Kde nelze nosit zbraň

sfinx

Příspěvek#106 » pát 7. lis 2014, 00:24

nico píše:A než se tu podesáté semele debata o tom, jak to může rozhodnout až soud, tak alespoň za sebe mohu říct, že dokud tak neučiní, budu věřit MVČR. Nehledě na to, že i sám to chápu totožně.
Měl bych jednu připomínku. Hned v úvodu chci podotknout že nejsem odborník a nerad bych se tu s někým hádal..
Z tvé citace MVCR:
Samotný zákon o zbraních již v pojmu držení zbraně uvedený v § 2 odst. 2 bod 1 hovoří o souhlasu vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí.
nejedná se tedy opravdu o úpravu výhradně pro "držení zbraně"?
V budovách nebo provozních prostorách, které jsou v soukromém vlastnictví pak může omezit nebo zakázat vlastních nemovitosti nebo provozního prostoru.
Téhle větě trochu nerozumím. Čert vem chybku, ale chybí předmět ... vstup/držení/nošení?

Vím, že i tak je tam další pasáž o soukromě právních vztazích, ale teď mi šlo o tohle.

Díky

nico píše:
mobil-man píše:Analogicky tedy přeškrtnutý mobil znamená zákaz vnášení, nikoliv používání?
Já jen, že jsem to viděl v nemocnicích, pobočkách pošty aj.

A já seopakovaně ptám, zda přeškrtnutý pes znamená zákaz používání psa. :)
To je zákaz vnášení psa.

(3) Právní úkony vyjádřené jinak než slovy se vykládají podle toho, co způsob jejich vyjádření obvykle znamená. Přitom se přihlíží k vůli toho, kdo právní úkon učinil, a chrání se dobrá víra toho, komu byl právní úkon určen.
Zvýraznil jsi jen tu jednu část souvětí, ta druhá je ale také důležitá..

Co se skutečnosti týká - už tu bylo řečeno, že tyhle zákazy platí stejně jen na slušné lidi. Je hezké, že setapouch by rád dodržoval veškeré předpisy, ale to bychom museli žít v ideálním světě, kde budou pouze rozumné předpisy a kde je budou dodržovat všichni. Takto se pouze slušný člověk vzdá možnosti obrany a supermarket a dokonce ani jeho vycvičená ochranka bezpečí nezaručí. Nejsem paranoik, ale proč se zbytečně vzdávat práva nosit zbraň?

Když půjdu k soudu nebo na policejní ředitelství atp, tak budu vědět, že tam nemám zbraň ani já ani nikdo jiný nepovolaný, tady můžu jen doufat, že zločinci budou mít stejný respekt k samolepkám jako já.

Rough boy

Příspěvek#107 » pát 7. lis 2014, 07:53

Jen navážu na sfinxe.
Odpověď, co jsem dostal ze Správy centra Chodov byla na otázku k návštěvnímu řádu .
Tzn. k opatření obecné povahy, vztahující se k prováděcímu předpisu zákona, jakou je třeba vyhláška. Pokud to chápu správně. Dám sem citaci z jejich konkrétního Návštěvního řádu:
Návštěvní řád
Ve vnitřních prostorách objektu není zejména dovoleno / je zakázáno:
...› vstup pod vlivem omamných, či návykových látek
› provádět osobní hygienu (mytí do půli těla, mytí nohou, čistění zubů apod.)
› vnášet jakékoli toxické a omamné látky, nadměrná zavazadla, zbraně a jiné nebezpečné předměty

Z čehož vyplývá, že věc může být ale také nemusí být jednoznačně zakázáno. V tomto případě to záleží na jejich uvážení:
O nebezpečnosti jednotlivých předmětů má právo rozhodnout Správa Centra a bezpečnostní služba
Což se defacto stalo, na můj dotaz odpověděli jak se rozhodli.

To, že si pod piktogramem přeškrtnutého psa můžu představit zákaz vnášení psa, zákaz vstupu se psem a nebo zákaz vstupu pro rozseknuté psy vejpůl je čistě moje věc a neznalost zákona, resp. jeho prováděcího předpisu. Piktogram je dle mého pouze zvýšené upozornění na to, že třeba konkrétně v tomto případě je pobyt psa v těchto prostorách nějakým stylem zakotven v Návštěvním řádu. Stejně tak jako třeba v případě Přepravního řádu v MHD, nebo např vyhláškou č. 268 je upraven zákaz vjezdu vozidel LPG a CNG do podzemních garáží - je na každém nákupním centru, zda si opatří garáže odsáváním a detekcí, nebo jednoduše k vjezdu prdnou značku zákaz vězdu s nápisem LPG či CNG, atd.

Toť můj názor, samozřejmě může být lichý. V tom případě budu rád, pokud mě někdo opraví.

LRRTM1

Příspěvek#108 » pát 7. lis 2014, 08:04

Většinou, když jedu odpoledne ze střelnice, tak dostanu ještě další, takticko-strategický úkol. Ten úkol je předán za náročných konspiračních podmínek na kusu papíru, případně formou šifrované SMS....... No, prostě musím ještě koupit mlíko a pár dalších věcí. Zatím se mi podařilo vždycky vejít do obchodu, kde piktogramy končí přeškrtnutou zmrzlinou. Ale kdybych musel jít někam, kde je přeškrtnutá bambitka, tak bych ji určitě nenechal v autě. Ty speciální jednotky v obchoďáku mi nahánějí menší hrůzu, než představa vykradeného auta na parkovišti. Zabijáci v nejlepších letech se stejnak omezují tak na šacování nákupní tašky. Narozdíl od zlodějů na parkovišti, kteří svědomitě projdou celé auto. Konec konců, šacování tašky jsem ještě nezažil, ale rozbitých okýnek na parkovišti jsem už pár viděl.
Jen bych všechny stejně smýšlející s dovolením nabádal k důslednému skrytí. Úplně vidím reportáž na nově, jak i přes zákaz chodil ozbrojený člověk v nákupním centru a pak střih na nesouvisející video, kde je demonstrováno, co dokáže udělat cal .50 s motorem auta. A volání po bezpečnostních rámech ve školách i obchodních centrech. Ale možná jsem jen paranoidní...

Rough boy

Příspěvek#109 » pát 7. lis 2014, 08:10

Viděl bych to podobně. Není žalobce, není soudce...

Kalič

Příspěvek#110 » pát 7. lis 2014, 09:28

To já už jsem si byl i s železem v pouzdře na opasku kupovat v areálu nákupního centra nové džíny. Na dotaz prodavačky, kolik že mám kolem pasu, jsem se nechal přeměřit. :mrgreen: Mladá paní byla skvělá, úsměv měla nejen před měřením, ale i potom. Nechal jsem ji vydělat, koupil jsem dvoje. Nebyl vůbec žádný problém.

mobil-man

Příspěvek#111 » pát 7. lis 2014, 09:31

Rough boy píše:Jen navážu na sfinxe.
Odpověď, co jsem dostal ze Správy centra Chodov byla na otázku k návštěvnímu řádu .
Tzn. k opatření obecné povahy, vztahující se k prováděcímu předpisu zákona, jakou je třeba vyhláška. Pokud to chápu správně.

Opatření obecné povahy to jistě nebude. Viz § 171 až § 174 správního řádu.
Návštěvní řád je OOP v případě, že je vydán orgánem ochrany přírody národního parku. Je to vrchnostenský akt.

Carloss

Příspěvek#112 » pát 7. lis 2014, 09:48

Rough: Přepravní řád MHD (a podobné) je rovněž docela jiná káva, neb je sepisován na základě Zákona o drahách a dalších relevantních zákonů. Není to tedy "jakýs výplod" jen tak někoho... ;-) Tedy pokud existují pochybnosti o přepravě zbraní, ať v režimu nošení, nebo držení, určtě se to krom přepravních řádů najde i v příslušných zákonech, tedy nejen toho O zbraních. A pokud to v nich není, platí holt ten náš (a jiné relevantní).

Rough boy

Příspěvek#113 » pát 7. lis 2014, 10:12

Proto to píšu. Protože to není výplod jen tak někoho. Což pouze potvrzuje to, že pod piktogramem bych si neměl představovat to, co se mi zrovna namane, ale je to jakýsi vizuelní odkaz, např. v NC na Návštěvní řád, v tramvaji pak na Přepravní řád.

Carloss

Příspěvek#114 » pát 7. lis 2014, 10:23

Já to píšu proto, že nevím, jakou oporu v zákonech maj ty návštěvní řády kde čeho (ne, že by určitě mít nemohly, jen o tom nevím), kdežto o přepravních řádech vím, že ze zákonů vyplvají.

Rough boy

Příspěvek#115 » pát 7. lis 2014, 10:31

Tak jestli to dobře chápu, návštěvní řád by měl být podřízen vyhláškám města, tzn. může být jiný v Praze a jiný v Liberci. Nicméně furt to nesmí porušovat zákon, který je vyhláškám nadřazený, resp. vyhlášky ho konkretizují. Takže pokud bude zákon dost jasný, tak dle mého rovnou může být tvořen dle něj. Až tak do podrobna to nevím, právník nejsem. S tímto jsem si zatím v životě vystačil.

Patriot

Příspěvek#116 » pát 7. lis 2014, 11:41

Chtěl bych se zeptat jak je to s nošením zbraně sk.D kterou budu používat k práci,konkrétně převoz financí.Zajímá mě zda mohu při této práci nosit svoji legálně koupenou a registrovanou zbraň,samozřejmě že skrytě nebo tuto zbraň nesmím nosit a používat a budu muset používat při této práci zbraň od agentury?někde jsem tady foru četl že agentury si do smlouvy dávají že zbraň musíte používat jejich.Tak by mě tato otázka velice zajímala pokud máte někdo takovou zkušenost podělte se o ní.Díky ;)

Carloss

Příspěvek#117 » pát 7. lis 2014, 11:44

Bych to zobecnil asi tak, že návštěvní řád si může každej napsat jak chce, ale nesmí odporovat právnímu řádu ČR. V některých případech můžou některé zákony návštěvní řády asi konkretizovat. To je obdoba oněch přepravních řádů, které jsou v příslušných zákonech zmiňovány konkrétně. Tak asi tak. V některých případech prostě platí obecné normy, v jiných jsou konkretizovány podmínky příslušnou normou.

Carloss

Příspěvek#118 » pát 7. lis 2014, 11:48

Patriot píše:Chtěl bych se zeptat jak je to s nošením zbraně sk.D kterou budu používat k práci,konkrétně převoz financí.Zajímá mě zda mohu při této práci nosit svoji legálně koupenou a registrovanou zbraň,samozřejmě že skrytě nebo tuto zbraň nesmím nosit a používat a budu muset používat při této práci zbraň od agentury?někde jsem tady foru četl že agentury si do smlouvy dávají že zbraň musíte používat jejich.Tak by mě tato otázka velice zajímala pokud máte někdo takovou zkušenost podělte se o ní.Díky ;)

Cože? Zbraň kat. D k výkonu povolání???

Ale k dotazu: Tak začni tím, co je ve smlouvě a nespekuluj tady nad tím, co sis tu přečetl, že si do ní kdo dává nebo nedává. Je potřeba znát konkrétní stav věci a ne nějaké "coby kdyby".

Patriot

Příspěvek#119 » pát 7. lis 2014, 12:03

Proč co se ti nezdá na sk.D je to tam jasně napsáno Carlossi.Jasně raději se na to ještě zeptám přímo u podpisu majitele ale můj švagr to tak měl,i když měl svoji zbraň musel ji mít doma a musel používat zbraň ochranky či agentury,a ta byla registrována majitelem agentury a švagr taky pak musel jít na policii nahlásit že bude tuto zbraň používat.
Zákon se změnil mohu se i mýlit ale jistě se na to zeptám

DanielX

Příspěvek#120 » pát 7. lis 2014, 12:06

Patriot píše:Proč co se ti nezdá na sk.D je to tam jasně napsáno Carlossi.Jasně raději se na to ještě zeptám přímo u podpisu majitele ale můj švagr to tak měl,i když měl svoji zbraň musel ji mít doma a musel používat zbraň ochranky či agentury,a ta byla registrována majitelem agentury a švagr taky pak musel jít na policii nahlásit že bude tuto zbraň používat.
Zákon se změnil mohu se i mýlit ale jistě se na to zeptám

Můžu se jen pro zajímavost zeptat co to je za zbraň? Plynovka, vzduchovka, nebo co?

Zpět na