Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

Carloss

Příspěvek#841 » úte 19. pro 2023, 15:49

Problémem je zásadní předpoklad o funkčnosti online systému. A tenhle předpoklad je implicitně chybný. Nikdo neříká, že to online nemůže fungovat. Může. Zásadní je slovo MŮŽE. Ale taky nemusí. A tady je zakopanej pes. Já už po několikáté opakuji, že elektronizace by měla být nástavba na funkčním SPOLEHLIVÉM ověřeném ofline systému. Zjednodušení je super. Ale nikoli na úkor spolehlivosti.
Mimochodem... jak se uchovávají data nejdéle? Vytesáním do kamene, kdyby to někoho zajímalo. Jak zvyšujeme hustotu záznamu a množství informací, tak snižujeme trvanlivost a spolehlivost uchovávání a práce s daty. Udělejte to online a jsme totálně v háji.

cipis

Příspěvek#842 » úte 19. pro 2023, 15:56

Když nebudeš online, tak si ani nenakoupíš v obchodě. A je jedno, že budeš mít v peněžence peníze. Prostě nenakoupíš. Stačí vypnutá elektřina. No, a děje se něco?
Kdo bude chtít po staru, tak holt si dá dostaveníčko na pčr, tak, jak kdysi auta.
Offline už není ani ta kontrola hlídkou na silnici. Když jsou offline, tak ani nestaví. A určitě nestaví tam, kde není signál.
Jak psal kolega, jsme v trochu jiném století.

ZP platí 10 let, za tu dobu dávno neplatí fotka držitele. Jakákoliv kartička je jen falešný pocit. Dokud tam nebude biometrie a online přístup, není žádná jistota, o které si falešně myslíš, že ji máš s kartičkou.

pavelg

Příspěvek#843 » úte 19. pro 2023, 16:03

Ještě takový scénář pro Destructora - my si naklikáme v appce online převod včetně potvrzení. A já pak tomu člověku řeknu, že už jsem zbraň přece předal Destructorovi. Dokonce mi to potvrdil.

mbem

Příspěvek#844 » úte 19. pro 2023, 16:12

pavelg píše:Tys nikdy neviděl bankovky nebo peníze? Ty jsou mnohem starší než bankovní převody.

To vlastně není moc pravda. Vyvíjelo se to dosti provázaně. Třeba taková suftaja je považována spíše za prapředchůdce dnešních bankovních převodů, ve své fyzické podobě možná šeku, než bankovky, které se v podobě, jak je známe dnes, začaly objevovat až v odbobí renesance.

pavelg

Příspěvek#845 » úte 19. pro 2023, 16:14

Zrovna včera manželka kupovala online jízdenku a nějak se to kouslo, takže nevěděla, jestli je to koupné nebo není. Mohla buď operaci zopakovat a mít třeba jízdenky dvě, nebo dvě kousnuté akce. Ale taky šlo jít do autobudu a postaru vytáhnout peníze. V podstatě nic strašného, jen nepříjemnost, max. pár stovek v ohrožení.
Když se appka zamotá u převodu zbraně, může to být veselejší. Kdo si ji má fyzicky ponechat? V které fázi pro uživatele je transakce provedená? Můžeme rozbitou transakci dokončit po výpadku vždy nebo jen někdy? Bude potřeba součinnost obou stran? Bude možné to vynutit nebo nějak administrativně vyřešit na policii?

Carloss

Příspěvek#846 » úte 19. pro 2023, 16:21

cipis píše:Když nebudeš online, tak si ani nenakoupíš v obchodě. A je jedno, že budeš mít v peněžence peníze. Prostě nenakoupíš. Stačí vypnutá elektřina. No, a děje se něco?
Kdo bude chtít po staru, tak holt si dá dostaveníčko na pčr, tak, jak kdysi auta.
Offline už není ani ta kontrola hlídkou na silnici. Když jsou offline, tak ani nestaví. A určitě nestaví tam, kde není signál.
Jak psal kolega, jsme v trochu jiném století.

ZP platí 10 let, za tu dobu dávno neplatí fotka držitele. Jakákoliv kartička je jen falešný pocit. Dokud tam nebude biometrie a online přístup, není žádná jistota, o které si falešně myslíš, že ji máš s kartičkou.

To není tak docela pravda. Stačí najít obchod, co umí i ofline. A to, že to některý neuměj, neznamená, že to nesměj dělat jiný. Když na to přijde, přejít na ofline pro obchody není zase takovej probém.

A kdo chce mít možnost volby a mít MOŽNOST být nezávislý, neřku-li fungovat když systémy selžou... jako že selžou, to totiž nen otázka jestli, ale kdy a jak moc, tak takovej člověk má pak dělat co? Umřít?? Takhle si to představuješ?

pavelg

Příspěvek#847 » úte 19. pro 2023, 16:24

mbem píše:
pavelg píše:Tys nikdy neviděl bankovky nebo peníze? Ty jsou mnohem starší než bankovní převody.

To vlastně není moc pravda. Vyvíjelo se to dosti provázaně. Třeba taková suftaja je považována spíše za prapředchůdce dnešních bankovních převodů, ve své fyzické podobě možná šeku, než bankovky, které se v podobě, jak je známe dnes, začaly objevovat až v odbobí renesance.

Samozřejmě, že peníze jsou starší koncept, než banky. První bezhotovostní styk byl asi formou dlužního úpisu a konec konců první bankovky měly taky přesmě tento význam. Zavazovaly banku vyplatit určenou hodnotu ve zlatě/stříbře .. prostě penězích.
A lidi pak používali dlužní úpisy spolehlivých subjektů jako platidlo druhé úrovně (poukázku na peníze, o kterých věřili, že je dlužník má)

Carloss

Příspěvek#848 » úte 19. pro 2023, 16:30

Mě by zajímalo, co nejzarytějším zastáncům digitalicace natolik vadí na pouhé existenci něčeho ofline, spolehlivého a jednoduchého. Já jsem taky zastánce digitalizace a technologií. Mám ledasco online. Ale... ALE...!! Obrovské ALE!! Vždy pro mě MUSÍ existovat alternativa, která bude funkční i bez jakékoli technologii závislé na energii. Vsadím se, že ti nejzarytější odpůrci ofline technologií jsou ti, co se nejvíce chystají na apokalypsu budováním materiálních a potravinových zásob a kopáním protiatomových krytů.

pavelg

Příspěvek#849 » úte 19. pro 2023, 16:44

Podle mě je to takový ten naivní aktivismus, vycházející z fascinace tím, že v hospodě zaplatili kartou a koupili si online trenky.

Některé transakce jsou prostě zákonem upravené a bude potřeba brát v potaz víc hazardních stavů. Nepůjde jen o to, jestli přijde někdo o pár stovek za storno nebo se to zahrne do polatků.

U zbraní bude asi vždycky nezbytné
1. identifikovat fyzicky obě osoby
2. identifikovat fyzicky zbraň
3. provést převod z hlediska účastníků s prioritou právní jistoty. Já se radši smířím s vypsáním pár údajů na papír oproti pošmatlání na displeji, když budu mít jistotu, že se nedostanu do hazardního stavu.
Časem se určitě mechanismy a algoritmy vyladí.
4. na policii zbraň registrovat.. oni opět fyzicky identifkují vlastníka i zbraň

Z těch 4 bodů se pomocí online dá jeden zjednodušit na pár kliků. Zbytek zůstává v lepším případě jak byl a i ten zjednodušený přináši rizika a nejistoty, zejména v počátcích.

Ta míra fascinace a aktivismu nemá vůbec reálné opodstatnění.

cipis

Příspěvek#850 » úte 19. pro 2023, 16:50

To spíš ta fascinace a totální víra v pravost deset let starých kartiček nemá žádné opodstatnění ...
Já bych byl ještě přísnější. Nechceš online/chytrý telefon? Tak běž do prodejny (za nějakou úplatu) nebo na policajty (dojeď a počkej si).

Carloss

Příspěvek#851 » úte 19. pro 2023, 17:08

Nejde o totální víru... Jde o přiměřenou víru. Tu mám v hůře padělatelnou kartičku větší, nikoli bezmeznou, než vůči cáru papíru, nebo "obrázku" v mobilu. Pokud to nemohu on.line ověřit, už o tom ani nepřemýšlím. A proč bych měl paltit za to, že nemám chytrý telefon?? Co to je za totalitní názor??

Carloss

Příspěvek#852 » úte 19. pro 2023, 17:10

PavleG, sice máš v zásadě pravdu, ale není to odpověď na moji otázku, proč ti urputní zastánci tolik brojí proti pouhé existenci, možnosti... funkčního, přiměřeně spolehlivějšího dostupného, nezávislého ofline systému.

cipis

Příspěvek#853 » úte 19. pro 2023, 17:12

Jaký totalitní názor? Jdeš k obchodníkovi a požaduješ nějakou službu, tak je snad normální za ni i zaplatit. Pokud to chceš bezplatně, tak si zajdeš na policajty.
Ale jestli ti policajti budou offline, tak stejně nic nepořídíš.

A od kdy je výpis z Czechpointu cár papíru? Takže i to, co neseš od doktora, je cár papíru? Nebo někam jinam, když chtějí třeba výpis z rejstříku, tak je cár papíru? I ta zalaminovaná kartička je cár papíru, platná akorát, když je ještě teplá z laminovačky.

Carloss

Příspěvek#854 » úte 19. pro 2023, 17:18

Pozor. Za služby policie platím v daních a při správních úkonech. To, že neám mobil a mám něco platit už je mimo, protože tím po mě stát chce, abych mobil měl. To bychom mohli daněš rovnou zrušit a vše bychom mohli pratit rovnou a ze státu by se stala korporace. To nejspíš nechceme. Stát je tu aby poskytoval službu občanům, nevydělával na tom, že někdo nemá mobil. Papírů z CP se dá nadělat... krom toho zase za peníze. Kartičku mám jednu a vydrží. Nebo uděláš cár papíru s platností 5 let? To je totéž, jako kartička, jen to fyzicky vydrží tak týden, tak proč nenechat stávající kartičky? A papírek od dochtora... to je věcí mezo policií a dochtorama. Já jako osoba v tom vlastně nehraju žádnou roli. Oproti prokazování oprávnění. A policajti nejsou jediní, s kým mohu mít tu potřebu oprávněnost prokazovat.

cipis

Příspěvek#855 » úte 19. pro 2023, 17:31

Ale toho obchodníka, co ti zprostředkuje prodej, tak z daní neplatíš. Asi by to chtělo mrknout, co jsem tam psal.
Z czechpointu si ten papír taky zalaminuješ a vydrží.
Jako kupující vůbec nepotřebuješ zkoumat oprávnění, stejně tak i opačně. Jednáš v dobré víře.

No a pro ty úplně paranoidní bude nejlepší, když se soukromé převody úplně zruší a bude to muset jít přes licencovaného obchodníka/zprostředkovatele. To pak mohou být kartičkáři úplně v klidu. Bude za to ručit onen obchodník/zprostředkovatel.

Zpět na