Kde nelze nosit zbraň

JirkaCV

Příspěvek#1006 » stř 21. úno 2024, 19:25

Trošku alibismus, ne? Na elektrárně mě taky nešacují, ale kdybych to neuhlídal, zákaz vstupu na hodně dlouho by mě asi mrzel.

Mají to obvykle někde v nějakých podmínkách. Můžeme se bavit o tom, pro koho školní řád platí a pro koho ne.

Jdu jako rodič na kobereček k úče. Platí pro mě školní řád? Částečně ano (ukládá mi nějaké povinnosti). Musím být řádně oholen (ukládá některé povinnosti pouze žákům)? Musím si odložit? Nevím.

Je to problém, který školy neřeší, protože fakticky neexistuje. A já určitě nebudu ten, kdo na to bude upozorňovat. Možná se zeptám kámošky úči, jestli to už třeba neřešili.

Petr z Braníka

Příspěvek#1007 » stř 21. úno 2024, 23:34

Ne, to není alibismus.
Protože § 29a říká:
Pokud orgán veřejné moci vynucuje zákaz vstupu se zbraní do svých úředních či chráněných prostor, umožní jejímu držiteli uložení krátké zbraně v souladu se zákonem.

A "vynucuje" je něco jiného než "přikazuje, zakazuje, nepřeje si..." "Vynucuje" je to, že šacují a kontrolují a skutečně jednají tak, že zajistí, aby tam dovnitř opravdu reálně nešlo se zbraní vejít. To je vynucování.

Patton

Příspěvek#1008 » čtv 22. úno 2024, 06:20

Když vynucují , tak podle platného zákona MUSÍ umožnit bezpečné uložení. Neníliž pravda! :lol:

Sobiho

Příspěvek#1009 » čtv 22. úno 2024, 06:51

Vynucování už je to příkazem, či zákazem... nemusí se jednat přímo o fyzické vymáhání.

Piggy

Příspěvek#1010 » čtv 22. úno 2024, 07:27

Nabízím ještě jiný výklad k návštěvním řádům: z definice držení a nošení lze dovodit, že ZP E opravňuje mít u sebe zbraň bez souhlasu vlastníka (tedy i proti nesouhlasu?). Ano, vím že MV má jiný názor.
Podle toho by zákaz platil na zbraň v kufru cestou na střelnici :shock:
Zákaz pro O2 arénu nebo fotbal je v ZoZ.
Naposledy upravil(a) Piggy dne čtv 22. úno 2024, 07:37, celkem upraveno 1 x.

Petr z Braníka

Příspěvek#1011 » čtv 22. úno 2024, 07:37

Sobiho píše:Vynucování už je to příkazem, či zákazem... nemusí se jednat přímo o fyzické vymáhání.

Já myslím, že když zákon použil obě slova, že tedy "vynucuje zákaz", tak je to další stupeň. Nejprve se "zakazuje", a pak se "vynucuje zákaz".

Vidím v tom analogii s překročením mezí nutné obrany. Obrana je nepřiměřená, pak je zjevně nepřiměřená, a exces nastává až když je "zcela zjevně nepřiměřená". Přidávání slov není v zákoně jen zbytečná košatost češtiny, vždy to tam něco znamená.

Sobiho

Příspěvek#1012 » čtv 22. úno 2024, 07:55

Zákaz vstupu se zbraní v návštěvním řádu je podle mne vynucování. Vynucuje si, abych tam se zbraní nevcházel.
Dopravní značka zákaz vjezdu také platí i když tam není policista s bločkem.

mbem

Příspěvek#1013 » čtv 22. úno 2024, 08:32

Sobiho: Není. Zákaz vstupu se zbraní v nějakém řádu a jen zákaz. Kdyby se to mělo týkat už tohoto, tak to ustanovení zní Pokud orgán veřejné moci zakazuje vstup se zbraní..., ale ono je tam pokud vynucuje zákaz. Je potřeba to číst tak, že to slovo vynucuje nenapsali jen tak z plezíru, ale že tím chtěli přísněji vymezit (zúžit) rozsah situací, na které se to vztahuje. Dle mne se to skutečně vztahuje jen na situace, kdy tě šacuje (nutí projít rámem) zaměstnanec/příslušník/kontraktor orgánu veřejné moci.

Sobiho

Příspěvek#1014 » čtv 22. úno 2024, 08:49

Konkrétně Pražský hrad:
(2) Do areálu Pražského hradu je přísně zakázán vstup se zbraní (střelnou, bodnou i sečnou); to neplatí pro příslušníky ozbrojených složek při výkonu služby v areálu Pražského hradu a pro osoby, u nichž to na základě písemné žádosti stanoví vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.
(3) Osoba vstupující do areálu Pražského hradu je povinna podrobit se na výzvu příslušníka Policie České republiky bezpečnostní prohlídce. Odmítnutí prohlídky je důvodem pro zamezení vstupu do areálu.

Za mne vynucuje v tomto konkrétním případě. Pokud je tam jakýkoliv způsob, kdy tě kvůli tomu jakkoliv omezí, tak si to vynucuje.

Sobiho

Příspěvek#1015 » čtv 22. úno 2024, 08:53

Jen doplním, že počkám na odpověď a uvidíme co dál. Celým smyslem mého dotazu není na správu PH není vysírat, ale prostě zjistit jak to je a vlastně forma precedentu, i když náš právní systém je založen jinak. Pokud stát chce, aby občan dodržoval zákony, musí to dělat i stát vůči jemu.

Piggy

Příspěvek#1016 » čtv 22. úno 2024, 10:43

Sobiho: podle mě si trochu odporuješ. V tom bodu 2 je zákaz a až v tom bodu 3 je nadto vynucování. Takže na jednu stranu by měli ukládat. Na druhou stranu tě nenutí tam chodit, na rozdíl od různých úřadů.

Sobiho

Příspěvek#1017 » čtv 22. úno 2024, 11:54

Zákaz je zákaz a jeho uplatňování je vyžadování plnění. Stejně jako značka zákaz vjezdu. Chcete mi tady tvrdit, že něco mění na smyslu zákazového dopravního značení, jestli tam je nebo není policista co to kontroluje a řeší případné přestupky? Zákaz platí stejně.

Piggy

Příspěvek#1018 » čtv 22. úno 2024, 12:46

Ano, chci to tvrdit. Vjezd navzdory zákazu je přestupek a může být pokutován.
Ale fyzicky je možný; vynucování zákazu je až ten policajt (nebo závora).

Sobiho

Příspěvek#1019 » čtv 22. úno 2024, 12:56

Takže zákaz sám o sobě neplatí bez doplnění závory či policisty? A co je tedy vymáhání přestupku? To není vynucování?

Piggy

Příspěvek#1020 » čtv 22. úno 2024, 13:04

Není, to je následná sankce.
Nicméně ponechejme si každý svůj názor, stejně jeden druhého nepřesvědčíme.

Zpět na