CZ P-10C

JYbour

Příspěvek#3916 » úte 23. črc 2024, 11:30

Mám tu tovární duralovou, tak nevím, jestli bych si pomohl s tou od TopStřel, lehčí pružinu bych taky nerad kvůli spolehlivosti. Možná to spíš bude nějaká nelogická blbost, jako potočit pružinu na zápalníku apod.

Alesh31

Příspěvek#3917 » úte 23. črc 2024, 13:00

Mám tam tu pružinu 1.8 kg a odpaluje mi to všechny SB. Přebíjenky nestřílím.

Embory

Příspěvek#3918 » úte 23. črc 2024, 19:28

JYbour píše:Mám tu tovární duralovou, tak nevím, jestli bych si pomohl s tou od TopStřel, lehčí pružinu bych taky nerad kvůli spolehlivosti. Možná to spíš bude nějaká nelogická blbost, jako potočit pružinu na zápalníku apod.

Ja mam tuseni,ze bude chyba v zadnim kpntejneru.Jak zajizdi to velky O spojeny se spousti,bude potrebovat zalestit ta zadni plocha,co se zasouva pod horni hranu kontejneru.

JYbour

Příspěvek#3919 » stř 24. črc 2024, 04:23

Tak to je blbý, tohle rozebírat nebudu, protože jsem rád, že mně nevylízají kolíky. Ale chod bez zápalníku jde celou dobu pěkně hladce, ikdyž se snažím tlačit směrem, kterým tlačí zápalník.

Embory

Příspěvek#3920 » stř 24. črc 2024, 08:16

Nastrikej trochu treba balistolu do zadniho konteineru sprejem a pak vyfoukej kompresorem.Hodne to taky pomuze.Vytri hadrem co je okolo.Pak bych dal aspon na ten zobacek co nejvic zespodu trochu vazelinky a ono si to sedne.Takhle udelej vickrat ,idealne vzdy po strileni.

Sobiho

Příspěvek#3921 » stř 24. črc 2024, 08:58

Padání závěru po doražení zásobníku je vlastnost a ne chyba? Dle podniku přibližného strojírenství z Uherského Brodu možná...
Tohle je výraz v systému jakosti pro výrobek, který něco kuví a ty to neumíš odstranit, tak tu chybu prohlásíš za vlastnost a je to... Opravdu tohle doma nikdy nebude...
Jo a nejsem ortodoxní Glokař! ;-)

Sedmej

Příspěvek#3922 » stř 24. črc 2024, 09:26

Sobiho: Tohle není chyba/vlastnost jen P10. Psalo se to samé i tady ve vláknu o PDP. Na foru Strelectví to najdeš i u toho Glocku nebo GP.

getsome

Příspěvek#3923 » stř 24. črc 2024, 09:46

Tvl Sobiho, to už je regulérně léčitelná obsese. Hlavně bacha, abys nepřišel o papíry :lol:

Sobiho

Příspěvek#3924 » stř 24. črc 2024, 10:11

To Sedmej: Na PDP se mi to nestává. Jinak mi tohle dělalo na SIG P322, tedy respektive nejprve toto, a pak začal padat závěr i po dostřílení, takže nedržel střeleckou pohotovost. Pro mne je toto chyba nikoliv vlastnost a proto jsem to vyreklamoval a šel z domu. Zbraň která dělá něco sama o sobě, bez toho abych to chtěl není bezpečná.

Jinak jen tak trochu mimo na HT na Olešku jsme řešili, proč je lepší závěr přetahovat a nikoliv shazovat (ona ta slavná vlastnost), prostě ta diskuze v kurzu, kdy je spíše názor přetahovat. Tak jsem přímo tam přeměřil chod závěru na pistoli (teď už jsi nepamatuji jestli jsem měl PDP nebo G19X) a ten chod od zadržené pozice úplně na konec je cca 10% z celkového pohybu pružiny. Tedy to znamená, že při uvolnění v záchytu je nižší síla vratné pružiny, než když jí přetáhneš (samo beru, že to člověk nebrzdí), kdy je tato síla vyšší, tedy nehrozí při unavené pružině závada, nebo respektive je podle mne nižší možnost závad, když použiješ "klasické" přetažení. Osobně jsem na to zvyklý a pokud by mi takhle spouštěla zbraň, bral bych to jako zásadní vadu nikoliv vlastnost.

