Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti
- expres
Příspěvek#2266 » pon 16. říj 2023, 18:45
Ano a zamerne jsem ho vynechal. V tv pekny, ale prislo mi to az prilis slunickovske. Jak energie co mel, zak ze by si ho nikdo nevsimal. Mozna primouhrim obe oci, ale ve velke americe treba..U nas tezko. Plus ten utok na nej? Myslim si ze v posapo prezijou postupem casu jen ti opravdu nejsilnejsi. Coz bude armadni specialove, zasahovka a jim podobni. Hluboce pochybuji ze organizovanou skupinu "veteranu prezivsich" tech nejvetsich masakru premuzes v pocetnim oslabeni se sebelepsi pripravou. Kdyz budes jedina varianta jidla, nikdo nikam neodejde. Nebo jak jsem psal se spoji s ostatnima v okoli a rozeberou te.
Joker
Partyzan u nas tak v jednom, trech max lidech? Ale uzemi u nas na to neni.
S tim klepanim, nevim, nevim.V posapo ti konzervu da malo kdo, spis veme i s botama co se hodej..
Joker
Partyzan u nas tak v jednom, trech max lidech? Ale uzemi u nas na to neni.
S tim klepanim, nevim, nevim.V posapo ti konzervu da malo kdo, spis veme i s botama co se hodej..
- Sobiho
- Sedmej
- expres
Příspěvek#2270 » pon 16. říj 2023, 20:54
Sobiho, nerozumim tvému utoku, ani duvodu, proč se tak čílíš nad diskuzí co ti je vlastně ukradená. Hoď to za hlavu a přečti si raději něco pěkného pro tebe.
Ovšem zpět k tématu. Vzpomněl jsem si na případ jak se potopila ponorka co šla k Titaniku. Plácnu že tam měli vzduch na 48h a bylo jich tam tuším 6 lidí. Když jsem se o tom bavil v práci, cca 6 lidí tak všichni odpověděli logicky že tam nikdo z nich nechtěl být v tu dobu... Ovšem ze všech taky vylezlo, že první co by řešili jak se zbavit "pobíračů" kyslíku okolo. Docela jsem byl překvapen, že to řekl každý s kým se diskutovalo. Možná část to slyšela z dřívějšího rozhovoru, ale ti první ne.
Jak někteří lidi (netvrdím že všichni) uvažují, když jim půjde o život a to v posapo půjde všem, každý den...
Ovšem zpět k tématu. Vzpomněl jsem si na případ jak se potopila ponorka co šla k Titaniku. Plácnu že tam měli vzduch na 48h a bylo jich tam tuším 6 lidí. Když jsem se o tom bavil v práci, cca 6 lidí tak všichni odpověděli logicky že tam nikdo z nich nechtěl být v tu dobu... Ovšem ze všech taky vylezlo, že první co by řešili jak se zbavit "pobíračů" kyslíku okolo. Docela jsem byl překvapen, že to řekl každý s kým se diskutovalo. Možná část to slyšela z dřívějšího rozhovoru, ale ti první ne.
Jak někteří lidi (netvrdím že všichni) uvažují, když jim půjde o život a to v posapo půjde všem, každý den...
- expres
Příspěvek#2271 » pon 16. říj 2023, 21:03
Sedmej píše:Sobiho: Sorry jestli to bylo na mě, já to s tím seriálem myslel spíš jako vtip a reakci na nějaký scénář při kterém by tu někteří užili to o čem píší.Protože něco víc reálného asi v našich končonách nepřijde.
no, věřím že člověk co chystá půl života zemjanky po lesích, zásoby, nouzové možnosti, bude mít reálně nějakou šanci, když se někam kde co má dostane.. Jak dlouho nevím, ale lepší jak ve městě v paneláku

Ničemu takovému život obětovat nebudu, ale rád jsem si o tom přečetl. Ono se hromada věcí hodí i k tomu že bydlení bude odříznuto od světa na pár týdnu, než dorazí pomoc.
- SC1
Příspěvek#2272 » úte 17. říj 2023, 05:52
expres: Při rozvratu společnosti se lidi normálně navzájem sežerou. Toto diskusní vlákno je důkazem. 
Sobiho: Chápu, že profesionálního záchranáře predstava youtubových chirurgů samouků děsí. Ale nechápu, že někoho, kdo tahá zraněné z bouraček, rozhodí pár příspěvků na internetu...

Sobiho: Chápu, že profesionálního záchranáře predstava youtubových chirurgů samouků děsí. Ale nechápu, že někoho, kdo tahá zraněné z bouraček, rozhodí pár příspěvků na internetu...
