Odlévání střel pro předovky, perkusní zadovky a černopraché náboje

Black Powder a vše co k tomu patří
peggy
moderátor

Příspěvek#16 » úte 9. kvě 2017, 14:45

Téma odděleno do nového samostatného s názvem "Odlévání střel" od prvního příspěvku, kde se odchýlilo od původního tématu. Zde možno pokračovat v diskusi. Jo a mazání už tu taky někde je.

peggy
moderátor

Příspěvek#17 » úte 9. kvě 2017, 19:21

Na popud kolegy jménem mar.tan upraven název tématu tak, aby se nepletl se střelami pro přebíjení bezdýmým prachem.

ok1in
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#18 » stř 6. led 2021, 20:55

Už nějaká voda uplynula od posledního příspěvku v tomto vlákně, ale mám prosbu.
Je tady někdo, kdo by měl k dispozici nepoužívané licí kleště, či jen samostatné kokily na kule cal .62? Stačil by mi i tip, kde se dají pořídit - nejsem schopný je nikde najít. Pokud je někdo leje, klidně si u něj kule nechám vyrobit. :idea:
Díky za případné nasměrování kamkoliv...

Flash

Příspěvek#19 » čtv 7. led 2021, 08:14

https://www.ballmoulds.com/?fbclid=IwAR ... iJlVdZPhUE
Chystám se objednat odsud. Výrobky už jsem viděl a v okolí jsou pozitivně vyzkoušeny.

ok1in
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#20 » úte 12. led 2021, 11:18

Díky za tip, to vypadá nadějně... :)

ok1in
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#21 » úte 12. led 2021, 15:33

Tak je objednáno - vše proběhlo vcelku OK. Objednávka na webu prošla, ale platba už ne, protože mi systém neumožnil platbu - problém s doručením. James mi pak psal, že je tam nějaká chybka v detekci adres mimo UK, ale no problem - doplnili jsme vše po emailu a pak už mi jen poslal nový link pro platbu, která proběhla bez problémů. Ještě jednou díky za tip... :idea:

Flash

Příspěvek#22 » úte 12. led 2021, 17:42

Nemáš zač, až budeš mít kokilu vyzkoušenou, dej vědět, jak jsi spokojený.

ok1in
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » pát 5. úno 2021, 22:55

Vše dorazilo bez problémů, nakonec jsem objednal celou sadu - kleště, zásobník prachu, světlo do laufu a další prkotinky. Velice příjemná komunikace a ochota, kleště vypadají velmi solidně. Pokud to čas dovolí (jsem dost vytížený prací), nasekám olovo do pícky a něco odleju. Takže opravdu spokojenost... :idea:

Prošelkolem

Příspěvek#24 » pon 10. bře 2025, 20:22

Ahoj. Začínám s perkusni střelbou. Mám 200 kuli z kokily .445. Ovalel jsem je, nektere jsem premeril a většina měla víc než 3 setiny milimetru rozdíl měřeno na 3 a více pozicích kule. Některé až 10 setin, např. 11.28-11.38 ale i 11.33-11.41, jiné 11.26-11.32. Většina měla kolem 5-6 setin rozdílu. Byla to ale časová pakárna, tak jsem začal vážit. Váha se pohybovala mezi 132.0 až 134.2 grainu. Co byste s tím dělali? Nechat je takhle? Zúžit váhové rozpětí, znovu ovalet? Jak silné flastry zvolit? Vím že má mít prumer 2.5 x kule a síla materiálu? Děkuji z radu

oldglock

Příspěvek#25 » pon 10. bře 2025, 22:39

Do jaké zbraně to je? Jakým způsobem to valis? A od koho je kokila?

Wdog

Příspěvek#26 » úte 11. bře 2025, 11:54

Prošelkolem:
no jestli začínáš, tak klidně střílej, aby s nějak začal, a vyřešíš to posléze. Třeba to bude s těmito šišatými střelami přesné i tak. Zkus to na 50m na terči, zda se ti to bude líbit. Na rekreační střelbu postačí, na vysokou přesnost asi ne. Ale proměnných je zde hodně.
Ale obecně jsou ty tvoje střely špatné. Jeden problém je ovalita, jsou šišaté, a druhý problém je rozdílná hmotnost. Rozdílnou hmotnost ovalováním nezlepšíš. Můžeš je dle hmotnosti vytřídit, ale to je hodně práce, podíval bych se na kleště a způsob odlévání.
Odlévání / hmotnost: stále stejná slitina? stále +/- stejná teplota odlévání? Stále stejně naplno sevřené kleště?
Kleště / šišatost: Jdou obě poloviny dobře k sobě, když se třeba podíváš na spojovací plochy proti světlu? Nejsou tam otřepy na hranách, nerovnosti? Nejsou kleště špatně vyrobené, dosedající mimo osu?
Tvoje naměřené šišatosti a rozdíly hmotnosti jsou totiž dost velké.
Zkus si vygooglit článek známého guru předovkové přesné střelby "Pavel Balák Výroba a příprava střel"
Flastr musí být silný přiměřeně :-), tzn. takový, aby šla střela s přiměřeným násilím dobře nabít. Ale je to individuální, je to na kombinaci konkrétní střely a konkrétního vývrtu.

oldglock

Příspěvek#27 » úte 11. bře 2025, 15:46

Ono je těžko radit, když člověk neví, z čeho se střílí, do čeho se lije a jak se to válí.
Každopádně si myslím, že ty střely jsou špatně vyvalcovane. Mě z obyc Lee kleští padají kulaté a používám je rovnou. Nalitkem nahoru. Flastr bych doporučil zkusit spíše tenčí. Sypkovinu 0,18mm mastenou. Kule by měla jít nabijet pokud možno zlehka.
...ale jak jsem psal, chtělo by to trochu více informací...

oldglock

Příspěvek#28 » stř 12. bře 2025, 12:46

Ještě jsem koukal na sousední forum a v sekci přebíjení, téma výroba střel a příprava nábojnic je téma tavení olova. Tam je na straně 33 pěkně popsán i ten problém s hmotností a průměrem v příspěvku od FrantyB....
Doporučuji přečíst...

Prošelkolem

Příspěvek#29 » stř 12. bře 2025, 17:58

Děkuji za reakce. Je to do pistole, mám dvě ardesa patriot cal. 45 a pujcenou ardesu w.parker a London 1810. Ty strely jsou od kolegy že strelnice, má ocelové kokily , výrobce teď nevím ale na stroblovi je cca za 4K. Kule valím na stojanové vrtacce v ložisku. Neodleval jsem je, ale ten kluk co je od něj mám, tak se živí rukama, ale taky začíná s perkusni střelbou. :x Jsou z měkkého olova vím, že má elektrickou picku taky že strobla. Mrknu na ty příspěvky.

Gimpel

Příspěvek#30 » stř 12. bře 2025, 20:21

Perkusní expert nejsem, jen s nimi dovedu zacházeti.

Minimálně u ogiválu, když je velký průměr se doporučuje, silové poválení projektilu mezi rovnými plochami.

Setinky do plusu, u kule, natož s flastrem a do pistole neřešil bych vůbec.
Hodně setinek, flastr vynechati a zas OK.

Doufám, že neradím budoucímu ambiciosnímu závodníkovi, jež by po bednách šplhal rád. Tam naopak záleží dnes na všem.

Zpět na