AR15-obecně

Samonabíjecí pušky
Letec 12

Příspěvek#3061 » pon 26. pro 2022, 09:29

Tom: tvůj "problém" by mohl řešit ten GIS kompenzátor. Je relativně levný a trochu tlumí. Mám-li volit mezi 10,5" s plnohodnotným tlumičem a třeba 14,5" bez tlumiče, tak jednoznačně tlumič vyhrává a bude tišší. Ještě k rychlosti. Čekal bych, že tlumič rychlost snižuje a to i ten GIS.

Héfaistos

Příspěvek#3062 » pon 26. pro 2022, 10:39

tom píše:...myslel jsem, že tlumič přidá na rychlosti víc, aby to bylo srovnatelné s delší hlavní.

Nepřidá nic signifikantního. Dle konstrukce tlumiče někdy dokonce i drobounce ubere. Na YT je k tomu spousty videí kde to měří, namátkou viz:
https://www.youtube.com/watch?v=P82KMcO94iA&ab_channel=AlabamaArsenal
https://www.youtube.com/watch?v=qqZ8Mfls8l4&ab_channel=4MRRanch
https://www.youtube.com/watch?v=5lj0GtBhwJw&ab_channel=TheVSOGunChannel
atd...

Btw, zmiňovaný GIS kompenzátor mám na 12,5'' a spokojenost. Hlasitost výstřelu je zhruba na úrovni plnotučné 357 Mag.

tom

Příspěvek#3063 » pon 26. pro 2022, 12:11

Chtěl jsem tlumičem kompenzovat ztrátu rychlosti kratší hlavně s bonusem tiššího výstřelu, ale pokud to tak nefunguje, tak asi vezmu 11,5". Na tu GIS úsťovku jsem koukal, ale mělo by to smysl jen na tu 10,5" protože pak je to o cca. 4" delší.

mijunior

Příspěvek#3064 » pon 26. pro 2022, 12:29

Jak to čtu řeší se primárně délka hlavně ale má někdo i nějaké poznatky jak střelbu ovlivňuje délka plynové trubice, Carbine vs. Mid. Koukal jsem že třeba Faxon nabízí krátké hlavně ale v Mid. Jenže úskalím je omezený prostor pro Gas Block a nabídka předpažbí které ho jsou schopny "ukrýt". Protože běžně dostupné 10" je pro Mid krátké. jestli má vůbec smysl nad tím laborovat nebo prostě vzít kraťase s carbine a nazdar?!

tom

Příspěvek#3065 » pon 26. pro 2022, 12:53

Tohle mě taky hned napadlo, vzít 14,5" Peruna MID , zkrátit hlaveň na 11,5 - 12,5" a začít zvětšovat plynovej kanálek až to začne fungovat. Ale aby to pak nebylo moc háklivé. Nicméně prd tomu rozumím, tak radši počkám až to někdo vyzkouší předemnou. :mrgreen:

Héfaistos

Příspěvek#3066 » pon 26. pro 2022, 21:41

tom píše:...Na tu GIS úsťovku jsem koukal, ale mělo by to smysl jen na tu 10,5" protože pak je to o cca. 4" delší.

Není to o 4'' delší, ale jen o cca 2''. Protože ten GIS kompenzátor má sice délku cca ty čtyři palce, ale musíš si uvědomit, že normální flashider či brzda mají většinou délku tak ke dvěma palcům. Takže když odděláš origo flashider/brzdu a dáš tam ten GIS, tak celkově naroste délka zbraně jen o ty 2'' o které je ten GIS delší než flashider.

Letec 12

Příspěvek#3067 » úte 27. pro 2022, 22:54

Německá armáda začne dostávat nové pušky HK416A8
Německý Bundestag schváli nákup pušek HK416A8 s vojenskými indexy G95A1 (útočná puška) a G95KA1 (karabina) od společnosti Heckler & Koch. Pozadí soutěže na novou pušku je v dnešní době už tak trochu tradiční. Soudy, a opakované formální vypsání soutěže dokud nevyhraje ten správný :) .

Obrázek

V září roku 2020 německé ministerstvo obrany velmi nečekaně oznámilo vítěze. Stala se jím puška Haenel MK 556. Společnost Heckler & Koch však proti rozhodnutí podala stížnost na Spolkový antimonopolní úřad a obvinila firmu CG Haenel z porušení jejích patentových práv (k CG Haenel totiž o nějakou dobu dříve přeběhlo několik inženýrů od Heckler & Koch a vzalo sebou i nějaké dokumenty). V důsledku této stížnosti došel Německý federální úřad pro akvizice obrany (BAAINBw) k závěru, že „není vyloučeno odpovídající porušení patentu uchazečem CG Haenel GmbH na úkor uchazeče Heckler & Koch“.

