Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

cipis

Příspěvek#871 » stř 20. pro 2023, 11:44

Není to něco jako potrefená husa se ozvala? Mám v citaci tebe?

Ale teď reaguji na tebe, protože si těžce protiřečíš. Vytištěný papír z Czechpointu není cár papíru, je to naprosto normální, platná, konverze el. do papíru.
A ona kontrola v CRZ, jak asi něco zkontroluješ, když je CRZ online? Když obchodníkovi nepojede internet, tak ti nic neprodá. Když online neuvidí, že máš v CRZ nákupko, tak ikdyž budeš mít tunu papírů a kartiček, tak ti nic neprodá. Když mu nepojede internet a přístup do CRZ, tak si obchodník nic nezkontroluje, i když mu ukážeš ještě teplou novou kartičku.
Ten stav, kterého se evidentně bojíš jak malá holka, tak tu dávno máme. Já, na rozdíl od tebe, nemám potřebu nakupovat nebo prodávat někde na posedu uprostřed lesa nebo čtyři patra pod zemí, kde není signál. A rozhodně nemám problém s tím, že nějaký převod či kontrolu udělám tam, kde signál je. Stejně tak se do žádných operací nebudu pouštět tam, kde si nemůžu zavolat pomoc.

Carloss píše:Nikdo neřekl, že je to "beton jistota"!! Nepodsouvej něco, co není pravda. Spíš bych řekl... NELŽI. Nikdo nic takovýho neřekl. Já třeba už několikrát napsal, že to je větší jistota, než cár papíru. Ušmudlanou kartičku máš možná ty. Já, ač ZP i PZ nosím permanentně jej mám skoro jako nový. I při platnosti deset let. Tak nemel blbosti.
Datové schránky s tím vůbec nesouvisej. Ty dokonce platnost maj. Ale z toho vytištěnej papír není víc než cár papíru. Prostě proto, že takovej ti nadělám a minutu kýbl nerozpoznatelnejch i bez datovek. Proč to asi obchodníci kontrolujou v CRZ? Proč asi kontrolujou, jestli máš ZP? Slepá důvěra v elektronické systémy, které zmáčkutím vypínače přestanou fungovat, je opravdu do nebe volající poukázka na zhynutí civilizace. Nebo přinejmenším pozvánka k tomu, aby nás nějaký pronárod z východu rozmetal. Prostě proto, že se v případě sebemenšího průšvihu bez mobilu ani neuprdnem. A to mi přijde jako naprostá zbytečnost.

Destructor

Příspěvek#872 » stř 20. pro 2023, 11:52

Vy se tady motáte v kruhu jako Maďar v kukuřici a dneska se schválilo toto.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sena ... domaci_kop

A teď tady mudrujte.

cipis

Příspěvek#873 » stř 20. pro 2023, 12:01

Však na to se těším, až to budu moci, včetně řidičáku, vyházet z peněženky ;-)

Ale stopro se tu kolegové ozvou, že to není povinné bla bla bla :)

Carloss

Příspěvek#874 » stř 20. pro 2023, 12:04

Nejen, že to není poviné,ale dokonce se ani kartičky nerušej. A o to jde.

dan

Příspěvek#875 » stř 20. pro 2023, 12:20

pavelg píše:Já vycházím z toho, že občan s ZP je oprávněná osoba k nakládání se zbraněmi plus nějaké další věci. Beru tedy jako velký rozdíl, jestli na střelnici přijde člověk se ZP nebo člověk bez něj, tedy kdyby tam byl v zásadě volný přístup, jen na občanku.
Aha. to jsem to spatne pochpopil. Ja myslel, ze ti jde o realnou bezpecnost, zatimco ty resis "pravni stav". Na nem se toho zmeni minimum. I dneska je vstup na strelnici mozny "jen na obcanku", na tom se nic nezmeni. I dneska musis kazdeho strelce identifikovat a zapsat do knihy, a ani na tom se nic nezmeni. Ubude ti jen povinost zkontrolovat mu ZP a PZ a ubude tedy riziko, ze budes sancionovan za nesplneni povinnosti, protoze ta povinnost uz nebude.

Z hlediska realne bezpecnosti ma kontrola ZP (o PZ ani nemluve) je minimalni informacni hodnotu.

No a co se toho zbytku tyce, tam uz jsme si asi rekli vsechno a zjevne dal setrvavame kazdy na svem. Ja jsem rpesvedceny, ze ze soucasnych moznosti jak plnit sve povinnosti / realizovat sva prava neubyva zadna (jen nekdy se nepodstatnym zpusobem meni presna procedura) a pribyly nove moznosti, ktere kazdy muze, ale vubec nemusi, vyuzivat (mluvim o soukromych drzitelich, u ZL1 firem ke zmenam dochazi). No a ty mas na tuhle vec jiny nazor. Bohuzel se mi nepodarilo dobrat se jasne odpovedi, jakou konkretni povinnost napriste nepujde splnit bez digitalnich prostredku. Dalsi opakovani stejnych argumentu nas uz tezko nekam neposune.

Carloss píše:dokonce se ani kartičky nerušej. A o to jde.
Ani tady ne. Karticky se jen nahrazuji (jednu nahradi jina) a u papiru jakbysmet (jeden nahradi jiny).

cipis

Příspěvek#876 » stř 20. pro 2023, 12:28

Vidíš, to jsem zapomněl zmínit, že tuna zbraní může být i na "občanku", a to včetně 8x57 ... Jak pak má chudák majitel takovému správci "prokázat" ...

Ale jinak máš pravdu, tahle debata je už jen ztráta času.

Carloss

Příspěvek#877 » stř 20. pro 2023, 12:44

dan píše:
pavelg píše:Já vycházím z toho, že občan s ZP je oprávněná osoba k nakládání se zbraněmi plus nějaké další věci. Beru tedy jako velký rozdíl, jestli na střelnici přijde člověk se ZP nebo člověk bez něj, tedy kdyby tam byl v zásadě volný přístup, jen na občanku.
Aha. to jsem to spatne pochpopil. Ja myslel, ze ti jde o realnou bezpecnost, zatimco ty resis "pravni stav". Na nem se toho zmeni minimum. I dneska je vstup na strelnici mozny "jen na obcanku", na tom se nic nezmeni. I dneska musis kazdeho strelce identifikovat a zapsat do knihy, a ani na tom se nic nezmeni. Ubude ti jen povinost zkontrolovat mu ZP a PZ a ubude tedy riziko, ze budes sancionovan za nesplneni povinnosti, protoze ta povinnost uz nebude.

Z hlediska realne bezpecnosti ma kontrola ZP (o PZ ani nemluve) je minimalni informacni hodnotu.

No a co se toho zbytku tyce, tam uz jsme si asi rekli vsechno a zjevne dal setrvavame kazdy na svem. Ja jsem rpesvedceny, ze ze soucasnych moznosti jak plnit sve povinnosti / realizovat sva prava neubyva zadna (jen nekdy se nepodstatnym zpusobem meni presna procedura) a pribyly nove moznosti, ktere kazdy muze, ale vubec nemusi, vyuzivat (mluvim o soukromych drzitelich, u ZL1 firem ke zmenam dochazi). No a ty mas na tuhle vec jiny nazor. Bohuzel se mi nepodarilo dobrat se jasne odpovedi, jakou konkretni povinnost napriste nepujde splnit bez digitalnich prostredku. Dalsi opakovani stejnych argumentu nas uz tezko nekam neposune.

Carloss píše:dokonce se ani kartičky nerušej. A o to jde.
Ani tady ne. Karticky se jen nahrazuji (jednu nahradi jina) a u papiru jakbysmet (jeden nahradi jiny).

Přečti si to od začátku. Tady se mluví o úplném zrušení fyzických dokladů a pro případ potřeby si můžeš vyřídit cár papíru, kterej ti vyjede každej trouba, pro Cipise, zdaleka ne jen na CP. Pořád prose nechápu, co proti kartičkám, ať se jim říká jak chce, vůbec máte. Odevzdejte své životy klidně do spáru virtuálního světa, ale nechte ostatní žít normálně, jako lidi.

pavelg

Příspěvek#878 » stř 20. pro 2023, 13:03

Destructor píše:Vy se tady motáte v kruhu jako Maďar v kukuřici a dneska se schválilo toto.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sena ... domaci_kop

A teď tady mudrujte.

Tam je "budou moci" a není tam "OP se ruší, můžete si požádat o výpis na čekpointu"

pavelg

Příspěvek#879 » stř 20. pro 2023, 13:07

dan: já si opravdu nemyslím, že by např. moje žena moha přijít bez ZP na střelnici, oni si ji jen zapsali a ona mohla sama na střeliště.
Já jsem si dodnes myslel, že lidi bez ZP dnes správce nesmí samostatně pouštět, musejí být pod dohledem někoho se ZP.

Nebo skutečně zákon DNES umožňuje prostě komukoliv z ulice si zaplatit stav, nechat se zapsat do knihy a jít tam, případně si střílet tím, co si zrovna přinese?

a ten "zbytek" .. no očividně kdybys byl ochoten jít k meritu věci, zjistil bys, že se mýlíš. Možná jsi to zjistil, tak ukončuješ debatu. To bývá častý přístup.
Abych to upřesnil:
Já neříkám, že mi online varianta (ta, která neexistuje, ale předpokládejme, že bude a bude dělat to, co má) neumožní naplnit požadavky zákona.
Já jen říkám, že z toho řetězce:
1. fyzická identifikace kupce a prodejce
2. kontrola jejich oprávnění
3. fyzická identifikace zbraně
4. ověření vlastnictví zbraně
5. provedení převodu v systému
6. provedení převodu fyzicky
7. registgrace u policie

nám online metoda řeší body 2,4,5 a to ještě se specifickým rizikem, že transakce může uváznout v nedefinovaném bodě. To se bude muset "nějak" řešit. Můžeme samozřejmě zaspekulovat jak.

Piggy

Příspěvek#880 » stř 20. pro 2023, 13:40

Já bych byl také pro zachování kartiček.
Nicméně bod 1 řeší aplikace "OP v mobilu".
Bod 3 se řeší stejně jako dnes - kouknu na zbraň, najdu číslo.
Bod 6 se řeší stejně jako dnes - z ruky do ruky.
Bod 7 se řeší bez papírových šediváků, kontrola zbraně na OSZBM nejspíš stejně jako dnes.
Za předpokladu funkce systému je vše stejné nebo jednodušší než dnes.
Při výpadku systému něco půjde hůř nebo vůbec.

Destructor

Příspěvek#881 » stř 20. pro 2023, 13:44

Promiň pavleG, ale ty víš o digitalizaci a elektronické komunikaci úplně kulové a nemá smysl se myslím s tebou dál bavit.

Co píšeš jsou krávoviny, prameníci z první věty.

pavelg

Příspěvek#882 » stř 20. pro 2023, 13:54

Přesně tak. // to bylo na Piggyho

Ale ona i ta appka OP v mobilu bude v podstatě elektronickou simulací občanky. Bude tam muset být něco, podle čeho poznáme, že jde o člověka před námi. Asi fotka obličeje. Možná v budoucnu si necháte nastřelit čip, tak pak vás budeme scanovat.

Je velká škoda, že nenapsali v článku, jak to bude fungovat.

Ono by bylo asi špatně, abych si mohl vyhledat kohokoliv a dostal jeho fotku a data. Stejně tak podle fotky bych neměl mít možnost si zjistit jméno.
Takže asi on si appku nastaví na identifikaci, třeba tam bude QR, já to sejmu a z appky mi vyskočí Pepa Novák s fotkou a bydlištěm. QR bude asi jednorázový nebo s timeoutem, aby se to nedalo skladovat.
Já mu pak kliknu na "těší mě" a jemu vyjedu v appce analogicky já.

No a pak tam může být klik na CRZ, nebo se bude muset přepisovat RČ z OP do CRZ?

Jako... ještě máte dojem, že je to jednodušší, než kouknout na ZP s fotkou a skupinama?

pavelg

Příspěvek#883 » stř 20. pro 2023, 13:56

Destructor píše:Promiň pavleG, ale ty víš o digitalizaci a elektronické komunikaci úplně kulové a nemá smysl se myslím s tebou dál bavit.

Co píšeš jsou krávoviny, prameníci z první věty.

Tak to celé popiš krok po kroku, já se rád poučím. Možná se ukáže, že to je s tou erudicí naopak, než tady naznačuješ.

Destructor

Příspěvek#884 » stř 20. pro 2023, 14:17

Sejdou se dva s aplikaci CRZ v jejich telefonech.
Jeden klikne v aplikaci na jeho zbraň, a vybere že jí prodává druhému a zadá jeho ID z CRZ.
Druhému člověku přijde do jeho aplikace v CRZ info o zbrani, zkontroluje identifikátory dle fyzické zbraně a akceptuje prodej.
Prvnímu člověku přijde potvrzení o dokončené transakce, zbraň předává a odchází.

Konec příběhu.

Je na tom něco nejasného PROBOHA????

pavelg

Příspěvek#885 » stř 20. pro 2023, 14:26

Chybí ti tam fyzická identifikace těch osob.

Předpokládám, že podle zákona nesmíš předat zbraň např. manželce majitele telefonu, kerou on poslal místo sebe. Zákon vyžaduje, aby ses přesvědčil, že ty ruce patří osobě, která je oprávněná nabýt zbraň.

Zpět na