Kde nelze nosit zbraň
- Carloss
Příspěvek#211 » sob 27. čer 2015, 19:16
Tou delegovanou odpovědností by bylo třeba to, že zbraň uloží např. u odpovědného vedoucího v trezoru, stejně, jako třeba cennosti. I tak lze uložení cenností v změstnání řešit. Ovšem nikde není stanoveno, že by zaměstnavatel musel každému zaměstnanci zřizovvat osobní úložný prostor. Kdybys tam nechal zbraň uložit dopustil by ses zřejmě přestupku, nejspíš svěření zbraně osobě bez oprávnění, rovněž bys ztratil na daný čas kontrolu nad zbraní. Jak jsem psal: 1. je to o domluvě, 2. pro mě je vyhovující, když mi zaměstnavael umožní mít na pracovišti svojí schránku odpovídajících vlastností.
- graver
- Carloss
- HonzaLBC
Příspěvek#214 » sob 27. čer 2015, 19:56
Carloss píše:Tou delegovanou odpovědností by bylo třeba to, že zbraň uloží např. u odpovědného vedoucího v trezoru, stejně, jako třeba cennosti.
Proto jsem psal, že klíč bych mohl mít jen já, zbraň bych do trezůrku osobně uložil a zamknul, nikomu cizímu bych jí do ruky nedával.
Carloss píše:Ovšem nikde není stanoveno, že by zaměstnavatel musel každému zaměstnanci zřizovvat osobní úložný prostor.
Koukni do zákoníku práce, tam je to stanoveno, pokud zaměstnavatel chce, aby si lidi nebrali osobní věci na pracoviště.
graver píše:Já nikde nepíšu, že prostory musí být tvoje.
Psal jsi "cizí" prostory, to jsem bral jako opak "moje" prostory. A kde je definováno, jaké musí být umístění, aby to bylo zabezpečené? Je předepsáno, že musím mít třeba takový trezor a takový zámek na uložení tolika zbraní, ale není tam napsáno, že ten trezor musí být třeba na adrese trvalého bydliště, mužu to mít třeba v trezoru v bance, v trezoru na střelnici, v trezoru u souseda vedle, všude jsou to "cizí" prostory.
- Carloss
Příspěvek#215 » sob 27. čer 2015, 20:04
A to je to, co zaměstnavatel NEMUSÍ!!! Chápeš? Navíc jsem Ti popsal způsob, jak to lze řešit. Jak osobní věci uložit u odpovědného pracovníka (který to má třeba v popisu funkce a k tomu odpovídající prostředky). Trezor maj v drtivé většině firem, tak mívaj právě tak takové věci pořešené. Naproti tomu nikdo je nemůže nutit, aby takovej trezor zajistili každému zaměstnanci jednotlivě.
- HonzaLBC
Příspěvek#216 » sob 27. čer 2015, 21:01
Zaměstnavatel je povinen (v rámci péče o své zaměstnance) zajistit bezpečné uložení osobních předmětů, ale i ochranu jeho soukromí.
Takže nevyskládám osobní předměty před nějakého odpovědného pracovníka, aby se v tom přehrabal, aby si prohlídnul, co u něj ukládám, to bude ta ochrana soukromí ...
A bezpečné uložení osobních předmětů, zbraně v našem případě, bude třeba ten osobní trezor ...
Takže nevyskládám osobní předměty před nějakého odpovědného pracovníka, aby se v tom přehrabal, aby si prohlídnul, co u něj ukládám, to bude ta ochrana soukromí ...
A bezpečné uložení osobních předmětů, zbraně v našem případě, bude třeba ten osobní trezor ...
- Carloss
Příspěvek#217 » sob 27. čer 2015, 21:20
Taky zaměstnanec není povinen si u zaměstnavatele uložit vůbec nic, tedy je na zaměstnanci, co si u zaměstnavatele uloží... Krom toho se správně jedná o cennosti, nikoli osobní věci. Osobní věci, které nehodnotí zaměstnanec jako cennosti si může zaměstnanec ulkádat dle libosti, případně dle dispozic zaměstnavatele, typicky v šatnách, v pracovním stole. Zde ovšem zaměstnavatel nese jen obecnou odpovědnost, kdežto pokud zaměstnavatel stanoví, že se cennosti ukládají určitým konkrétním způsobem, pak za takové cennosti uložené jiným, než stanoveným způsobem odpovědnost nenese.
S zbraněmi to vidím podobně: Pokud zaměstnavatel nechce ve nsvých objektech zbraně, bude to deklarovat a není nijak povinen zajišťovat jejich ukládání dle ZoZ. To je prostě věcí držitele, jak se s tím vyrovná. Dle mého soudu jediný schůdný způsob je to, co říkám, a to domluva se zaměstnavatelem, že mi umožní se o to postarat vlastními prostředky.
Jak bylo napsáno: Ty by sis představoval, aby každý zaměstnanec v každé firmě měl osobní trezor??? Tys asi nikdy na straně zaměstnavatele nestál. A jestli ano, tak jsi tohle pro zaměstnance zajišťoval???
S zbraněmi to vidím podobně: Pokud zaměstnavatel nechce ve nsvých objektech zbraně, bude to deklarovat a není nijak povinen zajišťovat jejich ukládání dle ZoZ. To je prostě věcí držitele, jak se s tím vyrovná. Dle mého soudu jediný schůdný způsob je to, co říkám, a to domluva se zaměstnavatelem, že mi umožní se o to postarat vlastními prostředky.
Jak bylo napsáno: Ty by sis představoval, aby každý zaměstnanec v každé firmě měl osobní trezor??? Tys asi nikdy na straně zaměstnavatele nestál. A jestli ano, tak jsi tohle pro zaměstnance zajišťoval???
- mobil-man
- Boudy
- HonzaLBC
Příspěvek#220 » sob 27. čer 2015, 21:58
Carloss píše:Taky zaměstnanec není povinen si u zaměstnavatele uložit vůbec nic, tedy je na zaměstnanci, co si u zaměstnavatele uloží...
Tak pokud zaměstnavatel chce, aby si zaměstnanci nebrali osobní věci na pracoviště, ale odložili je třeba na té šatně do skříněk, tak potom je zaměstnanec povinen si u zaměstnavatele uložit věci, takže si nemůže říct, jestli je chce nebo nechce uložit.
A co když je cennost současně osobní věc, nebo osobní věc nemůže být cenná?
Carloss píše:Jak bylo napsáno: Ty by sis představoval, aby každý zaměstnanec v každé firmě měl osobní trezor??? Tys asi nikdy na straně zaměstnavatele nestál. A jestli ano, tak jsi tohle pro zaměstnance zajišťoval???
Když zaměstnavatel nebude chtít dávat každému osobní trezor (což asi vážně nebude chtít), tak to může třeba vyřešit tím, že nebude nutit zaměstnance si cenné osobní věci odkládat, ale nechá je, aby to měli u sebe na pracovišti. Přesně to řešení se použilo u mě a mé zbraně, nikam jí neodkládám, mám jí u sebe.
Příklad z praxe u nás: Na začátku zákaz osobních věcí včetně soukromých mobilů na pracovišti, povinnost uložit si to v šatně ve skříňce. Následovalo několik krádeží, podnik (pojištovna) všechno zaplatili, ale začalo se řešit, že bezpečné uložení znamená opravdu bezpečně uložit, aby nedocházelo ke krádežím, ne to řešit až následně potom náhradou škody. Takže možné řešení: 1. pořídit kvalitnější odolnější skříňky (že by třeba ty osobní trezory?) nebo 2. dovolit zaměstnancům, aby si mobily a cenné osobní věci nechali u sebe na pracovišti. Zkuste hádat, jaká varianta vyhrála?
Takže jsme zpátky u:
1. zbraň je moje osobní věc na obranu
2. zaměstnaval může nařídit odložení osobní věci (zbraně) do skríňky, ale zodpovídá za zabezpečení
3. dobře, klidně odložím zbraň do skříňky, ale né do nějaké obyčejné skříňky, chci "vhodné" zabezpečení podle zákona (trezůrek za pár tisíc ve zdi bude stačit)
4. rychlá úvaha na téme koupě trezůrku a následná reakce, že trezor se kupovat nebude, ať to raději dál nosím u sebe

- Carloss
Příspěvek#221 » sob 27. čer 2015, 22:10
U zbraní to stejné není, neb existuje ZoZ který jasně a nepřevoditelně stanoví, kdo za zbraň odpovídá. Proto tuto odpovědnost nelze delegovat. U jiných osobních věcí takovýto speciální zákon neexistuuje (pokud vím).
Dále pak je opravdu na rozhodnutí, jak se zaměstnanec ke svým osobním věcem a cennostem staví. Zaměstnavatel opravdu není povinen každému jednotlivě zajišťovat trezor. Zaměstnavatel pak také nenutí nikoho si ukládat cennosti např. do trezoru u vedoucího, ale pak za takové věci také nenese odpovědnost, pokud je takový režim stanoven.
Uvědom si rovněž, že nikdo nenutí chodit zaměstnance do zaměstnání ani s cennosmi, ba ani se zbraní. Takové uložení osobních věcí ve skříňce může být vhodné z povahy věcí. Pokud je povaha věcí jiná, např. cennosti, většinou je lze uložit tak, jak jsem uvedl. Nakonec zaměstnanci vždy předem tato pravidla znají.
Dále pak je opravdu na rozhodnutí, jak se zaměstnanec ke svým osobním věcem a cennostem staví. Zaměstnavatel opravdu není povinen každému jednotlivě zajišťovat trezor. Zaměstnavatel pak také nenutí nikoho si ukládat cennosti např. do trezoru u vedoucího, ale pak za takové věci také nenese odpovědnost, pokud je takový režim stanoven.
Uvědom si rovněž, že nikdo nenutí chodit zaměstnance do zaměstnání ani s cennosmi, ba ani se zbraní. Takové uložení osobních věcí ve skříňce může být vhodné z povahy věcí. Pokud je povaha věcí jiná, např. cennosti, většinou je lze uložit tak, jak jsem uvedl. Nakonec zaměstnanci vždy předem tato pravidla znají.
- HonzaLBC
Příspěvek#222 » sob 27. čer 2015, 22:19
Boudy píše:Borci, to jsou teda fakt obcas nazory ... A treba, ze by zamestnavatel byl povinen zamestnanci zajistit nejen trezor, ale i proplatit naklady na ZP a vsechny "hracky" a naklady s tim spojene
Tak mám takový pocit (jen pocit, chtělo by to důkladněji prostudovat), že myšlenka povinnosti zaměstnavatele na proplacení nákladů na ZP by nebyla tak nereálná

Příklad: Agentura se strážným bez ZP chce, aby si dodělal "D" ZP, tak za to proplatí náklady

Zaměstnavatel je oprávněn uložit zaměstnanci účast na školení a studiu, nebo jiných formách přípravy k prohloubení jeho kvalifikace, popřípadě na zaměstnanci požadovat, aby prohlubování kvalifikace absolvoval i u jiné právnické nebo fyzické osoby. Účast na školení nebo jiných formách přípravy anebo studiu za účelem prohloubení nebo zvýšení kvalifikace se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat. Náklady vynaložené na prohlubování nebo zvýšení kvalifikace hradí zaměstnavatel.
- Carloss
Příspěvek#223 » sob 27. čer 2015, 22:23
A kde je napsáno, že by tak učinit nemohl? Jistě, že mohl. Ale je pro zaměstnavatele výhodnější, pokud někoho s Déčkem přijme. Obdobně s ŘP. Taky je lepší člověka s ŘP najít, než mu to hradit a to s pochybným výsledkem. A další a další profesní oprávnění... Pořád to samý. Když o to zaměstnavael stát bude, tak to zaplatí. Když jen trochu, najde hotovýho člověka.
- HonzaLBC
Příspěvek#224 » sob 27. čer 2015, 22:37
Carloss píše:U zbraní to stejné není, neb existuje ZoZ který jasně a nepřevoditelně stanoví, kdo za zbraň odpovídá. Proto tuto odpovědnost nelze delegovat. U jiných osobních věcí takovýto speciální zákon neexistuuje (pokud vím).
Opakování? Já na nikoho nedeleguju odpovědnost, nedám zbraň nikomu jinému, do trezoru si jí uložím sám.
Carloss píše:Zaměstnavatel opravdu není povinen každému jednotlivě zajišťovat trezor. Zaměstnavatel pak také nenutí nikoho si ukládat cennosti např. do trezoru u vedoucího, ale pak za takové věci také nenese odpovědnost, pokud je takový režim stanoven.
Podle zákoníku práce je povinnen bezpečně uložit osobní věc. Pokud nechce mít na starost bezpečné uložení, tak nemůže zaměstnance nutit, aby si někde ty věci odkládal.
Carloss píše:Uvědom si rovněž, že nikdo nenutí chodit zaměstnance do zaměstnání ani s cennosmi, ba ani se zbraní.
Nikdo ho nenutí, ale takhle by to bylo omezení, že když bude chtít, tak si cennosti nemůže nosit do práce. Takže nenutím chodit zaměstance s mobilem do práce, ale protože nebude mít možnost bezpečného uložení, tak ho sebou ani nesmí nosit a musí ho nechat doma, takhle?
Carloss píše:Nakonec zaměstnanci vždy předem tato pravidla znají.
Předem? Co když se se objeví třeba ten zákaz osobních věcí na pracovišti až později, dojde ke změně vnitřních předpisů?
- HonzaLBC
Příspěvek#225 » sob 27. čer 2015, 22:43
Carloss píše:A kde je napsáno, že by tak učinit nemohl? Jistě, že mohl. Ale je pro zaměstnavatele výhodnější, pokud někoho s Déčkem přijme. Obdobně s ŘP. Taky je lepší člověka s ŘP najít, než mu to hradit a to s pochybným výsledkem. A další a další profesní oprávnění... Pořád to samý. Když o to zaměstnavael stát bude, tak to zaplatí. Když jen trochu, najde hotovýho člověka.
A kdo psal, že by nemohl? To byla reakce na to, že bych třeba mohl mít názor, že by zaměstnavatel byl povinen proplatit náklady na ZP a ono to přitom možné je ...
Samozřejmě je jednodušší vzít rovnou člověka se ZP, ale příklad byl na jinou situaci.
A teď zpátky k nošení zbraně

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX