Trvalý vývoz zbraně - smysl některých bodů § 51

hackerjack

Příspěvek#1 » úte 2. kvě 2017, 09:45

Zdravím,
lámu si hlavu nad smyslem některých bodů tohoto paragrafu:

- podle odst. 2, § 51, ZoZ, je každý, kdo vyváží, dováží nebo prováží zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní přes vnější státní hranice České republiky, tuto skutečnost povinen oznámit policii na hraničním přechodu České republiky.
Jak si zákonodárce představuje realizaci této povinnosti v praxi, v situaci, kdy na většině (neli-všech) hraničních přechodů ve směru EU byly policejní služebny dávno zrušeny...?!?!?

- podle odst. 5, § 51, ZoZ, je držitel zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz, trvalý dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva, jehož platnost zanikla, povinen do 10 pracovních dnů ode dne zániku jeho platnosti zbrojní průvodní list odevzdat kterémukoliv útvaru policie ...
Jestli to dobře chápu, pak například také cizinec z daleké Tramtárie, kterému PČR vystavilo trvalé vývozní povolení pro nákup a vývoz nové skvělé pistole CZ, musí toto povolení vrátit do ČR, a to i v případě, že vývoz zbraně realizoval, protože jinak se dopustí nejméně přestupku proti ZoZ ?!? Chápal bych povinnost vrátit ZPL (a zbraň) v situaci, kdy se vývoz nerealizoval, zvláště s ohledem na riziko toho, že v rukou nějakého méně svědomitého a ukázněného občana by jinak zůstalo ZPL včetně zbraně v neregistrovaném vzduchoprázdnu, ale proč nutit cizince vracet ZPL i po realizovaném vývozu, to mi fakt hlava nebere..

Nemáte někdo praktickou zkušenost s těmito podle mého poněkud přebytečnými povinnostmi ZoZ?

Piggy

Příspěvek#2 » úte 2. kvě 2017, 13:19

Vnejsi statni hranice jsou ty mimo EU - prakticky pouze letiste.
Vyuziti ZPL a zanik platnosti jsou ruzne veci.

Erix

Příspěvek#3 » stř 4. čer 2025, 12:19

Zdar, trochu to tady využiji na mou otázečku. Jak se dneska prakticky řeší "omezení vývozu zbraně" mimo ČR. Mám tím na mysli, že třeba nechci, aby daná zbraň vůbec kdy opustila ČR (důvod ponechme stranou). Lze zřídit něco, jako trvalý zákaz vývozu, který nelze jen tak obejít? ;)

MRBLUE

Příspěvek#4 » stř 4. čer 2025, 16:06

Co zriadit vecne bremeno na hnutelnu vec? Nie je to standardne, ale je to mozne. Zapis o zriadeni VB by sa v tomto pripade robil na CRZ

Erix

Příspěvek#5 » stř 4. čer 2025, 17:15

To by jít mohlo, u kusovky určitě. Dík. ;)

vvitty

Příspěvek#6 » stř 4. čer 2025, 19:19

CRZ neco takoveho umoznuje?
Nejsnazsi je si ji koupit do sveho vlastnictvi, ne? Jaky je duvod takoveho zvlastniho konstruktu?

Erix

Příspěvek#7 » stř 4. čer 2025, 19:33

Tak třeba zabránit rozpadu sbírky mimo hranice. Když to nepůjde vyvézt, tak zůstane alespoň trochu "doma", když už se nedrží pospolu. ;)

Piggy

Příspěvek#8 » stř 4. čer 2025, 20:50

Nechápu podstatu dotazu. Patří-li sbírka fyzické osobě, nejsnáze o ní rozhodne v závěti. Patří-li právnické osobě, rozhoduje o ní příslušný orgán (jednatel, valná hromada, co já vím). Patří-li někomu jinému, než kdo o ní chce rozhodovat, tak má asi smůlu.
Pokud jde o věc památkově významnou (neznám správnou terminologii), jsou na to předpisy.

Střelec

Příspěvek#9 » stř 4. čer 2025, 21:08

Kdysi jsem koupil pár zbraní v Rakousku, po nějaké době mi se mi prodejce ozval s tím, že mám podepsat čestné prohlášení, že zbraně nebudu exportovat mimo ČR (po 2/2022 - lovecké kulovnice by to tam asi vytrhly), jinak mi zruší zákaznický účet. Na druhou stranou, mohu prodat 3. osobě a ta může klidně exportovat, kam uzná za vhodné.

dan

Příspěvek#10 » stř 4. čer 2025, 22:21

To mi zni jako soukromopravni ujednani. Nemyslim, ze ti s jeho vymozitelnosti jakkoli pomuze zakon o zbranich a strelivu. To je vec soukromeho pripadne obchodniho prava a jeho nastroju.

Erix

Příspěvek#11 » čtv 5. čer 2025, 05:51

Díky za reakce, zajímavý je komentář od Střelec.

Pak ještě hypotetická otázka k případné "nové" zbrani, ať to máme kompletní. Třeba CZG vymyslí zbraň, ale jen pro účely obrany ČR, kterých vyrobí třeba 1000 ks. Lze nějak omezit možnost i budoucího vývozu nějakou zbrojní doložkou? Tj. bude sloužit jen nám, případné vyřazení z výzbroje = nucená likvidace, žádné úpravy na sport,... Existuje něco takového? Třeba když bych měl zájem o něco z Palmetto State Armory v USA, tak to sice tam koupím, ale dovézt to nelze - zákaz vývozu, jen pro analogii.

U nás na tom patrně pohořel p. Libra, stát nedokázal zaručit, že se jeho inovace nedostane na černý tuzemský a zahraniční trh a tak zboží v hodnotě všech Gripenů co máme, dnes i F35 leží a stárne kdesi...A že Amíci čuměli jak puk a chtěli to hned!

vvitty

Příspěvek#12 » čtv 5. čer 2025, 15:13

Obavam se ze pri prechodu od teoretizovani do reality s timto pozadavkem narazis na nekolik problemu souvisejicich s vymahatelnosti.
Protoze maximum co pro to muzes udelat je ze s novym majitelem uzavres smlouvu kde jednou z podminek bude ze zbran nevyveze mimo CR a soucasne nejaka pokuta za poruseni teto podminky.
Akorat teda netusim jak by sis takovou podminku realne predstavoval aby byla prijatelna pro noveho majitele a zaroven on mel nejakou motivaci do takove transakce jit. A jak to budes chtit vymahat v pripade poruseni ....

Samozrejme lze nadefinovat prislusne smluvni ujednani kde si navymyslis ze to nesmi vyvezt. Ok. A kdyz to vyveze tak co? Zaplati Ti litr? A kdyz to proda dal a dalsi to vyveze? Mas nejakou zbran ktera je natolik zajimava aby nekdo mel zajem podstupovat transakci s takovymi obstrukcemi?

Erix

Příspěvek#13 » čtv 5. čer 2025, 15:56

Tak určitě negativ by tam byla spousta, to je fakt. Jen jsem potřeboval zjistit, zda i taková věc se někdy řešila. Proto jsem zmínil i pana Libru. Stát objednal, on vymyslel, zhotovil a vyzkoušel, ale bylo to "něco tak strašného", že se stát raději stáhl, jelikož by to neuhlídal. Cena patentů je ostronomická, ale možný následek hrozivý -> proto na věky zakonzervováno a zakázáno (snad to někdo někde pak nepohodí). 8-)

vvitty

Příspěvek#14 » čtv 5. čer 2025, 16:33

Michas tady dohromady zakaz vyvozu dany statni regulaci (napriklad omezeni na vyvoz nekterych technologii nebo typu vyrobku do nekterych zemi) a zakaz vyvozu ktery si vymysli vlastnik o sve vlastni vuli. To prvni bude pro dotycneho znamenat opletacky s urady zatimco to druhe si budes muset resit s dotycnym "sam".

Erix

Příspěvek#15 » čtv 5. čer 2025, 16:41

No vidíš, tak omezení exportu technologií/výrobků existuje. :idea: Takže čistě teoreticky lze technologii prosadit jako ryze státní záležitost a tím "posílit např. patentovou ochranu", nebo ne? Mám tím na mysli i z vlastní iniciativy, nebo toto lze vždy udělat jen že strany státu?

Zpět na