Nutná obrana, krajní nouze...
- kolombo
Příspěvek#1456 » stř 18. říj 2023, 16:08
Tady máte jednoho, který sice nevystřelil, ale zbraň ukázal. Nic nehlásil, protože to není povinnost.
https://zbrojnice.com/2023/10/17/monitoring-nutne-obrany-22-stare-mesto-2021-pohruzka-uziti-zbrane-vuci-agresivnimu-ridici-putativni-obrana-primo-hrozici-utok/?fbclid=IwAR0JDL4HZ99e8E3HqKjKn_pAhNTFoTvCHrBXIFKXCvEnzGrrYhD2oM-MZUU
https://zbrojnice.com/2023/10/17/monitoring-nutne-obrany-22-stare-mesto-2021-pohruzka-uziti-zbrane-vuci-agresivnimu-ridici-putativni-obrana-primo-hrozici-utok/?fbclid=IwAR0JDL4HZ99e8E3HqKjKn_pAhNTFoTvCHrBXIFKXCvEnzGrrYhD2oM-MZUU
- Sobiho
Příspěvek#1457 » čtv 19. říj 2023, 06:32
...a stejně se z toho dostal!
Ne, teď vážně, určitě je lepší to oznámit a to zejména v tomto či obdobném případě. Tady je opravdu důležité, že měl dobrého právníka Mgr. Miloslava Jančíka, protože to mohlo skončit opačně, naštěstí je dostal na vzdálenosti vozidel a vytaženém okénku obránce. Na druhou stranu by mě zajímala trestní odpovědnost útočníků.
Ne, teď vážně, určitě je lepší to oznámit a to zejména v tomto či obdobném případě. Tady je opravdu důležité, že měl dobrého právníka Mgr. Miloslava Jančíka, protože to mohlo skončit opačně, naštěstí je dostal na vzdálenosti vozidel a vytaženém okénku obránce. Na druhou stranu by mě zajímala trestní odpovědnost útočníků.
- Sobiho
- JirkaCV
- kolombo
Příspěvek#1461 » čtv 19. říj 2023, 08:13
Především je otázka, jestli někdo, kdo pořádá takovéto honičky městem je způsobilý řídit motorové vozidlo. Když už u toho byl právník, tak mohli zvážit i protiakci.
Ale já chtěl zdůraznit to, že kdyby zároveň s taháním zbraně vytočil 158, situace by vypadala určitě jinak.
Ale já chtěl zdůraznit to, že kdyby zároveň s taháním zbraně vytočil 158, situace by vypadala určitě jinak.
- MojeTikka
- Sobiho
Příspěvek#1467 » čtv 19. říj 2023, 10:49
To určitě, ale to operační musí vyhodnotit a prvosled či zásahovka musí postupovat rozumně, a to asi bylo i zde. To že tam šli se zbraněmi je naprosto logické. Na druhou stranu by pak měl nést odpovědnost i oznamovatel, pokud v tom byl úmysl tedy vědomě nahlášená nepravda.
Než tam vlítnou, tak rozhodně zabezpečí prostor a osobu dle zákona vyzvou a zde jim v klidu otevřel a uposlechl, vydal zbraně a spolupracoval. Pokud by se to stalo mne klidně bych jim také otevřel, a když bych šel na zem, vůbec bych jim to nedával za zlé, ale následně bych se právně bránil a podnikl právní kroky vůči oznamovateli, nikoliv vůči PČR, která podle mne reagovala velmi správně. Oni jsou to také lidé, také mají rodiny a také se chtějí dostat domu živí a nikdy neví na co jedou, jestli to fakt není nějaká fetka nebo recidíva s mařenou, kterým je vše jedno a fakt by to zmáčkli i přes dveře.
Než tam vlítnou, tak rozhodně zabezpečí prostor a osobu dle zákona vyzvou a zde jim v klidu otevřel a uposlechl, vydal zbraně a spolupracoval. Pokud by se to stalo mne klidně bych jim také otevřel, a když bych šel na zem, vůbec bych jim to nedával za zlé, ale následně bych se právně bránil a podnikl právní kroky vůči oznamovateli, nikoliv vůči PČR, která podle mne reagovala velmi správně. Oni jsou to také lidé, také mají rodiny a také se chtějí dostat domu živí a nikdy neví na co jedou, jestli to fakt není nějaká fetka nebo recidíva s mařenou, kterým je vše jedno a fakt by to zmáčkli i přes dveře.
- em488
Příspěvek#1468 » čtv 19. říj 2023, 12:09
Což byla obrovská chyba dotyčného obránce. Měl vyťukat 158 a oznámit svou verzi té události. Když to neudělal, měli četníci (logicky) podezření, že obránce něco tají, když sám nezavolal. Museli tak počítat s tím, že mával nelegální zbraní, že může být pod vlivem, že se vyhýbá soudu/base... těch možností je přibližně milión. Já bych jako polda na takovéhle oznámení šel pod zbraní nejspíš taky.
Proto říkám - když už jste byli na útočníka nuceni tahat kvér z pouzdra a nebezpečí pominulo, pro své dobro volejte IHNED 158mu. Pak je to riziko, že vám krajská zásahovka vyvalí dveře, vysklí všechna okna a (nedejbože) zastřelí pejska, mnohem, mnohem nižší.
Proto říkám - když už jste byli na útočníka nuceni tahat kvér z pouzdra a nebezpečí pominulo, pro své dobro volejte IHNED 158mu. Pak je to riziko, že vám krajská zásahovka vyvalí dveře, vysklí všechna okna a (nedejbože) zastřelí pejska, mnohem, mnohem nižší.
- MojeTikka
Příspěvek#1469 » čtv 19. říj 2023, 22:15
Jenze ty nevis, jestli ten druhej volal PCR. Pokud vidis, ze ano, pak jasne, brnknes taky. Ale zase pokud zavolas jako jedinej, pak celkem zbytecne stravis par hodin vypravenim svoji verze do protokolu.
Rozhodne si nemyslim, ze zasahovka udela prepad baraku ve stylu U.S. akcnaku, pokud nema info, ze jede na proflaknutou adresu, kde nema smysl slusne zazvonit a nejprve komunikovat pres dvere. Zase tak uplne tupy mozky bych z nich nedelal.
Rozhodne si nemyslim, ze zasahovka udela prepad baraku ve stylu U.S. akcnaku, pokud nema info, ze jede na proflaknutou adresu, kde nema smysl slusne zazvonit a nejprve komunikovat pres dvere. Zase tak uplne tupy mozky bych z nich nedelal.
- Brigadier
Příspěvek#1470 » pát 20. říj 2023, 01:17
Kdysi dávno se mi v noci vlámal indočech do zajištěnýho vlaku, na kterým jsem trávil odpočinek mezi posledním večerním a prvním ranním vlakem. Chlap byl o hlavu vyšší a o půl metru širší v ramenech. Když jsem šel zjistit, co se ve vlaku děje, vyběhl na mě. Řvaní na celé nádraží, ať stojí, nepomáhalo. Pomohla až namířená zbraň. Otočil se, utekl. Okamžitě jsem volal PČR a popsal situaci - "pokud nemáte škodu na vlaku, nepřijdeme." Stejně jsem s PČR dopadl po šichtě, když jsem to chtěl na oddělení sepsat. Vypoklonkovali mě ven.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí