Zkouška odborné způsobilosti mimo trvalé bydliště
- RomanB74
Příspěvek#16 » úte 20. led 2015, 07:48
2 mihlit: Proč si proboha takhle komplikuješ ,,život"? Nebylo by jednodušší přehlásit si trvalý pobyt (výměna OP z důvodu změny trvalého pobytu bývá bezplatná) a následně si vše vyřídit v místě příslušném? Takhle mi to přijde jako drbání se levou rukou za pravým uchem. Přehlašování pobytu přitom není žádné drama a na výměnu OP máte 15 dní.
- Derviš
Příspěvek#17 » úte 20. led 2015, 08:36
Problém s přehlášením trvalého bydliště mám třeba já - nájemní smlouva mi zapovídá nahlásit si trvalé bydliště do místa, kde vlastně teď bydlím.
Musel bych se nahlásit na MÚ Brno, a už vidím pány policisty jak mi na takovou adresu na žádosti dávají razítko.
Zatím to taky vypadá, že se budu muset odkázat na lidskou shovívavost - z Brna bych musel několikrát do Bruntálu, a to znamená nejmíň šest dní dovolené v pondělky nebo středy. Nehledě na to, že když mi přesun zkoušky odbornosti zamítnou, budu muset i na zkoušku někam do kšá (Bruntál, Krnov nebo hůř).
Musel bych se nahlásit na MÚ Brno, a už vidím pány policisty jak mi na takovou adresu na žádosti dávají razítko.
Zatím to taky vypadá, že se budu muset odkázat na lidskou shovívavost - z Brna bych musel několikrát do Bruntálu, a to znamená nejmíň šest dní dovolené v pondělky nebo středy. Nehledě na to, že když mi přesun zkoušky odbornosti zamítnou, budu muset i na zkoušku někam do kšá (Bruntál, Krnov nebo hůř).
-
donovanstangiano - Příspěvky: 165
- donovanstangiano
Příspěvek#18 » úte 20. led 2015, 08:47
Z mé zkušenosti: Vykonání zkoušky a vydání ZP mimo kraj trvalého bydliště - NEPOVOLENO! Bez diskuzí. Jednalo se o kraj Vysočina. Jak je po novelizaci zákona 119 netuším, dělal jsem to před 3 lety.
Vyřešil jsem to tehdy změnou místa trvalého bydliště, ovšem v některých případech věřím, že to není prdel... (mně tedy přijde celý institut "trvalého" bydliště jako zvrácený, ale to je OT
)
Vyřešil jsem to tehdy změnou místa trvalého bydliště, ovšem v některých případech věřím, že to není prdel... (mně tedy přijde celý institut "trvalého" bydliště jako zvrácený, ale to je OT

- RomanB74
Příspěvek#19 » úte 20. led 2015, 09:17
Derviš píše:Problém s přehlášením trvalého bydliště mám třeba já - nájemní smlouva mi zapovídá nahlásit si trvalé bydliště do místa, kde vlastně teď bydlím.
Předem se omlouvám za mírný OT.
Vím, toto paranoidní opatření nájemců plyne z neznalosti zákona. Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj a nevzniká tím žádné nakládací právo nájemníka k movitému či nemovitému majetku v místě bydliště - to bohužel nájemci nerespektují ve svém strachu, aby náhodou nepřišel exekutor a nepolepil jejich pračku, lednici a cokoliv se nalézá v nájemním bytě. To je ale otřesný omyl, neboť exekuce se vztahuje právě na majetek v místě, kde se dlužník prokazatelně zdržuje.
Řešil jsem v podstatě ,,modelovou" situaci v mém osobním život. Po rozvodu na mne exmanželka po právu naléhala, ať se odhlásím z bývalého společného bytu. Mimo jiné kvůli výpočtu nájmu v obecním bytě - takže nic nepochopitelného. Zašel jsem tedy na magistrát města Pardubic, který zrovna přijal opatření, že nebude evidovat ,,další bezďáky" na magistrátu a že pokud mám platnou nájemní smlouvu, tak mám právo se přehlásit na svou aktuální adresu (zároveň mi byly vysvětleny výše uvedené spojitosti s majetkovými nároky, které byly mimo jiné uvedeny v nájemní smlouvě - soupis majetku předaného k užívání).
Nájemci jsem situaci vysvětlil, předal mu kontakt na pracovnici magistrátu pro případ potřeby nějaké konzultace a najednou nebyl s trvalým bydlištěm problém - byť ve smlouvě hrozil okamžitým vyhoštěním až někam za Čukotku.
Mimochodem, když jsem se později stěhoval z nájmu, tak právě nájemce přede mnou (obrazně) ,,klečel na kolenou" ať si to rozmyslím a že mi dá slevu, protože tak spořádaného nájemníka v garsonce nikdy neměl.
Na druhou stranu je pravda, že pořízení ZP je svým způsobem jednorázová záležitost a následně, pokud nebudete ,,lama" jako já a nenecháte si ZP propadnout, tak na obnovení máte lhůtu 4 měsíce (max 6 před, min 2 před koncem platnosti) a to se prostě dá uhlídat i kdyby si měl člověk nastavit upomínky do telefonu, počítače nebo měl tyto ,,termíny ke kontrole" jen v šuplíku na papíře.
Já osobně bych se zkusil dohodnout s nájemcem na přehlášení trvalého bydliště a situaci mu pořádně vysvětlil.
- mikky
Příspěvek#20 » úte 20. led 2015, 11:50
Můj příběh s přesunem zkoušky z Chebu do Prahy:
- Telefon do Chebu: no problem - poslat mailem nascanovanou(!) žádost o vykonání zk (tehdy se za ní ještě neplatilo), žádost o změnu místní příslušnosti a potvrzení o sídlu zaměstnavatele. Přesunuto do Prahy (dlužno dodat, že disponuju kvalifikovaným elektronickým podpisem);
- telefon z Prahy kdy chci jít;
- zkouška;
- poštou do Chebu papírová žádost o vydání ZP + NP + kolky (posláno jako cenné psaní);
- osobní vyzvednutí ZP + NP.
Čili prvního policajta za pultem sem viděl, až když sem si vyzvedával hotovej ZP .
Nicméně ke změně místní příslušnosti - tohle řeší odst. 5), § 131 Správního řádu. Tam je slovo "může". Bohužel. Celej odstavec zní:
Teď si z hlavy nejsem jistej, jak se s tímhle "požádáním" musí vyrovnat - jestli o tom vydává rozhodnutí, mělo by být možný se proti tomu odvolat. Nicméně existuje něco jako princip předvídatelnosti rozhodnutí správního orgánu - není cool, že dva ekvivalentní správní orgány v různých územích rozhodujou ve stejných případech odlišně. To si skoro koleduje o stížnost/podnět na ministerstvo. Můžu o tom zkusit zjistit něco víc, kdyby byl zájem.
- Telefon do Chebu: no problem - poslat mailem nascanovanou(!) žádost o vykonání zk (tehdy se za ní ještě neplatilo), žádost o změnu místní příslušnosti a potvrzení o sídlu zaměstnavatele. Přesunuto do Prahy (dlužno dodat, že disponuju kvalifikovaným elektronickým podpisem);
- telefon z Prahy kdy chci jít;
- zkouška;
- poštou do Chebu papírová žádost o vydání ZP + NP + kolky (posláno jako cenné psaní);
- osobní vyzvednutí ZP + NP.
Čili prvního policajta za pultem sem viděl, až když sem si vyzvedával hotovej ZP .
Nicméně ke změně místní příslušnosti - tohle řeší odst. 5), § 131 Správního řádu. Tam je slovo "může". Bohužel. Celej odstavec zní:
Příslušný správní orgán může věc usnesením postoupit z důvodu vhodnosti i v jiných případech. Postupující správní orgán je povinen vyžádat si předchozí souhlas správního orgánu, jemuž má být věc postoupena. Předchozího souhlasu není třeba v případech, kdy má žadatel v územním obvodu správního orgánu, jemuž má být věc postoupena, místo trvalého pobytu nebo sídlo, popřípadě se v tomto územním obvodu zdržuje. V řízení o žádosti se tohoto ustanovení použije jen na požádání nebo se souhlasem žadatele.
Teď si z hlavy nejsem jistej, jak se s tímhle "požádáním" musí vyrovnat - jestli o tom vydává rozhodnutí, mělo by být možný se proti tomu odvolat. Nicméně existuje něco jako princip předvídatelnosti rozhodnutí správního orgánu - není cool, že dva ekvivalentní správní orgány v různých územích rozhodujou ve stejných případech odlišně. To si skoro koleduje o stížnost/podnět na ministerstvo. Můžu o tom zkusit zjistit něco víc, kdyby byl zájem.
