AK47/74, AKS74U a ostatní klony Kalacha

Samonabíjecí pušky
loocas

Příspěvek#1006 » pát 4. říj 2024, 18:56

Přátelé, sháním nový zápalník do AKSU/TANTALa, neměl byste někdo na prodej? Díky!

Sam Jr.

Příspěvek#1007 » sob 5. říj 2024, 10:18

Koukni na allegro.pl nebo .cz

jahoda

Příspěvek#1008 » pát 29. lis 2024, 19:56

Ahoj, prosím vás máte zkušenosti s FAB defense PDC? Drží nástřel po sundaní? Díky

Héfaistos

Příspěvek#1009 » pát 29. lis 2024, 21:54

Když člověk poladí prdelku zbraně, aby ten PDC vzadu necestoval doleva/doprava, tak nástřel drží perfektně. Mám na něm Primary Arms Prism Scope GLX 2x ACSS CQB 7.62 a pohoda. Akorát jsem musel trošku připilovat zadní držák (tlačítko) vratné pružiny, právě aby v tom PDC bylo pořádně zaskočené a necestovalo to. U některých zbraní ani není třeba cokoliv ladit a sedí to jak přibité.

Pozor - PDC může mírně kolidovat s některými páčkami pojistek/selektoru a ta se musí opět líznout, aby to vše sedělo a šla zaklapnout až nahoru.

jahoda

Příspěvek#1010 » ned 1. pro 2024, 13:28

Dík objednám a vyzkouším.

Sam Jr.

Příspěvek#1011 » ned 1. pro 2024, 15:40

2 jahoda, kdybys pak ladil tu koncovku vratne pruziny a tu paku pojistky, tak napis mam oboje, necham za par stovek, at nesahas na origo 8-)

jahoda

Příspěvek#1012 » ned 1. pro 2024, 19:11

Super dík.

zarozak

Příspěvek#1013 » úte 14. led 2025, 17:20

Sam Jr. píše:Obavam se, ze bez specialniho vybaveni to zevnitř neroznýtuješ. Proto jsou lišty pro dodatečnou montáž na šrouby.. Dělal jsem to svépomocí na AKM. I když jsem opravdu 3x měřil a až pak vrtal, tak mi stejně ujela o nějakou desetinku mm rovnoběžnost s horní hranou rámu a 1 šroub s mi s něčím uvnitř potkal, tak sem mu musel lehce stáhnout hlavu (šrouby jdou zevnitř, závity jsou v liště). Na kolimátor ale dobrý ;)

Nanýtoval jsem už úspěšně, přesně a vzhledně několik lišt pomocí upravených pákovek za 3 kilča z OBI. Jde to i v jedné osobě, ale 4 ruce jsou lepší

zarozak

Příspěvek#1014 » úte 14. led 2025, 17:25

Střelec píše:Ad zmínka o investiční záležitosti - to pouze dočasně do doby než se objeví nové zdroje (např. po konci války na UA) a zase se zasytí trh. Vzhledem k vyrobenému (a u nás prodanému) množství nemůže být běžné AK nikdy sběratelskou záležitostí.

Myslíš? Proč tady i ve světě byl a je takový problém sehnat úplně běžnou armádní AKS-74, kterých je všude ještě větší mrak než AKSU a nikdo to sem v nějakém rozumném množství doposud ještě nedovezl. Bylo by to fajn, kdyby se uvolnil odpad z fronty pro civilní vývoz, ale počítám, že první se bude chtít přesytit hladový zbytek světa

Motostrelec

Příspěvek#1015 » stř 15. led 2025, 07:12

Přesně tak, pohádku o "uvolnění skladu a přesycení trhu" poslouchám už dobrých dvacet let o origo SSSR SVD a podivejte se kde jsou ceny dneska. Podobné to dle mého je a bude i u AKSU. Moje predikce je, že i kdyby UA kompletně po valce přezbrojila a všechna svá AK prodála, tak je skonzumuje ve velkém především ta část světa, pro kterou je to stále dost moderní zbraň. A pro náš maloobchod nic moc již nezustane.

ladaman

Příspěvek#1016 » úte 18. úno 2025, 01:35

Ahojte, jsem ve zbraňovém světě zatím jen 2 roky a myslím si, že je čas si splnit svůj další sen a pořídit si "AKáčko" ... trh je ale zaplavený tolika různých variant, že nemám tušení, co je vhodná volba.

Určitě bych se rád vyhnul nějakým slátaninám kdo ví z čeho, rumunská výroba a podobně. Chci kvalitní základ, který můžu postupně upravovat dle potřeb (doplňky od FAB jsou sázka na jistotu nebo doporučujete jiné výrobce?). Prodejci často píšou u zbraní "z originálních dílu (Iron Works)" - co si pod tím má člověk předtsavit? Že výroba dílů je SSSR, leželo to ve skladech 40 let a složeno to bylo například tady u nás v ČR? Znamená to, že je to špatně nebo záleží na tom, kdo to skládal a může to být i kvalitní zbraň?

Dále mě zaujala moderní výroba od firmy WBP - sice mě odrazuje to, že je to polské, je to možná jen předsudek.

Četl jsem i o varintě od Palmetto State Armory, která se chystá do ČR, ale ta bude určitě nad můj rozpočet, takže to padá.

Díky všem za nějaké tipy :idea:

Béďa

Příspěvek#1017 » úte 18. úno 2025, 07:25

No AK je dle mě dnes spíše sběratelská záležitost. Jedny z nejkvalitnějších klonu dělaly v NDR, problém je cena, pokud vůbec atakuje už střešní třídu Arek.
Nejkvalitnější doplňky dělá Zenitco, problém je dul mít na AK a jseš na ceně kvalitního značkového Arka.
Spíš si řekni má co to chceš a proč.

Sam Jr.

Příspěvek#1018 » úte 18. úno 2025, 11:50

2 ladaman: Jak píše Béďa musíš si udělat rozvahu, jestli to bude jen ozdoba trezoru nebo s ní budeš i dost střílet? takže jaká ráže 7,62x39 nebo 5,45x39 nebo i 5,56x45? - s 7,62x39 střílíš ještě pořád za 2/3 ceny .223 ale jak dlouho, kdo ví :) 5,45x39 asi u nás vyschne komplet.
A teď budou ti stačit pevný mířidla nebo tam budeš chtít kolimátor/optiku? Kolimátor na předpažbí, je teda podle mě hodně daleko a je to spíš nouzovka, tak boční lišta (origo / dodatečný přidělání) nebo horní kryt s railem. S tím dost souvisí jestli pevnou pažbu nebo spodní sklopku (ta prakticky neumožňuje optiku na boční liště). Tak z toho ti vyběhne jestli AK47, AKM, AKMS nebo AK74. No ale stejně tě čeká předpokládám komise / druhá ruka, protože na krámech toho moc skladem není a novovýroba jako je Saiga, Zastava, tebou zmínění Poláci, to už jsou sumy, který asi vyndá z prasátka málokdo :) Jsou mezi lidma jak origo sčíslovaný kousky, tak skládačky, i origo Rus AKM ve dřevě se prodával nějakej rok zpět a občas se nějakej v bazaru objeví. Já bych se nebál Poláka ani Bulhara, Němce asi neseženeš, Rumun je s otazníkem a Maďadar to není klasika :) Podhlídej si chromování v hlavni a na ústí.

DesertEagle

Příspěvek#1019 » úte 18. úno 2025, 12:40

Není doba na nákupy AK. Situace zneužívají překupníčci nebo chytrolíni na Huntingu a dávat 65K za dodebaného Krinkova stavebnici z dílů nebo 200K za vykastrovanou MP40 už opravdu nechci. Až padnou embarga, tak se ceny vrátí do normálu, naopak nastane přetlak AK.

ladaman

Příspěvek#1020 » úte 18. úno 2025, 18:23

@Sam Jr: Nemám ambice být profi střelec, ale aby se mi to válelo v trezoru, to taky ne :D prostě hobby, jít si zastřílet jednou za 3 týdny třeba, 100 ran. Ráži určitě 7,62x39, cena a dostupnost je fajn. 5,45 je snad už absolutně nesehnatelné a 5,56 bych v AK asi nechtěl. Věřím, že to střílí hezky a výběr munice je neomezený, ale je to jako mít koblihu se steakem :D Oboje jsou super, ale dohromady to nepatří :D
Určitě do budoucna bych chtěl kolimátor, svítilnu, sklopka by byla taky fajn. AKM, AKMS je ideální volba.

https://www.mwarms.cz/renovovane-krasne ... ak47-akms/
Názor na tohle? Tady sice nedám kolimátor, ale určitě existuje nějaká úprava, aby se nahoru dal dát rail.

Ta polská novovýroba vychází na 25k za fungl novou zbraň, což je asi tak maximum, co bych byl ochotný dát. Protože ARko za tuto cenu nechci, až budu kupovat AR, určitě budu mířit po vyšší kvalitě, něco na úrovni BCM/Aero.

Zpět na