Návrh na změnu pravidel pro ročník 2026
Moderátor: LOS vedení
- monk
Příspěvek#61 » sob 21. čer 2025, 10:59
pokud beru LOS jako trenink tak klidne clovek prijde s OMPi do velke, ale pokud to bere trosku jako sport jak se sakra znevyhodnen proti velkym zelezum. Tim padem stim ani neprijde. Ja si to ted na par zavodehc vyzkousel OPT vs OMPi(MZ) a i kdyz jsem uz situace znal(casy cca podobne) tak stejne jsme mam horsi vysledky.
zavody.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- romv
Příspěvek#62 » sob 21. čer 2025, 18:14
hugos píše:Jen pro zajímavost jsem prošel naše závody od sezóny 2023 a sledoval počet přihlášených OptPi, OptKPi a OptMpi.
Na to rozdělení divizí to moc nevidím. Z 21 závodů by se divize OptKPi sešla 3x z toho 2x jen 4 střelci a divize OptMPi ani jednou. Kdybychom dali dohromady OptKpi+OptMpi, tak by se sešli o jednou více. Z toho všeho by se 2x stalo, že v divizi OptPi by počet střelců klesl pod 4 (to by asi zas tak nevadilo, protože divize by se slučovaly).
Přikládám tabulku s čísly, jsou tam jen závody, do kterých vidím. Dá se jenom tipovat jak je to rozložené u jiných pořadatelů, případně kolik střelců s OptMpi to neuvádí v přihlášce, nebo kolik lidí by začalo chodit s OptMpi, kdyby ta divize existovala.OptDivize.png
Tak to je přeci výsledek, který se dal očekávat. Je to jak píše monk. Proč by se někdo s např. G43 (kterou nosí jako EDC s kolimem) přihlašoval do Optik, aby závodil proti třeba G17 a byl v nevýhodě. Tahle statistika by dávala smysl po dalším ročníku soutěže, kdyby byla zavedena nová divize. I kdyby to bylo třeba jen oKPi a oMPi do jedné společné divize.
- kolombo
Příspěvek#63 » pon 23. čer 2025, 09:36
Nestálo by za to upřesnit pravidla pro použití BZ?
Asi by neměla umožňovat trénink manipulace se zásobníky, kdy není vždy možné kontrolovat, jestli závodník dodržuje pravidlo bez nábojů.
Původní znění:
11.1.4.
Bezpečná zóna je místo na střelnici, kde smí závodník manipulovat se zbraní a příslušenstvím, ale nesmí manipulovat se střelivem, ani se zásobníky, ve kterých je střelivo.
Nové znění:
11.1.4.
Bezpečná zóna je místo na střelnici, kde smí závodník manipulovat se zbraní a příslušenstvím, ale nesmí manipulovat se střelivem, ani se zásobníky, ve kterých je střelivo. Použití i vybitého zásobníku ve zbrani by mělo být vyjímkou, pouze pro kontrolu, ne pro nácvik manipulace.
Asi by neměla umožňovat trénink manipulace se zásobníky, kdy není vždy možné kontrolovat, jestli závodník dodržuje pravidlo bez nábojů.
Původní znění:
11.1.4.
Bezpečná zóna je místo na střelnici, kde smí závodník manipulovat se zbraní a příslušenstvím, ale nesmí manipulovat se střelivem, ani se zásobníky, ve kterých je střelivo.
Nové znění:
11.1.4.
Bezpečná zóna je místo na střelnici, kde smí závodník manipulovat se zbraní a příslušenstvím, ale nesmí manipulovat se střelivem, ani se zásobníky, ve kterých je střelivo. Použití i vybitého zásobníku ve zbrani by mělo být vyjímkou, pouze pro kontrolu, ne pro nácvik manipulace.
- kolombo
Příspěvek#64 » pon 23. čer 2025, 09:45
A ještě bych připomněl tohle:
Jen organizační:
Vzhledem k tomu že někdy se nepáskuje kapacita zbraně dle pravidel pro danou skupinu, ale je na některé situaci omezena příběhem, hodilo by se, aby toto omezení bylo zveřejněno už v před zahájením závodu. Usnadní to účastníkům přípravu na závod.
Třeba jako:
Situace 1: plná kapacita
Situace 2: 6 nábojů v zásobníku
Atd. ...
Takže bod pravidel:
11.1.3.
Pořadatel předá závodníkům, zpravidla ústně těsně před závodem, nebo den před závodem emailem, základní informace o plánovaném průběhu závodu, bezpečnosti a odlišnostech oproti pravidlům LOS, pokud je závod obsahuje.
Bych doplnil o:
Pokud je v některé situaci upravena kapacita zásobníků, mělo by to být zřetelně oznámeno před započetím závodu.
Zdůvodnění:
Nerad vypáskovávám na stage do kapes, určitě nejsem jediný, kdy pak má zapomenuté náboje po kapsách.
Jen organizační:
Vzhledem k tomu že někdy se nepáskuje kapacita zbraně dle pravidel pro danou skupinu, ale je na některé situaci omezena příběhem, hodilo by se, aby toto omezení bylo zveřejněno už v před zahájením závodu. Usnadní to účastníkům přípravu na závod.
Třeba jako:
Situace 1: plná kapacita
Situace 2: 6 nábojů v zásobníku
Atd. ...
Takže bod pravidel:
11.1.3.
Pořadatel předá závodníkům, zpravidla ústně těsně před závodem, nebo den před závodem emailem, základní informace o plánovaném průběhu závodu, bezpečnosti a odlišnostech oproti pravidlům LOS, pokud je závod obsahuje.
Bych doplnil o:
Pokud je v některé situaci upravena kapacita zásobníků, mělo by to být zřetelně oznámeno před započetím závodu.
Zdůvodnění:
Nerad vypáskovávám na stage do kapes, určitě nejsem jediný, kdy pak má zapomenuté náboje po kapsách.
- monk
Příspěvek#67 » pon 23. čer 2025, 10:52
ianraider píše:A proč by nemohl v BZ manipulovat se zbrani a s prázdným zásobníkem. Relevantní důvod je k dispozici ?
jo na zavody LOS chodi spoustu zacatecniku, kteri si to chteji zkusit a vetsinou maji i cerstve zbrojak. tak je jednodusi zakazat jakoukoliv manipulaci se zasobniky, nez aby se stal maler.
- MRBLUE
Příspěvek#68 » pon 23. čer 2025, 11:10
kolombo píše:Nestálo by za to upřesnit pravidla pro použití BZ?
Původní znění:
11.1.4.
Nové znění:
11.1.4.
To mi pripomina ZVS ked naboje fasoval vojak na palebnej ciare. Nemal by rozhodca vydavat strelivo az po prichode na stage? Ved ako chces kontrolovat ci zavodnici nenabijaju kdekolvek? Manipulacia so strelovon v SA (Bezpecnej zone) je zakazana. Kto to porusi DQ. Co viac chces riesit? Ako si napriklad po vymene zachytu zasobnika, zachytu zaveru, uprave zasobnika co robi zavady, atd, atd... chces skontrolovat funkcnost zbrane?
- kolombo
Příspěvek#69 » pon 23. čer 2025, 11:18
Já si tedy opravdu myslím, že BZ není na dotrénovávání něčeho co někdo neumí, ale k bezpečnému vybalení, kontrole a následně uložení zbraně.
Popřípadě k řešení problému se zbraní.
Sušit se má doma.
Střelenou ránu jistoty už jsem viděl.
Na "Nabíjet" odpověď "Já už mám nabito" jsem taky slyšel ...
Popřípadě k řešení problému se zbraní.
Sušit se má doma.
Střelenou ránu jistoty už jsem viděl.
Na "Nabíjet" odpověď "Já už mám nabito" jsem taky slyšel ...
- kolombo
Příspěvek#71 » pon 23. čer 2025, 13:39
Sice jsem si to ani celé nepřečetl, ale reagovat na to budu .....
Mám tam jasně napsané:
Použití i vybitého zásobníku ve zbrani by mělo být vyjímkou, pouze pro kontrolu, ne pro nácvik manipulace.
A Vy tu řvete, že by nešlo zkontrolovat zbraň po výměně toho a toho ...
Mám tam jasně napsané:
Použití i vybitého zásobníku ve zbrani by mělo být vyjímkou, pouze pro kontrolu, ne pro nácvik manipulace.
A Vy tu řvete, že by nešlo zkontrolovat zbraň po výměně toho a toho ...
- MRBLUE
- cmk
Příspěvek#73 » pon 23. čer 2025, 14:34
- nemám problém s tím, aby lidi manipulovali lidi se zásobníkem v BZ, tudíž není důvod to zakazovat globálně
- ta výjimka na 1 zásobník k tomu je ale přesně to, co ten zákaz zase zruší a udělá z toho zbytečný zákaz
- nemám problém s tím, aby si to organizátor na svoji zodpovědnost omezil podle sebe - trochu přes hlavu, ale asi nakonec může už teď
>>> Nevidím problém...
- ta výjimka na 1 zásobník k tomu je ale přesně to, co ten zákaz zase zruší a udělá z toho zbytečný zákaz
- nemám problém s tím, aby si to organizátor na svoji zodpovědnost omezil podle sebe - trochu přes hlavu, ale asi nakonec může už teď
>>> Nevidím problém...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX