Kde nelze nosit zbraň
- Carloss
Příspěvek#226 » sob 27. čer 2015, 22:55
Nějak nechápu, proč by měl být povinen... To je přece nesmysl. To bych se tím živil... Nastoupit, nechat si proplatit a nechat se vyhodit... K tomu nějaký ten šolich... hehehe...
Neee... fakt... .povinost cokoli proplácet je nesmysl. Něco jiného je, pokud bych nastoupil a zaměstnavatel chtěl, abych si nějakou kvalifikaci doplnil. Tam to jde pochopitelně na náklady zaměstnavatele. A to nejspíš v nějakých zákonech už i je...
Tak nějak vůbec nechápu, co v téhle oblasti vůbec řešiš. Jestli to, že přijdu do firmy a proplatěj mi všechny záležitosti, co už mám z dřívějška??? Hahahahaha...
Neee... fakt... .povinost cokoli proplácet je nesmysl. Něco jiného je, pokud bych nastoupil a zaměstnavatel chtěl, abych si nějakou kvalifikaci doplnil. Tam to jde pochopitelně na náklady zaměstnavatele. A to nejspíš v nějakých zákonech už i je...
Tak nějak vůbec nechápu, co v téhle oblasti vůbec řešiš. Jestli to, že přijdu do firmy a proplatěj mi všechny záležitosti, co už mám z dřívějška??? Hahahahaha...
- HonzaLBC
Příspěvek#227 » sob 27. čer 2015, 23:18
Carloss píše:Něco jiného je, pokud bych nastoupil a zaměstnavatel chtěl, abych si nějakou kvalifikaci doplnil. Tam to jde pochopitelně na náklady zaměstnavatele. A to nejspíš v nějakých zákonech už i je...
HonzaLBC píše:Příklad: Agentura se strážným bez ZP chce, aby si dodělal "D" ZP, tak za to proplatí náklady
To je přesně to co jsem psal, povinen proplatit náklady je jen, pokud to chce sám zaměstnavatel po zaměstnanci, aby si zvýšil kvalifikaci. Já nepsal, že by měl proplatit úplně všechno i z dřívějška.
- graver
Příspěvek#228 » ned 28. čer 2015, 04:53
HonzaLBC: pořád si nerozumíme. Já prostě konstatuju, že ty prostory JSOU cizí, ne že MUSÍ být tvoje. Pokud mluvíme např. o jedné krátké, tak ano, zákon nepřikazuje, že musíš mít zbraň ve svých prostorách. Ale odpovědnost za zákonné zajištění máš pořád ty, i když zbraň necháš v úschově u zaměstnavatele. O to tu šlo. Kde je ten trezor umístěn? Kdo tam chodí? Kdo má do něj přístup? Kdo ví, že je tam zbraň? Doma tyhle informace mám lepší, jinde horší, ale odpovědnost stejnou.
- HonzaLBC
Příspěvek#229 » ned 28. čer 2015, 19:40
Už jasný, jak je to myšleno. Samozřejmě, že když budu mít trezor doma pod dohledem, tak z toho budu mít lepší pocit, ale z pohledu zákona je úplně stejné zabezpečení, jestli budu mít trezor a v něm dvacet zbraní doma nebo když ten stejný trezor budu mít třeba v té práci a v něm dvacet zbraní. Pokud oba trezory vykradou, tak jsem v obou případech v pohodě, protože zákon vyžaduje trezor určité bezpečnosti a to jsem splňil. Jediná podmínka je, abych do obou trezorů měl přístup jenom já a nikdo jiný.
- Carloss
Příspěvek#231 » ned 28. čer 2015, 20:04
Tady se asi poněkud mýýlíš. Uvádíš pouze technické požadavky na trezor. Ale zákon je poněkud širší a pojednává i o dalších povinnostech držitele, např. zajistit, aby k jeho zbrani neměl přístup nikdo neoprávněný. Tedy je třeba nevytrhávat věci z kontextu, ale brát zákon (a ne jeden) v potaz jako celek a systém, obecně nazývaný právní řád. 

