Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- isii
Příspěvek#541 » stř 26. bře 2014, 16:28
Dnešní zkouška v Praze Čestlicích, komisař p. Černý.
Bylo nás asi 10, všichni test napsali. Celá praktická část se dělala přímo na střelnici, kde se hned i střílelo. Na skupiny ABE jsem musel zjistit, zda je pistole nabitá, ukázat postup po ukončení střelby a rozborku. Buď jsem při rozborce málo vysvětloval nebo se chtěl komisař ujistit a nechal mě popsat jednotlivé díly, tak jak po rozborce leželi na stole. Po složení ještě zaseklá nábojnice a pak samotná střelba. O dlouhých nic ani jsem z nich nestřílel.
Co vím, tak jeden nedal praktickou, protože mu při rozborce vyletěl závěr.
Závěrem díky všem, co odpovídali na moje dotazy a za aplikaci Zbrojní průkaz pro android https://play.google.com/store/apps/deta ... myfirstapp díky které jsem teoretickou část parádně natrénoval.
Bylo nás asi 10, všichni test napsali. Celá praktická část se dělala přímo na střelnici, kde se hned i střílelo. Na skupiny ABE jsem musel zjistit, zda je pistole nabitá, ukázat postup po ukončení střelby a rozborku. Buď jsem při rozborce málo vysvětloval nebo se chtěl komisař ujistit a nechal mě popsat jednotlivé díly, tak jak po rozborce leželi na stole. Po složení ještě zaseklá nábojnice a pak samotná střelba. O dlouhých nic ani jsem z nich nestřílel.
Co vím, tak jeden nedal praktickou, protože mu při rozborce vyletěl závěr.
Závěrem díky všem, co odpovídali na moje dotazy a za aplikaci Zbrojní průkaz pro android https://play.google.com/store/apps/deta ... myfirstapp díky které jsem teoretickou část parádně natrénoval.
- murysek
Příspěvek#544 » čtv 27. bře 2014, 01:16
Zkouška včera na střelnici SSK Grand Benešov, zkušební komisař Mgr. Michal Pitro
Na ABDE jsem dělal rozborku a sborku, simulaci střelby a postup při závadě s ČZ 75, brokovou dvojkou a opakovací malorážkou, u každé jiná závada. Nervozita udělal svoje a já DEBIL
i po té co předemnou již někdo neuspěl, protože při převzetí a kontrole zbraně nějdříve nevyndal zásobní jsem po úspěšném rozebrání a složení zbraně (opakovací malorážka) po simulaci střelby, kdy mi byla popsána závada (slabý výstřel) samozřejmě řekl, že počkám 30 vteřin a poté jsem nejdříve vytáhl závěr místo aby jsem nejdříve vyndal zásobník.
Opakoval jsem hned ten samý den a už v pořádku. Ohledně rány jistoty řekl, že je to jen na nás, zda použijeme tuto variantu, nebo vypuštění kohoutu přes palec. Střílel jsem jen s krátkou kulovou zbraní na 15m a samozřejmě v testech po trénování v aplikaci(Zbrojni Prukaz - ZbraneKvalitne.cz pro Android) jsem nemohl dopadnout jinak než na 79 bodů. Děkuji týmu ZbraneKvalitne.cz, těch asi 40,-kč za to opravdu stálo a samozřejmě na foru jsem se dočetl spoustu užitečných informací - obojí doporučuji dalším známým a přátelům.
Ještě musím dodat, že pan Mgr. Michal Pitro, pokud vždy zkouší jako u nás, je člověk, kterého by jste si mohli přát u Vaší zkoušky, žádné záludnosti, šlo "jen" o to dodžet stanovené postupy a bezpečnost, základní popis zbraní(typ, ráže, hlavní části..) a prostě neudělat nějakou hloupost jako jsem na poprvé udělal já.
BTW: Nic nezkazíte, když si s sebou vezmete svačinu, pokud u vás na střelnici teda nemají občerstvení, po 5 hodinách, když jsem šel střílet, tak už jsem byl od slabé snídaně trochu vyhládlý a dost se mi třásly ruce, ale na těch 15 m se ten terč skoro minout nedá ..naštěstí
Na ABDE jsem dělal rozborku a sborku, simulaci střelby a postup při závadě s ČZ 75, brokovou dvojkou a opakovací malorážkou, u každé jiná závada. Nervozita udělal svoje a já DEBIL

Ještě musím dodat, že pan Mgr. Michal Pitro, pokud vždy zkouší jako u nás, je člověk, kterého by jste si mohli přát u Vaší zkoušky, žádné záludnosti, šlo "jen" o to dodžet stanovené postupy a bezpečnost, základní popis zbraní(typ, ráže, hlavní části..) a prostě neudělat nějakou hloupost jako jsem na poprvé udělal já.
BTW: Nic nezkazíte, když si s sebou vezmete svačinu, pokud u vás na střelnici teda nemají občerstvení, po 5 hodinách, když jsem šel střílet, tak už jsem byl od slabé snídaně trochu vyhládlý a dost se mi třásly ruce, ale na těch 15 m se ten terč skoro minout nedá ..naštěstí

- Int1m1thy
- robokop
Příspěvek#548 » čtv 27. bře 2014, 19:23
Častější závada asi bude, když se nedovře závěr z důvodu zaseklé vyhazované nábojnice. Opět velice jednoduché. Stále mířím do bezpečného prostoru, zvednu levou ruku a hlásím "závada". Řídící střelby přijde, koukne a řekne "odstraňte závadu". Na to (pořád mířím na terč, prst mimo spoušť) vyndám zásobník, stáhnu závěr dozadu, nábojnice vyskočí (snad) nebo ji nějak vytřepu, pustím závěr. Opakuji tentokrát již rychlé stáhnutí závěru, kouknu do komory, zda je prázdná, pokud ne, náboj vyskočí ....... pouštím závěr, rána jistoty, odkládám pistoli a hotovo.
Takto nám to vysvětloval komisař a hlavně říkal, že musíme umět ty povely jak na vojně
Ale nevím, proč tě kvůli tomu vyhodil. Tos musel se seklou pistolí se asi točit dozadu na něj, ne?
Takto nám to vysvětloval komisař a hlavně říkal, že musíme umět ty povely jak na vojně

Ale nevím, proč tě kvůli tomu vyhodil. Tos musel se seklou pistolí se asi točit dozadu na něj, ne?

- mobil-man
Příspěvek#549 » čtv 27. bře 2014, 20:45
Také bych postupoval podle povelů, hlavně nebýt zbytečně aktivní, i když víte, co dělat. Se mnou střílel kluk, kterému neodpálily 2 náboje při střílení z pistole a 1 z malorážky - tomu říkám fakt pech
Neotáčet se, zvednou ruku (tu druhou) a zahlásit závadu. Pak se řídící buď zeptá, co se má dělat, nebo u našich zkoušek přímo řekl, ať pár vteřin počká, vyhodí zásobník, vyhodí neodpálený náboj a zbraň odloží.

Neotáčet se, zvednou ruku (tu druhou) a zahlásit závadu. Pak se řídící buď zeptá, co se má dělat, nebo u našich zkoušek přímo řekl, ať pár vteřin počká, vyhodí zásobník, vyhodí neodpálený náboj a zbraň odloží.
- tomashr
Příspěvek#550 » pát 28. bře 2014, 11:32
Když jsem dělal zkoušku já, tak dva lidi od praktické části vyhodil komisař v souvislosti s dotazem, jak se připravuje zbraň pro nošení s nábojem v komoře... U ČZ75 a obecně zbraní s kohoutem je správná odpověď to, že natažením závěru nabijeme, pak vyustíme kohout a zásadní poslední krok - přesune kohout do mezipolohy, obvykle se tomu u zbraně říká "střelecká pohotovost" nebo podobně. Tohle je poměrně důležité, protože v této poloze je vysoká záruka bezpečnosti při pádu na zem atd, pokud by se kohout nechal úplně vypuštěný, tak nelze náhodný výstřel po pádu vyloučit.
Na tohle vylétli první dva, pak jsme si to přirozeně mezi sebou řekli a další už si dali pozor, takže toto zvládli všichni (tuším dva další lidi měli jiné problémy, ale ty už spadaly do těch, které se tu už více diskutovaly).
Jinak opravdu zásadní u zkoušek je dodržovat míření do bezpečného směru, mě se podařilo trochu zazmatkovat při jedné operaci při přípravě k rozborce (v reálu by se mi při větší smůle možná podařil i nechtěný výstřel, spíš snad ne, ale optimální to každopádně nebylo), ale jelikož jsem při tomto "náběhu na chybu" opravdu velmi poctivě mířil do bezpečného prostoru, tak mi to prošlo. Pokud bych však při stejném nedopatření ještě nějak "mával zbraní", tak na 100% letím...
Na tohle vylétli první dva, pak jsme si to přirozeně mezi sebou řekli a další už si dali pozor, takže toto zvládli všichni (tuším dva další lidi měli jiné problémy, ale ty už spadaly do těch, které se tu už více diskutovaly).
Jinak opravdu zásadní u zkoušek je dodržovat míření do bezpečného směru, mě se podařilo trochu zazmatkovat při jedné operaci při přípravě k rozborce (v reálu by se mi při větší smůle možná podařil i nechtěný výstřel, spíš snad ne, ale optimální to každopádně nebylo), ale jelikož jsem při tomto "náběhu na chybu" opravdu velmi poctivě mířil do bezpečného prostoru, tak mi to prošlo. Pokud bych však při stejném nedopatření ještě nějak "mával zbraní", tak na 100% letím...
- sided
Příspěvek#551 » pát 28. bře 2014, 11:45
tomashr píše:....., pak vyustíme kohout a zásadní poslední krok - přesune kohout do mezipolohy, obvykle se tomu u zbraně říká "střelecká pohotovost" nebo podobně. Tohle je poměrně důležité, protože v této poloze je vysoká záruka bezpečnosti při pádu na zem atd, pokud by se kohout nechal úplně vypuštěný, tak nelze náhodný výstřel po pádu vyloučit.
No vidíš a zrovna tohle je totální blbost, zrovna u CZ75 (a naprosté většiny dalších zbraní) protože buď má blokaci úderníku která se uvolní až stisknutím spouště a nebo blokaci nemá, pak čistě teoreticky může při pádu k výstřelu dojít. Ale nemá to nic společného s polohou kohoutu ale se setrvačnými silami na úderníku. Bezpečnostní ozub na kohoutu je z úplně jiných důvodů.
- človek
Příspěvek#552 » pát 28. bře 2014, 13:22
Int1m1thy píše:cloveku: kdyz to udela cvak a nevystreli tak na strelnici cekas 30s se zbrani namirenou do bezpecneho prostoru. Pote vyndas zasobnik zatahnes zaver do zadu a zjistujes pricinu... tohle je navod pro amatery
No chtěl, abych to předvedl, tak jsem jako po "nevýstřelu nechal ruku se zbraní poklesnout, a druhou jsem zvedl za sebe a nahoru, a hlásil závada. To mu nestačilo. Chtěl slyšet tu půlminutu. Pak pronesl cosi o mířenkářích, o držení jednou rukou a prý že se to učí všude. Vyhodnotil to jako nevyhovující a ke střelbám mě vůbec nepustil. Ten den z asi 19 lidí odešlo s dokladem o způsobilosti jen asi 5 lidí. Pro info: na střelnicích se pohybuju od deseti let, na vojně jsem dělal zbrojíře a o zbraně se staral celému pluku, je mi teď 52 let a o ZP jsem přišel, protože jsem si včas nezažádal o nový.
Tak se ptám, co ještě by těm komisařům by mohlo vadit? Doporučený postup výrobce střeliva při selhání jsem fakt nestudoval...

Jo a natažení kohoutu a druhé spuštění mu nestačilo. Tak si říkám, co když si vymyslí příště selhání náboje spolu se selháním vytahovače?:lol:
- Ikewoo
Příspěvek#553 » pát 28. bře 2014, 14:19
Jok to tak čtu, tak jsem měl asi štěstí na komisaře, protože chtěl vidět bezpečnou manipulaci, ne slyšet svoje vlastní rozumy a vidět postupy, které má každý střelec trochu odlišné, podle sebe (viz ta příprava pistole na nošení nadrcnuté)
To by Pan Komisař nebo uživatel se zbraněmi na bázi 1911 fakt vyhrál
Ostatně i u té čúzy je to zbytečné (i kdyby neměla blokaci úderníku, s kohoutem to nemá co dělat, ten při vypuštění leží celý na zadní destičce závěru...)
tomashr píše: ....jak se připravuje zbraň pro nošení s nábojem v komoře... U ČZ75 a obecně zbraní s kohoutem je správná odpověď to, že natažením závěru nabijeme, pak vyustíme kohout a zásadní poslední krok - přesune kohout do mezipolohy...
To by Pan Komisař nebo uživatel se zbraněmi na bázi 1911 fakt vyhrál

- Bukowsky
Příspěvek#554 » úte 8. dub 2014, 08:07
Dobré ráno,
Tak minulé pondělí úspěšně passed praktické zkoušky v Třebotově
Dorazilo cca 17 lidí, tři tuším úplně vynechali. Na teorii obratem vyletělo 5-6 lidí. Člověk by nevěřil, že v tomto věku a pod přímým dohledem se stále najde někdo, kdo by opisoval
Ale ve všech případech bylo naprosto očividné, že nedali jen ti, co se to učili den dva před zkouškou...no co už
Po teorii už ale všichni dokončili v plném počtu - na manipulaci byly naprosto rozdílné časy, po kterou jí lidi skládali - někdo tam byl minutu, někdo čtvrt hodinky...Pan komisař byl opravdu v pohodě - nevymýšlel žádné nesmysly, dbal hodně důsledně na bezpečnost při manipulaci. Skupiny A,B,E dělaly sborku & rozborku náhodně - já měl pistoli a malorážku, brokárna mě minula. V obou případech schovaný školní náboj
Ale pohoda... Střelby dali rovněž všichni, Céčkaři stříleli z kompletního arzenálu, ostatní jen Čézeta 83.
Obrovské díky serveru Zbranekvalitne.cz a zejména aplikaci pro smartphony, se kterou jsem trávil poslední měsíc čas denně cestou do práce - díky tomu 79/79
Tak minulé pondělí úspěšně passed praktické zkoušky v Třebotově

Dorazilo cca 17 lidí, tři tuším úplně vynechali. Na teorii obratem vyletělo 5-6 lidí. Člověk by nevěřil, že v tomto věku a pod přímým dohledem se stále najde někdo, kdo by opisoval

Po teorii už ale všichni dokončili v plném počtu - na manipulaci byly naprosto rozdílné časy, po kterou jí lidi skládali - někdo tam byl minutu, někdo čtvrt hodinky...Pan komisař byl opravdu v pohodě - nevymýšlel žádné nesmysly, dbal hodně důsledně na bezpečnost při manipulaci. Skupiny A,B,E dělaly sborku & rozborku náhodně - já měl pistoli a malorážku, brokárna mě minula. V obou případech schovaný školní náboj

Obrovské díky serveru Zbranekvalitne.cz a zejména aplikaci pro smartphony, se kterou jsem trávil poslední měsíc čas denně cestou do práce - díky tomu 79/79

- dave-cz
Příspěvek#555 » úte 8. dub 2014, 18:20
Hezký den vespolek.
Tak jsem úspěšně složil zkoušky ve Zvoleněvsi, bylo nás tam skoro dvacet. Testy hlavně díky mobilní appce už jsem měl. Komisař p. Kubálek byl opravdu hodný, žádné finty ani zlomyslnosti se neděly, z jeho doplňujících dotazů naopak bylo celkem jasné, co chce slyšet, pokud byl člověk připraven.
Na sk. B+E chtěl vidět bezpečnost s pistolí, malorážkou i brokovnicí. Tj. kontrolu zbraně, zda je nabitá, rozborku (zkontrolovat pohledem části, i hlaveň zevnitř), sborku.
Následovala střelba pistolí s cv. nábojem. Nevyšel logicky výstřel, co se stalo - závada na náboji, čekat dle pokynů výrobce, pak vyhodit; poté s ní co - odevzdat správci střelnice (někde jsem se dočetl); ten jí nechce - reklamovat/odevzdat výrobci. Přerušení střelby (pojistka, sklonit, nepouštět z ruky), pokračování (odjistit, zamířit), zastavení (vybít, zásobník i komoru ke kontrole).
Dobré je říkat, co se právě chystám dělat. Jednak komisaře nepustíte ke slovu, takže nemá možnost všetečné otázky, a může vás včas zachránit před opomenutím z nervozity.
Příprava od správce střelnice, p. Rubeše, splnila svůj účel na výbornou, díky. Doporučuju z vlastní zkušenosti, udělejte si přípravu a nejlépe tam, kde budete dělat zkoušky, nedejte na rady kamarádů "vole to je jednoduchý, to dáš z fleku". Jednoduchý to je, ale chce si to trochu zažít. Udělali snad všichni, jestli se nepletu.
Střelby jen s pistolí, už se to protáhlo do odpoledne, a to odsýpalo daleko rychleji. Velel nabití třech nábojů na nastřelení všem, tak jsem se nebránil, i když jsem to měl v úmyslu dát to bez nich. Ale trefil jsem je hezky a to mě povzbudilo/uklidnilo, takže doporučuju si je dát. Všech 5 ran pak vpravo od středu na 8-10 bodů, zásobník i komoru ke kontrole, pochválil mi soustřel a splněno.
Jeden nedal z nervozity, tři si střelbu zopakovali. Policejní dozor celou dobu mlčel, pokuřoval na zápraží nebo popíjel čaj, takže taky v pořádku.
Tak jsem úspěšně složil zkoušky ve Zvoleněvsi, bylo nás tam skoro dvacet. Testy hlavně díky mobilní appce už jsem měl. Komisař p. Kubálek byl opravdu hodný, žádné finty ani zlomyslnosti se neděly, z jeho doplňujících dotazů naopak bylo celkem jasné, co chce slyšet, pokud byl člověk připraven.
Na sk. B+E chtěl vidět bezpečnost s pistolí, malorážkou i brokovnicí. Tj. kontrolu zbraně, zda je nabitá, rozborku (zkontrolovat pohledem části, i hlaveň zevnitř), sborku.
Následovala střelba pistolí s cv. nábojem. Nevyšel logicky výstřel, co se stalo - závada na náboji, čekat dle pokynů výrobce, pak vyhodit; poté s ní co - odevzdat správci střelnice (někde jsem se dočetl); ten jí nechce - reklamovat/odevzdat výrobci. Přerušení střelby (pojistka, sklonit, nepouštět z ruky), pokračování (odjistit, zamířit), zastavení (vybít, zásobník i komoru ke kontrole).
Dobré je říkat, co se právě chystám dělat. Jednak komisaře nepustíte ke slovu, takže nemá možnost všetečné otázky, a může vás včas zachránit před opomenutím z nervozity.
Příprava od správce střelnice, p. Rubeše, splnila svůj účel na výbornou, díky. Doporučuju z vlastní zkušenosti, udělejte si přípravu a nejlépe tam, kde budete dělat zkoušky, nedejte na rady kamarádů "vole to je jednoduchý, to dáš z fleku". Jednoduchý to je, ale chce si to trochu zažít. Udělali snad všichni, jestli se nepletu.
Střelby jen s pistolí, už se to protáhlo do odpoledne, a to odsýpalo daleko rychleji. Velel nabití třech nábojů na nastřelení všem, tak jsem se nebránil, i když jsem to měl v úmyslu dát to bez nich. Ale trefil jsem je hezky a to mě povzbudilo/uklidnilo, takže doporučuju si je dát. Všech 5 ran pak vpravo od středu na 8-10 bodů, zásobník i komoru ke kontrole, pochválil mi soustřel a splněno.

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí