Přestupky spojené s porušením nařízení vlády za nouzového stavu

greenhorn

Příspěvek#46 » pát 6. lis 2020, 20:20

Lynx píše:
greenhorn píše:Tak trochu jsi pozapoměl na fakt, že individuální lov zvěře spárkaté i škodné je možný i v nočních hodinách, zákaz vycházení v nočních hodinách se na tuto činnost nevztahuje.

Kde to čteš? Nikde to ve vládním souhrnu nevidím...
https://www.vlada.cz/cz/epidemie-korona ... eho_pohybu

Resp. umím si představit, pod co by se to dalo napasovat, ale explicitně to tam opravdu nevidím.

Odpověď máš tady: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/koronavirus/vylovy-a-hony-po-prodlouzeni-nouzoveho.html

Lynx

Příspěvek#47 » pát 6. lis 2020, 21:05

Dík za odkaz. Já tipoval, že by se to dalo napasovat pod bod 4., který se týká neodkladných cest, jejichž uskutečnění je nezbytně nutné i vnočních hodinách zdůvodu ochrany života, zdraví, majetku nebo jiných zákonem chráněných zájmů. Ani jedno mi nepřijde úplně to, co tím bylo zamýšlené, ale to nevadí :)

greenhorn

Příspěvek#48 » pát 6. lis 2020, 21:09

Není zač. Takže pozor v noci v prázdném lese na myslivce.

Lynx

Příspěvek#49 » pát 6. lis 2020, 22:35

No, pořád ta pravděpodobnost není velká (používám kupecké počty a snad se něčím neztrapním :D). Lesních pozemků je přes 2 miliony ha. Myslivců 50 000. To je jeden myslivec na 40 ha, tj. plochu 800x500 metrů. A to v případě, že by byli všichni myslivci venku. Pokud vezmeme v úvahu, že se nemáme potkávat na méně než dva metry, pak mi vychází pravděpodobnost 1:100 000, čili asi jako "brát" u Sazky druhé pořadí v "Šanci".

jezekif

Příspěvek#50 » sob 7. lis 2020, 07:16

Počítáš to správně, jen se ti tam vloudila ta chybička, že honební pozemky nejsou jen lesy, ale i pole a louky.

Lynx

Příspěvek#51 » sob 7. lis 2020, 10:02

Já vím, ale protože původní zadání bylo běhání v lese, počet myslivců jsem zase ponížil (jak jsem později zjistil) o cca 15 000 mimo ČMMJ, vynecháním ostatních pozemků pravděpodobnost jen zvyšuju a hlavně, o nic důležitého nejde, vzal jsem to jako dostatečné. A už bych se v tom nepitval :)

genu

Příspěvek#52 » sob 7. lis 2020, 13:48

Je fascinují sledovat jak se vliv nenošení roušek na spolehlivost dostane až na přepočet myslivce na km2 :lol: :mrgreen:

gogan

Příspěvek#53 » sob 7. lis 2020, 15:20

:)
Původní zadání od oldlamehanda bylo že to má cca 100m do lesa. Ale ono nejde o počet myslivců ty to víš že je šance mizivá, ale vysvětluj počet myslivců na km2 policajtovi, pokud narazíš na policajta vemeno. To si pak zahráváš s tím "znevažováním úřední osoby" :lol:

greenhorn

Příspěvek#54 » sob 7. lis 2020, 17:06

Chlapi neblbněte. Policajt v lese? Za posledních 30 roků jsem potkal v lese jenom jednoho, a to jenom proto, že to byl myslivec. Tada když nepočítám kontrolu zbraní před honem, ale to je jiný případ.

oldlamehand

Příspěvek#55 » sob 7. lis 2020, 21:50

Ten les je přírodní rezervace na uzemí města a myslivce jsem tam v životě nepotkal. Nevím, jestli se v této přírodní rezervaci vůbec loví, spíš myslím, že ne.
Takže toho, že by mě při nočním běhání ulovil nějaký myslivec se neobávám.
Navíc, i kdyby se tam z nějakého důvodu lovilo, zvěř narozdíl ode mě nenosí čelovku, takže šance záměny asi celkem malá. :-)

Zajímalo mě, jestli porušení zákazu nočního vycházení může být přestupek, který má vliv na spolehlivost, protože nevím, podle jakého paragrafu se to vlastně trestá.

Lynx

Příspěvek#56 » sob 7. lis 2020, 22:17

Ty myslivce jsem do toho zamotal proto, že jsme měli hypotetické nařčení, že běžec chtěl někoho úmyslně nakazit. Proto jsem počítal pravděpodobnost, že v lese v době zákazu vycházení na někoho narazí (a myslivci jsou v tu dobu téměř jediní, kdo by tam mohl legálně být).

Ad vliv na spolehlivost, svůj názor jsem napsal dříve.

oldlamehand

Příspěvek#57 » sob 7. lis 2020, 22:44

lynx: Díky. Ten scénář s úmslným nakažením je opravdu hodně divokej. :-) Na některých místech tam po deváte nepotkávám témeř nikoho (ani mimo nouzový stav) a z každého, kdo by se ke mně snažil záměrně přiblížit na vzálenost, kdy ho můžu nakazit, bych byl nejspíš dost nervozní, a to ne kvůl i možné nákaze.
Není tak úplně normální nalepit se na někoho, koho v noci potkéte v téměř liduprázném lese. To už bych asi měl asi odjištěnej pepřák, kdyby někdo něco takového zkusil. :-)

gogan

Příspěvek#58 » sob 7. lis 2020, 23:26

Pánové, pokud jedete ve čtyři ráno nezastavěnou částí obce 53kmh a vyfotí vás radar nikoho nezajímá logika že "nikoho nemůžete ohrozit".
Tohle je to stejné, pokud porušíte nařízení tak čistě teoreticky můžete někoho nakazit a pokud tak učinítě vědomě (a ještě to přiznáte jak psal Lynx) tak bych to s přestupkem proti veřejnému pořádku neviděl až tak nereálně.

Lynx

Příspěvek#59 » ned 8. lis 2020, 08:57

V tomhle máš pravdu, ale ty jsi nastínil scénář, že ti chtějí "přišít" úmysl někoho nakazit, ne jestli jsi mohl někoho nakazit.

A upřímně, už mě to přestává bavit. Nejde diskutovat s tím, kdo si z celého textu vybere větu a celou situaci náhle otočí. Až si uvědomíš, co chceš, pak se mě zeptej, proč je v některé situaci lepší něco přiznat.

gogan

Příspěvek#60 » ned 8. lis 2020, 13:37

Ale vždyť se bavíme pořád o tom stejném:
Přestupky proti občanskému soužití
Fyzická osoba se dopustí přestupku proti občanskému soužití tím, že
...
b) jinému ublíží na zdraví
...

Tam o úmyslu nic není o tom jsi začal ty. Linkoval jsem ti že tento přestupek existuje i ve stádiu "Pokus přestupku", dle mě ti vůbec nemusí prokazovat úmysl, stačí ta možnost že by jsi díky svému vědomému jednání někomu na zdraví ublížit mohl.
Obávám se, že pokud bys narazil na magora (byť je ta šance, že tě vůbec někdo bude kontrolovat mizivá) mohl by ti dělat problémy, notabene pokud mu začneš vysvětlovat něco ve smyslu "jo já vím udělal jsem to a to, ale ...".
Už z původního dotazu se dá implikovat že šance narazit na hlídku PČR je mizivá, ale tím že byl položen se tedy zabývá tou hypotetickou situací, že se právě to stalo.
Prostě dle mého nejde odpovědět "jó 100m do lesa je pohoda a těch policajtů v lese taky moc neběhá ..." byť to je v drtivé většině situací pravda a tazatel možná jen očekával ujištění.
Pokud by padla kosa na kámen a byla např. interní poptávka po exemplárním případu vynucování dodržování opatření a jejich přísnosti, mohl by být problém. Zvlášť pokud by jsi se přiznal. V případném správním řízení by měl právník mnohem víc prostoru pro uplatnění de facto všech výše v diskusi vznesených námitek k nebezpečnosti a klasifikaci skutku.
Já bych prostě na místě nic nevysvětloval, k ničemu se ani náznakem nepřiznával a hlavně nic nepodepisoval. Ale to je moje řešení, nikomu ho nenutím.

Zpět na