Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Bubenicek

Příspěvek#2236 » ned 15. říj 2023, 15:46

Ano přesně tak, je problém že hodně lidí to neumí používat, stejně tak jako základní věc i obyčejnou dekompresní jehlu, o antibiotikách ani nemluvím.

Foto kdyby někdo nevěděl co je dekompresní jehla :
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

dan

Příspěvek#2237 » ned 15. říj 2023, 16:03

Pouziti bohuzel znam jen z figuriny. Chteli jsme si to po kurzu vyzkouset na sobe, ale instruktor nam to velice durazne nedoporucil. ;-)

Kazdopadne, zrovna tohle je vybaveni jehoz uzitecnost v POSTAPO neni uplne jednoznacna. V ramci predlekarske prvni pomoci nepostradatelny, pokud ale zadna lekarska pece na obzoru neni, tak bych si na pacienta velkou castku nevsadil ...

MojeTikka

Příspěvek#2238 » ned 15. říj 2023, 16:30

dan píše:
Sody píše:Já používám light verzi
A kdyz nemas tohle, tak nuzky, slusna lepici paska a stripy si vyrobis sam. Nejsou tak prodysny jako fabricky, takze v miste, kde prochazi pres ranu je potreba je nuzkama co mozna zuzit (jinak to ma tendenci hnisat), ale kdyz neni nic sofistikovanejsiho ...

Jo, stary dobry 'maslicky'. To se pouzivalo odjakziva. Ma to tu vyhodu, ze si clovek muze pohrat s kuzi a pekne si zpatky poslepovat tak, aby nevznikaly jizvy. Klasicke siti nadela uzliky kuze a pak z toho byvaji jizvy. Pochopitelne se to hodi jen na oblicej, nebo tam, kde fakt zalezi na hojeni bez jizev, plus musi byt rana mala a melka.

No a nakonec - chce to samozrejme kvalitni flastr, ze ktereho se to striha. To vidim jako nejvetsi problem. Zatim jsem nevidel zadnej, kterej by se vyrovnal komunistickymu Spofaplastu.

dan

Příspěvek#2239 » ned 15. říj 2023, 16:44

Jsou "bezuzlikove" stehy, ktere maji riziko vzniku jizev nizsi, to uz ale neni tema pro POSTAPO. Tam je jizva to posledni, co me zajima.

Ale jeste jedna vec, kdyz uz jsme u zdravotnickeho okenka. Nestaci se ukony naucit teoreticky, pripadne na figurine. Meli byste si byt jisti, ze jste schopni osetrit ziveho cloveka - a alespon nektere ukony si na skutecnem cloveku opravdu vyzkouset. A soucasne nechat nekoho jineho aby je vyzkousel na vas (zjistite totiz, ze to neni tak strasny jak si to predstavujete).

Dostal jsem se nahodou s kamaradem na kurz kanylace poradany pro podnikove hasice v jedne firme. Samotny vycvik probihal na modelech, vic osnovy kurzu ani neslibovaly, ale na konci jsme se s kamaradem domluvil, ze "posledni pokus" nebudeme delat na modelu, ale na sobe vzajemne. Kdyz jsme meli hotovo, nabidnul jsem tem hasicum, ze kdokoliv, kdo si to chce zkusit "na zivym", muze na me. Nikdo z nich se nakonec neodhodlal, pres nalehani, ze to je prilezitost, kterou hned tak znovu mit nebudou.

A podobnou zkusenost jsme udelal i jindy. Co ma dotycnej zmaknuty na figurine, neni schopen zopakovat na zivem cloveku. Obvykle slysim "kvuli testu nebudu riskovat, ze nekomu ublizim, ale kdyby o neco opravdu slo, tak ...".

OK - ale meli byste vedet, ze nelzete sami sobe. A pak, i kdyz je model hodne dobry, moje zkusenost je, ze "na zivym" je to stejne jiny.

expres

Příspěvek#2240 » ned 15. říj 2023, 17:49

Osvědčil se mi 3M flastr poloprůhledný co bezvadně drží i v mokru. S toho jsem si mašličku dělal na malou ránu a zdálo se mi v pořádku. Jen to pak strhnout byl krvák, asi jsem uspěchal :)

dan:
No neplánuji nic a však, když to nepůjde jinak, budu s vlkama na nezbytně dlouhou dobu, Než se zas snad budu moc osamostatnit. Ono nechci se nikoho dotknout, ale různé komuny podle mě budou fungovat jen omezeně. Dokud bude jídlo, úroda,klid atd. pak smolík. Když vidím jak se v době blahobytu chovají lidi k sobě teď, nevsadil bych si na posapo fungující scénáře spolupráce. Vždy budete umět víc a mít víc věcí než někdo kolem vás a ten je jednou bude třeba potřebovat...
Všechny možné scénáře stejně stojí za prd.

CzechJoker

Příspěvek#2241 » ned 15. říj 2023, 18:18

Sháněl jsem na zacelení ran chirurgické lepidlo, ale dá se s obtížemi sehnat jenom veterinární. V nouzi by šlo použít i obyčejné. Stapler je dobrá volba, k němu to chce i kleště na odstranění.
Teď pomalu skládám lékárničku do auta, budu tam mít podobných věcí víc.

Héfaistos

Příspěvek#2242 » ned 15. říj 2023, 20:07

CzechJoker píše:Sháněl jsem na zacelení ran chirurgické lepidlo...

Postačí JAKÉKOLIV vteřinové (tj. kyanoakrylátové) lepidlo. Od těch chirurgických se složením z 99% neliší, jen nemají "certifikát".

Mimochodem já se osobně šil 2x, jednou to bylo profi soupravou s chirurgickou jehlou i nití, podruhé z nouze obyčejnou rovnou šicí jehlou a režnou nití. Kupodivu po obou šitích (cca 1,5 cm dlouhé rány) mi zbyly jen velmi slabé, sotva viditelné jizvy (jedna byla na palci nohy a druhá na dlani ruky).

Chce to prostě vhodné lokální anestetikum (není od věci i celkové, což v mém případě byl půlčan vodky) a není to zdaleka taková divočina, jak se může zdát.

;-)

poloventilator

Příspěvek#2243 » ned 15. říj 2023, 20:10

Dej nake linky kde se ty leciva - laboratorni chemikalie daji objednavat.

dan

Příspěvek#2244 » ned 15. říj 2023, 20:22

Tkanove lepidlo pro veterinarni a humanni medicinu se slozenim lisit nebude.
U lepeni "uvnitr" bych byl opatrny, ale to laicky nikdo delat nebude. U lepeni kuze bych se veterinarniho nebal vubec.Ono plati obecne, ze rada pripravku urcenych pro humanni medicinu jsou obtizneji dostupne a navic obvykle drahe, casto ale existuje ekvivaltneni pripravek pro veterinarni medicinu, dostupnejsi a navic i levnejsi. I ta kozni sponkovacka je ve "veterinarnim provedeni" obvykle levnejsi ...

A jda se jit jeste o krok dal. Tkanove lepidlo je kyanoakrylat. Laikum obvykle znamejsi jako "vterinove lepidlo".
U ne-medicinalnich lepidel se neresi mozna pritomnost nezadoucich primesi, ale u lepeni nerozsahlych poraneni kuze bych se toho vubec nebal.

dan

Příspěvek#2245 » ned 15. říj 2023, 20:23

A koukam, ze Hefaistos me predbehnul, mazat to ale uz nebudu. ;-)

Dodavatele chemikalii se v case meni, v cechach je mym oblibencem Dr Hoffmann.

Ale chce to byt opatrny a opravdu si alespon neco malo nastudovat. Muzete si koupit Penicilin. Ale meli byste chapat rozdil mezi G a V penicilinem. I kdyz oboji je bily prasek, ten prvni se neda podavat usty., protoze ho zaludecni kyseliny znici. Muzete si koupit Lidokain - ucinne topicke anestetikum - ale aby to fungovalo, musi byt tato ucinna latka zamichana v mastovem zakladu a vysledek musi mit spravne pH, jinak se to kuzi nevstreba a nema zadny ucinek. Muzete sehnad tetracyklin, je ale dobry vedet, ze na rozdil od jinych antibiotik, tohle se casem rozklada a stava se toxickym. A pri injekcnim podani musi jit do zily, nesmi prijit vedle, protoze v tkanich zpusobi nekrozu.

Proste - neni to zas tak uplne jednoduchy jako zajit do lekarny a vyfasovat tablety ...
.

Sobiho

Příspěvek#2246 » pon 16. říj 2023, 06:24

No musím trochu tady něco uvést na pravou míru, protože některé zákroky jsou jasně určené odborníkům s příslušným vzděláním. Např. ta dekompresní jehla je sice hezká věc, ale aktuálně se spíše lékařsky provádí řez v mezižebří pod rukou, protože dekompresní jehla se během KPR pohybuje a může přestat fungovat i když se to s ní umí. K lepidlům apod. bych byl hodně opatrný v praxi jsem to nikdy neviděl, používáme Urgostripy, popřípadě jiné lehce odstranitelné pomůcky, protože když se pacient dostane k lékaři, ten to zase může otevřít k chirurgickému ošetření.

Jezdím x let výjezd, jednotka předurčená na dopravní nehody (včetně vyprošťování) a First Responder (AED, KPR , NPP) - výpomoc ZZS při akutním ohrožení života a díky dojezdu jsme často na místě první, takže nějaké zkušenosti z úrazů mám (např. ten řez naposledy prováděl lékař z LZS před cca 14dny, po pádu stromu na osobu, kde jsme byli též a přesně o tom jsme se bavili že v urgentní medicíně je zase další posun, a právě ty dekompresní jehla může dělat neplechu) a opravdu tyhle speciální pítchovinky jsou v rukou amatéra či dokonce nezkušeného medika celkem možná pohroma. Takže často zasahujeme ve spolupráci se ZZS a občas když vidím laickou první pomoc, tak je možná lepší, když jí neposkytují. Ano, existují speciální kurzy "první pomoci", ALS, CLS atd. a tam se učí speciální postupy, ale často je učí Ti, kteří se to naučili na tytrubce a nemají s tím zkušenosti. Rozhodně je důležité mít v lékárně věci se kterými umíš a ne teoretické hovadiny.

Nejhorší na tom, když borci se učí zavádět vzduchovod nosem a všelijaké jehly na dekompres a přitom neumí ani pořádně a kvalitně mačkat při KPR. Takže opět a znovu, neřešit nesmyslné hovadiny co pořádně nebudeme umět a radši se zaměřit na věci, které jsou reálně použitelné, tzn. zástavy krvácení, KPR, popáleniny atd. Jinak pokud má člověk truama např ten tenzní pneumotorax, tak ten je opravdu život ohrožující a ikdyž se podaří dekomprese, je nutné řešit to trauma a to je většinou taky pěkný průšvih, který bez lékařského profesionálního ošetření může skončit velmi špatně.

Sobiho

Příspěvek#2247 » pon 16. říj 2023, 06:31

Jinak doporučuji pro NPP alespoň tuto základní dokumentaci:
https://www.hzscr.cz/soubor/neodkladna- ... 8-pdf.aspx

Dokumentace ČRR - České resuscitační rady:
https://www.resuscitace.cz/ke-stazeni

Popřípadě nejvyšší odborný level Guidelines - Evropská resuscitační rada (dokument v CZ):
https://cprguidelines.eu/assets/guideli ... nal-cz.pdf

expres

Příspěvek#2248 » pon 16. říj 2023, 07:45

Presne jak pises. Obcas jsem se nahodne zucastnil nehod pri beznem zivote a co lidi delaji je na povazenou. Napr. se srazenou holcinou autem ji posazovali, pak tahali bokem bezduvodne. Utvorili hloucek nad ni a asi i zdravej clovek by nemel vic kysliku.Samozrejme s 12 lidi vetsi cast hystericka. Hned nekdo tahal vodu a chtel ji dat pit co se "probrala"...A to ze nekdo volal zachranku snad po 5minutach tohodle silenstvi nemluve.Proboha vsichni maji mobil a prvni vec co delam, volam. I drive jsem byl svedkem takoveho chovani. Zvlaste ta hysterie a naprosta nefunkcnost pomoci. Pritom tam byla zdravotni sestra co teda se o neco nejak snazila..
Tim chci rict ze lekarnu mam umernou schopnostem. Coz je prvni pomoc a nedelam si iluze ze bych šil neco ve uvnitr..
Celkove jsem se zameril na co nejlehci bagl a byt schopen zvladat delsi presuny cca 40+km den. Duvod je taky ziti ve meste. Kde v pripade posapo nebudu mit nejmensi sanci. Bez sance udrzet RD.Blok domu okolo neda mnozstvim lidi snad ani jeden panelak 12 patrovej na ktery dohlednu. Jediny co tak presun na venkov do jine nemovitosti. Kde me mozna prijmou mistni diky vybaveni (zbrane na posileni obrany). Coz taky muze krachnout. Tam pak syslim alkohol, leky, tabak na vymeny obchod.
Ovsem jak pisu dokola. Nijak zasadne se nepripravuji. Zadny scenar co jsem promyslel mi nevysel dobre v dlouhodobem pohledu (aspon jednu zimu).

MojeTikka

Příspěvek#2249 » pon 16. říj 2023, 08:14

Ja jsem to pochopil tak, ze se v tomto vlakne jedna o pripravu na extrem, cili volat muzu, ale tak leda z okna, pokud jeste nejake pobliz je. Pokud si mam pomoci sam, pak se hodi fura veci, ktere jinak patri do rukou odborniku.

Stran Lidocainu - da se volne koupit gel s obsahem tusim 2 % Lidocainu, je to v 10ml strikacce pro cevkovani, sterilni. Takze pokud by nekdo musel neco mensiho sam na sobe zasit, tak proc se prolevat alkoholem, kdyz staci namazat a deset sekund pockat.

Sobiho

Příspěvek#2250 » pon 16. říj 2023, 09:54

Jestli jsi takový borec, že umíš používat věci odborníků, včetně všech možných kontraindikací, tak to je super. Vlastně se tedy ptám, proč Ti všichni doktoři tak dlouho studují, dělají si atestace, když je to tak jednoduchý!? Pravidelně chodíme na speciální kurzy, máme reálnou praxi a tohle nepoužíváme, asi jsme neschopní srabi... Inu jdu klukům objednat operační sady, to přece dáme ne, když to zvládnou i borci na internetech na poprvé dle příbalového letáčku!?

Zpět na