Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Ikewoo
Příspěvek#526 » pát 21. bře 2014, 18:57
No, raději potkám člověka, co si třikrát rozmyslí než tu pistoli vytáhne, než sebejistého machra, kterej ji bude vyndávat po každém pivu, aby se předvedl v baru. Ono je občas lepší nebýt si jistý svými postupy a zacházením se zbraní a vědomě se kontrolovat... většinou z toho bývá míň průserů, než když si je někdo s sebou suveréně jistý.
No, myslím, že ten, kdo nebyl u zkoušek ani trochu nervózní má akorát dost peněz a času, aby si ty zkoušky klidně zopakoval ... no, a u každého se nervozita projeví jiným způsobem a jinak výrazně.
Když já byl na zkouškách, tak nejnervóznější byli pantáti myslivci, co si zapomněli prodloužit ZP
No, myslím, že ten, kdo nebyl u zkoušek ani trochu nervózní má akorát dost peněz a času, aby si ty zkoušky klidně zopakoval ... no, a u každého se nervozita projeví jiným způsobem a jinak výrazně.
Když já byl na zkouškách, tak nejnervóznější byli pantáti myslivci, co si zapomněli prodloužit ZP
- Jarek83
Příspěvek#527 » sob 22. bře 2014, 22:16
Grasel píše:To Jarek 83:
Ten ,,nějaký" Komenda, je jeden z neuznávanějších odborníků u nás, vyučuje na fakultě obrany v Brně, je soudním znalcem v oboru a kdyby chtěl, tak vás tam umyje všecky takovým stylem, že by jste se z toho podělali, to si buď jistý..![]()
![]()
Jinak je to velice příjemný pán který naštěstí pro žadatele nevymýšlí u zkoušky nesmysly.
Ale šak já se o tom nepřu že je to persóna, jenom jsem ho neznal a nevěděl o koho jde prože jsem nováček. Asi tak...
Jo ten ultra nervózní pán byl dílo. Údajně ho vyhodil při manipulaci za to, že zapomněl nabít ten školní náboj...
- isii
Příspěvek#529 » ned 23. bře 2014, 16:54
Chtěl bych poprosit zkušenější o radu:
Jako levák si nejsem jistý, jestli při střelbě manipuluji s malorážkou správně. Po výstřelu pustím pravou ruku, kterou při střelbě podepírám předpažbí, abych mohl ovládat závěr (popř. vyndat zandat zásobník) zatímco levou rukou pušku držím ve stejném místě jako při střelbě (prst mimo spoušť) a pažba se mi zapírá o podpaždí.
Zajímalo by mě, jestli je to tak správné a bezpečné, popř. jak bych měl pušku držet.
Jako levák si nejsem jistý, jestli při střelbě manipuluji s malorážkou správně. Po výstřelu pustím pravou ruku, kterou při střelbě podepírám předpažbí, abych mohl ovládat závěr (popř. vyndat zandat zásobník) zatímco levou rukou pušku držím ve stejném místě jako při střelbě (prst mimo spoušť) a pažba se mi zapírá o podpaždí.
Zajímalo by mě, jestli je to tak správné a bezpečné, popř. jak bych měl pušku držet.
- Serz
- paulus.u
Příspěvek#532 » úte 25. bře 2014, 12:39
Napíšu jak probíhala zkouška minulý týden v Praze.
Bylo nás asi 11 a chodili jsme na stav po jednom. Komisař řekl vše co po nás bude chtít dopředu. Na skupiny ABE jsem musel zjistit, zdali je pistole nabitá a odložit. Poté provést rozborku a sborku. Následovala malorážka, zjistit jestli je nabitá, rozborka sborka, to samé s brokovnicí. Poté mi dal do ruky zbraň se zádržkou, abych situaci vyřešil. Pak se přistoupilo na střelby. Nejdříve 3 nástřeslné, poté 5 ostrých. Po nastřílení jsem obdržel osvědčení.
Komisař se neptal na vůbec nic, šlo mu akorát o to, aby člověk se zbraněma uměl zacházet a dodržel bezpečnost. Dopředu řekl, že u pistole chce ránu jistoty, u malorážky a brokovnice že stačí nechat závěr vzadu, respektive nechat zbran zlomenou.
Bylo nás asi 11 a chodili jsme na stav po jednom. Komisař řekl vše co po nás bude chtít dopředu. Na skupiny ABE jsem musel zjistit, zdali je pistole nabitá a odložit. Poté provést rozborku a sborku. Následovala malorážka, zjistit jestli je nabitá, rozborka sborka, to samé s brokovnicí. Poté mi dal do ruky zbraň se zádržkou, abych situaci vyřešil. Pak se přistoupilo na střelby. Nejdříve 3 nástřeslné, poté 5 ostrých. Po nastřílení jsem obdržel osvědčení.
Komisař se neptal na vůbec nic, šlo mu akorát o to, aby člověk se zbraněma uměl zacházet a dodržel bezpečnost. Dopředu řekl, že u pistole chce ránu jistoty, u malorážky a brokovnice že stačí nechat závěr vzadu, respektive nechat zbran zlomenou.
- fixfokus
Příspěvek#533 » úte 25. bře 2014, 13:23
Paulus: Tak tos to měl snadný
Po mně chtěl u všech zbraní všechny hlavní části, detaily manipulace, výrobní čísla + ráže + zkušební značky a jejich význam, rozborky, sborky, závady, atd... Ve všech zbraních byl náboj, u pistole dokonce hlaveň ucpaná zmačkaným papírkem. Docela jsem se tenkrát zapotil.

- Int1m1thy
- isii
Příspěvek#537 » úte 25. bře 2014, 19:38
Chtěl bych poprosit o pomoc ještě s jedním dotazem týkajícím se brokové dvojky. Existují varianty s jednou spustí, a jestli ano, jak se z nich střílí?
Co se tyče dvojek se spouštěmi za sebou, je nějaké pravidlo, které by řeklo, která spoušť ovládá kterou hlaveň?
Co se tyče dvojek se spouštěmi za sebou, je nějaké pravidlo, které by řeklo, která spoušť ovládá kterou hlaveň?
- fixfokus
Příspěvek#538 » úte 25. bře 2014, 19:56
Bierman: Chtěl je ukázat, plus říct, že musí být na všech hlavních částech zbraně a zapsané v PZ. U brokovnice se ptal i na význam ostatních značek a čísel vyražených na plošce pod předpažbím (zkušební značky, ráže, zahrdlení...). Jak říkám, bylo to celkem vyčerpávající.
- uncle
Příspěvek#539 » úte 25. bře 2014, 20:04
jednospoušť u dvojky existuje a střílí se z ní tak, že namíříš, zmáčkneš a bum... pustíš, zmáčkneš podruhý a zase bum
...
nějaký pravidlo u hlavní není, existuje volič hlavní, tzn. kterou zvolíš, tou střílíš... u kozlice by měla střílet první spodní, u dvojky levá...

nějaký pravidlo u hlavní není, existuje volič hlavní, tzn. kterou zvolíš, tou střílíš... u kozlice by měla střílet první spodní, u dvojky levá...
- tomashr
Příspěvek#540 » stř 26. bře 2014, 13:58
robokop píše:To byla nadsázka, někteří tam byli naprosto jistí, klidní (třeba dvě holky a i spousta chlapů), ovšem pár jedinců mi tam připadalo, že v třesoucích se rukách tu zbraň prostě nemohou udržet. Živě jsem si představil, jak sahá do pouzdra pro pistoli a prostřelí si přitom nohu. Ale to jenom usuzuji z jejich nervozity.
Solidní výcvik by to napravil, ale jak tam řekl Komenda: "Dnes máte poslední možnost a i povinnost pochytit nějaká moudra či zkušenosti ze střelby. Jakmile dostanete zbroják, už za vámi nikdo stát nebude a je to jen na vás." Nebo tak nějak.....
Proto navrhuji tu "autoškolu" na zbraň.
Zase bych to tolik neřešil - ani po autoškole reálně nikdo není hotový řidič, navíc je spousta lidí nervózních z vlastní zkoušky a když den po ní přijde sama na střelnici, tak bude působit daleko jistěji. Prostě zkouškou dokáže, že má základy a pak je na jeho inteligenci a zodpovědnosti. Když je rozumný, taksi toho bude vědom a zpočátku postupovat daleko opatrněji a postupně si vše zažije a naprosto zautomatizuje. Anebo bude nezodpovědný magor a pak má dobrou šanci, že se v autě zabije, v horším případě zabije někoho jiného. U zbraně bych dokonce řekl, že má šanci na to, že nikomu neublíží skoro lepší než v autě, pokud pak bude chodit aspoň občas trénovat na střelnici, tak je riziko relativně malé a postupně se zdokonalí i "méně inteligentní jedinec". Samozřejmě se nedá vyloučit smůla, že na nějaké použití zbraně dojde téměř okamžitě po zkouškách, ale zas tak časté to není.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí