Vz 58 nebo AR15

Samonabíjecí pušky

V případě krize si koupím pušku z "rodiny"

AR-15 (5.56x45)
72
49%
AK (5.45x39)
7
5%
AK (7.62x39)
8
5%
SA 58 (7.62x39)
53
36%
jinou
8
5%
Celkem hlasů: 148

Lynx

Příspěvek#166 » čtv 16. črc 2020, 05:55

Zaregistrovali jste, že otázka zní na "základ"?

MRBLUE

Příspěvek#167 » čtv 16. črc 2020, 09:27

ar.jpg
"tak jak dorazí na krám"
Neni zaklad ako zaklad. Napriklad AR-15 v zaklade moze byt hola zbran bez pazby, pazbicky, predpazbia, mieridiel, brzdy/tlmica plamena... V tom je prave caro platformy AR-15, modularita.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

LukynZ

Příspěvek#168 » čtv 16. črc 2020, 09:52

Tak na základě této diskuse jsem si pořídil AKM. Všem děkuji za názory :)
Je to prakticky i má odpověď zakladateli tohoto vlákna :D

MRBLUE

Příspěvek#169 » čtv 16. črc 2020, 10:20

Tvoja volba. Len by si mohol popisat konkretne dovody ktore ta presvedcili.

LukynZ

Příspěvek#170 » čtv 16. črc 2020, 10:59

Nevím, jestli to tu psát, nechci vyvolávat žádný další flame, protože jde prakticky o mé názory a pohledy na věc, se kterými mnozí samozřejmě souhlasit nebudou, ale zase vždy se můžu vymluvit, že jsem byl na to tázán, že ano :D

Ale začnu odzadu - proč ne AR-15. Pro mě to je bezpohlavní puška bez jakéhokoli charisma. Ano je lehčí, ano je za ideálních podmínek přesnější, ale to je tak vše. Modularitu a upgrady neřeším, protože nic takového nemám v plánu. Pokud budu potřebovat lepší parametry jako přesnost a/na větší dostřel, koupím SVD (každý ať si dosadí svoje). Popravdě když vidím ty upravené zbraně, tak je to spíš grc oproti původnímu stavu. Dále proč ne je výběr náboje - 7,62 prostě vidím jako lepší volbu vzhledem k ceně, zásobám v ČR a parametrům na vzdálenosti, které mě zajímají a větší odolnosti proti okolním vlivům a překážkám. No a taky US army už léta chce jinou, protože v bojové praxi se ukazuje jako problématická.

Takže zbývá proč ne 58. Protože AKM je celosvětově profláklá stabilní konstrukce a držák za všech okolností. Dle testů co se tu psali i s kvalitnějšími vnitřnostmi a prostě taky vypadá lépe. A proč kupovat pokus postavit porsche po svém, když je k mání porsche originál...

blacknocturno

Příspěvek#171 » čtv 16. črc 2020, 11:07

Já vážně netuším proč tu všichni kalkulujete s tím jaké střelivo má armáda či ozbrojené složky v muničácích. To si opravdu myslíte že v případě nějakého průseru nakráčíte do muničáku požádáte o truhlík nábojů a navrch bedničku granátů které dostanete a s poděkováním odejdete?

LukynZ

Příspěvek#172 » čtv 16. črc 2020, 11:13

Ne, ale známe povahu člověka, takže nekráčet do muničáku nebude třeba...bude to k mání na každém rohu....

Sud

Příspěvek#173 » čtv 16. črc 2020, 11:28

blacknocturno: já jo. Podívej, jak vyřešili nedostatek roušek. Otevřeli galanterie a starej se.

MRBLUE

Příspěvek#174 » čtv 16. črc 2020, 11:55

blacknocturno
Hola statistika. Toho coho je v danej oblasi najviac najpravdepodobnejsie najdes u zabiteho protivnika, u zajatej hliadky, v usadlosti co otvoris, v prepadnutych ci opustenych kasarnach ci sluzobni... Tak ako je najpravdepodobnejsie ze ked stretnes niekoho s kratkou tak to bude Glock v 9x19. Ak s dlhou, bude to vz58 alebo AR-15, 7,62x39 alebo 5,56x45

blacknocturno

Příspěvek#175 » čtv 16. črc 2020, 12:05

Ale to ano to nijak nerozporuji. Já jen že se tu lidé hádají jestli má armáda ve skladech více.223 nebo 7,62. Nemyslím že by to armáda v případě krize někde rozdávala takže je naprosto irelevantní co mají. A ano to co jsi vyjmenoval jsou nejběžnější ráže ve světě. Takže je rozumné volit zbraň v některé z těchto ráží pokud nemá člověk možnost si udělat větší zásoby nějaké exotické ráže.

Pbereta

Příspěvek#176 » čtv 16. črc 2020, 15:19

Jestli na tuhle diskusi přijde nějakej sluníčkář, tak mu praskne cévka. :-)

flame

Příspěvek#177 » čtv 16. črc 2020, 15:53

Aby to v ty krizi nebylo presne naopak :D Nejen ze armada nebude nic vydavat ale jeste od vas ty naboje vybere. V USA uz nekolik nabojovych krizi bylo, vlastne i ted je v soucastnosti. Sehnat 5.56 a 9mm a je temer nemozny zato 40sw atd je bezne v regalech.