- HonzaLBC
- HonzaLBC
Příspěvek#234 » ned 28. čer 2015, 20:40
Takže zase návrat o stránku zpět?
Zaměstnavatel buď zajistí bezpečné uložení (koupí trezorky) nebo nebude nutit lidi, aby si to odkládali a nebrali na pracoviště, tím se zbaví povinnosti zajistit bezpečné uložení (trezorky) a má po problému.
Zaměstnavatel buď zajistí bezpečné uložení (koupí trezorky) nebo nebude nutit lidi, aby si to odkládali a nebrali na pracoviště, tím se zbaví povinnosti zajistit bezpečné uložení (trezorky) a má po problému.
HonzaLBC píše:Když zaměstnavatel nebude chtít dávat každému osobní trezor (což asi vážně nebude chtít), tak to může třeba vyřešit tím, že nebude nutit zaměstnance si cenné osobní věci odkládat, ale nechá je, aby to měli u sebe na pracovišti. Přesně to řešení se použilo u mě a mé zbraně, nikam jí neodkládám, mám jí u sebe.
Příklad z praxe u nás: Na začátku zákaz osobních věcí včetně soukromých mobilů na pracovišti, povinnost uložit si to v šatně ve skříňce. Následovalo několik krádeží, podnik (pojištovna) všechno zaplatili, ale začalo se řešit, že bezpečné uložení znamená opravdu bezpečně uložit, aby nedocházelo ke krádežím, ne to řešit až následně potom náhradou škody. Takže možné řešení: 1. pořídit kvalitnější odolnější skříňky (že by třeba ty osobní trezory?) nebo 2. dovolit zaměstnancům, aby si mobily a cenné osobní věci nechali u sebe na pracovišti. Zkuste hádat, jaká varianta vyhrála?
Takže jsme zpátky u:
1. zbraň je moje osobní věc na obranu
2. zaměstnaval může nařídit odložení osobní věci (zbraně) do skríňky, ale zodpovídá za zabezpečení
3. dobře, klidně odložím zbraň do skříňky, ale né do nějaké obyčejné skříňky, chci "vhodné" zabezpečení podle zákona (trezůrek za pár tisíc ve zdi bude stačit)
4. rychlá úvaha na téme koupě trezůrku a následná reakce, že trezor se kupovat nebude, ať to raději dál nosím u sebe
- Carloss
Příspěvek#236 » ned 28. čer 2015, 20:58
Takže znova: Zaměstnavatel nikoho nenutí vůbec k ničemu. Dokonce ani k tomu, aby sis nosil do práce cennosti a zbraně. Navíc má systém, kterým umí zajistit bezpečné uložení cenností a osobních věcí. Je jen na zaměstnanci, jak se rozhodne. Zbraň je kapku něco jiného, protože za uložení vždy odpovídá držitel a tuto odpovědnost nelze delegovat tak, jak je to možné u osobních věcí a cenností, jelikož jak zacházet se zbraní upravuje speciální zákon, což u osobních věcí a cenností není. Zaměstnavatel prostě NEMUSÍ zajišťovat zaměstnanci uložení zbraně a ani nelze odpovědnost za zbraň na zaměstnavatele delegovat. Zrovnatak jsem přesvědčen, že zaměstnavatel má právo na výkon vlastnických práv a s tím související odpor k tomu, aby v pracovní době, nebo v objektech zaměstnavatele byly zbraně nošeny. A pokud si toto přání dá do smlouvy, nebo do pracovního řádu, proti případnému vyhazovu asi neuděláš vůbec nic.
Tedy opět: Jediná cesta je domluva se zaměstnavatelem, aby umožnil, nikoli zajistil, uložení zbraně držitelem vhodným způsobem na vhodném - určeném - místě a to výhradně na náklady držitele zbraně. Už to je docela vstřícký přístup, který ovšem nebrání ještě větší vstřícnosti. Ale přikazovat toto jakýmkoli způsobem formou zákonů je už docela velký zásah do výkonu vlastnických práv.
U nás to naštěstí nikdo neřeší. Slovy nikdo mám na mysli to, že já se tím nechlubím a všichni dělaj, že NIC. Přitom je nás v práci několik, kteří nosíme a nikdo nám potíže nedělá. Ale ani nám v tom nepomáhá. Prostě nemusí.
Tedy opět: Jediná cesta je domluva se zaměstnavatelem, aby umožnil, nikoli zajistil, uložení zbraně držitelem vhodným způsobem na vhodném - určeném - místě a to výhradně na náklady držitele zbraně. Už to je docela vstřícký přístup, který ovšem nebrání ještě větší vstřícnosti. Ale přikazovat toto jakýmkoli způsobem formou zákonů je už docela velký zásah do výkonu vlastnických práv.
U nás to naštěstí nikdo neřeší. Slovy nikdo mám na mysli to, že já se tím nechlubím a všichni dělaj, že NIC. Přitom je nás v práci několik, kteří nosíme a nikdo nám potíže nedělá. Ale ani nám v tom nepomáhá. Prostě nemusí.
- HonzaLBC
Příspěvek#237 » ned 28. čer 2015, 21:10
franta599: To sice vyřešili jednoduše, prostě zákaz, ale to se určitě ani nezamysleli nad tím, jestli májí právo to takhle vyřešit. Příště si třeba řeknou, že jim dělá velké komplikace, když zaměstnanci jezdí na dovolenou a nejsou v práci, navíc jim to ještě musí platit jako by v práci byli, no tak jednoduše zakážou dovolené.
- Piggy
Příspěvek#239 » ned 28. čer 2015, 21:36
Jelikož na ochranu ŽZM lze nosit nejvýše dvě zbraně, netřeba trezor, stačí vhodně zabezpečit.
Vhodné zabezpečení je samo o sobě tématem stovek diskusních příspěvků.
Za sebe zkusím nepřispívat dalšími megabajty úvah.
Vhodné zabezpečení je samo o sobě tématem stovek diskusních příspěvků.
Z hlediska ústavou zaručených práv má zaměstnavatel vůči zaměstnanci slabší pozici ve srovnání s hostitelem vůči hostu: zejména nesmí vyžadovat různá omezení bezdůvodně, tedy pokud to nevyplývá z povahy práce. Nu a o tom se lze také dohadovat až do bezvědomí.zaměstnavatel má právo na výkon vlastnických práv a s tím související odpor k tomu, aby v pracovní době, nebo v objektech zaměstnavatele byly zbraně nošeny
Za sebe zkusím nepřispívat dalšími megabajty úvah.
Naposledy upravil(a) Piggy dne ned 28. čer 2015, 21:39, celkem upraveno 1 x.
- HonzaLBC
Příspěvek#240 » ned 28. čer 2015, 21:38
Ale třeba zajistit bezpečné uložení osobních věcí je taky v zákoně výslovně stanoveno. Takže pokud zaměstnavatel nechce, aby měli zaměstnanci na pracovišti osobní věci (mobil, pistoli), tak je NUTÍ, aby si to uložili, ale na to má povinnost zajistit to bezpečné uložení. A říct, že na to nedostanou osobní skříňku, kam by si to zamkli, ale že to musí předat třeba tomuhle týpkovi k uložení, tak to neprojde, protože se může zaměstnanec bránit tím, že nebude třeba ten mobil dávat nějakému týpkovi, který si bude v době uložení třeba pročítat soukromé milostné smsky v tom mobilu (to bude ta ochrana soukromí).
U vás v práci se to neřeší proto, že se tím nechlubíte a proto o tom nikdo neví? Co když u někoho zaměstnavatel udělá osobní prohlídku a zbraň najde? (Schválně jestli někdo vystartuje s tím, že zaměstnavatel nemůže udělat osobní prohlídku, že to může jen policie a tak)
U vás v práci se to neřeší proto, že se tím nechlubíte a proto o tom nikdo neví? Co když u někoho zaměstnavatel udělá osobní prohlídku a zbraň najde? (Schválně jestli někdo vystartuje s tím, že zaměstnavatel nemůže udělat osobní prohlídku, že to může jen policie a tak)
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí