Paříž Charlie Hebdo

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Serz

Příspěvek#106 » stř 21. led 2015, 18:44

anebo jeste GŠ-18 :)
ale ty se nastesti bezne na ulicich nevyskytuji

mikymoto

Příspěvek#107 » čtv 22. led 2015, 14:44

Chip píše:Neudela to nic, jen maličkou modřinu. Aspoň pokud jsi normálně narostlej a psychicky v poradku. Vyzkoušeno... :-)

No nevím co jsi zkoušel a na kom, ale kromě výše zmíněných vest s balistickým plátem to následky má téměř vždy a bezboletné to údajně taky není - nevyzkoušeno (mám se rád).

Více informací třeba v tomto odkaze.
http://www.triggerservice.cz/files/defa ... sty_08.pdf

Chip

Příspěvek#108 » čtv 22. led 2015, 22:14

Co na to mužu říct? Lidí kteří to vyzkoušeli je dost, trojková vesta a 9 mm luger FMJ. A nikomu se nic nestalo...

Carloss

Příspěvek#109 » čtv 22. led 2015, 22:20

Nikomu nic? Tyjo.. nějak mi to hlava nebere... Ta energie střely je jasná... Kam se poděje? A nechci slyšet, že ji balistika pohltí... Ona ji nepohltí, může ji jen přeměnit, nebo rozložit do pochy. Tedy něco se dít prostě musí.

Matt_CZE

Příspěvek#110 » čtv 22. led 2015, 23:00

Jak říká carlos, fyzika je neúprosná

Piggy

Příspěvek#111 » pát 23. led 2015, 09:24

Něco málo pohltí (ten plát se trochu prohne a zahřeje), ale samotná podstata účinku je přece v tom rozložení na velkou plochu - co si vybereš radši: bodnout do prdele šídlem s nepatrnou energií nebo plácnout vařečkou s energií mnohonásobně větší?

mocima

Příspěvek#112 » pát 23. led 2015, 10:12

Piggy: u balistiky s plátem je to jasné - rozloží se to do velké plochy a je to pohoda.
Ale Chip mi vyvracel to, že v případě měkké balistiky si toho zasažený všimne a bude mít problémy to udýchat.

mikymoto

Příspěvek#113 » pát 23. led 2015, 11:02

No já su spíš nevěřící Tomáš - esli to někdo dobrovolně vyzkoušel a nic mu nebylo, tak gratuluju. Mě prostě hlava nebere, že by zpomalení projektilu o rychlosti 300-400 m/s (bráno pro 9mm luger) na vzlálenosti počítané v jednotkách cm (povrch vesty - moje kůže) neudělalo zranění. Ale já sem z cukru, takže mě by zabil už jen ten šok :D

A nejsem si jistej, co bych sám dělal v případě, že bych do chlapa vypráznil zásobník a on by jen nakrknutej heknul a začal se na mě otáčet. Asi bych umřel na leknutí s myšlenkou na to, co jsem to koupil za ošizený střelivo.

Piggy

Příspěvek#114 » pát 23. led 2015, 12:36

Já ti rozumím - ale ta vesta je právě tak konstruovaná, aby to rozložila. Ona přece funguje právě díky tomu, že ta vlákna se nepřetrhnou ani nějak moc neprotáhnou, takže ta energie se spotřebuje na to, aby ve tvém těle udělala mělký a široký důlek místo úzkého a hooodně hlubokého. ;)
Prostě věř nevěř, kevlar či aramid to u běžných pistolových ráží ustojí i bez plátů (neberme zvlášť pro tento účel konstruované střely).

mikymoto

Příspěvek#115 » pát 23. led 2015, 13:33

Ale joooo, to já kevralu věřím - já mám jen problém věřit, že by to neodnesly moje polámaný žebra. On ten hrudník zvládne průhyb o pár cm. Jenže je to většinou tlak s postupným nárůstem. Tady dojde k přenosu té rány ve zlomcích vteřiny a nedivil bych se popraskaným žebrům. A jak bylo zmíněno i v některých článcích - bál bych se hlavně úlomků z těch žeber zapíchaným do plic.

Netuším jak hodně rozšířený jsou neprůstřelný vesty rozšířený mezi zlými hochy (dle videí ale bohužel asi čím dál častěji). To aby pak člověk pomalu začal trénovat 2 rány na hrudník a třetí na hlavu, když hned nepadá na zem.

sided
moderátor

Příspěvek#116 » pát 23. led 2015, 13:43

Uvědomte si že technologie výroby vlákem i konstrukce balistické ochrany jde obrovským tempem dopředu. Dneska je balistika IIIA na polovině hmotnosti a objemu střepinovky z 80tých let.

Chip

Příspěvek#117 » pát 23. led 2015, 19:35

Jeden z nejobvyklejších testů, který dělá snad každý kdo si chce otestovat vestu, je po zásahu do vytáhnout vlastní zbraň a střílet. Pokud jde o pocit, je to jako tvrdá rána pěstí do hrudníku. Pokud by jste to vůbec nečekali, tak to s vámi otřese, pokud jste připraveni snesete to a pokud je to například v plnokontaktním zápase, tak o tom ani nevíte a pak se divíte kolik mate modřin. V zivote jsem neviděl a ani neslyšel, že by to někomu např. zlomilo žebra. Možná je to štěstím a možná tím, že většina lidí co to vyzkouší, jsou sportovci mohutnějších postav, co jsou zvyklí dostávat rány do těla...A možná i jak píše Sided, zvyšující se kvalitou vest. I když to co je ve vyzbroji, nejsou žádné hitovky a všechny používané k těmto neoficiálním "testům" jsou vyřazené, tj. minimálně 5 let stare..

Chip

Příspěvek#118 » pát 23. led 2015, 19:39

A jenom na závěr, není tak těžké vzít si vestu a stoupnout si do dopadiště. Daleko težší je sehnat někoho, kdo vezme do ruky zbraň a vystřelí. Ani se tomu nedivím. :-)

franta599

Příspěvek#119 » pát 23. led 2015, 20:29

na internetu je video chlapka co si nechal s mekkou vestou našit do břicha nezdalo se že by ho to nebolelo :D celkem vyvalil kukadla :D ale skrz to nešlo

/edit- mekká vesta -> velka bolest https://www.youtube.com/watch?v=2RMhOYk5wts
/edit2 tady to ta vesta už nedala https://www.youtube.com/watch?v=ZnkYN_4XZhI

marinakus

Příspěvek#120 » pát 23. led 2015, 21:55

chip: nevím odkud máš své zkušenosti ale mě kluci z policejní zásahovky říkali něco tak trochu jiného, než to popisuješ ty - já bych si s měkkou vestou dobrovolně nestoupl před jakoukoliv plnokrevnou pistoli ani za zlaté prase. Samozřejmě, pokud máš na mysli vestu s plátem, je to o něčem jiném ale ani tam nemusím mít všechno, asi už nejsem mladý janek.

Zpět na