Ochrana sluchu

Int1m1thy

Příspěvek#241 » stř 29. říj 2014, 03:08

Bohuliby: jestli mas chechtaky di do oaklayu ( meli by mit nelepsi skla ) ;) jestli min tak ess, revision atd. ;) balisticka ochrana bude u tutech znacek stejna, musi splnovat STANAG normy ;)

Ja mam bolle a jsou to smejdy za litr, vrzou ale fungujou. Skla taky docela dobry, nezamlzujou se a mel sem stesti ze mi sedli naprosto krasne.... :)

http://www.alfatactical.cz/bolle-balist ... d-kit.html

Bohuliby

Příspěvek#242 » stř 29. říj 2014, 23:55

Dobrý tip, ještě bychom potřebovali vědět co obsahuje ta norma Stanag, jestli je na sluchátka, nebo jen na brýle.
U některých brýlí jsem četl, že odolají na 10 m hromadné střele z brokovnice, ale asi u nejmenších broků.

Pupak

Příspěvek#243 » čtv 30. říj 2014, 00:32

Zkus Google milá Lízo :-)...zřejmě se jedná o balistickou ochranu (STANAG 2920 The adoption of standards for ballistic protection levels and testing):

http://www.englands1.com/site/wp-conten ... g_2920.pdf

Mimochodem, nemáte někdo zkušenost s elektronickými sluchátky Howard Leight Impact Pro? Jsou to sice bambule, ale za 70 dolarů mají zajímavých 30 dB útlumu a podezřele dobré recenze.

Int1m1thy

Příspěvek#244 » čtv 30. říj 2014, 03:05

Bohuliby

Příspěvek#245 » čtv 30. říj 2014, 14:04

Pupaku, díky za radu, angličtinu ovládám jen pasivně, jsem starší ročník, ale tohle si sám nejsem schopen do podrobna přeložit.
Raději mám opravdu skutečnou zkoušku, normy a decibely snese každý papír a návod.
Na srazu v Čekanicích se střílelo z pušky ráže 50 BGM, to je taková pecka, že vždy před výstřelem se křičelo, pozor střílíme a všichni jsme si svoje značková sluchátka cpali vší silou k hlavě, abychom nepřišli o sluch.

Pupak

Příspěvek#246 » sob 1. lis 2014, 13:05

Je to o balistické ochraně, tj. jaké energie/rychlosti/hmotnosti jakých střel respektive fragmentů musí brýle vydržet. Jsem taky línej to študovat, možná by nám mohl někdo znalejší osvětlit, jestli je skutečně až takovej rozdíl mezi běžnými (pracovními) ochrannými brýlemi a těmi certifikovanými "balistickými" v kvalitě, jako je v ceně.

Howard Leight Impact Pro jsem objednal, až se s nimi vrátím ze zalouže, tak podám report. Vyrábí to Honeywell, což nezní úplně blbě, tak jsem na ně za těch patnáct stovek zvědavej.

Int1m1thy

Příspěvek#247 » ned 2. lis 2014, 02:54

normalni pracovni bryle dle EN 166:2001 - neuvadi Jouly :(

Eye-protectors intended to provide protection against high-speed particles shall withstand the impact of a 6 mm
nominal diameter steel ball of 0,86 g minimum mass, striking the oculars and the lateral protection at one of the
speeds given in Table 7.

Takze odolaji 6mm kulicce o minimalni hmostnosti 0.86g

Typy ochrany F - Nizka energie 45m/s vsechny typy ochrany
B - Stredni energie 120m/s - nemaji je normalni bryle, jenom ty uzavreny a stity
A - Velka energie 190m/s pouze stity

Oproti tomu bryle dle STANAG 2920 and STANAG 4296

Standard STANAG 4296 stipulates a number of aspects to be respected in relation to protective
eyewear:
 It must resist an impact of 7.51 joules, according to the conditions defined by STANAG 2920.
 It must be as light and comfortable as possible.
 It must allow fog to be reduced to a minimum (through ventilation or a coating).
 It must provide a field of vision of at least 160°.
 The eyepiece must not distort vision and must be clear.
 The eyepiece must also be scratch-resistant over a period of prolonged use.
 It must be as matt as possible.
 It must be compatible with wearing other protection.

7.51J EN 166 1A STANAG 2920 V50: 564.29km.h-1 (156.75m.s-1) STANAG 4296

coz je minimalne

274.04m/s 899.09 ft/s pro projektil o vaze 0.2g
353.79m/s 1,160.73 ft/s pro projektil o vaze 0.12g

u streleckych hlavne platis za dobrou optiku, koukat pres pracovni je hruza. A co tak koukam tak vydrzi rychlejsi projektily... ale to kecam nemam naladu pocitat....

nekde sem videl test ze strelecky vydrzi birdshoty z brokny... vzdalenost nevim

Zdroj EN 166:2001

http://paulthorn.co.uk/healthandsafety/ ... 6-2002.pdf

video

https://www.youtube.com/watch?v=4a1-Z_WmmC8

https://www.youtube.com/watch?v=o4N1FHiGIac

Bohuliby

Příspěvek#248 » ned 2. lis 2014, 23:51

No, sice díky, ale nejsem z toho moudrej, sorry !

Pupak

Příspěvek#249 » pon 3. lis 2014, 00:25

Bohuliby: Ty seš línej číst i česky :-) ... co píše Intimithy, podle STANAG musí brýle přežít 7,5 joule, zatímco podle EN normy pro pracovní brýle jen (E=m*v^2/2) 0,86*2025/2000= necelých 0,9 joule. Šacoval bych, že v reálu ty pracovní vydrží víc a rozdíl nebude skoro o řád, ale to je jen odhad.

S názorem, že koukat přes pracovní je hrůza si dovolím nesouhlasit, takto obecně to určitě neplatí. Osobně jsem několik let řešil brýle na lítání a po drahejch cool Raybanech nakonec zakotvil u pracovních plasťáků Uvex Skyper za dvěstěpade, a to na doporučení kamaráda co dělá na letecký záchrance, kde je piloti mixérů fasujou. Mají super odstín, jsou protažený do stran takže za ně nesvítí, lehký a plně štelovatelný a v neposlední řadě nerozbitný, dokud na ně třeba nešlápneš.

Bohuliby

Příspěvek#250 » pon 3. lis 2014, 12:24

Jj, ty typy ochrany mně jsou jasné.
Sám mám žluté levné asi Peltory, to má asi většina a bílé pracovní 3M.
Asi lepší nežli nic, ale při nějakém odrazu nevím, co by to vydrželo, střílet na zkoušku se mi do nich ale nechce.
Asi půjdu také do dražších, jako vy, díky.

studna20

Příspěvek#251 » pon 3. lis 2014, 13:15

Zdravím,

díky moc za podnětnou diskuzi a jakmile vyfasuju ZP, na který už mám termín vyzvednutí, tak do toho půjdu.
K té ochraně a ceně, upřímně oči a uši si chci chránit jak nejlépe to půjde, a proto hledám optimální poměr cena (i vyšší) a výkon.
Navíc ochranné brýle mohou být použity i při jiných příležitostech než střelba, například: lukostřelba:), cyklistika, airsoft, atd.

Takže, až koupím a otestuji, dám vědět :geek: , ale potrvá to:)

fíša

Příspěvek#252 » pon 3. lis 2014, 13:17

Já jsem si pořídil brýle od ESS. Jaký model to zjistím.
Syn měl na airsoft a poškrábané čiré sklo, tak jsme udelali test.
Vzduchovka Slavia 631 ráže 4,5 mm = jen čmouha od olova
Malorážka Margolin ráže 5,6 mm = malinkatej důlek
ČZ 85 ráže 9mm luger = "sklo" se zdeformovalo, ale neprasklo
Všechno stříleno na 7 metru a "sklo" umístěno na dřevěném špalku.

mikymoto

Příspěvek#253 » pon 3. lis 2014, 14:26

No to vypadá na neprůstřelný brejle! :D
Předpokládám, že na tom špalku byly položené a při každém zásahu tak mohli putovat dále po směru střelby. To bych pak i pochopil, že vypružily a díky svojí muší hmotnosti byla veškerá energie přeměněna na pohyb.

Bohuliby

Příspěvek#254 » pon 3. lis 2014, 15:39

Konečně zkouška, ale je opravdu důležité, jak sklo bylo uchycené ?

mikymoto

Příspěvek#255 » pon 3. lis 2014, 15:56

No to bych řekl! Jinak se chová materiál upnutý pevně na nějakém objektu s vyšší hybností (špalek, nebo Tvoje hlava), kdy musí prakticky veškerou předanou energii absorbovat. A jinak se bude chovat volně položený na něčem, kdy může odletět vstříc růžové budoucnosti. I když vydržet přímý zásah .22 LR (i volně položeného) je už úctyhodný výkon na plexi o tl. několika málo mm.

Řekl bych, že úkolem takových brýlí s balistickou ochranou není primárně pohltit "headshot", ale ochránit zrak střelce před úlomky čekoholiv. V případě vojáka v bojové zóně bych tipoval např. odlétající omítku (po zásahu střelbou), kamínky, a jiné ošklivé věci létající vzduchem.

Zpět na