- GreatLama
Příspěvek#2273 » úte 17. říj 2023, 08:54
dan píše:Dodavatele chemikalii se v case meni, v cechach je mym oblibencem Dr Hoffmann.
Ale chce to byt opatrny a opravdu si alespon neco malo nastudovat. Muzete si koupit Penicilin.
.
Já jsem to řešil tak, že jsem zašel za obvodakem, vysvětlil jsem mu, že chodím na výlety mimo civilizaci a on mi předepsal univerzální antibiotika a ještě mu poradil, kdy a jak je používat.
Kdybych byl odvážnější, tak bych si to nakoupil na sluzebce v Indii, prodej atb tam nereguluji a dá se toho koupit hodně a levně.
- Destructor
- Destructor
Příspěvek#2274 » úte 17. říj 2023, 09:14
Sobiho píše:Opravdu mě děsíte. Zase další důkaz pro povinné psychotesty...
Krásné hodnocení od borců co umí úplný hovno a ví že to zvládnou líp. Tak borci schválně kolik pacientů jste v akutním stavu řešili? Třeba za poslední čtvrtletí? Rád si vyměním reálné zkušenosti.
Tak já jsem řešil tyhle případy a to dělám v IT.
1. Na přírodním koupališti mi nějací kluci požádali o pomoc, že jejich kamarád tak nějak divně skočil do vody a už se dlouho nevynořil.
Hloubka cca 3m a skoro nulová viditelnost.
Skočil jsem do vody a po nějaké době jsem ho našel jak ležel na dně.
Vytáhnul jsme ho ven, otevřel mu zuby (měl epileptický záchvat, tak asi víte co je to za práci) a uvolnil jsem mu dýchací cesty a parkrát jsem do něho dýchnul a pak se sám rozjel.
Zachránil jsem mu život.
2. Opět u vody, nějaký chlap skočil do vody a majznul se při tom do hlavy, zustal ležet na hladině tváří dolu a šel ke dnu.
Opět jsem ho vytáhnul a rozdýchal.
3. Na kolech s rodinou v Břeclavi sedíme u LIdlu a jíme když vidím jak starší paní jde ke koši a strčí tam ruku s odpoadky a pak ruku vytáhne a crčí z ní krev.
V tom koši byla rozbitá láhev a jak tam strčila ruku, tak si přeřízla o ty střepy žíly.
Vypadlo to, že se zachvíli skácí,
Naštěstí vozím v báglu takovou malou lékárničku a mám tam i tlakový obvaz, tak jsem jí to stáhnul a zastavil krvácení a nějaká dobrá duše jí pak odvezla na chirurgii.
Tak že co, ty nafoukanej mudrlante?
- paza
Příspěvek#2275 » úte 17. říj 2023, 09:59
Tady je vidět, jak je život variabilní, mně se za celý, hodně desítek let trvající, život nic podobného nestalo. Ani v mé blízkosti...
Je to jako vždy na každém, je to věc psychózy a jistého "koníčku" - můj soused je posedlý prevencí, pro příklad: zbraně, zásoba střeliva, zásoba potravin, studna a ještě výrobník vody ze vzduchu, kolem domu kvanta dříví, 200 litrové zásobníky na benzin a naftu, elektrocentrála, je zoufalý, že si včas nevybudoval kryt, atd. a docela ho dráždí, že se o to stará a ono se nic neděje. Ne, nebanalizuji to, ale dle mého je třeba to nepřehánět, bude-li fatální mazec, tak je průser a přežije se o pár dní déle a pak se vyleze do zvěrstva a prostředí, které ani dobré vybavení nezlepší a při nějaké menší kalamitě to pomůže a je třeba to nepodcenit, ale žít jen tím je a vidím to, stresující a trochu to snižuje radost z normálního života...
Je to jako vždy na každém, je to věc psychózy a jistého "koníčku" - můj soused je posedlý prevencí, pro příklad: zbraně, zásoba střeliva, zásoba potravin, studna a ještě výrobník vody ze vzduchu, kolem domu kvanta dříví, 200 litrové zásobníky na benzin a naftu, elektrocentrála, je zoufalý, že si včas nevybudoval kryt, atd. a docela ho dráždí, že se o to stará a ono se nic neděje. Ne, nebanalizuji to, ale dle mého je třeba to nepřehánět, bude-li fatální mazec, tak je průser a přežije se o pár dní déle a pak se vyleze do zvěrstva a prostředí, které ani dobré vybavení nezlepší a při nějaké menší kalamitě to pomůže a je třeba to nepodcenit, ale žít jen tím je a vidím to, stresující a trochu to snižuje radost z normálního života...