Kečup

Příspěvek#178 » čtv 16. črc 2020, 17:27

Já si také pořídlil AKM a to hned dva kousky, jeden odd Izmashe a druhý Tula oba dva kusy nové nestřílené. A nechám to jak je - pro mě velmi spolehlivá zbraň a i ráže.
Navíc jak už také někdo zmínil a já potvrzuji že střeliva 7,62 jsou tu hromady takže do nepohody je tohle zlatá cesta ..... ale každý má to svoje, stejně tak jak tu někdo nadává na sprosté AKM ale první dvě várky AKM v Zeleném sportu o cca 600 kusech byly do tejdne rozebrány a třetí várka je na cestě k prodeji jelikož je o to obrovský zájem.
IMG_20200605_075832.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Machead

Příspěvek#179 » čtv 16. črc 2020, 17:52

Chlapi, som jedneho nazoru - je jedno co mate, ak s tym netrenujete. A trening nemyslim „sadnem si za stol, dam 10 ran do statickeho terca a idem domov“.

Trening myslim dynamiku, behanie, strelba za pohybu, z roznych pozicii, na pohyblive terce. Stovky ran mesacne, susenie cez tyzden, doplnene airsoftom.

Nastradany truhlik nabojov a puska cely rok v trezore radim do kategorie ludi, co si kupia kver, zaskrtnu v tabulke policko „mam“ a ved povazuju za vybavenu.

Ruku na srdce, date poctivy trening kazdy tyzden (aspon kazdy druhy) a date aspon tych 2000 nabojov rocne? Kto?

Ak nie, potom teoreticke romanticke tlachanie o tom ze raz budete s kverom branit komunitu akosi pada. Nie, budete radi, ak zdrhnete za kopecky.

Uprimne, akby nedajboh k niecomu takemu doslo, tak prcham a serem na to. Co mam branit? zasrany stat, skorumovanu vladu, telce spoluobcanov? Na to serem.

Kečup

Příspěvek#180 » čtv 16. črc 2020, 18:59

Machead ----- MYSLÍM ŽE BY SI MĚL MLUVIT SÁM ZA SEBE ;) ;) já osobně jsem s AKM ale i s SA-58 ma střelnici denně a to nepočítám 13 členů našeho klubu kteří trénují pravidelně LOS a dodám že všichni AKM nebo SA-58

Proč ostatní nemají AR-a podobné bude asi tím že jim nevyhovuje ale je jedno čím, každý má svou oblíbenou zbraň a s tou je spokojen, U vás je třeba oblíbená AR u nás AK či SA-58 a to i z důvodu univerzálnosti ráže 7,62 kterou tu pár kluků má i k lovu a já tedy také kdežto třeba 223 je u nás k lovu nedostatečná. Ale nechápu tu jedno ohledně pušek AR nebo tedy k ráži 5.56 kdy je vcelku obecným jevem místních střelců že každý obhajuje vehementně ten svůj 5,56 a zatracuje všechny ostatní :?

Já samotnou ráži 5,56 považuji za nedostatečnou jelikož zbraně které mám, mám i klovu tedy spíše řečeno dané ráže a ta 223 je pro mě k ničemu a na plácání do papíru to sice stačí ale určitě ne na lov srnčí a podobně. Vysvětlovat co dokáže ráže v těle 5,56 nebo 7,62 je na dlouhé rozepisování a ne v tomto vláknu . Pokud někdo není myslivec a střílí jen do papíru a je jedno jestli na 50 nebo 100 to nikdy nepochopí :)

Ještě dodám že i jako Rozhodčí LOS jezdím po více střelnicích a to AKM je docela dost rozšířené a to i na kurzech THOR TAC ale tam je to vyváženo i SA-58 , S SA-58 jsem sloužil a i ji měl jako přidělenou zbraň a za mé služby u armády ( 27 let ) jsem neměl selhač či jiný problém, AR nezavrhuji ale za těch hromadu let co střílím mě ta zbraň nikdy neoslovila a to už díky tomu že je náchylná na čištění oproti AKM které můžu i třeba z lenosti nechat po střelbě tejden ve skříni a nic se nestane oproti AR. Měl jsem DD5 V4 ale šla z domu právě díky té náročnosti na čištění. Pak jsem se zvědavosti pořídil V-AR od Pana Vosádky a tedy pístovku a bez problému jenže opět ta ráže tak jsem si koupil od Vosátky další V-AR ale už v ráži 308w a 6,8 a spokojenost veliká ale na rekci dotazovatele co za zbraň jestli SA-58 nebo AR-15 tak jednoznačně SA-58 a to díky ráži a spolehlivosti
Naposledy upravil(a) Kečup dne čtv 16. črc 2020, 19:06, celkem upraveno 1 x.

Zpět na