Výsledkem bylo, že v říjnu 2020 byla volba ve prospěch pušky Haenel MK 556 zrušena a výběrové řízení bylo znovu formálně obnoveno německým ministerstvem obrany, které skončilo v roce 2021 vítězstvím společnosti Heckler & Koch a pušky HK416А8.

Začátkem prosince 2022 vyšší zemský soud v Düsseldorfu zamítl protižalobu podanou společností CG Haenel a potvrdil, že konečné rozhodnutí Bundeswehru ve prospěch Heckler & Koch HK416A8 bylo zákonné.

https://www.armyweb.cz/clanek/nemecka-armada-zacne-dostavat-nove-pusky-hk416a

Blacky

Příspěvek#3068 » stř 28. pro 2022, 07:46

Inu na jednu stranu se nedivim, ze si chtej nechat prachy "doma". Ty pusky budou OK. Haenalacky by byly taky. :)

getsome

Příspěvek#3069 » stř 28. pro 2022, 08:21

Haenel byl prý kopie za míň peněz. HK to dali k soudu a za trest bude Bunedswehr fasovat tyhle šerednosti :D

Střelec

Příspěvek#3070 » stř 28. pro 2022, 09:27

Šerednosti, které vycházejí z ověřeného konceptu a stojí méně než Bren pro AČR.

Letec 12

Příspěvek#3071 » stř 28. pro 2022, 09:43

Haenel MK 556
Konkurenční Haenel MK 556 je podobně jako HK pístovka a dle fotky má skutečně trochu líbivější tvary. Jak je to s výslednou cenou těžko soudit, viděl bych to tak jako u nás, že stát si chce zachovat svoji dvorní zbrojovku, i přes vyšší náklady na modernizaci linky.
https://www.fotopasti.cz/lovecke-potreb ... enel-cr223
Obrázek

Haenel CR 223 semi-automatic
V civilní verzi se prodává i u nás, jako samonabíjecí kulovnice HAENEL CR223. Hlavně Merkel by teoreticky měly zajistit 20 000 ran bez ztráty přesnosti. Spoušťový mechanismus umožňuje ovládat pojistku i v neobtáhnutém stavu. Hmotnost prázdné pušky je 3,4 - 3,6kg dle délky hlavně. Přesnost na 100m s terčovým střelivem kolem 20mm.
Obrázek

Blacky

Příspěvek#3072 » stř 28. pro 2022, 09:54

Hmm jak na to koukám, tak treba ta pistolovka u HK je vylozene hnus a navis se mi zda v blbym uhlu. Neco jako CZ u skopiona EVO.

CzechJoker

Příspěvek#3073 » stř 28. pro 2022, 10:20

On je ten Haenel možná trošku neapetintlich i kvůli vlastníkům z Blízkého Východu. Jinak mi přijde, že na koncepci trubky s držadlem už bylo všechno vymyšleno a jedná se o koncept, který je za zenitem, podobně jako AK.

Letec 12

Příspěvek#3074 » stř 28. pro 2022, 10:42

Takže říkáš, že AR a AK už mají zenit za sebou, zatím co třeba takový Bren je tak inovativní, že ho čeká jistě skvělá budoucnost a dlouhá léta zdokonalování a inovací? Klid, jen vtipkuju :D . V US už to pochopili taky a proto přišli s novou puškou SIG M5 v ráži 6,8x51, která má, na rozdíl od nové německé AR, i sklopku a balistický počítač, ale jako kýžený etalon to taky nevidím. M5 je příliš těžká a v době míru nepřináší o tolik vyšší výkon než M4 protože výkonné střelivo s ocelovým dnem není určeno pro trénink a civilní použití.

Haluziak

Příspěvek#3075 » stř 28. pro 2022, 11:13

Letec já bych neřekl, že je AR15 za zenitem, spíš že koncepce dosáhla vrcholu inovace. Umíme ji udělat krátkou, dlouhou, lehkou, těžkou, s pístem, s přímím tlakem plynů a umíme ji udělat i se sklopkou. Jediné na co se narazilo byl limit střeliva 5,56x45. Něco obdobného to bude i v AK rodině.

Spíš mě zaráží návrat k Battle Rifle - tedy ke střelivu vyššího balistického účinku. Jedna z výhod přechodu ze 7.62x51 na 5.56x45 byla ovladatelnost zbraně při střelbě.

Nejsem expert, ale zajímalo by mě na čem pohořeli 6,5 Grendel a 6,8SPC, které zachovávali výhody AR15 s s jejich komfortem při střelbě ale s vyšším účinkem. Jestli to nebylo jen tím, že přišli v nevhodné době.

PS: Spíš než SIGU sem v této soutěži fandil bullpupu a Teleskopickému střelivu :D takže o tom vím asi hovno.

Zpět na