- MojeTikka
Příspěvek#2276 » úte 17. říj 2023, 11:06
To je, jak v tom starym vtipu. Chlapek sedi na brehu reky kdesi v pralese a mistni mu rikaji "bacha, tamhle leze z vody krokodyl, utec!". On v klidu sedi dal a povida "nojo, jestli je mym osudem byt sezran, tak se to stejne stane". A krokodyl prisel a sezral ho.
- pavelg
Příspěvek#2277 » úte 17. říj 2023, 11:28
Anebo: Dědečku, vylezte z té vody, nachladnete a umřete!
Dědeček vylezl, nachladl - a umřel.
V Japonsku v jednom městě utratili gigantické peníze na hráz proti tsunami. 70 let vyhozené prachy, a ona nakonec přišla, zničila Fukušimu, ale tihle byli v pohodě. Myslím, že do té doby byli zastánci hráze pravidelně na přetřesu kdykoliv chyběly prachy na školu nebo silnice.
Myslím, že ten zmiňovaný soused má to preperství taky jako hobby a beztak se mu za to vysmívají, takže se dá čekat, že se těší, až to přijde a všichni uvidí.
Jenže možná uvidí hlavně on, protože až to přijde, přijdou taky ti lidi a může se ukázat, že měl investovat víc do 7.62 mm než do 200 litrů.
Dědeček vylezl, nachladl - a umřel.
V Japonsku v jednom městě utratili gigantické peníze na hráz proti tsunami. 70 let vyhozené prachy, a ona nakonec přišla, zničila Fukušimu, ale tihle byli v pohodě. Myslím, že do té doby byli zastánci hráze pravidelně na přetřesu kdykoliv chyběly prachy na školu nebo silnice.
Myslím, že ten zmiňovaný soused má to preperství taky jako hobby a beztak se mu za to vysmívají, takže se dá čekat, že se těší, až to přijde a všichni uvidí.
Jenže možná uvidí hlavně on, protože až to přijde, přijdou taky ti lidi a může se ukázat, že měl investovat víc do 7.62 mm než do 200 litrů.
- dan
Příspěvek#2278 » úte 17. říj 2023, 11:44
expres píše:Sobiho, nerozumim tvému utoku
To je rozladeni, ktere u profesionalu vidam casto. Jak si nejakej blbej civil muze myslet, ze dokaze nekomu pomoct, kdyz zachrane lidskych zivotu nevenuje kazdy svuj den, tak jako ja. Ale na otazku, co teda delat v situaci, kdy nelze doufat, ze se nekdo lepsi objevi uz vetsinou zadnou odpoved nemaji. I Sobi se tu te prime otazce vyhnul ...
To je i bolest mnoha zdravotnich kurzu, a obzvlaste tech, ktere vedou lekari. Lektor sice predvadi nejaky postupy, ale soucasne vsem neustale dava najevo "hlavne se do niceho moc nepoustejte a pokejte, az projete nekdo, kdo ho, na rozdil od vas, nezabije". A misto prvni pomoci v zivot ohrozujicich stavech se radeji vetsinu casu venuji lepeni naplasti a osetrovani vosich bodnuti. No, a pak chtejte od cloveka, kterymu "profesionalove" neustale skryte i zcela zjevne vtloukaji do hlavy "jestli se na nej odvazis sahnout, tak ho, ty debilni frajere, zabijes" aby sel a nekomu, kdo to opravdu potrebuje, pomohl.
Dokud civilizace nepadne je zlatym gralem prvni pomoci umet telefonovat, zastavit masivni krvaceni, zpruchodnit dychaci cesty a pokud spontanne nedycha tak KPR Na zbytek vetsinou ani nebudete mit cas, protoze mezitim prijedou. Po padu civilizace bude "umeni KPR" celkem k nicemu. Pripadu, kdy se nekdo, kdo potreboval KPR (nemluvim o jednom-dvema vdechach "na rozdejchani") dokazal zotavit sam bez dalsi lekarske pomoci je pomerne malo. Po rozpadu civilizace, kdy lekarska pece neni nedostupna pacient je pacient, ktery potrebuje KPR s vysokou pravdepodobnosti tak jako tak mrtvy a je potreba se rozhodnout, jestli na tenhle pokus mam cas, silu a prostredky. Po rozpadu to bdue o tom, ze ten, kdo se rozhodne druhemu pomoct, udela to nejlepsi co umi - a bud' to vyjde, nebo ne. Rozumnym cilem pro preziti po rozvratu spolecnosti je tedy pochopit zakladni principy - tak moc, jak to jen clovek zvladne a dokaze, v case, ktery na to muze venovat. A ze nema v hlave vsechny mozne lekove interakce a predevsim neni zdaleka vzdy schopen stanovit spravnou diagnozu ? Porad bude neskonale uzitenejsi, nez profesional, kterej bude jen lepit naplasti, perfektne delat KPR, ale na cokoli jinyho bude rikat "na to ja nemam atestaci".
Jsem se nejak rozohnil. A vubec - rozpad uz zapocal. Soucasna dostupnost lekarske pece je takova, ze uz ted je pro ne nezridka snazsi akutni problem vyresit u sve veterinarky a beznejsi veci, jako treba mensi siti kuze, se proste naucit sam ;-)
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#2279 » úte 17. říj 2023, 12:56
Sobiho chápu a na zdravotnickém kurzu, na kterém jsem byl minulý měsíc a který byl v režii profesinálních záchranářů (2 kusy) a lékaře (1 kus), nic takového, co popisuješ nebylo. Naopak, velmi cíleně nás povzbuzovali, abychom se nebáli s tím, že i zákroky, při kterých dojde k porušení integrity kůže (typicky tPNO), jsou kryté paragrafem o krajní nouzi. Zvlášť když jde o minuty. Na druhou stranu, pro uklidnění Sobiho (
), tyto zákroky jsou velmi, ale opravdu velmi ojedinělé (běžný PNO pacient udýchá, rizikový tPNO nemá šanci) a v algoritmu XABC (nebo MARCH, jak kdo chce) se budeme víc věnovat zástavě masivního krvácení (tlakový obvaz, turniket, pakování), zprůchodnění dýchacích cest a v případě nutnosti KPR. Pokud bude čas, tak aplikace termofólie, krčního límce a pánevní dlahy + znehybnění kloubů dolních končetin (+ neustálá kontrola obvazů, turniketů...).
V ideálním případě už v tomto okamžiku přijíždí rychlá a nešťastníka si přebere. Pokud ale nastane problém (kalamita, sanitka se otočí přes budku, vrtule nepřiletí apod.), jste na to sami na podstatně delší dobu.
Takže bych asi doporučil vyměnit lektora
Všem ostatním doporučím skripta MO pro CLS, kde je vše pěkně popsané i s obrázky, zejména pro CUF.

V ideálním případě už v tomto okamžiku přijíždí rychlá a nešťastníka si přebere. Pokud ale nastane problém (kalamita, sanitka se otočí přes budku, vrtule nepřiletí apod.), jste na to sami na podstatně delší dobu.
Takže bych asi doporučil vyměnit lektora

Všem ostatním doporučím skripta MO pro CLS, kde je vše pěkně popsané i s obrázky, zejména pro CUF.
- ren
Příspěvek#2280 » úte 17. říj 2023, 12:57
@Sobiho, doporučuji návštěvu dobrého psychiatra, třeba se to dá ještě zachránit...
@GreatLama, pro atb nemusíš jezdit až do Indie, na dovolené v Albánii jsem čuměl v lékárně jako puk, prodají všechno a za dobré ceny.
No a k tématu, nedávno jsem četl nějaký rozhovor s Davidem Bohbotem kde řekl, že s ohledem na konflikt na Ukrajině, rostoucí napětí na Tchaj-wanu a situaci v Izraeli, je třetí světová válka očekávatelná. Pokud by tomu bylo tak, pro nás Pražáky a blízké okolí stačí jako výbava jedna pistole a jeden náboj, pro jistotu možná dva, aby ten kdo přežije jaderný výbuch si mohl, až z něj začne opadávat maso, prostřelit hlavu.
@GreatLama, pro atb nemusíš jezdit až do Indie, na dovolené v Albánii jsem čuměl v lékárně jako puk, prodají všechno a za dobré ceny.
No a k tématu, nedávno jsem četl nějaký rozhovor s Davidem Bohbotem kde řekl, že s ohledem na konflikt na Ukrajině, rostoucí napětí na Tchaj-wanu a situaci v Izraeli, je třetí světová válka očekávatelná. Pokud by tomu bylo tak, pro nás Pražáky a blízké okolí stačí jako výbava jedna pistole a jeden náboj, pro jistotu možná dva, aby ten kdo přežije jaderný výbuch si mohl, až z něj začne opadávat maso, prostřelit hlavu.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí