Praktik nechce vydat posudek o zdravotní způsobilosti

Cocman

Příspěvek#76 » sob 13. črc 2024, 18:26

Nechci zakladat nove tema, tak se zeptam tady. Muze doktor odmitnout vydat zdravotni zpusobilost v dusledku toho, ze ma nekdo propadle ockovani na tetanus a nechce se nechat preockovat?

audis

Příspěvek#77 » sob 13. črc 2024, 18:39

Odbočim: pojem propadle očkování neexistuje. Doktor si myslí, že poslední aplikované očkování již nemá účinnost. Jiný doktor si může myslet jiný čas. Jiný čas bude uvádět výrobce tehdá aplikované vakcíny.

JirkaCV

Příspěvek#78 » sob 13. črc 2024, 18:54

Zrovna očkování tetanu se má opakovat po deseti až patnácti letech. Dost záleží i na typu předešlého očkování (nejspíš nebude známo). Těch dalších podmínek může být spousta. Vesničan se s patogenem asi setká častěji, než pražák, podle toho bude jeho imunitní systém reagovat a obvoďák hodnotit.
Zda očkování "propadlo" se dá zjistit kontrolou protilátek v krvi, což ne každá pojišťovna bude ochotná hradit. Víc bude spoléhat na odborný odhad lékaře.
A zrovna s tetanem bych si nezahrával, není to rýmička jako covid.

Jiri_t

Příspěvek#79 » sob 13. črc 2024, 19:18

Nechápu důvod nenechat se přeočkovat proti tetanu! Zrovna tetanus je pořádný svinstvo, to bych vážně neriskoval.

JirkaCV

Příspěvek#80 » sob 13. črc 2024, 19:29

Někdo to vidí jako zásah do svých práv. Třeba právo umřít si na co a jakým způsobem si svobodně zvolím.

Cocman

Příspěvek#81 » sob 13. črc 2024, 19:44

Uprimne bych se rad zdrzel diskuze na tema ockovani a neockovani. Kazdy to dela podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi a vim, ze clovek ktereho se to tyka, ma zvazeny vsechny plusy a minusy. Osobne taky nejsem uplne priznivcem vetsiny ockovani, ale verim, ze nektera maji sve opodstatneni, ale zrovna tetanus tam podle me nepatri. Zvlast, kdyz si clovek muze nechat dat injekci az po pripadnem urazu, jako se to stalo mne pred 5 lety, kdy jsem si osklive rozseknul holen o rezavy zeleznicni vagon. Navic neockovsnim na tetanus pripadne ohrozuji jen sam sebe a ne sve okoli.

ante

Příspěvek#82 » sob 13. črc 2024, 20:33

JirkaCV píše:Někdo to vidí jako zásah do svých práv. Třeba právo umřít si na co a jakým způsobem si svobodně zvolím.

Viděl jste někdy přímo smrt na tetanus, resp. měl možnost sledovat měsíční tetanickou agónii z první řady? Já ano. Velmi edukativní.

dan

Příspěvek#83 » sob 13. črc 2024, 21:30

Odlisme nevydani potvrzeni od vydani zamitaveho stanoviska. V tom druhem pripade musi doktor respektovat prislusne predpisy a uvest diagnozu, ktera zamtave stanovisko zduvodnuje. Netusim, jestli odmitnuti ockovani muze byt priznak nektere z "blokacnich" diagnoz. Pokdu se ale k veci proste odmitne vyjadrit je to jina situace. Nev idim zpusob jak ho donutit vydat stanovisko, kdyz ho proste vydat odmita. Reseni je ale proste - zmena lekare. Novy lekar sice muze mit trosicku problem vydat potvrzeni nekomu, kdo se k nemu rpave zaregistroval, ale i tak je to patrne rychlejsi cesta k reseni nez snazit se toho predchoziho doktora donutit ...

Brigadier

Příspěvek#84 » sob 13. črc 2024, 22:44

Ad tetanus....jen tak mimochodem....když jsem kdysi prováděl kontroly zdravotnických zařízení, narazil jsem na obvodní lékařku, která měla v chladničce vakcíny proti tetanu s prošlou expirační dobou a píchala to pacientům jako by se nechumelilo.... :roll:

Piggy

Příspěvek#85 » ned 14. črc 2024, 07:15

Praktik nemá právo nevydat požadovaný posudek.
Stížnost podat k nadřízenému (u soukromníka krajský úřad).

dan

Příspěvek#86 » ned 14. črc 2024, 07:25

To zalezi co je cilem. Jestli jen ziskat vyzadovane potvrzeni, od kohokoliv, a nebo vyskolit doktora (a ziskat potvrzeni prave od nej pro dlouhych a dlouhych tahanicich). To si musi kazdej rozmyslet sam ...

iloveguns

Příspěvek#87 » ned 14. črc 2024, 07:43

Jeden kolega byl známý veřejným vystupováním proti očkování na kovid19. A to tak, že se to dostalo do jeho zdravotní karty. Teď mu obvoďák řekl, že mu ZP nedoporučí, protože je evidentně nezodpovědný a on si nevezme na triko, že nezodpovědný člověk by měl střelnou zbraň. A tak ho poslal k psychiatrovi a k psychologovi.

Piggy

Příspěvek#88 » ned 14. črc 2024, 08:12

dan píše:To zalezi co je cilem. Jestli jen ziskat vyzadovane potvrzeni, od kohokoliv
Dnes nebude o moc rychlejší ani jednodušší najít jiného praktika.

dan

Příspěvek#89 » ned 14. črc 2024, 11:48

iloveguns píše:A tak ho poslal k psychiatrovi a k psychologovi.
To je ale neco uplne jineho, nez "nechce vydat". Praktik ma pravo si pred vydanim posudku vyzadat posouzeni od jinych lekaru, pokud se domniva, ze to je treba. Kdyz mu tam ja vlezu s brejlema, nebo sice bez brejli, ale doktorovi rikam slecno, tak me, na zaklade podezreni, ze nevidim dobre, pozene k ocari a nez se vratim, tak mi potvrzeni skutecne nebude chtit vydat. No, a tady, analogicky, lekar ziskal pochybnost o psychickem stavu a chce nejprve vyjadreni prislusneho odbornika. To neni "nechce vydat".

Ohledne toho jak jeho podezreni vzniklo mame informace jen od nej (a i ty jen zprostredkovane). Nevime jak komunikace probihala. Mozna doktorovo podezreni neprameni z toho o cem s nim diskutoval, ale jak s nim diskutoval. Pak by bylo fuk jestli spor byl o ockovani, spatnem parkovani nebo o politice.

Cimz hypotezu, ze to je pouha doktorova osobni pomsta samozrejme nevylucuju, u toho je ale reseni jasne - zmenit doktora nebo si stezovat. Napad na lepsi reseni ? Uplne zruseni zkoumani zdravotni zpusobilosti asi nechceme ...

expres

Příspěvek#90 » pon 15. črc 2024, 06:53

Tetanku jsem "preventivně" dostal už víckrát. Moc nechápu odpor k takové banalitě...Lépe řečeno rozumím proč mu to nechce doktor vydat. Občas jsem se bavil s někým čoko eko neockovacem a slovo podivín je lichotka. Souhlas s doktorem.
Covid kdy na něj kolem umírají lidi a ten člověk to bojkotuje že to neexistuje si psychiatra zaslouží...

Zpět na