U FN1910 to neřeším, to je kus historie, ten standardně nenosím, jen u jedné příležitosti... ;-)

P.S.: omlouvám se za terminologii v této náročné diskuzi, ale nejsem strojař :-D
Naposledy upravil(a) Sobiho dne stř 24. črc 2024, 10:15, celkem upraveno 2 x.

Sobiho

Příspěvek#3925 » stř 24. črc 2024, 10:14

getsome píše:Tvl Sobiho, to už je regulérně léčitelná obsese. Hlavně bacha, abys nepřišel o papíry :lol:

Myslíš jako TČ: Nenávist vůči výrobci zbraní a jednotlivému typu? :-D :-D :-D

risa2000

Příspěvek#3926 » stř 24. črc 2024, 12:25

Sedmej píše:Sobiho: Tohle není chyba/vlastnost jen P10. Psalo se to samé i tady ve vláknu o PDP. Na foru Strelectví to najdeš i u toho Glocku nebo GP.

Jak tady výše popsal Petr z Braníka a Héfaistos, z fyziky plyne, že teoreticky u každé pistole, když do ní pořádně bouchneš, ten závěr shodíš. Ale protože to závisí na více věcech (kromě zmiňované síly vratné pružiny bych ještě přidal řešení vlastního záchytu závěru a i úhel mezi zásobníkem a závěrem), u některých pistolí to jde snáz a u některých skoro vůbec.

Sobiho: Pokud se v ČZ snažili, aby to šlo, tak bych řekl, že se jim to asi povedlo docela dobře. Přetažení považuji za nejjistější, ale nejmíň komfortní (potřebuješ obě ruce, trvá to déle). Pak je otázkou, jaké máš priority.

Sobiho

Příspěvek#3927 » stř 24. črc 2024, 13:18

JJ jen je otázkou při jaké síle, chápu, že když opravdu do toho "jebneš" tak opravdu ta fyzika zafunguje všude. :-) Jinak tohle dělá při normálním zasunutí. Prostě rozhodnutí zda shodit závěr "tlačítkem" nebo "přetažením" má být na vůli střelce a ne na vůli zbraně. Já jsem zvyklý z důvodu rutiny a bezpečnosti shazovat přetažením a když to bude potřeba shodím to palcem, ale je to moje volba, a to tahle zbraň prakticky neumožňuje.

Přetažením to mám i jako rutinu k dalším zbraním, třeba u některých s dynamickým závěrem a utahanou pružinou je to prakticky nutnost a když učím svoje děti střílet, učím je tuhle rutinu taky, ať si vypilují jeden bezpečný způsob, co funguje prakticky všude. Stejně při přebití kontroluji pohledem zbraň, takže ten pohyb přetažení zase takový průšvih. Ale jak říkám, má volba, ale tohle ta zbraň neumožňuje.

getsome

Příspěvek#3928 » stř 24. črc 2024, 15:19

Sobiho píše:Jinak tohle dělá při normálním zasunutí.

Právě, že nedělá :( Rozhodně ty zásobníky nezarážím, jak panna péro, ale že závěr sám spadne, je tak 50:50. Své P-10C nemám prakticky co vytknout, ale tahle "fíčura" mě fakt sejří.

Sobiho

Příspěvek#3929 » stř 24. črc 2024, 16:43

To chápu, tohle by mne strašně štvalo a ještě k tomu, když je to dle nálady zbraně. Jak říkám, ze začátku jsem po P10 pokukoval, ale nakonec jsem rád, že jsem podlehl jiné! :-D To byl můj nejlepší "nekup" v životě! :-D Ale milion lidí, milion chutí. :-)

tomas fuk

Příspěvek#3930 » stř 24. črc 2024, 17:14

Jak uz bylo napsano, tak je to vlastnost mnoha znacek pistoli. Prevazne sluzebni plastaky tohle delaji. Je to prosta fyzika. Kineticka energie. Zarazis zasobnik vetsi silou, predas tim pak energii dale tak, ze zaver se malinko nadzvedne, tim se odlehci a tim zachyt zaveru spadne dolu a zaver jede dopredu. Nektere pistole tim trpi vic, nektere mene, nektere vubec. Zalezi na kostrukci jednotlivych dilu. Vsechno je zavisle jedno na druhem. Velikost vertikalni vule zaveru v ramu/kontejneru, samotna vaha zaveru, sila vratne pruziny, sila vratne pruziny zachytu zaveru. Uhlovani zachytu zaveru a mista v zaveru, kam zachyt zaveru zapada. Takze ano, je to vlastnost. Ne chyba. Treba Grand Power tuhle vlastnost prezentoval jako vyhodu jejich zbrani.

Zpět na