Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

cipis

Příspěvek#136 » pon 2. led 2023, 17:43

Za to, že si tu zbraň od tebe může koupit.
Nemýlím, k tomu, abys někomu na střelnici předvedl zbraň, tak nepotřebuješ o něm vědět absolutně vůbec nic, "komu nesmí" tam není vůbec napsané, jen "fyzická osoba" a v případě věku této osoby 10-18 ti musí být 21+ let a 3 roky BC. Jiné požadavky na osobu, které se svěřuje zbraň, nejsou.
Takže předvést to můžeš defacto kdejakému troubovi. A když si to bude chtít koupit, tak dostaveníčko na PČR, kde mu tu zbraň předáš, až si to tam policajti pořeší ... Stejně jak kdysi auta.

Carloss

Příspěvek#137 » pon 2. led 2023, 18:04

Předvést ano, převést nikoli.
§ 29
Povinnosti držitele zbrojního průkazu
(3) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E nesmí
a) převést vlastnictví ke zbrani nebo střelivu na osobu, která k jejich držení není oprávněna, nebo je přenechat takové osobě,

cipis

Příspěvek#138 » pon 2. led 2023, 18:09

Psal jsi o svěření zbraně, ne převedení ...

Carloss

Příspěvek#139 » pon 2. led 2023, 18:21

Spíš jsem toho smotal víc dohromady. Svěřením jsem neměl na mysli takový to půjčení na střelnici kamarádoj...

Mimochodem v tom zastavenym návrhu je to o chlup přístnější:

(4) Nikdo nesmí
a) převést nebo jinak umožnit nakládat se zbraní nebo střelivem osobě, která není
oprávněna s nimi nakládat,

cipis

Příspěvek#140 » pon 2. led 2023, 18:26

Jo, smotal :)
Když prostě budu prodávat, tak mě nějaká bába na CZPointu absolutně nezajímá, já nic nepotřebuji. A když nebudu mít jistotu, tak to stejně neprodám, jinak schůzka na PČR. Na předchozí návštěvu s předvedením (=svěření zbraně) taktéž nepotřebuji vůbec nic.
Když budu kupovat, tak to samé opačně, no a když nebude prodejce souhlasit, tak nekoupím, protože když nebude chtít provést takovou prkotinu, tak jak se postaví k reklamaci apod.?

Ono je to stejně už teď podobné, nemám papírové nákupko. V kšeftu mají CRZ a na bazaru prostě PDFko.
A když by někdo neuznal podepsané PDFko od PČR jako originál, tak máme oba smůlu.

Zoon

Příspěvek#141 » pon 2. led 2023, 20:04

Přijde mi to trochu složitější než teď.
Bez ZP, PZ a vlastně i nákupka to opravdu vypadá na předání na policii.
Složitější než přepis auta, tam mohu vystavit plnou moc k přepisu.
Nedávno jsem kupoval zbraň B od soukromé osoby. Schůzka na parkovišti ve večerních hodinách, pán si nemohl vzít v práci volno. Kontrola ZP PZ, nákupko jsem měl vytištěné z datové schránky, tudíž nepodepsané a bez razítka. Pán chvilku koukal, prý to vidí poprvé ale po vysvětlení vše ok.
Dle noveho kdy ani jeden nebude mít žádný doklad opravdu nezbyde než se sejít na policii.
Nebo mi něco uniká?

notobi

Příspěvek#142 » pon 2. led 2023, 20:15

Zoom naprostým souhloas navíc: Jak chceš bez toho když nebudou ZP zjistit že má člověk co od tebe chce koupit např střelivo co chceš prodat zbroják? Pro mě je rušení Zbrojních průkazů totální číčovina.

Zoon

Příspěvek#143 » pon 2. led 2023, 20:42

Vlastně je to, dle mého, nejdůležitější doklad, myslím tim ZP.
Když se zruší toto, proč nezrušit OP, ŘP vlastně všechny doklady. Když argumentace je, že si to orgán může ověřit on-line.
Třeba u nás je dost míst kde mob. signál není, pak mi není jasné jak by případná kontrola policie probíhala.
Nebylo by lepší mít všechna oprávnění nahraná na čipu např. OP? Nebo v telefonu?

cipis

Příspěvek#144 » pon 2. led 2023, 20:47

Policie tě nikdy nestaví, kde nemá kontakt s dispečinkem.

notobi, ty máš nějaké zařízení, které ti ověří, že proti tobě stojí ten správný chlap, s těma správnýma průkazkama, prostě tak, jak se prezentuje?
nic takového "běžný" člověk nemá k dispozici, takže jednáš v dobré víře, a to i teď

Zoon

Příspěvek#145 » pon 2. led 2023, 21:05

Třeba se mi stalo, že jsem měl autonehodu v místě kde nebyl signál. Poprosil jsem kolem jedoucí řidiče ať zavolají o kus dál na policii. Ti pak přijeli a řešili nehodu.
Dejme tomu, že bych měl v kufru nebo i mimo auto po nehodě třeba rozházené náboje které vezu z nákupu. Myslíš, že by to neřešili? Teď bych ukázal ZP a vše ok.
Kdybych kupoval ty náboje od soukromé osoby, tak bych neměl ani nákupní doklad.

Já se primárně nebráním digitalizaci, naopak vítám ji. Co můžu, řeším datovkou.
Ale vše digi by mělo vést k zjednodušení a ulehčení života a tady ten dojem nemám.

Střelec

Příspěvek#146 » pon 2. led 2023, 21:20

cipis píše:notobi, ty máš nějaké zařízení, které ti ověří, že proti tobě stojí ten správný chlap, s těma správnýma průkazkama, prostě tak, jak se prezentuje?

Tak, když se ti to nezdá, nevidíš jejich auto atd., tak zavoláš 158 a zeptáš se. Prostě, když nevím, tak se zeptám. To u přeprodeje zbraně "neznámé" osobě asi těžko uděláš. Taky mi přijde nesmysl zrušení ZP, doteď, když něco prodávám nebo kupuju, tak nemám nebo kupující/prodávající neměl problém s tím, abychom si ZP, číslo NP vyfotili (citlivé informace to neobsahuje a v případě problému aspoň malá berlička pro policii - zatím jsem tedy nikdy při prodeji/koupi zbraně neměl problém, vždy slušní lidi).

Zoon

Příspěvek#147 » pon 2. led 2023, 21:25

cipis myslel kupujícího střeliva a že nemáš jak ověřit originalitu jeho ZP
edit: jednáš v dobré víře.
v případě, že by se neprokázal ničím, tak pochybuji, že by dobrá víra stačila.

Střelec

Příspěvek#148 » pon 2. led 2023, 21:36

Pravda, bral jsem druhou větu jako pokračování 1.

cipis

Příspěvek#149 » pon 2. led 2023, 22:15

Ano, myslel jsem střelivo, jak psal notobi.
Jak je to v novém s nákupem střeliva, když má někdo aktuálně jen E - musí mít i průkaz zbraně, do které chce náboje, tak tohle tam zůstalo?
Jinak pokud má být osobní přístup do CRZ, což něco je už teď, byť bez informací, tak mi dotyčný nahlásí číslo oprávnění (nebo jak se to má jmenovat), vyjedu si to na svém CRZ, jestli je platné, no a předám náboje a hotovo.
Tohle dělat někde, kde není signál, není dobrý nápad ani teď, myslím předávat zbraně/náboje.

Zoom:
Ad ti policajti a nehoda v místě bez signálu. To je jejich problém, ne tvůj. Řekneš (pokud budeš třeba vůbec moci), že je to tvoje a máš to legálně a oni si to musí ověřit. I za cenu, že popojedou či jinak to pořeší. Kartička v kapse neřeší nic, nemusí ti už měsíc platit, protože ses třeba vysral na doktora atd.
Stejně všechno ověřují přes dispečink - proto si také, defacto v rozporu s předpisy, vyžadují občanku, aby se to zrychlilo. Takže řekneš, že jsi pepa z horní dolní a oni nažhaví komunikaci na dálku ... U všeho, i u auta.

jenikw

Příspěvek#150 » pon 2. led 2023, 22:19

Koukám, že se tady zas brečí nad něčím, co už je dávno vyřešeno. Za mě zrušit všechny kartičky, včera bylo pozdě. Mám v peněžence 359 kartiček, reálně používám dvě, občanku a kartičku pojišťovny. Místo ZP budete předkládat OP, jen idiot koupí nebo prodá zbraň nelegálně na svojí občanku. A kdo se moc bojí pořídí si nějaký papír nebo zvolí jinou možnost, zákon jich nabízí několik.

Zpět na