Heckler & Koch P30 / P30S / P30L / P30 LS
Glock a spol.
- M@rtin
Příspěvek#211 » stř 15. dub 2015, 07:39
Co se týče ceny, je to drahá sranda, Být za Mkabarem navrhovaných 15 - 16 tisíc by bylo veselejší. To by mě zajímalo, kolik by pak stál takový Glock? 12000? 
@MKabare, zdá se že jsi největší odborník na HK, jakého jsem zde potkal. Pročítám všechny tvé příspěvky, abych tě neobtěžoval tím co už bylo řečeno, ale mohu se na tebe případně obrátit s žádostí o radu?
Včera jsem byl obě pistole prvně zkusit na střelnici. Z každé 100 ran. První rány jsem dost strhával u obou zbraní, inu jiná ergonomie, ale sedí mi parádně. Jak se na fórech hodně píše, že jsou v ruce divoké, tak jsem byl mile překvapený, že to není tak hrozné, jak jsem se obával. VP9 dává větší ránu do ruky, ale moc se neklopí. Přítelkyně se okamžitě do ní zaláskovala, a nyní už je novým provozovatelem ona.
Jediné s čím má problém je shození závěru po přebití. P30L prvních 10 ran terč na 10m kruhy, vše v černém, ale v levé spodní části, takže strženo. Následně na 15m postava, více jsem se soustředil na spouštění, takže vše v postavě, ale trochu rozházené. Následně 15m postava double, hmmm, tak to byl problém. Ta spoušť je fakt jiná. Musím si zvyknout, nebo s ní něco udělat. Vyloženě mi to nešlo, nevěděl jsem, jestli už jsem na dorazu a nedošlo k resetu, nebo mám ještě mačkat. Je to první dojem a stoprocentně za to nemůže zbraň, ale je to rozdíl oproti všem zbraním, ze kterých jsem měl tu čest si picnout. No a pak jsme vyrazili na popry, já P30L, Petra VP9, kterou už mi nechtěla půjčit. První série, kdybych házel kamením, shodil bych je rychleji, ale každé kolo bylo lepší a lepší. Přebíjení, je prostě boží, takto mi ještě žádná zbraň neseděla, už první přebití, bylo minimálně stejně rychlé jak se zbraní, se kterou mám nadrilováno. Míření, co míření, zapíchnutí, je absolutně přirozené, a mířit již netřeba. Občasné minely, bych svedl na mou neschopnost přizpůsobit se spoušti a stržení rány. Přítelkyně střílela ze služebních CZ83, CZ75, vlastní Alfa Defender, myslím že ani jedna z těchto zbraní není špatná, ale teď září spokojeností. S VP9 minula vícekrát než já, ale je z té pistole fakt nadšená. Občas jsem jí musel nutit, aby šla se mnou střílet, teď sama plánuje, kdy zase vyrazíme. Pro mazlíka P30L jsem objednal kydexový kabát u http://www.bpholsters.sk/produkty.html, Petře vyhovuje pro její novou zbraň očko od Dasty.
Jsou to jen první dojmy střeleckých amatérů, ale z mého pohledu, odvedli v HK skvělou práci, a jsem šťastný, že mám tu čest parkovat tyto kousky ve svém trezoru.
@MKabare, zdá se že jsi největší odborník na HK, jakého jsem zde potkal. Pročítám všechny tvé příspěvky, abych tě neobtěžoval tím co už bylo řečeno, ale mohu se na tebe případně obrátit s žádostí o radu?
Včera jsem byl obě pistole prvně zkusit na střelnici. Z každé 100 ran. První rány jsem dost strhával u obou zbraní, inu jiná ergonomie, ale sedí mi parádně. Jak se na fórech hodně píše, že jsou v ruce divoké, tak jsem byl mile překvapený, že to není tak hrozné, jak jsem se obával. VP9 dává větší ránu do ruky, ale moc se neklopí. Přítelkyně se okamžitě do ní zaláskovala, a nyní už je novým provozovatelem ona.
Jsou to jen první dojmy střeleckých amatérů, ale z mého pohledu, odvedli v HK skvělou práci, a jsem šťastný, že mám tu čest parkovat tyto kousky ve svém trezoru.
- MKabar
Příspěvek#212 » pát 17. dub 2015, 23:57
P30L je citliva na strhnuti, temer kazdy pravak s tim strili doleva dolu z pocatku (levak opacne). Hodne pomuze lehka pruzinka blokace uderniku, ubere to tak libru na spousti a hlavne to zmensi odpor pri namackavani spouste a priprave na vystrel pri mirence. A jeste potom tak 2-3 tisice ran tomu trochu pomuzou, je to pak hladsi na the wall - bodu zlomu tesne pred vystrelem. Nicmene na zcela novem V4.1 kratkem LEMu je the wall jeste mene znatelny, nez na V3 SA/DA P30LS po 14 tisici ranach (oboji lehka blokace uderniku). S V4.1CH jsem strilel zatim jenom raz ted ve stredu, jeste na to nejsem uplne zvykly, ale je to fajne. Az v tom jeste zkratim reset (az konecne dojdou ty dily), tak to bude uplne idealni spoustak. Nicmene zaklad je drzet tu pistoli spravne vysokym uchopem s prsty dopredu, drzet ji fakt poradne silou (s lehkou pistoli si nemuzes pohravat, musis to drzet co to jde, jenom aby se ti nezacly klepat ruce), mirne pokrcene lokty do stran (zpetny raz jde do zad ne nahoru) a pripadne trochu pokrcit v kolenech, aby ses nezaklanel pokud s tim mas problem. No a dalsi zajimava vec - ja taky vecne strilel doleva dolu s P30LS a s Expertem naprosto rovne i na 50 m. S P30LS jsem mel nad 15 m problem trefit neco mensiho. Problem byl v tom, ze jsem strilel "ucebnicove" spravne - palec na spousti briskem prstu dle "chytreho" schematku zde:

Jenze ja mam vetsi ruku a i kdyz tam mam nejvetsi profily na rukojeti, tak mam proste ukazovak moc doprava vykriveny a kdyz to zmacknu, tak se gver pohne doleva. Jednoduchy test - namir prazdnou nebo s cvicakem do stropu (s pokrcenym zapestim nahoru, to ti oslabi uchop) a bez premysleni to rychle silou zmackni v DA. Pokud ti pistol ujede koncem doleva, tak mackej spoust "spatne" kloubem mezi clanky ala prostredni obrazek. Od te doby, co to mackam takhle "blbe" mi to lita rovne, uz mi to neulitava doleva a dolu. A nekdy pry maji i vliv pozkracovane slachy v ruce, obcas trochu protahnout ukazovak smerem ke hrbetu ruky taky neuskodi. Nicmene si myslim, ze hodne lidi bude mit uplne stejny problem, protoze ja zas nemam nejak moc velkou ruku, dneska jsem si kupoval Mechanix rukavice a zase Lko jako vzdy, zadne XL ci XXL na lopaty. Pokud ma nekdo nejvetsi profily na rukojeti a macka to briskem prstu a lita mu to doleva a dolu, tak mackani kloubem ukazovaku je reseni si myslim.

Jenze ja mam vetsi ruku a i kdyz tam mam nejvetsi profily na rukojeti, tak mam proste ukazovak moc doprava vykriveny a kdyz to zmacknu, tak se gver pohne doleva. Jednoduchy test - namir prazdnou nebo s cvicakem do stropu (s pokrcenym zapestim nahoru, to ti oslabi uchop) a bez premysleni to rychle silou zmackni v DA. Pokud ti pistol ujede koncem doleva, tak mackej spoust "spatne" kloubem mezi clanky ala prostredni obrazek. Od te doby, co to mackam takhle "blbe" mi to lita rovne, uz mi to neulitava doleva a dolu. A nekdy pry maji i vliv pozkracovane slachy v ruce, obcas trochu protahnout ukazovak smerem ke hrbetu ruky taky neuskodi. Nicmene si myslim, ze hodne lidi bude mit uplne stejny problem, protoze ja zas nemam nejak moc velkou ruku, dneska jsem si kupoval Mechanix rukavice a zase Lko jako vzdy, zadne XL ci XXL na lopaty. Pokud ma nekdo nejvetsi profily na rukojeti a macka to briskem prstu a lita mu to doleva a dolu, tak mackani kloubem ukazovaku je reseni si myslim.
- MKabar
Příspěvek#213 » sob 18. dub 2015, 00:23
Ten zaobleny zachyt zaveru na VP9 se blbe macka i mi natoz slecne. Krasne vystoupla kratka packa z P30LS je uplne idealni, jde lehce a snadno. A jak pises o te spousti, tak to mas nejake cele doplantane - doraz a reset atd. Spoust ma pretravel - to je ta volna vule nez zabere tahlo spouste (u kratkeho LEMu to vubec neni), pak je trigger travel, kdy to mackas a odpor roste bo control lever zveda blokaci uderniku (a tam mas tezkou pruzinku z vyroby), pak je the wall - zed - bod tesne pred odpalem, kdy to jde jeste vic tezko, bo to musi zhodit kohout, pak to vystreli a pak je overtravel - pohyb spouste dozadu po odpaleni a nasledne, kdyz povolujes spoust, tak dojde k resetu - bodu, kdy jde znovu vystrelit a nemusi se spoust vracet az uplne dopredu. P30 ma dlouhy reset - 7 mm.
Cili ten popis je s prominutim uplny nesmysl:
"nevěděl jsem, jestli už jsem na dorazu a nedošlo k resetu, nebo mám ještě mačkat"
Na dorazu vis kdyz jses, to uz proste spoust dal nejde a uz doslo k vystrelu a k resetu dojit jeste vubec nemohlo, protoze na to tu spoust musis pustit solidni kus zpatky ala tech prehnanych 7 mm (aneb stupidni predpisy nemecke policie a armady, vojenska SFP9 to ma taky tak zrobene).
Nicmene i s dlouhym resetem se da bez problemu strilet velmi rychle i s V3 natoz s V4.1CH.
Extra kratky reset a extra kratka cela spoust (a moc lehka) je sice dobra na mirenku, ale na rychlou strelbu je to spis na strhnuti, nejde si spoust namacknout behem doby, kdy se gver vraci ze zpetneho razu a nekdy to proste nechtic odpalis i kdyz jeste nemas poradne zamireno jak spechas. Cela draha i delka resetu spouste na VP9 mi prijdou idealni, vahove to je taky skoro akorat bych rekl. Jenom ty pitome pojistky tam drhnou v tom, ja proste strikery jaksik furt nerad. Kratky LEM na P30 mi prijde lepsi nez VP9, chod je hladsi. Jenom ten reset je delsi, ale to se taky poresi, az dojdou dily z USA. Me sedi Lko vic, uvidime co ta velka VP9 az bude.
Cili ten popis je s prominutim uplny nesmysl:
"nevěděl jsem, jestli už jsem na dorazu a nedošlo k resetu, nebo mám ještě mačkat"
Na dorazu vis kdyz jses, to uz proste spoust dal nejde a uz doslo k vystrelu a k resetu dojit jeste vubec nemohlo, protoze na to tu spoust musis pustit solidni kus zpatky ala tech prehnanych 7 mm (aneb stupidni predpisy nemecke policie a armady, vojenska SFP9 to ma taky tak zrobene).
Nicmene i s dlouhym resetem se da bez problemu strilet velmi rychle i s V3 natoz s V4.1CH.
Extra kratky reset a extra kratka cela spoust (a moc lehka) je sice dobra na mirenku, ale na rychlou strelbu je to spis na strhnuti, nejde si spoust namacknout behem doby, kdy se gver vraci ze zpetneho razu a nekdy to proste nechtic odpalis i kdyz jeste nemas poradne zamireno jak spechas. Cela draha i delka resetu spouste na VP9 mi prijdou idealni, vahove to je taky skoro akorat bych rekl. Jenom ty pitome pojistky tam drhnou v tom, ja proste strikery jaksik furt nerad. Kratky LEM na P30 mi prijde lepsi nez VP9, chod je hladsi. Jenom ten reset je delsi, ale to se taky poresi, az dojdou dily z USA. Me sedi Lko vic, uvidime co ta velka VP9 az bude.
- M@rtin
Příspěvek#216 » sob 18. dub 2015, 19:45
Před chvilkou jsme se vrátili ze střelnice. Jeli jsme jen na mířenku a doubl. Dali jsme 10, 15 a 25 metrů. Zhruba z 200 ran, byly myslím tři v bílém, takže na mé pracky poměrně dobrý výsledek, ale pocitově výrazně pomalejší, i když kolega říkal že mu to tak nepřišlo. Bohužel neměli jsme sebou timer. Na spoušť si zvykám, už bych neřekl že je divná, spíš jen, že je jiná. Když jsem nyní zbraň čistil, tlačil jsem na blokaci a ta pružina je fakt silná oproti jiným mým, nebo mnou stříleným pistolím. Kde se nechá sehnat slabší pružina?
Už jsem jednou zde konstatoval, že MKabar je asi největší HK odborník, dnes jsem se opět přesvědčil o jeho slovech. Hledí má dost široký výřez a tím trochu při mířence mate. Na popry mi to nepřišlo, protože z blízka se mi dobře zapichuje, mířit není moc potřeba, a při sušení se mi mířidla zdála super.
A teď vás asi všechny dostanu do kolen stupidností mého dotazu, ale poraďte prosím. Jsou to mé první dvě pistole s polygonem. Jak se čistí? Vždyť pořád čistě vypadá. Protáhl jsem hlaveň jen olejem a papírovým tamponem a třetí byl již čistý. To se tam fakt vůbec nic neotírá, nebo tam je vrstva, kterou nevidím?
Už jsem jednou zde konstatoval, že MKabar je asi největší HK odborník, dnes jsem se opět přesvědčil o jeho slovech. Hledí má dost široký výřez a tím trochu při mířence mate. Na popry mi to nepřišlo, protože z blízka se mi dobře zapichuje, mířit není moc potřeba, a při sušení se mi mířidla zdála super.
A teď vás asi všechny dostanu do kolen stupidností mého dotazu, ale poraďte prosím. Jsou to mé první dvě pistole s polygonem. Jak se čistí? Vždyť pořád čistě vypadá. Protáhl jsem hlaveň jen olejem a papírovým tamponem a třetí byl již čistý. To se tam fakt vůbec nic neotírá, nebo tam je vrstva, kterou nevidím?
- M@rtin
Příspěvek#217 » sob 18. dub 2015, 19:54
Při prvním střílení mi ta spoušt opravdu tak připadala. Těsně před výstřelem, jak píšeš, the wall, je ta spoušť již tak vzadu a tak těžká, že jsem myslel že jsem na konci a dál nemačkal, bo jsem si myslel že jsem po předchozím výstřelu málo pustil spoušť a nedošlo k resetu. Ale dnes už to bylo v poho a nepřijde mi tak divná jako minule, ladit ji nijak nebudu, jen bych zkusil vyměnit tu pružinu blokace.
- MKabar
- M@rtin
- MKabar
Příspěvek#221 » sob 18. dub 2015, 23:02
Tak si na Slovakach objednej presne tu lehkou pruzinku blokace uderniku - part number je 209296.
Zajimave, ze mi loni slovaci ani neodepsali, kdyz jsem zhanel chybejici elbow spring do V4.1CH kitu.
Nova verze tabulky pruzinek na HK (s novou stredni TRS u P30 misto lehke FPBS prave):

Z Frankonie.de se vcera uracili po vice nez tydnu taky odepsat, ze ty rozdilove dily na kratky LEM mi nejsou schopni dodat. Tak snad to sezenou ve Waltertradingu aspon no. Zbyle dily sezenu pres znameho v USA pak. Vcetne pruzinek navic a dalsich uzitecnych blbosti (zasoba niklovanych match sear pruzinek apod).
Zajimave, ze mi loni slovaci ani neodepsali, kdyz jsem zhanel chybejici elbow spring do V4.1CH kitu.
Nova verze tabulky pruzinek na HK (s novou stredni TRS u P30 misto lehke FPBS prave):

Z Frankonie.de se vcera uracili po vice nez tydnu taky odepsat, ze ty rozdilove dily na kratky LEM mi nejsou schopni dodat. Tak snad to sezenou ve Waltertradingu aspon no. Zbyle dily sezenu pres znameho v USA pak. Vcetne pruzinek navic a dalsich uzitecnych blbosti (zasoba niklovanych match sear pruzinek apod).
- M@rtin
- MKabar
Příspěvek#223 » ned 19. dub 2015, 22:13
Jj, to je jednoduche vymenit tu pruzinku pak, idealni je provrtany stary hokejovy puk, vyklepes vyrazecem ten cep co to drzi zespoda (staci zlehka poklepat), nemusi se ten cep vyrazit uplne, staci aby vylezl tak aby uvolnil udernik no a udernik vyskoci ven a blokace taky pujde vytahnout a vymenit pruzinku. Vypucujes prijednom udernik a celou duru na udernik a pak jak to davas zpatky, tak ta blokace musi byt tim vyrezem orientovana tajak predtim, blbe to proste slozit nejde, zasunes udernik, chytne to blokaci, zatluces zpatky cep (drzis pritom udernik nez zatluces kolik) a je to. Otazka dvou minut i s pauzou na WC
. A obrovsky rozdil, s tou lehkou pruzinkou to jde pak naprosto lehce, stejne jak blokace na match spoustaku na Expertu.
Poptej se na Slovensku prosimte i na tyhle dily:
HAMMER 207934
CATCH LATCH 207933
COMPRESSION SPRING 207932
To jsou ty rozdilove dily na kratky LEM V4.1, potrebuju sest kousku od kazdeho. Zbyle dily z normalniho LEM kitu sezenu v USA. Kratky LEM tam ale maji nedostupny. Diky.
Poptej se na Slovensku prosimte i na tyhle dily:
HAMMER 207934
CATCH LATCH 207933
COMPRESSION SPRING 207932
To jsou ty rozdilove dily na kratky LEM V4.1, potrebuju sest kousku od kazdeho. Zbyle dily z normalniho LEM kitu sezenu v USA. Kratky LEM tam ale maji nedostupny. Diky.
- silva
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX