou tak jsem to, co jsem psal považoval za přínosnější.... 

- Machead
Příspěvek#965 » stř 30. led 2019, 12:44
tomas fuk: ono je sportova strelba a sportova strelba. Ty hovoris o mierenke.
Ja na IPSC sice overujem rozptyl navazok na 100 m (a tam mi je jedno kam to lieta, ak je dobry rozptyl), ale nastrelujem na 50 m. A vela IPSC strelcov nastreluje na 36 ci dokonca na 25 m.
To si najprv musime nadefinovat, o akom type sportovej strelby sa bavime. Pretoze ked sa typicke IPSC sutaze u nas konaju do 150 m (to uz je luxus) s vacsinou tercov tak do 25 m - 50 m, tak pri nastrele AR-15 na 100 m by som to mal hodne, hodne nadol mimo alfu pri strelbe na 15 m. Ked sa pod alfou nachadza no shoot, tak to je mozno rovno zabalit a ist domov…
To same sa tyka prebijania. IPSC hladi na cenu, rychlost prebitia a akceptovatelnu presnost, mierenkarovi je cena u prd… a hladi co najvacsiu presnost nech sa s jednym nabojom hra aj 10 minut.
Ja na IPSC sice overujem rozptyl navazok na 100 m (a tam mi je jedno kam to lieta, ak je dobry rozptyl), ale nastrelujem na 50 m. A vela IPSC strelcov nastreluje na 36 ci dokonca na 25 m.
To si najprv musime nadefinovat, o akom type sportovej strelby sa bavime. Pretoze ked sa typicke IPSC sutaze u nas konaju do 150 m (to uz je luxus) s vacsinou tercov tak do 25 m - 50 m, tak pri nastrele AR-15 na 100 m by som to mal hodne, hodne nadol mimo alfu pri strelbe na 15 m. Ked sa pod alfou nachadza no shoot, tak to je mozno rovno zabalit a ist domov…
To same sa tyka prebijania. IPSC hladi na cenu, rychlost prebitia a akceptovatelnu presnost, mierenkarovi je cena u prd… a hladi co najvacsiu presnost nech sa s jednym nabojom hra aj 10 minut.
- Tomak
Příspěvek#967 » čtv 31. led 2019, 15:07
Neměl by někdo, prosím, odkaz na stránky, nebo kamkoli jinam, kde bych si mohl počíst o tom, co konkrétně znamená Mil-Spec? Konkrétně, abych se přesně dozvěděl, co znamená puška ve specifikaci Mil-Spec? Čeho konkrétně se to týká, případné teoretické výhody a nevýhody při běžném civilním použití pro uživatele? Díky všem.
- Petzold
Příspěvek#968 » čtv 31. led 2019, 16:00
Když si do googla zadáš něco jako : "AR15 mil-spec definition" tak na toho vyskočí spousta.
Třeba tady :
https://www.railscales.us/blogs/news/wh ... 5-mil-spec
Jenom ve zkratce, věřím, že mně někdo jiný ještě doplní.
Mil-Spec je přesná definice, rozměrová, výrobní, co se týká použitých materiálů a výrobních postupů, jak ji stanovuje US armáda. Víceméně je to kvůli dodavatelům, záměně dílů apod.
Tebe jako uživatele se týká spíše rozměrová stránka věci. Tedy to, že do pušky osadíš bez problémů nový spoušťák, hlaveň, pojistku, závorník, gas block atd. od různých dodavatelů, a ...že to tam bude sedět. Tedy, že například do flinty od DPMS sedí spoušť třeba od JP nebo BCM. V tom je ta genialita LEGA AR-15.
Z tohohle pohledu si troufnu říct, že 95% ARek na našem trhu je Mil-Spec. Dokonce i do číňana Norinco CQA1 pasuje téměř všechna bižuterie, co je na trhu.
Výrobní stránka věci, tedy materiály a postupy je už něco jiného. Mil-Spec třeba požaduje pochromovaný vývrt hlavně komory. Ovšem celá řada výrobců už nabízí QPQ (Melonite) nitridovaný vývrt, který rozhodně není horší než chrom. Spíše naopak.
Nebo třeba závěr - bolt carrier. Podle Mil-Spec by měl být fosfátovaný, ale třeba výborný závěr od Aero Precision má chrom-boronovou povrchovou úpravu. A vůbec není horší.
Mil-spec třeba stanovuje stoupání vývrtu 1:7 a komoru 5.56 NATO. Já osobně si myslím, že stoupání 1:8 a komora .224 Wylde je pro civilní uživatele podstatně lepší, co se týká sortimentu používaného střeliva dostupného na civilním trhu.
Savage třeba nabízí 5 drážkový vývrt hlavně, který rozhodně není horší než běžná šestidrážka podle Mil-Spec. Některé zbraně třeba mají Mid-length Gas systém, který není podle Mil-Spec, je o něco delší než Mil-Spec Carbine Gas System, ale zbraň se chová znatelně lépe než carbine..atd.atd.atd.
Stejně tak je to s tlakovou zkouškou HPT. Tu vyžaduje Mil-Spec a spousta výrobců jí dělá a chlubí se tím. Ovšem všechny zbraně prodávané na našem trhu (i ostatních zemích CIP) , musí mít po staru "tormentaci", tedy zkoušku, která je v podstatě přísnější než zkouška podle Mil-Spec. Atd.
Takže, závěrem. Je dobré mít zbraň podle Mil-Spec, ale není to otázka života a smrti a spousta výrobců podle Mil-Spec dělá jen některé části zbraně a neznamená to, že jsou horší.
Třeba tady :
https://www.railscales.us/blogs/news/wh ... 5-mil-spec
Jenom ve zkratce, věřím, že mně někdo jiný ještě doplní.
Mil-Spec je přesná definice, rozměrová, výrobní, co se týká použitých materiálů a výrobních postupů, jak ji stanovuje US armáda. Víceméně je to kvůli dodavatelům, záměně dílů apod.
Tebe jako uživatele se týká spíše rozměrová stránka věci. Tedy to, že do pušky osadíš bez problémů nový spoušťák, hlaveň, pojistku, závorník, gas block atd. od různých dodavatelů, a ...že to tam bude sedět. Tedy, že například do flinty od DPMS sedí spoušť třeba od JP nebo BCM. V tom je ta genialita LEGA AR-15.
Z tohohle pohledu si troufnu říct, že 95% ARek na našem trhu je Mil-Spec. Dokonce i do číňana Norinco CQA1 pasuje téměř všechna bižuterie, co je na trhu.
Výrobní stránka věci, tedy materiály a postupy je už něco jiného. Mil-Spec třeba požaduje pochromovaný vývrt hlavně komory. Ovšem celá řada výrobců už nabízí QPQ (Melonite) nitridovaný vývrt, který rozhodně není horší než chrom. Spíše naopak.
Nebo třeba závěr - bolt carrier. Podle Mil-Spec by měl být fosfátovaný, ale třeba výborný závěr od Aero Precision má chrom-boronovou povrchovou úpravu. A vůbec není horší.
Mil-spec třeba stanovuje stoupání vývrtu 1:7 a komoru 5.56 NATO. Já osobně si myslím, že stoupání 1:8 a komora .224 Wylde je pro civilní uživatele podstatně lepší, co se týká sortimentu používaného střeliva dostupného na civilním trhu.
Savage třeba nabízí 5 drážkový vývrt hlavně, který rozhodně není horší než běžná šestidrážka podle Mil-Spec. Některé zbraně třeba mají Mid-length Gas systém, který není podle Mil-Spec, je o něco delší než Mil-Spec Carbine Gas System, ale zbraň se chová znatelně lépe než carbine..atd.atd.atd.
Stejně tak je to s tlakovou zkouškou HPT. Tu vyžaduje Mil-Spec a spousta výrobců jí dělá a chlubí se tím. Ovšem všechny zbraně prodávané na našem trhu (i ostatních zemích CIP) , musí mít po staru "tormentaci", tedy zkoušku, která je v podstatě přísnější než zkouška podle Mil-Spec. Atd.
Takže, závěrem. Je dobré mít zbraň podle Mil-Spec, ale není to otázka života a smrti a spousta výrobců podle Mil-Spec dělá jen některé části zbraně a neznamená to, že jsou horší.

- Tomak
Příspěvek#969 » čtv 31. led 2019, 21:42
Díky moc za odborný elaborát, pokud někdo něco přidá, tak přidá, pokud ne, vůbec neva. Tak nějak jsem se dozvěděl vše, co jsem asi chtěl. Nijak extra na tom nezáleželo, ale když už mám doma flintu podle Mil-Spec, rád vím, co to přesně znamená. Aspoň budu chytřejší a možná i někdy někomu pomůžu s objasněním. Bylo mi jasný, že to bude nějaká zadávací armádní specifikace, ale zajímalo mě to konkrétně. Ještě jednou dík
.
Popravdě mě při koupi zajímalo to, aby puška uměla jak .223, tak i 5,56. To bylo stěžejní, ale rád jsem se dozvěděl i ostatní věci ohledně téhle normy.

Popravdě mě při koupi zajímalo to, aby puška uměla jak .223, tak i 5,56. To bylo stěžejní, ale rád jsem se dozvěděl i ostatní věci ohledně téhle normy.
- Petzold
Příspěvek#970 » čtv 31. led 2019, 21:56
Tohle je jen takové tlachání. Odborné by to bylo třeba až od okamžiku rozboru ocelí používaných na závorníku, rozdílu mezi Carpenter 158 a 9310 Vac Arc , nebo tak něco. 
Jinak ten povrch u AP je nikl-boronový. Nevím na co jsem myslel.

Jinak ten povrch u AP je nikl-boronový. Nevím na co jsem myslel.
Naposledy upravil(a) Petzold dne čtv 31. led 2019, 22:16, celkem upraveno 1 x.
- izerS18
Příspěvek#971 » čtv 31. led 2019, 22:12
Je nejaka norma na kvalitu? Kolik ran musi vydrzet zaver, vyhazovac, udernik atd.? Clovek dnes kupuje kvalitu na zaklade uzivatelu a jejich zkusenosti, nez aby platilo tak nejak +- to, ze drazsi = lepsi. MilSpec beru jako garanci, ze si nastrojim zbran bez strachu, zda nova spoust bude ci nebude pasovat.
Casto u VR je videt, ze kupujici (armada) chce garanci treba 20 000 vystrelu na soustrel xyz MOA na xyz metru/yards... Nebo se ma clovek ridit spise tim, z jakych materialu je zbran udelana? Jen me to zajima... Treba u nekulometu se udava, ze by hlaven nemela dat vice jak 200 ran v kuse. Zahrivani atd. Ale udava se to a doporucuje. Budu rad i za odkaz, kde se toto treba i teorizovani resi.
Casto u VR je videt, ze kupujici (armada) chce garanci treba 20 000 vystrelu na soustrel xyz MOA na xyz metru/yards... Nebo se ma clovek ridit spise tim, z jakych materialu je zbran udelana? Jen me to zajima... Treba u nekulometu se udava, ze by hlaven nemela dat vice jak 200 ran v kuse. Zahrivani atd. Ale udava se to a doporucuje. Budu rad i za odkaz, kde se toto treba i teorizovani resi.
- Machead
Příspěvek#972 » čtv 31. led 2019, 22:16
Kvalita je tradicne Daniel Defense, BCM. Z lacnejsich rozhodne neslapnes vedla so S&W MP-15 alebo nejakym Coltom.
Nech si hovori kto chce co chce, na cesku produkciu sa vyone… vacsinou su to custom piestove riesenia, ktore nie su kompatibilne s nicim. Kvalita je tiez neraz velmi otazna a nezodpoveda cene. Za tie prachy mas neraz vymazlenu Daniel Defense.
Nech si hovori kto chce co chce, na cesku produkciu sa vyone… vacsinou su to custom piestove riesenia, ktore nie su kompatibilne s nicim. Kvalita je tiez neraz velmi otazna a nezodpoveda cene. Za tie prachy mas neraz vymazlenu Daniel Defense.
- Petzold
Příspěvek#973 » čtv 31. led 2019, 22:48
Izer: No na kvalitu nevím, jen na materiály a výrobní postup. Mil_spec požaduje od M4 počáteční přesnost min. 5" na 100 yardů a životnost min 6000 ran , tedy 200 zásobníků po 30 ranách. Což se nemusí zdát moc, ale je to požadavek v režimu fullauto, pro zbraně s minimální údržbou v prachu, sněhu, písku atd.
Co jsem zaslechl, tak Bushmastery u .601 skss vydržely výrazně více.
U civilních zbraní se slušnou údržbou je to samozřejmě taky jinak. Obecně se udává výdrž hlavně při zachování přesnosti u jenom ocelové bez úpravy kolem 7 -8 000., chrom cca 12 000, nitrid cca 15 000. Záleží na údržbě, režimu střelby atd.
Nějakou diskuzi a uživatelských zkušenostech najdeš třeba tady:
https://www.thehighroad.org/index.php?t ... ar.586402/
Jinak někde jsem tady psal, že jsem držel v ruce DPMS s 60 tisíci ranami. Lauf (vývrt) v ř.ti, ale pořád to střílelo.
Co jsem zaslechl, tak Bushmastery u .601 skss vydržely výrazně více.
U civilních zbraní se slušnou údržbou je to samozřejmě taky jinak. Obecně se udává výdrž hlavně při zachování přesnosti u jenom ocelové bez úpravy kolem 7 -8 000., chrom cca 12 000, nitrid cca 15 000. Záleží na údržbě, režimu střelby atd.
Nějakou diskuzi a uživatelských zkušenostech najdeš třeba tady:
https://www.thehighroad.org/index.php?t ... ar.586402/
Jinak někde jsem tady psal, že jsem držel v ruce DPMS s 60 tisíci ranami. Lauf (vývrt) v ř.ti, ale pořád to střílelo.
Naposledy upravil(a) Petzold dne čtv 31. led 2019, 22:58, celkem upraveno 2 x.
- jezekif
- Indian
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva