střelba se kupinou A.

adam.wainer

Příspěvek#1 » ned 20. črc 2014, 20:32

Zdravím , jak je to se střelbou na střelnicích , pokud jsem držitel pouze skupiny A - sběratel?

frantisekkozisek

Příspěvek#2 » ned 20. črc 2014, 20:55

§28 odst. 5 zákona o zbraních: Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku.

Samozřejmě zbraň musí mít platnou zkušebnu, což není vždy samozřejmost u zbraní na ZP sk. A

Lynx

Příspěvek#3 » ned 20. črc 2014, 21:03

Obecně můžeš, viz § 28, odst. 5:
Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici...

Na konkrétní střelnici omezení být můžou, budeš se muset informovat přímo na ní (nebo pročíst provozní řád).

adam.wainer

Příspěvek#4 » pon 21. črc 2014, 07:22

děkuji za odpovědi,
já narážím na to, že pokud jsem v prostoru střelnice a mám nabitou zbraň náboji, zbraň u sebe, tak se jedná o nošení.
Přitom je v zákoně napsáno že držitel skupiny A je oprávněn zbraň jenom DRŽET- o nošení tam nic není.

Mobster

Příspěvek#5 » pon 21. črc 2014, 08:09

Tohle určitě nošení není. Kdyby bylo, na co by pak byly samostatně skupiny B a C?

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » pon 21. črc 2014, 08:13

adam.wainer: na střelnici jsi se zbraní se souhlasem majitele/nájemce nemovitosti, takže se jedná o držení. Navíc ze zákona jsi oprávněn střílet na střelnici ze všech zbraní, které jsi oprávněn držet a mají platné zkušební značky.

adam.wainer

Příspěvek#7 » pon 21. črc 2014, 08:45

vycházím z reálné situace kdy mě ze střelnice vyhodili a oháněli se tím, že se skupinou A si můžu nanejvíc doma cvakat ale že na střelnici se jedná o nošení a tak tam nemám co dělat.
Ale je to jak kde.

Mobster

Příspěvek#8 » pon 21. črc 2014, 09:26

Tak běž na jinou střelnici, když tam tvoje peníze nestojí. :wink:

adam.wainer

Příspěvek#9 » pon 21. črc 2014, 09:37

překvapilo mě to že je to jedna velká střelnice v Praze ale máš pravdu, přece nebudu nikomu nutit svoje peníze když o ně nestojí.

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » pon 21. črc 2014, 10:23

Pak dej vědět, jak jsi dopadl na jiných střelnicích. Celkem by mě zajímalo, zda je ten "nešťastný" výklad zákona pouze na té jedné střelnici kde jsi byl, nebo to je větší problém.

robokop

Příspěvek#11 » pon 21. črc 2014, 13:54

adam.wainer píše:vycházím z reálné situace kdy mě ze střelnice vyhodili a oháněli se tím, že se skupinou A si můžu nanejvíc doma cvakat ale že na střelnici se jedná o nošení a tak tam nemám co dělat.
Ale je to jak kde.

Tak se jich zeptej, jestli donedávna (do 30.6.2014) kontrolovali například Ečkaře, zda mají v ZP zapsáno povolení k nošení zbraně a vyhazovali je, pokud to tam neměli.
Je to přece logicky blbost.

mobil-man

Příspěvek#12 » pon 21. črc 2014, 14:50

Bohužel takoví experti, co právně žijí v zákoně z 90. let, stále občas člověk potká a svoji "pravdu" si nenechají vymluvit ani odkazem na ustanovení zákona. Horší je, když někdo takový rozhoduje.
Můžete to zkusit slušně ukázáním znění zákona, nebo pokud je to pouze zaměstnanec, kontaktovat vlastníka střelnice...

Návštěvník

Příspěvek#13 » pon 21. črc 2014, 17:10

adam.wainer: napiš, kde to bylo.

Piggy

Příspěvek#14 » pon 21. črc 2014, 21:42

Může se stát i to, že tě na střelnici více či méně naléhavě požádají, abys tam pokud možno nestřílel dávky, neboť to sice není nic proti ničemu, ale je to slyšet ven a kdekdo pak prudí.

Francis

Příspěvek#15 » sob 26. črc 2014, 09:18

No já myslel, že "A" zbraní se střílet nesmí nikdy nikde (neřešme nutnou obranu, že zrovna čistím svou zbraň kat. "A" a do domu mi vtrhne lupič a začne on po mě střílet...tak se začnu bránit právě čištěným "Ačkem"...)

takže kdybych měl samopal na "A" a měl platnou zkušebnu, tak mohu jít střílet na střelnici??????
To snad ne, ne?

Dodnes žiju v tom, že pokud nejsem policista, nebo nemám tolik přátel se soukromými střelnicemi, tak si dávkou nevystřelím legálně nikdy nikde . . .

Zpět na