- marinakus
Příspěvek#21 » úte 20. led 2015, 13:43
Je k tomu ještě právní stanovisko (myslím, že bylo na stránkách OBP MVČR) o tom , že úředník nesmí rozhodovat diskriminačně v jednotlivých případech. V praxi je to o tom, že jednotlivé agendy pro zbraně a bezpečnostní materiál postoupení zkoušek jinam buď generálně povolují všem nebo přesně naopak nikomu.
- marinakus
Příspěvek#22 » úte 20. led 2015, 14:44
Ještě poznámka, co se týká krajů. V rámci PČR má každý kraj značnou subjektivitu a to včetně ekonomické (vlastní rozpočet). Takže v rámci toho, co zákon umožňuje je dost věcí na rozhodnutí krajského ředitele a jeho prováděcích rozkazech. O tom je to slovíčko orgán "Může". (a nebo taky nemusí)
- Gimly
- E-Ryc
- mihlit
Příspěvek#25 » úte 10. úno 2015, 11:54
Tak k mému milému překvapení mi dnes volali z Brna, že mi v Hradci vyhověli a zkoušku tak můžu dělat v Brně. Sice je to mezi podání žádosti 19. ledna v Hradci a nejbližší volný termín v Brně 2. dubna docela dlouhá doba, ale tak docela mě překvapili, když původně mi říkali, že to nemá šanci projít.
- mikymoto
Příspěvek#26 » úte 10. úno 2015, 16:49
Tak to máš fakt štěstí. Já dokládal nájemní smlouvu i potvrzení zaměstnavatele, že mám pracoviště v Brně a stejně mi to zamítli. Prý ve veřejném zájmu. Lidí s identickým dopisem (pouze jiné oslovení) se na zkoušce sešlo více - v Pardubickém kraji se s tím prostě nechtějí piplat.
Holt jinej kraj, jinej mrav. Tak u zkoušky hodně štěstí.
Holt jinej kraj, jinej mrav. Tak u zkoušky hodně štěstí.
- Mach
Příspěvek#27 » sob 14. úno 2015, 22:19
Zdravím všechny.
Rád bych, se podělil o svůj střet s policii, a taky zjistit jestli tak ublížený jsem jenom já.
V září 2014, jsem se po letech běhání s airsoftkou po lese rozhodl posunout a udělat si zbroják.
Přihlásil jsem se na teoretický a praktický nácvik v Brně. Poté jsem v našem krásném krajském Jihlavě podal přihlášku ke zkoušce s žádostí o změnu místa zkoušky do Brna. Logicky znám zde zbraně, střelnici jsem tu celý týden na VUT (ano opravdu mám rozvrh od pondělí do pátku) až na víkend. Na přepážce u Policie na mě vcelku příjemný chlap koukne a povídá "No mi to tady, ale nepovolujeme jedině byste byl od MP nebo měl na škole myslivost". Říkám si dobře, nebude problém přijet když nabídnou inteligentní termín(pondělí, pátek). Za dva dny volá paní, že zkouška bude středu 25.4. Řekl jsem, že se nejdřív musím domluvit se cvičícím, jestli mě omluví z výuky. Ten mi zdělil, že omlouvá pouze v případu nemoci. Takže jsem volal zpět, že se dostavit nemohu a příští termín mám na květen, kdy mám čas se dostavit do Jihlavy.
Asi nemusím říkat, jak jsem odvařenej, že jdu na zkoušku v květnu, kdy už z nácviku bude úplný nic. Bez zbrojáku se ke zbraním prostě dostává těžko. Teďka od někoho znalého, opravdu je takový problém mě stavaře přesunout na zkoušku do Brna, když u MP a škol s myslivostí to není problém? Nemůžu si pomoc, nezdá se mi normální hnát člověka 200 km na 8.00, když to není potřeba, zvlášť když může zkoušku ve stejné kvalitně vykonávat na střelnici 10 minut šalinou.
Mě Policie České republiky pro svoji neochotu zklamala, pro ně prakticky formalita, která by mě ulehčila život. Takže až si někde budou stěžovat na neochotu občanů, jen se usměji. Ano vím, i u Policie jsou občas rozumní a přemýšlející lidé.
Rád bych, se podělil o svůj střet s policii, a taky zjistit jestli tak ublížený jsem jenom já.

V září 2014, jsem se po letech běhání s airsoftkou po lese rozhodl posunout a udělat si zbroják.
Přihlásil jsem se na teoretický a praktický nácvik v Brně. Poté jsem v našem krásném krajském Jihlavě podal přihlášku ke zkoušce s žádostí o změnu místa zkoušky do Brna. Logicky znám zde zbraně, střelnici jsem tu celý týden na VUT (ano opravdu mám rozvrh od pondělí do pátku) až na víkend. Na přepážce u Policie na mě vcelku příjemný chlap koukne a povídá "No mi to tady, ale nepovolujeme jedině byste byl od MP nebo měl na škole myslivost". Říkám si dobře, nebude problém přijet když nabídnou inteligentní termín(pondělí, pátek). Za dva dny volá paní, že zkouška bude středu 25.4. Řekl jsem, že se nejdřív musím domluvit se cvičícím, jestli mě omluví z výuky. Ten mi zdělil, že omlouvá pouze v případu nemoci. Takže jsem volal zpět, že se dostavit nemohu a příští termín mám na květen, kdy mám čas se dostavit do Jihlavy.
Asi nemusím říkat, jak jsem odvařenej, že jdu na zkoušku v květnu, kdy už z nácviku bude úplný nic. Bez zbrojáku se ke zbraním prostě dostává těžko. Teďka od někoho znalého, opravdu je takový problém mě stavaře přesunout na zkoušku do Brna, když u MP a škol s myslivostí to není problém? Nemůžu si pomoc, nezdá se mi normální hnát člověka 200 km na 8.00, když to není potřeba, zvlášť když může zkoušku ve stejné kvalitně vykonávat na střelnici 10 minut šalinou.
Mě Policie České republiky pro svoji neochotu zklamala, pro ně prakticky formalita, která by mě ulehčila život. Takže až si někde budou stěžovat na neochotu občanů, jen se usměji. Ano vím, i u Policie jsou občas rozumní a přemýšlející lidé.
- Carloss
Příspěvek#28 » ned 15. úno 2015, 00:02
Tak si to proberme: Zkoužka se vykonává dle místa bydliště. To, že to MP a jiným bez problémů schvalují jinde bych chtěl vysvětlit. Jestliže to nemá nějaý zákonný podklad, chtěl bych totéž. Omluva z výuky jen v příadě nemoci? Kdo to kdy slyšel? Existuje mnoho dalších nepředvídatelných okolností, které mohou vyžadovat omluvu z výuky. A troufám si říct, že toto by klidně mohla být jednou z nich. Jemu přeci může být ukradený, jestli si o dostuduješ a jak...
- mikymoto
Příspěvek#29 » ned 15. úno 2015, 00:19
Pokud se pamatuju správně, tak postoupení zkoušky na jiný než místně příslušný útvar policie je teoreticky možné, nikoliv nárokovatelné. Proto některé okresy povolení dají, jiné automaticky zamítají. Měl jsem stejný problém a nepomohlo ani potvrzení zaměstnavatele o pracovišti v Brně, ani nájemní smlouva, že bydlím v Brně - holt sem si nechal trvalé bydliště v Mejtě. Ze strany policie jsem se dočkal pouze zamítavého dopisu a určení termínu v Moravské Třebové. Takže buď v klidu, nejsi první ani poslední. Jen na zkoušce, kde jsem byl jsme takoví byli 3.
- graver
Příspěvek#30 » ned 15. úno 2015, 08:03
Mach: nic ve zlém, ale tenhle fňuk o "střetu" se zlou policií by se spíš ujal na DF.
Nepíšeš, jestli jsi policajtovi vysvětlil svou situaci, zkusil s ním vyjednávat o výjimce...
Zkoušel jsi přemýšlet, proč to tak je? Proč není zájem ten zkouškový byznys exportovat?
Nepíšeš, jestli jsi policajtovi vysvětlil svou situaci, zkusil s ním vyjednávat o výjimce...
Zkoušel jsi přemýšlet, proč to tak je? Proč není zájem ten zkouškový byznys exportovat?
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí