Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

ScorpEVO3

Příspěvek#241 » ned 6. úno 2022, 22:19

Celé ta ( příprava pro obranu státu) na mne působí dojmem " přidej se nebo skonči " a tím kdo se přizpůsobí bude mít jakouž takouž naději že nepřijde o qwery. Mě to moc smysl nedává, nedělal jsem si zbroják kvůli politice ani kvůli zařazení se do spolků nebo kvůli přesvědčení. Celé mi to přijde jen jako vábnička pro segregaci těch co nepodlehnou skončí dřív než ti přizpůsobivý. Žádné garance ani výhody tu moc nevidím, jen možnost kontroly nad těmi kdo se přizpůsobí aniž by byli v čemkoli pro stát spolehlivější či míň nebezpečnější . Jinak osobně jakože vyžít se v akčním tréninku vítám ale to si člověk i tak zaplatí když ho to zajímá a baví. Působí to na mně celé prostě tak nějak jalově, nevím možná se pletu.?

JirkaCV

Příspěvek#242 » ned 6. úno 2022, 22:22

Souhlasím s tím, že je to komplikovaný. Sice jsem nebyl v Rusku, ale padesát už mi bylo, takže bych měl mít právo radit. A tady babo raď.

CzechJoker

Příspěvek#243 » pon 7. úno 2022, 08:02

Letče, když píšu o nemocnicích, tak mám na mysli fakt, že kdykoliv se ve státě něco posere, tak se tam pošlou vojáci a AZ, protože jsou "zadarmo", "vždy po ruce" a "neodmlouvají, protože to dostali befelem". A jestliže se politici zajímají o to, jak SZS využít pod MO, tak první, co mě napadne, je právě tohle - mít dost čerstvého masa, které nacpeme tam, kde se to zrovna hodí. Bohužel, úkolem armády NENÍ suplovat sanitáře v nemocnicích, ale už jsme si na to zvykli a řada lidí věří tomu, že právě TOTO je účel, proč armádu máme. Možná jsem lehce paranoidní, ale z principu politikům nevěřím.
Pokud by to paní Černochová chtěla doopravdy řešit a současně se držet své gesce, nechť obnoví civilní obranu, kterou jsme zrušili.

Blacky

Příspěvek#244 » pon 7. úno 2022, 08:21

Inu svět je zlej, život není peříčko. Hajzlové jsou dravější a dostávaj se to pozic, kde mohou rozhodovat o osudech lidí. No a teď je u EU vesla (i jinde) parta, co má pocit, že zbraně jsou zlé a je potřeba je komukoli sebrat. Na policii a armadu moc nemůžou (což je tutově sere, vyjma jejich vlastní ochranky - překvapivě :) ), tak se dívaj po ostatních.

Jak to nakonec dopadne nikdo netuší. No a u nás se, jak se zdá, podařilo pár lidem dostat do podvědomí těm co moc mají, že by se šiklo mít větší skupinu "vycvičených" (ale zase ne profi vojásků aka AZ, protože na to fakt mnozí držitelé ZP nemají ani zdravotně, fyzicky, psychocky ani čas) a motivovaných lidí, pro potřeby vnitřní bezpečnosti, jelikož stavy policie sotva zvládaj běžné úkoly (to že je víc úředníků, než kluků a holek ve výkonu je jiná věc). No a tak se postavil koncept Stanovené zálohy státu. No a že to obsahuje i hypotetickou převdepodobnost větší ochrany jimi vlastněných soukromých zbraní je bonus navíc.

A že to obnáší splnit 3 +1 podmínky je prostě tak.
1- teoretický kurz MV101
2- praktický kurz MV102
3- "závod", kde za 40 sekund musís trefit 6 terčů, netrefit neterče a bezpečně manipulovat (případně něco v podobném rozsahu)
4- podat žádost o "aprobaci" jenž je nároková. (podobně jako na ZP doložiš doktora a splnění zkoušky odborné způsobilosti. Myslím, že inspirace toho systému je nabíledni)

Pak je ještě "pokročilá" aprobace, další kurzy, už dost těžký, zřejmě pro případně složitější úkoly. To ale není vůbec potřeba dělat.

Tím seš SZS a můžeš si některý, nebo všechny kvéry nechat zapsat. Jak moc je to případně ochrání je otázka, ale rozhodně se tím ničemu nevystavíš. Podle branýho zákona, že stejně můžou povolat (kdo má modrou a zbraně, nebo známého doktora to ojebe no, ale to se děje vždycky. Takže je na každém, zda se mu chce dát pár tisic a 8+8 + něco hodin a být v dalším seznamu. A nebo mu to za to nestojí a nechá to být.

Rozhodně je ale hloupé kolem toho vymýšlet konspirace a fabulace, jak aprobanty nasadí do márnic a kafilérií, případně je unesou mimozemšťani. To je lepší se k tomu nevyjadřovat že?

CzechJoker

Příspěvek#245 » pon 7. úno 2022, 17:27

Je zde někdo, kdo si zaplatil kurz v ČZUB? Zajímalo by mě, kdy poslali bližší informace na email. Jsem zvyklý na rychlou reakci od všech prodejců a tady je po objednání a zaplacení ohlušující ticho.

davidu11

Příspěvek#246 » pon 7. úno 2022, 17:47

Informace ke kurzu jsem dostal minimálně s týdenním předstihem, ale byl to kurz, který byl první v Praze a rychle se zaplnil.
Je s nimi velmi dobra komunikace. Vyptával jsem se na podrobnosti po mailu a rychle odpovídali. Pro jistotu ti pošlu do SZ kontakt, se kterým jsem si psal. Byla milá a v pohodě. :)

CzechJoker

Příspěvek#247 » pon 7. úno 2022, 17:54

Díky. Já jsem se tam chystal zavolat, protože by to chtělo víc informací v předstihu. Ten týden je OK, ale mohli by to říct.

Patton

Příspěvek#248 » pon 7. úno 2022, 19:44

Blacky píše:A že to obnáší splnit 3 +1 podmínky je prostě tak.
1- teoretický kurz MV101
2- praktický kurz MV102
3- "závod", kde za 40 sekund musís trefit 6 terčů, netrefit neterče a bezpečně manipulovat (případně něco v podobném rozsahu)
4- podat žádost o "aprobaci" jenž je nároková. (podobně jako na ZP doložiš doktora a splnění zkoušky odborné způsobilosti. Myslím, že inspirace toho systému je nabíledni)

Ty hodnocené střelby musí být v tom pořadí jak píšeš, nebo i před 102? Zapoměl jsem se na kurzu 101 instruktorů pozeptat. 102 mám až koncem června a nevím kde po tomto termínu bude možné to odstřílet. Honza K. má právě jedny hodnocené střelby v květnu, ale to je zatím jediné. Jsem zvědavej, kde si to všichni střelíme, protože nás bude do léta docela hafo. Nebo přibudou střelnice, kde se to bude střílet?

vidocqcz

Příspěvek#249 » pon 7. úno 2022, 20:11

No z té praktické zkoušky formou závodu mám také trochu obavy. Nejenom, že je nás teď na kurzech jako psů, ale bude to veřejné. Tak to se možné přihlásí i zvědavci. Jednou jsem si zkusil IDPA a super, jen špatné v tom, že člověk čeká 6 hodin a střílí 40 vteřin ...

antonspelec

Příspěvek#250 » pon 7. úno 2022, 20:16

Jen tak pro zajimavost-kdyz clovek nenastrili, tak ma proste smulu a smytec?

risa2000

Příspěvek#251 » pon 7. úno 2022, 21:20

antonspelec: Když člověk nenastřílí, tak to může zkusit znovu při další příležitosti. Podmínky jsou nastavené tak, aby nezáleželo na bodovém výkonu, ale hlavně na správném provedení. (Zdroj: MV-101 od CZUB).

Patton: Vzhledem k tomu, že MV-102 je i jakousi přípravou na situace, které se pak střílí v hodnocených střelbách, tak dává smysl, aby je člověk dělal potom. Nicméně nařízení vlády 255/2021 pouze říká, že pro účast na MV-102 je nutné MV-101 a pro získání základní aprobace je potřeba mít MV-101, MV-102 a hodnocené střelby. Takže teoreticky by to jít mohlo, ale to je pouze laická interpretace, jak se k tomu pak postaví organizátor hodnocených střeleb je věc druhá.

Patton

Příspěvek#252 » úte 8. úno 2022, 07:04

Ok. Tímto posílám dotaz na Honzu. Honzo jak se k tomu postavíš? Od instruktorů z HT vím, že jsi zatím jediný, který má s nimi smluvenou akreditaci . Promiň, že se takhle ptám, ale tato informace je důležitá pro mnohé z nás. Dík.

Letec 12

Příspěvek#253 » úte 8. úno 2022, 10:03

Zatím se zdá, že zájem o SZS Z doslechu vím, že počet kurzů a míst se bude během roku rozšiřovat. Tak mě napadlo, být členem představenstva CZUB, zatlačím na vládu, aby nějakým příspěvkem sponzorovala slevu na zbrani a výstroji pro SZS. Třeba 25%, ale nezlobil bych se ani za 50% slevu s tím, že zbraň by musela být zapsaná do záloh a nemohla by být prodána třetí straně. Zdůvodnil bych to sjednocením typů s těmi co používají ozbrojené složky.

Haluziak

Příspěvek#254 » úte 8. úno 2022, 10:35

Letec 12: Ne dík od Čekej Závadu radši nic.
Mnohem víc by mě zajímala možnost trénovat na vojenských střelnicích (což je jeden z plánů do budoucnosti jestli jsem to správně pochopil), jenže to mi připadá jako utopie. Nebo to budou dvě, někde v prdelákově.
Každopádně cena kurzů a prakticky žádný přínos od toho mnoho mých známých odradilo. Uvidíme za rok.

Idahou

Příspěvek#255 » úte 8. úno 2022, 12:29

Nejedete někdo tuhle neděli z Brna do Znojma na CZUB 102?

Zpět na