Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

pavelg

Příspěvek#211 » úte 3. led 2023, 11:08

Čekal jsem něco ve stylu: uděluji právo občanovi XY vidět moje data k dané zbrani a mým oprávněním v CRZ od-do.
Tedy já se připojím, on se připojí, udělíme si předchystaný balík oprávnění, který vyexpiruje za 30 minut, objeví se mi v katalogu, rozkliknu ho, uvidím skupiny a zbraň, co prodává, on uvidí moje oprávnění. Jsme spokojení, já mu dám husu a plato vajíček a on mně bouchačku .. pak samozřejmě by se přímo nabízelo elektronicky vyplnit i ten šedivák a oboustranně potvrdit v systému.

jenikw

Příspěvek#212 » úte 3. led 2023, 11:16

Právo nahlížet do tvého oprávnění dáváš při prodeji/nákupu přímo jemu, to je holt podmínka. A šedivák pošli na poldy elektronicky, to už jde i teď.

monk

Příspěvek#213 » úte 3. led 2023, 11:16

takto to ted funguje kdyz kupujes v obchode. prodejce vidi tvoje platne nakupko a rovnou to na tebe prepise. takze doufam ze to tak půjde i mezi fyzickými osobami navzájem. zakon by mel pratit az 26 takze je dlouha doba dodelat tydle drobnosti. a portal obcana se pomalu plni. Ted jsem si delal volicky prukaz a slu to na par kliku. (kdysi jsem musel posilat overenou zadost, pak to slo pres datovku zaslat zadost)
Naposledy upravil(a) monk dne úte 3. led 2023, 11:17, celkem upraveno 1 x.

JirkaCV

Příspěvek#214 » úte 3. led 2023, 11:17

Nákupko/výjimka jsou digitálně podepsaná pdf. Mělo by stačit poslat majlem. To samozřejmě neřeší Hospodu na mýtince bez signálu.

cipis

Příspěvek#215 » úte 3. led 2023, 11:18

Třeba to tak bude, vlezu si na sebe, dám si převod zbraně, vyberu komu a hotovo. Když nebude na druhé straně nákupko a je potřeba nebo jiný problém (chybějící výjimka), tak to nepůjde.

monk

Příspěvek#216 » úte 3. led 2023, 11:19

tak popojed 1km vlevo na signal. tady resite 1 pripad milionu kdy pri svitu meseci nekde u jeskyne kupujete zbran a kde neni signal.

cipis

Příspěvek#217 » úte 3. led 2023, 11:20

Co furt máte s tím "bez signálu"? Chcete ověřovat málem velikost spoďárů, ale signál nee? Co si to vybíráte za místa k předání, že tam není vůbec nic? Kde je pak nějaká bezpečnost převodu? Když jste tak paranoidní?

pavelg

Příspěvek#218 » úte 3. led 2023, 11:22

jenikw píše:A co ti na tom vadí? Potřebuješ vidět zbrojní oprávnění, tak ho uvidíš.

To je asi jako fotka peněz :-)

Podle mě to povede k formálně nelegálním převodům zbraní (nesplnění povinností stran), což může být později vzato jako důvod k dalším restrikcím. Lidi prostě ten krok "přesvědčit se, že protistrana je oprávněná" vynechají.
Formálně správně to bude možné asi jen v pracovní dobu na místech s CRZ, nejspíš za úplatu, což taky představuje další potenciál k utahování šroubů.

Vzhledem k celkovému trendu prostě nemám z takových forem digitalizace radost, hlavně když tím ruší přirozené postupy, nezávislé na autoritách a speciálním vybavení.

jenikw

Příspěvek#219 » úte 3. led 2023, 11:24

To je moc fajn, ale taky stačí jeden paragraf v zákoně, 101 hlasů a máme po ptákách úplně. Že se utahuje je pravda, měli jsme líp volit.

monk

Příspěvek#220 » úte 3. led 2023, 11:25

jake specilani vybaveni, telefon co umi otevrit web ma asi kadej. na tom webu se prihlasis do portalu obcana a a hle tam to bude, jako ted tam jsou auta, domy atd. Pres portal obcany si muzete pozadat o vystaveni koncicího ridicaku, ktery si pak jen vyzvednete. navic davno plati Zákon č. 12/2020 Sb.

pavelg

Příspěvek#221 » úte 3. led 2023, 11:28

cipis píše:Co furt máte s tím "bez signálu"? Chcete ověřovat málem velikost spoďárů, ale signál nee? Co si to vybíráte za místa k předání, že tam není vůbec nic? Kde je pak nějaká bezpečnost převodu? Když jste tak paranoidní?

Co je na tom divného? Doteď to šlo bez problémů, tak proč by se to mělo rušit?
Copak mít datové připojení je nějaké základní lidské nebo občanské právo? I v lese nebo na chatě?
Očividně ta metoda občan-občan ještě není definovaná a nikdo tady není schopen říct, jak to funguje. Dokonce by tady některým stačil i jen snímek obrazovky po Photoshopu.

Doteď jsem byl schppen koupit/prodat zbran nebo náboje na posedu v lese při zachování vysoké míry bezpečnosti a právní jistoty. Tak mě mrzí, že s to s takovým nadšením ruší a nahrazuje metodami, které ještě nefungují.

pavelg

Příspěvek#222 » úte 3. led 2023, 11:29

jenikw píše:To je moc fajn, ale taky stačí jeden paragraf v zákoně, 101 hlasů a máme po ptákách úplně. Že se utahuje je pravda, měli jsme líp volit.

To ano, ale za toto téma se tady dávají bany.

monk

Příspěvek#223 » úte 3. led 2023, 11:36

jsi asi jedinej, kteremu to vadi, nic ti nebrani to delat i dal po staru (evropsky pas). Pro nas ostatni to bude vítana změna. V postate neexistuje zakon, ktery by vyhovoval vsem. Vzdicky se najde skpina lidi, ktera na neho bude nadavat, ale daleko lepsi kdyz vetsina bude z neho benefitovat.
Naposledy upravil(a) monk dne úte 3. led 2023, 11:40, celkem upraveno 1 x.

jenikw

Příspěvek#224 » úte 3. led 2023, 11:39

Já mám tedy s tím zákonem problém jinde, než v administrativních změnách, ale to tady určitě nevyřešíme. Takže za mě zrušení kartiček k ničemu beru a respektuju názor jiný.

cipis

Příspěvek#225 » úte 3. led 2023, 11:41

Na posedu v lese, bezpečnost hadra :D
Jak říkám, chceš vědět i velikost spoďárů, ale na posed si klidně vylezeš, za někým, koho absolutně neznáš, neviděl jsi ho, s balíkem peněz, bez signálu, kde tě nikdo nenajde ...
To je fakt ujeté. Oháníš se papírovou bezpečností, ale na tu elementární zapomínáš. Asi jsi fakt jediný, kdo si dává dostaveníčka se zbraněmi, náboji a penězi na roztodivných místech, která všichni ostatní nepovažují za bezpečná. Hlavně, že znáš velikost těch spoďárů :D

Zpět na